Kategoriarkiv: Uncategorized

Nepal- Mars 2024

Et av årets mest spennende eventyr hadde vi i Mars. Det fikk en litt dårlig start, med et døgn forsinkelse fra Gardermoen på grunn av snø kaos. Men vi fikk veldig god hjelp fra reisebyrået Escape, hvor vi hadde bestilt reisen, så vi kom oss av sted på søndag, på vår reise til Nepal og Buthan. Eventyret startet i Katmandu.

Kathmandu

Kathmandu er hovedstaden i Nepal. Byen ligger i Kathmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharat-fjellene i sør på 1325 meter over havet. Byens opprinnelige navn og navn på det lokale språket newari er Kantipur. Administrativt er byen en del av Katmandu-distriktet, som ligger i Bagmati sone i Sentralregionen. Byen var i flere århundre isolert fra omverdenen, og ble ikke åpnet for utenlandsk bistand og immigrasjon før i 1950-årene. Inntil langt opp i 1900-tallet var dalens navn Nepaldalen, og først etter 1950 at dalens navn ble endret til Kathmandudalen.

Vi landet tidlig på morningen på mandag, og ble møtt av våres sjåfør og guide. De skulle være med oss den neste uken, og vi startet med en liten rundtur i Kathmandu. Vi besøkte tempelet Swayambhunat.

Swayambhunat-tempelet ligger på toppen av Semgu Hill, i utkanten av Kathmandu-dalen, og er en av de viktigste religiøse helligdommene i Nepal. Helligdommen er et av de helligste stedene blant buddhister og tibetanere.

Når du er inne i templet, sørg for å klatre opp de 365 trinnene for å nå toppen og ta den pittoreske panorama utsikten over hovedstaden Kathmandu.

På grunn av de mange apene som har gjort området rundt komplekset til deres permanente bolig, har dette tempelet også fått kallenavnet “Monkey Temple”.

Vi besøkte så Durbar Square i gamlebyen.

Den kongelige Kathmandu Durbar Square er en av de tre Durbar-torgene i Nepal og er den mest bemerkelsesverdige arven fra Katmandus tradisjonelle arkitektur. Durbar Square-området består av tre torg – En tidligere elefantstall, som nå huser suvenirboder. Basantapur Square, hovedtorget Durbar i vest, og en annen del av Durbar Square som huser inngangen til Hanuman Dhoka komplekset, med et vakkert utvalg av templer. Et spennende område å rusle rundt i, med mye folk, boder, og butikker.

Kathmandu Durbar Square har vært vitne til og mottatt den ene kongen etter den andre da de satt og regjerte over Nepal for lenge siden, hvor nye herskere ble kronet mens de jevne rytmene fra trommer og trompeter fylte stedet. Selv om det uheldige jordskjelvet i 2015 tok sin toll på bygningen og rundt et halvt dusin steder i lokalene kollapset, har det fortsatt beholdt sin opprinnelige prakt.

Selv om durbaren ikke lenger brukes til kroninger, yrer det av folk under festivaler. Hele Durbar Square-komplekset er et verdensarvsted av UNESCO fra 1979.

Vi sjekket inn på Basera Boutique hotell, og hadde ettermiddagen og kveden på egenhånd.

Vi ruslet litt rundt i gatene i nærheten, og utforsket nærområdet.


Neste dag kjørte vi videre til Pokhara. En kjøretur på litt over 20 mil. Tar vanligvis 6-7 timer. På grunn av veiarbeid hele fordømte veien, brukte vi 9 timer 🥹, og det var humpetitten humpetatten hele veien. Det ble også fort kork da en lastebil hadde fått stopp langs veien. Men det var mye å se på under veis, og vi hadde noen stopp her og der, for både kaffe og lunsj.

Pokhara

Vi sjekket inn på Glory Forest hotell, som lå ett stykke unna Pokhara by. Et stille rolig sted, med fine villaer. Her er det fantastisk utsikt utover Annapurna området av Himalaya ved klar vær. Men selv om vi overnattet her 3 netter, fikk vi aldri se den flotte utsikten på grunn av tåke.

Pokhara er Nepals nest største by. Byen ligger i distriktet Kaski, Pokhara-dalen, som har ei utstrekning på 124 km², ligger i en dal i 900 meters høyde, og har et subtropisk klima. Pokhara ligger i en dal i 900 meters høyde.

Neste dag var vi på en rundtur i Pokhara valley. Vi startet med et besøk på et museum.

Vi besøkte igjen et tempel. Vi valgte her og ikke gå inn på tempel området, da man må ta av seg skoene, noe som ikke fristet oss. Men vi fikk en fin utsikt utover litt av byen fra utsiden.

Fikk tatt et artig bilde av en gjeng karer med de flotte hattene som nesten alle menn bruker her i landet. De finnes i alle mulig farger og mønstre, og vi endte opp med å kjøpe to stykker selv også.

Seti River Gorge, Gandaki elven, Devis fossen og Gupteshwor-grotten sto på programmet. Lite viste vi at de alle lå midt i byen.

Her var det masse butikker, og suvenirer å få kjøpt.

Vi var på en båttur på Phewa sjøen, hvor vi gikk i land på en liten øy som ligger midt i sjøen. Her ligger ‘Barahi Temple‘, som er et hinduistisk tempel til gudinnen Barahi. Det er det viktigste religiøse monumentet i Pokhara, Nepal.

Neste dag gikk vi til Australian campus. Etter å ha kjørt ca en time, starter vi turen fra Kande, som ligger på ca 1700 moh. Stien er ganske bratt, opp en steintrapp og sti i ca 1,5 til 2 timer. Campusen ligger på ca 2040 moh. Turen er best for de som ønsker å oppleve Nepals fjellandskap og etnisk kultur på kort tid.

Vi traff på en del ungdommer, som antagelig var på skoletur. Noen av de hadde med en gitar, og vår guide dro ei låt ved en liten rast.

Vi håpet på klarvær så vi skulle få se de berømte fjellene, men den gang ei. Men vi fikk en fin tur, og vi slapp unna regnvær. Vi fikk også se litt Rhodedendron blomstring som landet er så kjent for.

Vi hadde nok sett for oss en litt annerledes tur enn hva det var. Her var det bebyggelse nesten hele veien, og man fikk kjøpt mat og drikke flere steder langs veien.

Campusen var en stor teltplass, hvor det også var en cafeteria.

Vår tur fortsetter til landsbyen Dhampus, som tar omtrent en time. Dhampus landsbyen ligger på Annapurna trekking trail. Her spiste vi lunsj, og fikk et godt nepalsk måltid.

Screenshot

Vårt opphold i Pokhara var over, og neste dag gikk turen videre til Chitwan.

Chitwan

En ny kjøretur på ca 5 timer, 16 mil, så sier seg selv at man ikke kan kjøre så fort på veiene her. Tror de driver med veiarbeid i hele Nepal på en gang.

Da vi kom frem, fikk vi servert lunsj før vi sjekket inn på rommet. Vi bodde her på Soaltee Westend resort.

På ettermiddagen besøkte vi en landsby, Tharu village. I mange av landsbyene rundt Lumbini finner du urbefolkningen Tharu. Disse etniske samfunnene er urfolk på de sørlige slettene i Nepal, og noe forskning tyder på at de er etterkommere av kongedømmene som eksisterte her da Buddha ble født

Før middag var det show med lokal dans.

Neste dag var vi på Safari. Vi reiste av sted tidlig på morningen, og kjørte inn i jungelen. Her var vi på en rundtur og så etter ville dyr og fugler i ca 5 timer. Underveis hadde vi en stopp ved et vakttårn hvor vi inntok frokosten.

Chitwan nasjonalpark ligger midt i terrengområdet i Nepal. Det er kjent for en jungel som har både tigre, elefanter, neshorn, krokodiller og en rikt fugleliv.

Vi så massevis av hjortedyr, neshorn, leppebjørn med 2 unger, og mange flotte fugler. Fikk et flott bilde av en Stork Kingfisher.

På ettermiddagen var vi på en ny safari på en elv. Vi kom tett inn på både nesehorn og krokodiller.

Vi gikk videre gjennom en jungel, og besøkte et konservat hvor de avlet opp spissnute krokodiller, og skilpadder.

Et besøk på et elefant reservoar var vi også.

Chitwan nasjonalpark dekker et område på 932 km² og er den eldste nasjonalparken i Nepal. Nasjonalparken ligger i distriktet Chitwan i Narayani sone i Sentralregionen. Fra perioden 1846 – 1951 ble området brukt til storstilt jakt.

Patan City

Reisen gikk tilbake til Kathmandu.

Og før vi kjørte til hotellet, var vi innom Patan City.

Patan er en av de største byene i Nepal. Den ligger i distriktet Lalitpur i Kathmandudalen. Patan er kjent for sin kulturelle arv og sin lange tradisjon innenfor kunst og kunsthåndverk.

Det mest betydningsfulle monumentet er Patan Durbar Square (Patans Slottsplass), som har kommet på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Denne dagen var det Holi festival. En feiring av farger.

Bhaktapur City

Vi besøkte Pashupatinath. En av de helligste hinduistiske helligdommene i Nepal, Pashupatinath-tempelet, strekker seg over begge bredden av den hellige Bagmati-elven i den østlige utkanten av hovedstaden Kathmandu.

Den praktfulle helligdommen viet til Lord Shiva trekker inn tusenvis av hengivne som kommer for å be og søke velsignelser fra ham. I 1979 ble tempelet erklært som et UNESCOs verdensarvliste sted.

Mandager er det store seremonier der, og masse folk. Det var også flere likbrenninger.

Vi var på Boudhanath, som er en av verdens største og mest betydningsfulle stupaer. Buddhistisk. Området her var veldig fint, med masse forretninger rundt stupaen.

Så var vi i Bhaktapur. En by i Kathmandudalen. En av Nepals største og historisk viktigste byer.

Sammen med Katmandu pg Patan, regnes den som et av hovedsetene for dalens fantastisk rike gamle kulturarv. Av disse 3 byene er Bhaktapur den som er best bevart og minst ødelagt av moderne riving og nybygging, trafikk og liknende.

Byen er et viktig sete for Katmandudalens gamle newarkultur. Den er full av minnesmerker fra denne kulturens storhetstid under Malla dynastiet,  da den i flere århundrer var sentrum i en sjølstendig bystat. Newarenes språk, tradisjoner, religion og håndverk står også sterkt her.

Her spiste vi lunsj på en restaurant med en ganske spesiell utsikt.

De er veldig opptatt av helligdommene sine her, så blir mye templer. Men det er jo flotte byggverk med mye historie.

Det var mange krukke makere her, og mye å se på i gatene.

Vi reiste så noen dager til Bhutan. (Se eget innlegg) Men da vi kom tilbake igjen til Kathmandu, hadde vi en dag uten noen planer. Da ruslet vi litt rundt, mot et strøk som blir kalt for Thamel.

Thamel, som ligger i hjertet av Kathmandu, er et pulserende og livlig nabolag som fungerer som turist knutepunkt i byen. Det er en travel labyrint av trange gater med butikker som tilbyr fargerike tekstiler, tradisjonelt håndverk og trekkingutstyr. Det har også et omfattende utvalg av restauranter, kafeer, barer og underholdningssteder.

Her tok vi en liten runde med en “Cyklo drosje”.

Det er utrolig hva man kan møte på i gatene her, og ikke uvanlig å se både kuer og geiter midt i byen.

Vi fant en koselig passasje ikke så langt fra hotellet hvor vi spiste lunsj. Her var det flere moderne butikker og restauranter.

Vår reise i Nepal og Bhutan var over, og det var på tide å reise hjemover igjen.

(Innlegg fra Bhutan kommer snart)

Thailand- Khao Lak 23-30. Januar, Kata Noi 30. Januar – 6. Februar

Khao Lak

Denne gang valgte vi å reise på charter tur med Ving. Vi hadde bestilt for 2 uker. Først en uke i Khao Lak, så en uke i Kata.

Smilets land er et nydelig avbrekk fra vinter Norge. Hvite strender, deilig badevann, herlige mennesker og mye god mat.

Vi flyr direkte til Phuket, ca 12 timers flyreise fra OSL. Vi tok så en taxi fra flyplassen til Khao Lak, ca 1,5 timers kjøretur.

I Khao Lak bor vi på Beyond Resort, som er et hotell for voksne. Dette er et 4 stjerners hotell hvor man bor i villaer. Et vakkert hotell området, med store villaer, men begynner å bære preg av slitasje, så kan trenge noe renovering.

Hotellet ligger fint til på stranden, hvor man kan gå kilometervis på nydelige strender.

Langs strendene er det flere strand restauranter og barer, hvor man kan innta deilige thailandske retter, eller få seg litt kaldt å drikke med tærne i sanden. Vi spiste gjerne både lunsj og middag på disse restaurantene, og hadde mange god mat opplevelser.

Vi fikk se mange flotte solnedganger i løpet av reisen.

Her finner man mange steder man kan få seg en billig og god massasje.

Khao Lak er stille og rolig, og foreløpig er det ikke overbefolket, så dette er en perle for de som vil ha en avslappende ferie.

Surin Island

Det finnes flere øygrupper man kan reise på utflukt til. Vi valgte å ta en tur til Surin Island, som skal være det beste stedet å snorkle i Thailand. Her er det krystall klart vann, og et mangfoldig maritimt liv. Vi var med på en speed båt tur, og båtreisen ut til øyene tok ca 1 time. Det var stappfull båt med ca 30 pers ombord.

Vi snorklet på 2 forskjellige steder, og vi fikk også øye på lille Nemo.

Moken Village

Vi besøkte Ko Surin Tai, Moken Village. En etnisk gruppe “Sea Gypsies” bor her i tradisjonelle trehus på stylter med stråtak langs kysten. Besøk til landsbyen er tillatt i løpet av dagen. I dag er det bare rundt hundre Moken-familier som bor i en liten bosetning på øya Ko Surin Tai. Turisme har hjulpet dem med å generere inntekter og har vært en fin måte å øke bevisstheten om deres tradisjoner og livsstil.

Vi var innom en øy hvor vi fikk servert lunsj. Her kan man også bestille overnatting i enkle hytter.

Etterpå var det litt tid til å se seg om på øya, ev bade og sole seg.

En annen utflukt vi hadde i Khao Lak var en privat Longtail båttur. Vi bestilte dette gjennom hotellet, og inkluderte servering av soft drinks og lunsj, samt litt frukt og annen snacks.

Privat Longtail tur til Giant Cliff

Vi dro ut i fra en havn hvor det lå mange fiskebåter.

Vi reiste her ut til en halvøy i Phang Nga. Vi var først på yttersiden av øya for litt snorkeling. Det var ikke veldig klart vann, og kunne ikke sammenlignes med snorkelingen på Surin Island, men vi fikk oss da en dukkert, og så noen fine fisker her også. Vi hadde 2 snorkeling stopp på denne siden, men det var en del tråder fra brann maneter her, så vi ble ikke så lenge i vannet.

På veien videre kjørte vi langs land, og så både påfugler og aper.

Vi passerte igjen havnen vi kjørte ut i fra, og her er det litt av hvert av fiskebåter å se på, i mange forskjellige fasonger.

Vi skulle så kjøre ut til en liten strand som lå ved The Giant Cliff. Men for å komme til denne stranden måtte vi kjøre videre på yttersiden av halvøyen. Vi kom nå på innersiden, og måtte gå et lite stykke over øyen for å komme på en strand. Vi kom da ut på en lang strand som heter Golden Beach. Det var en lang flott strand, og vi gikk langs stranden for å komme bort til det som ble kalt The Giant Cliff, som var ca 1 km. Her tok vi en liten dukkert, i krystallklart vann, og tok noen bilder før vi ruslet tilbake igjen.

På veien tilbake fikk vi servert forfriskende kokosjuice på båten.

Etter en uke i herlige Khao Lak gikk turen videre til Kata Noi stranden, hvor vi bodde på The Shore at Katathani hotell. Turen hit tok ca 2 timer og 40 minutter, da det var en del trafikk. Men med bra transport og me å se på underveis var ikke det noe problem.

Kata Noi 30. Jan- 6. Feb

The Shore at Katathani Resort ligger helt nede ved stranden, i en ås side som er ganske så bratt. Dette er også et hotell for voksne, men ved siden av har man søsterhotellet, Katathani Phuket beach resort som er et stor hotell for barnefamilier.

Vi fikk innkvartert oss på vår villa et godt stykke oppe i åsen, men her blir man kjørt av blide hyggelige gutter i golfbiler når man ønsker det.

Villaen var stor og flott. Men vi var allikevel litt skuffet over at vi ikke hadde noe sol inne på pool området vårt på noen tid av døgnet. Her begynner det også å bli enkelte småting som er klare for renovasjon.

Området som tilhører hotellet er stort, og vi gikk en runde på området for å se litt rundt. Her er det flott opparbeidet med blomster, trær og parkområder rundt villaene. På hotell området finner man også et kapell., så her er det muligheter. Vi gikk videre oppover åsen bak hotellet til vi kom til en restaurant som heter Tree Bay clubhouse. Her er det flott utsikt mot Karon.

Det er flere svømmebasseng her, og litt avsides på området ligger et saltvanns basseng med sannbunn.

Blir man lei av å ligge på stranden hele dagen, kan man ta en treningsøkt med fin utsikt.

I Kata er det mye mer folksomt enn i Khao Lak. Det merkes både på strendene og i byen i forhold til restauranter ol.

Kata Noi stranden er bare ca 500 meter lang, så her ble det ikke så lange gåturene på stranda. Men vi leide solsenger, og koste oss på stranden. Her var det også fantastisk deilig og klart vann å bade i.

Lunsjene våre her ble stort sett inntatt på hotellet, eller også på søster hotellet.

Patong

Vi tok en kveldstur til Patong for å se på galskapen som er der, men før vi oppsøkte Bangla Road gikk vi innom en restaurant hvor de serverer nydelig hummer. Her kan man velge ut sin egen hummer før den tilberedes, og man kan også velge diverse måter den skal tilberedes på.

Patong ligger ca en 30 minutters kjøretur fra Kata. Har man lyst til å oppleve liv og røre i Thailand, er dette stedet å oppsøke. Dette er sentrum for Phukets natteliv og shopping.

Er man ikke forberedt, kan et besøk i Patong få de fleste til å få bakoversveis. Bangla road i Patong er et “red light district” Her florerer tilbudene av sex show, go go barer og prostitusjon, så reiser du på familie ferie, så unngå å legge turen til Patong.

Vi tok oss en tur på Thaiboksing som ligger litt videre opp i gata.

Longtail Båt tur

På stranden utenfor hotellet ligger det Longtail båter som tilbyr diverse utflukter etter gjestenes ønsker. Prisen kommer litt an på hvor langt man vil kjøre, men man kan feks tilbringe noen timer på en strand, eller spise en god lunsj, og sjåføren venter tålmodig.

Vi bestilte en tur en dag, og kjørte videre sørover på Phuket øya. Her er vegetasjonen litt annerledes, med mye gress, og det var flere nye boligprosjekter å se langs kysten.

Vi hadde også her et snorkel stopp ved en liten øy.

Vi kjørte så videre til en øy hvor vi gikk i land. Vi trodde vi skulle til en stille rolig strand for oss selv, men her krydde det av kinesere. Det er vist mange av de som kommer til Thailand for å feire kinesisk nyttår, og jeg tror nesten alle hadde smalet seg på denne øya.

Vi reiste så videre til en liten idyllisk øy, hvor vi spiste lunsj og badet litt. før vi kjørte tilbake til hotellet.

På veien passerte vi Buddha Island.

På motsatt side av stranden der vi bodde, ligger en restaurant som heter Mom Tri`s Kitchen. Jeg kan absolutt anbefale ett besøk her. Kom før solnedgang for en for drink i baren og se på den vakre solnedgangen, før du inntar et nydelig måltid med god service.

2 uker var over, og det var på tide å sette kursen hjemover til vinter Norge igjen. Takk for nå Thailand. Vi kommer tilbake.

Drammen Mai 2023

Bobilen er tatt ut for sommeren, og det er greit å ta en liten test tur, før vi reiste på en litt lenger tur.

Været var strålende, og vi hadde booket plass på Drammen campingplass som ligger ca 4 kilometer fra Drammen sentrum.

Her er det en fin promenade hele vegen inn til byen, så her er det supert både å sykle og gå.

På vei fra campingen inn til byen går man gjennom den gamle by delen i Drammen. Her ligger det flere flotte bygg.

De har også et fint torv, hvor det ligger flere restauranter.

Vi hadde med oss sykler, og karret oss opp Zik-Zakken. Dette er ikke anbefalt hvis du ikke har el sykkel. Det er ganske så bratt med krappe svinger, og vi møtte nok flest gående på denne stien.

På toppen ligger Spiralen Cafe. Hit kan man også ta bilen, og kjøre opp Spiralen, som er en vei som går rundt og rundt inne i fjellet. Vi tok en pit stop på cafeen, og fikk oss en vaffel, og litt drikke. Flott utsikt over Drammen her oppe. Videre syklet vi innover i skogen på toppen, og kikket litt på kultur parken som ligger her.

Vi vil si at Drammen overasket positivt. Flott promenade, og fine tur muligheter. Det er helt sikkert mye mer å se å gjøre i Drammen, men dette var noe av det vi rakk på et par dager.

India reise, Dehli, Agra, Ranthambhore og Jaipur, Januar 2023

Dehli

Vi ble møtt på flyplassen av en representant for det indiske reise selskapet Creative travel. Han viste oss til bilen og sjåføren som skulle kjøre oss rundt den neste uken. I kveldingen sjekket vi inn på The Claridge hotell i New Dehli, et flott hotell med et kjempefint treningsrom, flere restauranter, et eget bakeri og en natt klubb.

Så var det tid for å utforske litt av denne storbyen.

Old Dehli

Old Delhi ligger vest for Det røde fort (Lal Qila) og kalles enda ofte Shahjahanabad, etter grunnleggeren Sjah Jahan. Det er en tettbefolket by med trange gater, omgitt av murer, bygd på midten av 1600-tallet og forsterket i begynnelsen av 1800-tallet av britene, som bygde tårnene om til bastioner.

Vi hadde med oss en guide, og vi ruslet rundt i Old Dehli. Vi startet med å gå opp hovedgaten.

Vi gikk innom et område hvor de kun solgte nøtter og krydder.

Inne i ei trang sidegate, var det også massevis av krydderier, og her bar de stadig inn sekker med varer, da det var en lagerplass innerst i gaten. Legg merke til det neste bilde. Her sitter en på bakken og lager og selger te, mens over sitter det en å selger kiosk varer. Snakk om å utnytte plassen.

Jeg blir stadig fasinert av folkemengden, arbeidsmåter, og primitive hjelpemidler.

Et område sitter håndt verkere og tilbyr sine tjenester.

Vi fortsetter å gå rundt gjennom gater og smug. Vi går gjennom bryllups klær markeder, sølvmarkeder, og uansett hvor trangt det er, kommer det kjørende syklister, mopeder og tuk tuker.

Og hva gjør man hvis man på tisse her i byen? Går på en av byens “urinaler”. ( Vet ikke helt hva jentene gjør, men jeg valgte å holde meg :D)

Så tar vi en tuk tuk et lite stykke. Her passerer vi blandt annet teppe butikker, bil verksteder, dekk forretninger og folk som sover i midtrabatter, og vi ender til slutt opp ved et tempel.

Humayun Tomb

Humayuns grav er en samling av bygninger i Delhi, India. Mausoleet over stormogulen Humayun ble reist av hans enke i 1569–70. Både selve gravmonumentet og hagene rundt med kanaler og gangveier er viktige eksempler på tidlig mogularkitektur. Bygget representerer en byggestil som senere nådde høydepunkter i Agra og Fatehpur Sikri, blant annet Taj Mahal.

Samlingen er satt på UNESCOs liste over verdensarven.

Flere turist attraksjoner som vi besøkte solgte egne billetter til turister, som er dyrere enn hva lokal befolkningen betaler.

Triumf buen India Gate, opprinnelig All India War Memorial. Den ble tegnet av Edwin Lutyens og innviet i 1931.

Sikh Temple and Gurudwara Bangla Sahib

Vi måtte ta av sko tøy, og dekke til hodet for å gå inn. Hodeskjerf og “sko pass service” er tilgjengelig gratis for turister. Gurudwara er en stor spisesal hvor alle sitter på gulvet for å ta i mot sitt måltid. Dette er for alle, uansett samfunnslag, rase, eller religion, og det kommer flere 1000 hit hver dag til både frokost og lunsj for å spise. Maten tilberedes av gursikher og frivillige, og legg merke til, at til og med på kjøkkenet går alle barbeint. Ikke mye HMS her i gården, og IK mat er heller ikke helt etter vår standard. Veldig spesielt for meg som har jobbet i restaurant bransjen i 25 år.

Kø for å komme inn for et måltid
Storkjøkken

Sikh Temple

Gurudwara Bangla Sahib er kjent for sin tilknytning til Guru Har Krishan, den åttende sikhguruen, og er et av de mest fremtredende religiøse turiststedene i Delhi. Den ble bygget av sikh general Sardar Bhagel Singh i 1783.

Turen går videre til

Agra

Ca 4 timers kjøretur til Agra. På vei ut av Dehli får vi utsikt over flere moskeer og tomber. Det ligger også flere nymoderne bygg utenfor byen. Det er flere områder utenfor byen hvor det bygges næring og bolig blokker. Her blir det nok stor forandring i løpet av de neste tiårene.

Vi kjører på motorveier store deler av turen. Det går allikevel ikke så fort. Max grensen her er 80 km/t, men trafikken går ofte allikevel ikke fortere enn 60 km/t. Selv om det er enveis kjørte filer her, kan man plutselig møte biler/mopeder ol som kommer kjørende i motsatt retning. Det er overlessede traktorer og lastebiler, og noen lastebiler er så overdekorerte at de knapt ser ut av front ruta.

Det er store åkre med senneps planter i full blomst. Vi passerer også flere “bricks fabrikker”. Det produseres rød murstein mange steder i India, og man kjenner de raskt igjen på de høye pipene.

Vi sjekker inn på ITC Mughal Sheraton. Det ligger ikke langt fra Taj Mahal, og fra en utkikksplass på taket, kan vi se den berømte bygningen.

Det er store hager rundt hotellet. Et fint hotell, men det var veldig kaldt her inne. Temperaturen nord i India er lave, spesielt på natten på denne tiden, og her var det ikke mye oppvarming som ble kjørt på dagtid.

Taj Mahal

På ettermiddagen besøkte vi Taj Mahal. Opprinnelig i programmet skulle vi ikke besøke dette før neste morning, men på grunn av at det hadde vært litt morgen dis de siste dagene, ble vi enig med guiden vår at vi skulle besøke det denne ettermiddagen siden det var veldig fint klart vær. Dette ble et av høydepunktene på hele turen.

Inngangen til Taj Mahal.

Det storslåtte kjærlighetsmonumentet – Taj Mahal, ble bygget av en keiser, Stormogulen muslimen Shah Jahan, til minne om sin elskede dronning, hans yndlingskone Arjumand Banu Begum med tilnavnet Mumtaz Mahal. Byggingen av Taj Mahal startet i 1632, og antas å ha tatt 22 år å fullføre, med over 20 000 håndverkere som jobbet døgnet rundt. Design og konstruksjon er av den legendariske arkitekten Ustad Ahamad Lahori.

Legenden sier at når konstruksjonen var fullført, fikk Shah Jehan Lahoris-hender kuttet av og blendet, slik at han aldri ville være i stand til å duplisere strukturen. Det som gjør Taj Mahal unik er dens perfekte proporsjoner, distinkte feminitet, konstruksjonsmedium og ornamentikk. Eksteriøret i marmor reflekterer rosa og gylne nyanser ved soloppgang og solnedgang, mens det er blendende hvitt om dagen. Det er umulig å visualisere Taj Mahal i andre omgivelser enn dens paradoksale hage. Paradis, i islam, er visualisert som en frodig hage der rennende bekker renner.

Det er fasinerende å se hvordan alt er bygget synkront. På den ene siden av palasset er det bygget et tempel. Da måtte det også bygges et tempel på andre siden, som var for arbeiderne, så de ikke behøvde å reise langt for å be under byggingen, da dette tok mye tid.

Vår guide fungerte også godt som fotograf 🙂

Vi var innom et sted hvor de brukte samme teknikk for bruk av stener som de brukte på Taj Mahal. Her får man kjøpt diverse produkter, alt fra smykkeskrin til møbler.

Røde fortet, Agra Fort

Agra Fort ligger omkring 2,5 km nordvest for Taj Maha. Fortet har en 2,5 km lang mur rundt det som var den keiserlige hovedstaden. Agra fort ble konstruert av Mogulrikets tredje stormogul, Akbar den store. I 1558 ankom Akbar den store stedet. Han ga order om å bygge opp igjen bygningene, med rød sandstein. Rundt 4000 arbeidere arbeidet med dette i 8 år, og byen sto ferdig i 1573. Byen Agra var i en periode Mogulrikets hovedstad, og flere av rikets stormoguler hadde sitt bosted på fortet. Akbar var eldste sønn av keiser Humayun, og overtok dermed riket ved farens død i 1556. Akbar var bare 13 år gammel da dette skjedde. Det var ikke før i 1562 at Akbar selv overtok styret av imperiet. 

Fantastiske byggverk, hvor de virkelig var forut sin tid. Her var det Jacuzzi, “sentral” varme, sommer palass og vinter pallass.

I september 1657 led Shah Jahan av en sykdom, og han utnevnte sin eldste sønn som sin etterfølger. Denne nominasjonen førte til en feide blant hans tre sønner, hvoretter Shah Jahans tredje sønn Aurangzeb   gikk seirende ut og ble den sjette keiseren. Etter at Shah Jahan kom tilbake fra sykdom i juli 1658, fengslet Aurangzeb sin far i fortet Agra fra juli 1658 til sin død i januar 1666. Her kunne han se over til Taj Mahal hvor hans tredje kone lå begravet, og senere ble også han gravlagt der.

Ranthambhore

En ny dag på veien. Det er ca 6 timers kjøretur fra Agra til Ranthambhore. Med litt stopp underveis brukte vi nok borti 8 timer.

Vi kjørte gjennom flere landsbyer, og man ser at kulturer endrer seg. Det var områder hvor damene var veldig opptatte av å dekke til fjesene når de møtte folk, og de hadde sjal som var veldig fargerike.

Vi hadde en stopp på

Abhaneri Stepwell

Abhaneri er en liten landsby med en av Indias dypeste og største vann reservoar, ca 30 meter dyp, Chand Baori. Fra ca 800-900 århundre. Slike vann reservoarer er unikt i India. De ble brukt for å kjøle seg ned på sommeren. For rituelle rensinger før et tempel besøk og her var reserve vann under tørke perioder.

Ved siden av ligger Harshat Mata-tempelet. Dette er bygget i perioden 7-8 århundre. Men ble ødelagt og skadet av Mahmud Ghazni. Mange av dens søyler, søyler, statuer ligger nå spredt

Utenfor denne lille landsbyen stoppet vi på en familie drevet restaurant langs veien. I denne type hus som de har her, bor gjerne store familier samlet. Flere søsken med familier, og flere generasjoner.

Vi møtte stadig på kameler som ble brukt i arbeid, og det var et tydelig bondesamfunn hvor det var veldig populært å bruke traktorer til alt. De ble stasjet opp med krims krams og store høytalere.

Etter en lang dag i bilen, sjekker vi inn på

Khem Villas i Ranthambhore.

En jungle camp i Rhantambhore nasjonal park. Igjen glad for å ha pakket med oss ull undertøy, er det bare å skifte, og kle på oss alt vi har. Her er det samling rundt bålet, hvor også baren befinner seg, før middag. Det blir fyrt opp i kull bøtter, som er oppvarmingen i restauranten som selvfølgelig er utendørs, kun med tepper hengende ned i åpningene.

Det blir tidlig kvelden, da vi skal grytidlig opp neste dag for jungel safari. En deilig overraskelse å krype opp i sengen, da de hadde lagt varmeflasker under dynen.

Det er kun 5 grader da vi reiser ut på morgen safari kl 0645. Vi får utdelt tepper med varmeflaske i før vi krabber opp i Jeepen. En åpen bil, så det er rimelig kjølig de første timene før sola står opp. Vi skal nå ut å se om vi får øye på tiger. For å komme inn i den delen av nasjonalparken som vi skal inn i, må vi kjøre 18 km. På veien får vi se en leopard som er nede ved elven for å drikke vann.

Vi får øye på litt forskjellige dyr og fugler, men dessverre ingen tiger. Kun tiger spor.

På vei tilbake til hotellet, kjører vi gjennom en landsby som nå er våknet til liv.

På hotellet fikk vi besøk av en lokal kunstner og lærer, som tegner tiger bilder på en litt spesiell måte, da han kun bruker en papir spiss å tegne med, som han dupper i blypulver. Jeg fikk også prøve meg litt på teknikken.

Rundt på lodgen er det også noen dyr å se, som aper og bøfler. Det har også blitt observert Tigre inne på området. Her kan man bo både i telt, hytter og inne i hovedbygget.

Vi var på en ny safari i en annen del av nasjonalparken på ettermiddagen, men så da heller ingen tigre. Så kun igjen tiger spor, og spor etter en bjørn.

Før vi dro fra Ranhambhore hadde vi en liten rundtur rundt i område med en natur guide. Han viste oss mange typer fugler, planter og dyrespor. Vi gikk også innom grønnsakshagen til lodgen, hvor de dyrker det meste av det de bruker i matlaging på hotellet selv, hvor det kun blir servert vegetar kost.

Vi var innom en liten landsby i Ranthambhore. Vi besøkte en familie og fikk se hvordan de levde. De drev en liten butikk, og her bodde hele storfamilien samlet i 3 generasjoner.

Vi gikk litt rundt i landsbyen, og så hvordan de lever her. Ku ruker blir brukt rundt i hele India til å fyre med. De lager “kaker” av de som de tørker, og bruker de så til fyring, av mangel på ved. Mange steder er de heller ikke bortskjemt med elektrisitet, så de trenger brensel for å lage mat.

Vi kjører videre til

Jaipur.

Igjen, mye å se på langs veien, så en 4 timers kjøretur går helt fint.

Vi bor 40 minutter utenfor byen, på Haveli Royal Heritage hotell. Bygget i det 18. århundre av Hans Høyhet, Madho Singh II av Jaipur, og var tidligere et jakt slott for kongelige.

VI gikk en liten runde i området rundt hotellet. Vi traff en mann som var veldig interessert i å snakke med oss, og vi ble også invitert i bryllupet til hans datter 🙂

Det var flere trær vi så som var fulle av “draker” Det hadde vært drake festival i byen, og det hang fremdeles mange igjen i trærne.

Jaipur, den rosa byen

Port inn til Jaipur by.

Jantar Mantar,

En samling av 19 astronomiske instrumenter bygget av Rajput-kongen Sawai Jai Singh II, grunnleggeren av Jaipur, Rajasthan. Monumentet sto ferdig i 1734. Det har verdens største solur i stein, og står på UNESCOs verdensarvliste.

City Palace

Jaipur er dagens hovedstad i delstaten Rajasthan, og frem til 1949 var by palasset det seremonielle og administrative setet til Maharaja av Jaipur. Palasset var også stedet for religiøse og kulturelle arrangementer, samt en beskytter av kunst, handel og industri. Det huser nå Maharaja Sawai Man Singh II Museum, og fortsetter å være hjemmet til Jaipur kongefamilien. Kongefamilien har rundt 500 personlige tjenere. Flagget var til topps når vi var der, som tydet på at kongefamilien var hjemme.

Et populært sted for bryllups fotografering og bryllup.

De kongelige har en egen privat port inn til byen og palasset.

Vi hadde en kaffe/te pause på en cafe på palass området.

Vi kjøpte et bilde av en anerkjent kunstner i Jaipur, som hadde fått flere priser.

Vannpalasset

Al Mahal er et palass midt i Man Sagar Lake i Jaipur by. Palasset ble opprinnelig bygget i 1699; Bygningen og innsjøen rundt den ble senere renovert og utvidet på 1700-tallet.

På vei inn i byen igjen, passerer plutselig en elefant bilen. Den hadde vist forkjørsrett…

Jaipur by night

Jaipur blir også kaldt “den rosa byen”, og det er vel det den er mest kjent for. Selv om bygningene kanskje er mer aprikos farget enn rosa.

Det var enda lyst da vi begynte for ettermiddags/kvelds vandring i byen. Vi var innom gater og smug. Grønnsaks handlere, blomster handlere, gater med bryllupsklær, gater med sølv smeder, kryddermarkeder, og sukkerrør pressing. Ett sted hvor det ble laget mel, vi så hvordan de lagde armbånd, og vi smakte på noen søtsaker.

Til slutt stoppet vi utenfor Hawa Mahal som er et særpreget palass i Jaipur i India. Det ble bygget i 1799 av maharaja Sawai Pratap. Hensikten med palasset og gitterdesignet var å la kongelige damer observere hverdagen og festivaler som ble feiret i gaten nedenfor uten å bli sett.

Amber Fort

Fort Amber ligger på en fjelltopp i Amber, 11 km fra Jaipur. Borgen ble bygget i det antikke India og er et storslagent orientalsk slott.

Amber Fort, (også kaldt Amer palasset) sammen med Jaigarh Fort, regnes som ett kompleks, da de to er forbundet med en underjordisk passasje. Denne passasjen var ment som en fluktrute i krigstider for å gjøre det mulig for de kongelige familiemedlemmene og andre i Amer Fort å flykte til Jaigarh Fort. Her kan man også se en av verdens lengste bymurer.

Man kan bli kjørt opp i bil, eller man kan også ri på elefanter opp til fortet.

Dette er også et populært sted for bryllups fotografering, og dette er bare noen av parene vi så på fortet.

Amber Fort er et strålende eksempel på Rajput arkitektur med sine terrasser og ramper, reflektert i Maota Lake nedenfor.

Så var tiden kommet for å kjøre tilbake igjen til New Dehli, ca 5,5 timer. Det var litt viktig for oss å komme oss litt tidlig av garde, så vi ikke kom inn i ettermiddags trafikken, da samme turen ville tatt opp til 8 timer. Vi passerte denne formiddagen flere ulykker på veien.

Vi hadde 2,5 fantastiske uker i India, med masse opplevelser. Alt fungerte kjempebra med flyturer og guider. Vi hadde en super sjåfør på vår rund tur etter vi kom til New Dehli, som var med oss en hel uke. Han var godt kjent på veiene, hadde mye kunnskap, holdt dialog med alle guider og krasjet ikke en eneste gang, som vi synes var et under i trafikken som er i dette landet, spesielt i byene. Tusen takk Anup 🙂 Namaste! Anup kan nås på mail: sethi.anup35@gmail.com, og ønsker at du skal ta kontakt hvis du trenger en sjåfør i Dehli område 😀

Jeg vil til slutt få takke Eli-Ann og Hege i Escape som organiserte turen for oss.

India reise, Kolkata og Ganges, Januar 2023

3. Januar starter årets første eventyr. En reise som har vært planlagt en stund, men som på grunn av Covid 19 ble utsatt et par år.

Vi flyr fra Gardermoen til Kolkata med Emirates. Flyreisen tok totalt ca 14 timer, da det kun var 1,5 timer mellomlanding i Dubai. Akkurat nok til å gå fra et fly, og nesten rett inn på neste.

Kolkata/Calkutta

Kolkata, eller Calcutta som det tidligere ble kalt, er den nåværende hovedstaden i den østlige delstaten Vest-Bengal og en av de tettest befolkede byene i India. Kolkata ble en britisk handelspost i siste del av det 17. århundre. Byen som en gang fungerte som utstillingshovedstad for den britiske makten i India, er kjent for sine koloniale bygninger, inkludert det store Victoria Memorial.

Vi bodde våre 2 første netter på et hotell som lå 2 timers kjøretur utenfor byen, Rajbari Bawali. Bawali er en landsby med ca 10 000 innbyggere. Det er bare ca 5 mil fra flyplassen i Kolkata, men med kaos trafikk med folk, syklister, tuk tuker, busser, kuer, bikkjer mm, må man beregne litt mer tid enn hva vi er vant til. Det var mye å se på underveis.

Rajbari Bawali er regnet for et luksus hotell å være. Det er et 300 år gammelt world heritage hotel. Vil vel si at det bærer litt preg av slitasje og fuktighet, og kan trenge litt restaurering. Vi kunne også ønske oss at bespisnig, spesielt frokosten kunne vært tatt innendørs, da det gjerne var bare 13-15 grader om morningen. Godt vi hadde med ull undertøy og boblejakke 😉 Utover dette var servicen upåklagelig, maten var bra, og stedet hadde sin sjarm.

Det var underholdning på både dag og kveld.

Vi ble overrasket med private middager med flott oppdekking begge kveldene vi var her.

Det var artig å rusle rundt i landsbyen å se hvordan lokalbefolkningen levde og jobbet. Her var det stort sett veldig primitivt, og de både badet, vasket tøy og vasket opp i de samme “vannhullene”. Klesvasken sin henger de opp overalt. Både på gjerder og tak, og sånn er det også selv om man bor midt i byen.

Det ligger et gammelt tempel her som er under restaurering. Her blir ting gjort på gamle måten, og det er ikke mange motoriserte maskiner å se. Stillasene er laget av bambus. Litt annet syn på HMS i dette landet enn hva vi er vant til. Men hører man noen som klager? Neida. De jobber på.

Kolkata by

Vi sjekket ut av hotellet, og ble hentet av en sjåfør med guide. Vi skulle ha en liten rundtur i Kolkata før vi sjekket inn på Ganges Voyager. Men først. 1,5 timers kjøring tilbake til Kolkata.

Vi besøkte Mor Theresas Hus. En nonne av albansk herkomst som arbeidet blant fattige i Calcutta og andre steder i verden, og som grunnla den romersk-katolske søsterordenen Missionaries of Charity.

Vi kjørte litt rundt i Kolkata. Her bor det over 15 millioner mennesker. Her blir klesvask tatt i vannutløp i gatene, hengt opp på gjerder, folk selger grønnsaker fra bakken i gatene, mens kuer og hunder flyr rundt overalt. Sko pussere sitter her og der, og noen har også frisørsalongen sin i gata, med bare et speil som henger på en vegg, med en stol foran. Alt er så totalt annerledes enn hva vi er vant til.

Her er byen organisert på en måte så butikkene som fører samme type produkter er samlet på ett sted. En gate med sko. En med bøker, en med klær osv. Så kjørte vi gjennom gaten med bøker, og vi var innom ei gate hvor det var “Potteri industri”. Her lages det figurer til festivaler på bestilling, som kun blir brukt en gang, før de blir kastet på elven Ganges, eller de blir satt under trær til de går i oppløsning, og blir tatt av vær og vind.

Vi var også innom Victoria Memorial. Her var det voldsomt lange køer, så vi gikk ikke inn.

Victoria-minnesmerket er en stor marmorbygning på Maidan i det sentrale Kolkata, bygget mellom 1906 og 1921. Det er viet til minnet om dronning Victoria, keiserinne av India fra 1876 til 1901.

Victoria Memorial

Det var ikke så mange andre nordiske mennesker å se her, så de lokale er like nysgjerrige på oss som vi var på dem, og kom stadig bort for å bli fotografert med oss.

Så var det på tide å sjekke inn på Ganges Voyager. Vårt hjem den neste uken.

Elvecruise på Ganges

En flott båt, med plass til 56 passasjerer. Vi var kun 36 gjester om bord, så vi hadde god plass.

En flott velkomst av ansatte.

Vi seilte først “Down Streams”, Hooghly river, mot India havet. Første natten gikk vi på grunn, og ble stående på en sandbanke i 8 timer, før tidevannet fikk oss av igjen. Dette skjedde 2 ganger til på veien oppover igjen, men tok ikke da så lang tid før vi kunne fortsette ferden. Dette skjer til tider, da tidevannet hele tiden endre bunnen i elven.

Det var mye å se på elven, av fiskebåter, lastebåter, og landsbyer langs elven.

Vi ble hentet av lokale båter og besøkte nasjonalparker, og var på utkikk etter ville dyr og fugler. Vi så ingen Bengal tigere, men vi så en jungel katt, krokodiller, aper, rådyr og flere flotte fugler.

Jungel katt i buskasen

Vi besøkte landsbyer.

Vi snudde, og kjørte så oppover på elven. Vi var igjen innom Kolkata, hvor 9 av passasjerene var ferdig med cruiset, og gikk av båten, før vi seilte videre oppover elven. På kvelden kjørte vi under broene Howrah bridge og Vidyasagar Setu. Flott opplyst i forskjellige farger. Det var også andre bygg som lyste opp i mørket, blandt annet et flytende hotell.

Howrah bridge
Vidyasagar Setu
Flytende hotell Kolkata

Vi besøkte en fransk koloni i Chandannagar. Vi ble kjørt i tuk tuker til en jenteskole, som er en av de eldste jenteskolene i India. Her bor de, og her får de gå på skole. De får også undervisning i musikk, dans, yoga og hånd arbeider.

Vi ble så kjørt tilbake til havnen, og gikk en liten tur på promenaden hvor det ligger flere “franske” bygg.

Turen går videre oppover elven, og vårt neste stopp er i Bansberia.

Vi rusler innover i byen på vei til et tempel, og møter på en stor parade, med musikk og flotte kostymer. Dette er for å forberede til en bokfestival som pågår i januar hvert år i Kolkata.

Hanseswari-tempelet, bestående av 13 minarer eller Ratnas, hver bygget som en blomstrende lotusknopp. Lotus er Indias nasjonal blomst. Tempelet er fra1814.

På vei gjennom landsbyen igjen, møter vi på mange ungdommer som gjerne viser seg frem for oss, med triksing og poseringer for fotografen.

En annen utflukt var til Bandel. Bandel er et nabolag i Hooghly-distriktet og er grunnlagt av portugisiske nybyggere. Vi besøkte Hooghly Imambara, som er en sjiamuslimsk forsamlingssal og moske i Hooghly. Her fikk vi gå opp i klokketårnene. En for menn og en for kvinner.

På elven ligger vi ved Vivekananda Setu, også kalt Bally bridge, som vi passerte tidligere på reisen. Vivekananda Setu går over Hooghly-elven og knytter byen Howrah, ved Bally, til Kolkata. Ble bygget for å primært gi direkte vei- og jernbaneforbindelse. 

På ettermiddagen er vi innom Serampore. En dansk koloni utenfor Kolkata. Serampore eller Frederiksnagore er en tidligere dansk koloni i Bengal i India. Kolonien ble solgt til Det britiske østindiske kompani i 1845.

Vi gikk litt rundt i landsbyen. På ei slette var det noen ungdommer som spilte baseball, og en av gjestene fra båten slang seg med, og ble med guttene, til stor stas for ungdommene.

Vi var innom St Olavs Church. Lokalt kjent som den danske kirken.

Den siste dagen på Ganges, besøkte vi Belur Math. Belur Math er hovedkvarteret til Ramkrishna Math and Mission og representerer ideen om universell tro. Sinnet bak Belur-matematikken var Swami Vivekananda, den berømte disippelen til Sri Ramkrishna, som hadde tatt hinduismens budskap til den vestlige verden. Belur Math ligger også på bredden av Hooghly-elven og regnes som “Symphony in architecture” da den kombinerer hinduistiske, islamske, kristne og buddhistiske arkitektoniske elementer for å symbolisere religionens enhet.

Belur Math

En spennende uke var over. Mange opplevelser på kort tid. På båten hadde vi også hatt noen aktiviteter som litt innsikt i Indiske klesdrakter, info om forskjellige krydder og urter i indisk matlaging, te på indisk vis, og kokkekurs. Underholdning fra noen lokale hadde vi også et par kvelder. Her har jeg samlet noen bilder fra livet om bord.

Tusen takk til alle ansatte på Ganges Voyager for en fin tur.

Reisen vår videre gikk nå til Dehli. Vi fløy med Air India fra Kolkata til New Dehli. Vi besøkte også Agra, Ranthambhore og Jaipur. Dette vil jeg skrive om i neste innlegg 🙂

Miami til Bridgetown. Cruise i Karibien 25. November til 10. Desember. Guadaloupe- Pointe a Pitre

09. Desember

Guadeloupe er en fransk region i Karibia. Regionen består av en øygruppe mellom Atlanterhavet og Det karibiske hav, og den er en del av De små Antiller. Guadeloupe ligger mellom Dominica i sør og Montserrat, Antigua og Barbuda i nord.

Pointe-à-Pitre er den største byen i den franske regionen Guadeloupe i Karibia. Byen liger på Basse-Terre-øya og har en stor havn og eget universitet. Marinaen har livlig aktivitet av turister, med fokus på seiling.

Når man kommer ut av Cruise skipet, er kanskje ikke første inntrykket så veldig bra. en graffiti-sprayet betongjungel av art-deco og sosialistisk stilarkitektur, forfalne tradisjonelle hus og forferdelig trafikk – men det er hovedbyen på Grande-Terre, og på grunn av sin sentrale beliggenhet mellom Guadeloupes to største øyer, fungerer den som de facto hovedstad. Pointe a Pietre er den største byen på Guadeloupe.

Men når man kommer litt opp i byen er det litt av hvert å se på. Vi skaffet oss et by kart, hvor det var merket inn hva man burde se.

Nok en by med masse gatekunst.

Det ble bygget et slaveri museum her i 2015 som visstnok skal være verdt et besøk. Vi var i land kun noen få timer, så vi tok oss ikke tid til det.

Det vi kanskje synes var meste spennende, var fiskerne som solgte dagens fangst på havna. Pelikanene holdt seg i nærheten, og ventet på at godbitene skulle bli servert.

Det er en stor park i byen, med flere skulpturer.

Cathedrale de Saint Pierre et Saint Paul , Pointe-à-Pitres sennepsgule katedral dominerer Place de L’Eglise, som holder et blomstermarked de fleste morgener.

På sentralmarkedet Marché Saint-Antoine kan man få kjøpt krydderier, juicer, marmelader, grønnsaker mm.

Gatelangs i Pointe a Pietre er det mange forfalne hus i forskjellige stiler.

Saint-John Perse-museet
Saint-John Perse-museet

Vi hadde en fin utseiling fra Guadaloupe, og vi avluttet vårt cruise i Karibien med nok en vakker solnedgang.

10. Desember

Vår siste havn er Bridgetown på Barbados. Der har vi vært 2 ganger tidligere, så turen vår ender her, og vi reiser direkte til flyplassen for å sette snuten hjemover.

Tusen takk til Elisabeth i Berg Hansen for atter en fin reise, med en kjempe fin gruppe som vi var så heldig å få være en del av på dette cruiset.

VI har også vært på Guadaloupe tidliger, men var da på Terre de Haut, som ligger på en liten øy et stykke utenfor hovedøya.

Cruise, Forth Lauderdale-Karibien-Sør Amerika-Antarktis, Dag 8 | Eventyrlysten

Legger også ved et par linker til Barbados hvis du har lyst til å lese om denne flotte øya.

Miami, karibien og Amazonas, November-Desember 2019- Barbados | Eventyrlysten

Cruise, Forth Lauderdale-Karibien-Sør Amerika-Antarktis, Dag 9-11 | Eventyrlysten

Miami til Bridgetown. Cruise i Karibien 25. November til 10. Desember. St Kitts- Basseterre.

08. Desember.

Etter en ny sjødag kommer vi til Basseterre på St Kitts. Klemt mellom Puerto Rico og Trinidad og Tobago, tilbyr St. Kitts og Nevis en spennende blanding av West Indian, fransk og engelsk påvirkninger.

Vi ligger til havn inne i byen.

Når det gjelder St Kitts cruiseutflukter, kan du ta en avslappende tur gjennom landsbygda på øyas berømte naturskjønne jernbane. Det må være en av de kuleste måtene å se en del av øya, og er definitivt ikke bare for togentusiaster. Her sitter man i historiske dobbeldekker vogner, og det blir servert rom punsjer til alle som vil ha.

Man kan også velge å sitte inne i toget.

Det var mye å se under veis, og det ble tatt masse bilder av nedlagte sukkerrør plantasjer, banan plantasjer, landsbyer, folk, geiter og esler, og vi så også hvordan kysten forandret seg underveis.

Vi kjørte også over flere broer. Sporet var veldig smalt, så det var litt spenning i om dette i det hele tatt kom til å gå bra.

Det var også danse oppvisning om bord, og det var imponerende hvordan de klarte å holde balansen i vognene, da det rugget bra.

Servering av rom punch

Etter ca 2 timer om bord, kom vi til ende stasjonen, og det var buss tilbake til byen, Basseterre.

Da vi kom tilbake til Basseterre, gikk vi en runde i byen. Kanskje ikke den mest spennende byen vi har vært i, men alltid litt artig å se på diverse arkitektur, parker, by struktur, folk, og vi prøvde her også en bar for en lokal øy. Heller ikke den mest sjarmerende baren vi har vært innom…

Ved havnen er det laget et shopping og restaurant område, hvor man kan få kjøpt diverse souvenirer ol.

Miami til Bridgetown. Cruise i Karibien 25. November til 10. Desember, Bonaire- Kaljendijk

05. Desember

Kralendijk er den nederlandske øyen Bonaires hovedstad. Navnet har vært i bruk fra rundt 1840. Blant den lokale befolkningen brukes også navnet Playa, som viser til stranden den ligger ved.

Vi gikk litt rundt i Kaljendijk.

Langs promenaden ved vannet kan man se fisker i alle regnbuens farger i det krystallklare vannet.

Pynte til jul gjør man over hele verden.

Byens koloniale bygninger er fargerike, og her kan man også se flere veggmalerier., og det er spesielt mange flamingoer i motivene.

Endel av byen var under oppgradering, så det ble et litt dårlig inntrykk av byen, og det var ikke så mye å se, da byen er veldig liten.

Fort Orange ligger rett ved kaia til cruise skipene, og er et militært festningsverk i Kralendijk, Bonaire. Opprinnelig bygget i 1639 som et navnløst fort av det nederlandske vestindiske kompaniet, og er den eldste strukturen på øya Bonaire. Fortet har aldri blitt brukt til det tiltenkte formålet. I 1816 ble den gjenoppbygd og fikk navnet Fort Orange

Salgsboder utenfor Fort Oranje.

Flere muligheter for shopping, og her var det også mange tilbud og valg av utflukter man kan være med på.

Det er muligheter for å bade rett ved cruise skipene.

Skal man til Bonaire, så er det nok bading og snorkling som er det stor, da vannet her var fantastisk klart.

Utseiling fra Bonaire.

Da vi seilte ut fra Bonaire, så vi noe av salt pyramidene. En særegen linje med hvite saltpyramider på den sørøstlige enden av øya. Hver pyramide, omtrent 50 fot høy, inneholder omtrent 10 000 tonn 99,6% rent salt. Avhengig av årstiden kan det være opptil 200 000 tonn salt pent stablet i lange rader som venter på forsendelse. Operasjonen benytter en serie på 250 mål store kondensatordammer. Saltvann trukket direkte fra Karibia, på rundt 3,5 prosent saltholdighet, eller fra den tilstøtende saltlakesjøen,

Miami til Bridgetown. Cruise i Karibien 25. November til 10. Desember, Curacao-Wilhelmstad

04.Desember

Wilhelmstad, Curacao

Willemstad er hovedstaden i Curaçao og den største byen i De små Antiller. Den var fram til 2010 hovedstaden i De nederlandske Antiller.

En by som har mye å by på.

På vei ut fra cruise terminalen blir vi møtt av fargerike småhus som selger souvenirer, før vi kommer inn i byen.

Byen har mange gavl hus i nederlandsk stil.

Otrobanda

Rif fort ønsker cruiseskip velkommen til Sint Anna Bay, og er 1 av 8 fort på øya og er en del av Willemstads byhavn på UNESCOs verdensarvliste.

Etter at det sluttet å bli brukt til militære formål, ble fortet omgjort til en regjeringsbygning og deretter en politistasjon. Nå er det Otrobanda-distriktets viktigste turist- og kjøpesenter siden det er lett tilgjengelig for turister som går av cruiseskipene i nærheten.

Det er flere distrikter i Curaçaos hovedstad. Otrobanda, Punda og Pietermaai. Vi kom i land i Otrobanda.

Punda

Vi gikk videre over til en flytende bro, Queen Emma bridge, og kom så til Punda området. Når den åpnes, blir du “fanget” i midten. Du kan ikke gå ut av noen av sidene før den fester seg igjen.

Broen skiller seg med jevne mellomrom fra østsiden av Sint Anna Bay for å tillate fartøy å passere inn i bukta.

Curaçao er kjent for Punda-distriktets rad med fargerike hus langs Sint Anna Bay.

Punda Love Heart.

Punda Love Heart

Fort Amsterdam er et fort som ligger i Willemstad på Curaçao. Det ble bygget i 1634 av Det nederlandske vestindiske kompani og tjenestegjorde ikke bare som et militært fort, men også som hovedkvarteret til Det nederlandske vestindiske kompani. For tiden brukes bygningen av regjeringen og Curaçaos guvernør.

Fort Amsterdam
Fort Amsterdam

Legenden sier at bygningene rundt Curaçao pleide å være hvite. Men en tidligere guvernør skyldte hodepinen på solens refleksjon fra de hvite bygningene. Hans løsning ble å få bygningene malt i forskjellige farger.

Flere koselige restauranter.

Barer i trange smug.

Masse gatekunst.

Queen Wilhelmina Park. Den historiske skulpturen er av dronning Wilhelmina av Nederland. Hun står fremtredende midt på plassen. Her med Openbar Ministerie i bakgrunnen som ser ut som en kirke men er et Statsadvokats kontor.

Wilhelmina var litt episk! Hun ble dronning som 10-åring og var dronning i 58 år fra 1890 til 1948. Dette var lengre enn noen annen monark i nederlandsk historie. Hun var også den første kvinnelige milliardæren i verden på grunn av sin forretningsmessige dyktighet. Gå kvinne makt!

Her er det en bokstav skulptur som staver ut ordet “D-U-S-H-I” som betyr “kjæreste” eller “sexy” i papiamentu (et kreolspråk som bare snakkes i nederlandsk Karibia).

Et restaurant og bar område gjemt bak en fasade som ser ut som en nedlagt fabrikk. som ligger helt ut i havgapet. Waterfort Terrace.

Punda Beach.

Et tre full av sommerfugl larver 🙂

Vi gikk tilbake over broen til Otrobanda området.

Tilbake i Otrobanda område gikk vi videre gjennom et område som vi ikke så veldig mange turister, Pietermaai distriktet. Her var det også gatekunst, forretninger og områder med boliger. Her fant vi en oppoverbakke med fargerike, enetasjes boliger langs Berg Altena Rd. Ja- folk bor faktisk i dem!

Pietermaai distriktet

På vei tilbake til skipet, tok vi en sveip innom en bar for å se litt på VM i fotball, og tok en velfortjent lokal øl etter mange timers vandring.

Miami til Bridgetown. Cruise i Karibien 25. November til 10. Desember, Oranjestad- Aruba

02. Desember

Nok en sjødag. Da er det bare å nyte late dager om bord i skipet. Til soling, lesing, lange gode lunsjer, og vi prøvde også å få med oss litt av fotball VM. Legger her ut noen bilder fra skipet, mat og drikke og diverse under reisen.

03. Desember

Oranjestad- Aruba

Oranjestad er hovedstaden på Aruba, et av landene i Kongeriket Nederlandene. Byen har en befolkning på drøyt 28 000. Den ligger på vestkysten av øya. Aruba er en av ABC øyene, som er Aruba, Bonaire og Curacao.

Oranje stad, Aruba

Vi startet dagen med en rundtur på Aruba. Vi kjørte langs kysten hvor det var flotte strender, og områder med nye moderne hus.

Aruba
Aruba
Flotte strender på Aruba
Aruba
Aruba

Vi hadde en pit stop på Californian Light house. Dette fyret ble oppkalt etter dampskipet California, som ble vraket i nærheten 23. september 1891.

I løpet av dagen møtte vi på flere gjenger som var på rundtur på øya på ATV’er.

Deretter gikk turen til en flott strand hvor vi tok en ferge ut til en semi- submarine. Her kom vi under vann og fikk se litt maritimt liv, uten engang å bli våt på bena. Vi så et tysk fraktskip, Antilla som sank her i 1940, under et år etter det ble sjøsatt.

Flotte strender på Aruba
Flotte strender på Aruba
Flotte strender på Aruba
Strand bar og grill
Strand bar og restaurant
Mange hoteller langs kysten på Aruba
På vei ut til Semi-Submarine. California Lighthouse
Semi Submarine
Semi Submarine
Sembi submarine tur
Sembi submarine tur
Sembi submarine tur
Sembi submarine tur
Sembi submarine tur
Krabbe på vinduet

Her var det mange muligheter for vannsport.

På vei ut til Semi-Submarine
Vannsportaktiviteter på Aruba
Mye vannsports aktiviteter på Auba
Flotte strender på Aruba

På vei tilbake til bussen møtte vi på denne karen 🙂

Grønne iguaner
Grønne Iguaner

Vi kjørte en halvtimes tid for å komme til naturunderverk som kalles Baby Natural bridge. Det var artig å se hvordan naturen forandret seg når vi kom på den andre siden av øya. Det er spesielt mye kaktuser på Aruba, som vi så overalt.

Langs veien
Mange kaktuser på Auba
Langs veien
Kaktuser
Nasjonal tre på Aruba, Alltid mot vest
På vei til Baby bridge
Langs kysten
Diverse natur på øya
ATV tur
Diverse natur på øya
Auba
Natural bridge
Natural bridge. Den store broen har kolapset.
Natural bridge
Natural Bridge
Natural bridge, kafê

På veien tilbake til skipet kjørte vi innom en steinformasjon sm kalles Casibari. På toppen her hadde vi fin utsikt, og så både skipet, og øyas høyeste “fjell”, Jamanota åsen som er 188 moh.

Casibari Rock
Casibari Rock
Casibari Rock
Casibari Rock
Casibari Rock
Utsikt
Utsikt fra Casibari Rock

Etter en bedre lunsj om bord ruslet vi litt rundt i Oranjestad.

Oranjestad er en unik blanding av gammelt og nytt som gir en særegen sjarm til Arubas hovedstad.

En travel havneby, Oranjestads gater og kjøpesentre er oversådd med internasjonale luksusforhandlere, og mange forskjellige butikker.

Oranje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba
Oransje stad, Aruba

Vi fikk også testet det lokale ølet, da vi satte oss på en bar og så litt på Vm i fotball.

Denne kvelden hadde vi en vakker solnedgang hvor vi så solen forsvinne i havet.

Flott solnedgang
Flott solnedgang

Aruba var en av de renere, penere og moderne Karibisk øy vi har vært på. Absolutt et sted hvor man kan tilbringe en sol ferie.

Miami til Bridgetown. Cruise i Karibien 25. November til 10. Desember, Port Antonio- Jamaica

01.Desember 2022

Etter en deilig dag på sjøen, kommer vi til

Port Antonio, Jamaica

Vi seilte inn i bukta til port Antonio. Det første som møter oss når vi legge til havn er reagae rytmene fra et lokalt band. Dagen startet litt overskyet, og det kunne komme litt regn, men alt blir jo hyggelig med en sånn velkomst.

Velkomst med Reggae rytmer

Vi hadde en utflukt denne dagen. Det var på en liten rundtur hvor vi fikk se et nabolag til noen av byens befolkning.

Boliger i Port Antonio
Boliger i Port Antonio, Jamaica
Boliger i Port Antonio
Boliger i Port Antonio

Byens kirke ble besøkt. Denne anglikanske kirken har tjent sognet Portland i over 160 år.

Christ Chursch, Port Antonio
Christ Chursch, Port Antonio
Christ Chursch, Port Antonio

Alltid gøy å følge med på befolkningen i byen. Blir også ganske fasinert av ledningsnettet på steder som dette.

Salgs bod
Gjør seg klar for dagens salg
Port Antonio, Jamaica
Port Antonio, Jamaica
Port Antonio, Jamaica

På utkanten av byen ligger det en fiskerlandsby langs havet, med flere barer og restauranter. (Bildene er dessverre litt dårlige, da de er tatt gjennom buss vinduet som ikke var av de reneste og klareste.

Langs veien
Fiskelandsby like utenfor Port Antonio
Fiskelandsby like utenfor Port Antonio
Fiskelandsby like utenfor Port Antonio
Fiskelandsby like utenfor Port Antonio

Vi kjørte litt ut av byen, og var innom noen ruiner, Folly Ruins.

Legenden knyttet til disse ruinene undervurderer praktiseres til herskapshuset som en gang sto her.

PÅ EN PRIVAT HALVØY VED munningen av havnen i Port Antonio står ruinene av et smuldrende herskapshus. En gang det mest overdådige huset i Jamaica, har det råtnende skallet tiltrukket seg sin del av legender – akkurat som man kunne forvente av enhver skygge av grandiositet for lenge siden.

Folly Ruins har blitt tilskrevet en tåpelig og stolt mann som håper å imponere bruden sin. Ifølge en vanlig historie ble det store huset bygget av en amerikaner som en gave til hans forlovede. I hastverket med å bygge herskapshuset fikk han dumt nok sementen blandet med saltvann for hensiktsmessighetens skyld, noe som svekket materialet og rustet stålinfrastrukturen. Hele bygningen begynte å gå i oppløsning like etter at den ble bygget. Da den rike amerikaneren bar sin nye kone over terskelen, så hun at den allerede var i ferd med å falle fra hverandre og utbrøt: «For en dårskap!» Hun forlot Jamaica og kom aldri tilbake, og den rike mannen forlot “Folly Mansion” for å smuldre – som deres kjærlighet –  tilbake i sanden.

Den sanne historien er imidlertid mindre dramatisk. På begynnelsen av 1900-tallet besøkte Alfred Mitchell, en forretningsmann fra Salem, Connecticut, Port Antonio sammen med sin kone Annie Tiffany, en arving til Tiffany-formuen. De ble forelsket i området, og kjøpte i 1905 landet kjent som Folly Point, og begynte å bygge en villa hvor de kunne tilbringe vintrene. Det ferdige produktet var et viltvoksende, overdådig herskapshus bygget i stil med en romersk villa, med over 60 rom. Som enhver god legende inneholder imidlertid den som er knyttet til Folly Ruins en kjerne av sannhet. Hele husets første etasje var laget av betong (da høykvalitets trelast eller murstein var vanskelig å få tak i i området), og det ser ut til at betongen faktisk var blandet med sjøvann. Men gitt at betongdelen av huset har blitt stående i over 100 år, forårsaket dette åpenbart ikke den typen umiddelbare strukturelle forringelser som legenden beskriver. Mitchell-familien levde et komfortabelt, luksuriøst liv på Folly Point frem til 1911, da Alfred Mitchell døde i en alder av 80. Annie ble værende i herskapshuset i noen år, men returnerte til USA ved utbruddet av første verdenskrig. land ble solgt, men den nye eieren forlot eiendommen flere år senere, noe som førte til at huset ble ryddet og generelt forfalt. Andre etasje kollapset på grunn av plyndring og uaktsomhet i 1936. Den eies nå av den jamaicanske regjeringen.

Folly ruins
folly ruins
Folly ruins
Folly ruins
Folly ruins
Folly ruins
Folly ruins
Utsikt over det Karibiske hav fra Follu ruins,

Vi kjørte videre på humpete grusveier, hvor gjennomsnittsfarten kanskje kan ligge på 35 km/t, og passerte flere store villaer, hoteller, og også Trident Castle.

Tilbake på 50-tallet ble Trident Villas bygget av arkitekten Earl Levy, som hotellleie, plassert mellom Turtle Crawle Bay og havet. På slutten av 70-tallet begynte Levy byggingen av drømmeprosjektet sitt, det ikoniske vidstrakte Trident Castle. Utformet i engelsk kolonistil fra 1700-tallet, hvite tårn og alt, er de 8 soverommene et overraskende lite antall i kontrast til dens pustende ballsal, utsøkte spisesal, romslige stuer, utallige trapper og terrasser. Omtrent et tiår med passende konstruksjon var nødvendig for å fullføre denne skinnende ekstravaganzaen. Det ble ikke spart på noe, og rommene er fortsatt dekorert med vakre antikviteter fra hele verden, romerske statuer, glitrende lysekroner og et par steinalligatorer som vokter den store inngangen

Trident Castle

Hoteller langs veien
Hoteller langs veien

Vi skulle også vært en tur innom Blue Lagoon, men på grunn av veiarbeid var ikke dette mulig denne dagen. Vi fikk derfor litt ekstra tid på Frenchman’s Cove, som er en av de vakreste strendene i verden, og her tilbragte vi et par timer. Det var ganske store bølger denne dagen, så det ble bare litt vassing i strandkanten, men en liten dukkert i elven som fører ut i havet, hvor vannet var betraktelig kaldere.

Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove

Frenchman’s Cove-stranden er en skjult skatt, med myk, gyllen sand og safirvann – skyggelagt av en baldakin av smaragdtrær. Stranden er et unikt sted hvor havet og elven kombineres for å skape et tropisk paradis. Stranden er ledsaget av ferskvann riverside dusjer, toaletter, og en lokalt drevet strandbar og grill.

Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove
Frenchmans Cove

Litt historie om hotellområdet som ligger rundt Frenchmans Cove:

Garfield Weston, en kanadisk kakeprodusent, åpnet den eksklusive Frenchman’s Cove Resort på en 45 mål stor eiendom som ligger rundt en av Jamaicas vakreste strender, like øst for Port Antonio. Sies å være det første all-inclusive feriestedet i verden, var det, som en magasinartikkel fra 1971 sa det i en overskrift, “Bare for de veldig, veldig rike.” Det ble rapportert å koste hele 1,650 dollar i uken den gang, med et minimum på to uker som inkluderte alt under den jamaicanske solen; kaviar, god vin, en personlig kokk, transport, vannsport, klesvask. Frenchman’s Cove var en anlagt tropisk fantasi satt langs sjøen med 18 bortgjemte hytter, kalt “hjem”, laget av håndhugget korallstein med kobbertak. Ingen biler var tillatt; I stedet fikk hver gjest en elektrisk golfbil. Kontanter fikk ikke lov til å skifte hender. Det ble skrevet at en stab på 120 serverte maksimalt 72 gjester. De fleste besøkende bodde en måned, og det ble booket solid i årevis. Gjester inkluderte Elizabeth Taylor og Richard Burton, Jackie Gleason, Dean Martin og Queen Elizabeth: “den rette typen mennesker”, ifølge Grainger Weston, Garfields sønn, som drev feriestedet

Da vi kom tilbake til skipet, tok vi en lunsj om bord, før vi tok en liten runde i byen til fots.

Stranden på Porten
Port Antonio
Port Antonio
Port Antonio
Port Antonio
Port Antonio
Port Antonio
Jamaicas nsjonalfrukt, ackee
Fyret, Port Antonio, Jamaica
Port Antonio
Port Antonio
Skoleungdom, Port Antonio
Port Antonio
Port Antonio
Jamaica flagg
Port Antonio
Port Antonio
Port Antonio

Cruise i Middelhavet, Greske øyer og Malta med Celebrity Beyond 5-15. September 2022

05. September starter vi vårt middel havs cruise med Celebrity Beyond fra Civitavecchia som ligger utenfor Roma. Vi reiser direkte fra flyplassen til skipet, da vi har vært i Roma noen ganger tidligere.

Vi starter cruiset med en sjødag, og bare nyter dette flotte skipet, med trening, litt soling, god mat og drikke.

Vi passerer Stromboli. Det er en vulkanøy i Italia som tilhører De eoliske øyer. Stromboli er svært aktiv. Stromboli er kjent for sine utbrudd ca. hvert 20-30 minutt. Utbruddene består av små mengder med lava som sprutes ut

Stromboli
Stromboli

Vi kjører gjennom Messina stredet, og får en fin utsikt til øya Sicilia

Sicilia

07.09.2022

Katakalon- Hellas

Vår første havn er Katakolon, Olympia i Hellas.

Vi går i land og får tak i et par biler som kjører oss til Olympia. Det er ca en halv times kjøring fra havna. Veldig greit å avtale tid og pris med drosjene på forhånd, så er man sikret transporten tilbake til skipet igjen etterpå.

Antikkens Olympia er et av de viktigste arkeologiske stedene i verden, og er stedet der de gamle olympiske lekene fant sted hvert fjerde år mellom 776 f.Kr. og frem til 300-tallet e.Kr.

Olympia

Når vi var ferdige med å gå rundt i Olympia parken, ruslet vi til byen som ligger utenfor, og tok en liten kaffestopp før vi reiste tilbake igjen til skipet.

08.09.2022

Athen-Hellas

VI hadde på forhånd kjøpt billetter til Akropolis denne dagen. Forrige gang vi var i Athen, hadde vi en rundtur og så på flere severdigheter, men kom da ikke inn på Akropolis pga lange køer.

Vi tok en taxi fra skipet tidlig på formiddagen. Skulle vise seg at dette ikke var noe sjakktrekk, da det var tiden alle utflukter fra skipene som lå i havn også var på Akropolis. Det ble mye kø ståing….

Akropolis, Athen

Bybildet domineres av Akropolis som ligger på 156 meters høyde over havet. Under denne ligger Plaka, som er den eldste bydelen, med sine småhus, krokete gater, tavernaer og restauranter.

09. 09.2022

Santorini-Hellas

Santorini må være en av Hellas vakreste øyer. Skjønner at dette er et yndet sted å reise for nyforelskede par. Santorini er også rangert som en av verdens mest romantiske reisemål. De hvite hotellene ligger postkortvakkert oppover klippene, og man har utsikt til solnedgangen.

Fra kaia går det et eseltråkk opp til byen Thera. Man kan gå den opp, sitte på eselryggen, eller man kan velge å ta gondolbanen.

Vi tok shuttlebåt ut tidlig, og gikk opp eseltråkket mens den enda stort sett lå i skyggen. Vær obs på at det er mye esel møkk der. Det er opp mot 600 trappetrinn til toppen.

Endelig oppe.

Vi ruslet vi rundt i gatene. Det lå 3 cruiseskip inne i bukta denne dagen, så det yret av folk.

Vi tok en liten pause på en restaurant, før vi fant ut at vi ville ta turen inn til Oia også. Vi fikk hyret en bil, og kjørte avgarde. Ca 30 minutters resievei.

Oia ligger på Santorinis vakreste områder, hvor husene klamrer seg fast høyt oppe i 100 meters høye klipper. Herfra kan du nyte synet av solnedgangen fra en hotellbalkong eller uteservering.

Her finner man flere bygg med de berømte blå kuplene.

Vi ruslet rundt i gatene en times tid, før vi måtte gå tilbake til sjåføren som sto og ventet, og skulle kjøre oss tilbake til Thera.

På veien tilbake stoppet vi på et populært sted å ta bilder av 3 klokker av Fira kirken.

Santorini

Vi tenkte å ta gondol banen ned igjen til kaien, men her var det så stor kø, så vi stoppet innom en restaurant og tok oss litt lunsj, før vi gikk trappene ned igjen.

10.09.2022

Rhodos-Hellas

Vi la til kai rett ved gamlebyen Rhodos.

Utsikt over Rhodos by fra skipet

Rhodos er en gresk øy som ligger 18 kilometer sørvest for Tyrkia, i det østlige Egeerhavet. Øya er den største av totalt 12 større øyer som utgjør prefekturet Dodekanesene. Rhodos by ligger helt nord på øya.

Rhodos har lenge blitt sett på en party øy som mange unge reiser til, men Rhodos kan by på så mye mer. Det er mange som har lagt sin elsk på Rhodos som reiser hit år etter år.

Gamlebyen er Europas største bebodde middelaldersentrum, og er med på Unescos verdensarvliste. Her holdt korsfarerne til i en lang periode, og det er fremdeles mye å se fra den perioden. Så snart du har passert bymuren i den gamle delen av byen, kan du føle historiens vingeslag.

Vi ruslet litt rundt i gamlebyen, og satte oss ned på en lokal taverna for å suge til oss litt av atmosfæren. Her kan du handle i små butikker og rusle langs brosteinsbelagte gater. På Rhodos finner du også merkebutikker, trendy restauranter og beach clubs. 

I den moderne delen av Rhodos by finner du trendy barer, kafeer og bra shopping med mange merkebutikker. Vi gikk til en familiedrevet restaurant for å spise en bedre gresk lunsj. Her bør man bestille bord, da det er veldig stor pågang her.

 Kolossen på Rhodos var en enorm statue av den greske solguden Helios som ble reist på Rhodos i Egeerhavet, på 200-tallet f.Kr. Statuen hadde omtrent samme størrelse som Frihetsgudinnen i New York, USA, men var plassert på en lavere plattform. Kolossen på Rhodos var ett av verdens syv underverker. I dag står det Ved bymurene mot havet, er slottet Saint Nicholaos som fikk sin tittel fra skytshelgen for sjømannen. Dette slottet fungerer som et fyrtårn.

På vei tilbake til skipet gikk vi gjennom Palace of the Grand Master of the Knights of Rhodes.

I dette området ligger også Mosque of Suleiman, som er lett å legge merke til med sin særegne farge og sitt høye spir.

11.09.2022

Mykonos– Hellas

Mykonos tilhører øygruppen Kykladene og ligger midt i Egeerhavet.

Bystranda

Mykonos by er veldig sjarmerende med sine smale trange gater. med hvitkalkede hus, blomster, blått treverk, vindmøller og alt man forbinder med gresk atmosfære.

Etter å ha ruslet litt rundt i byen, reiste vi til Super Paradise. En Beach club ca 20 minutters kjøretur fra byen. Her koste vi oss noen timer, og fikk badet litt i det krystallklare vannet.

Det skal nevnes at både Mykonos og Santorini er blant Hellas dyreste øyer. Til Mykonos er det i høysesongen et hektisk uteliv, og mange jet-settere kommer hit for å feste, derav prisene.

Lenke til tidligere reise til Athen og Mykonos:

Cruise i Middelhavet, Italia og de greske øyer, September 2015 | Eventyrlysten

13. September hadde vi en ny sjødag, og vi nøt hele dagen ombord.

14.09.2022

Valetta- Malta

Maltas hovedstad Valletta er kanskje liten, men den er full av sjarm. Å vandre i de solfylte gatene er som å gå tilbake i tid.

Valetta ble i 1980 oppført på Unescos verdensarveliste. Valletta er ifølge UNESCO, en av de mest konsentrerte historiske områder i verden.

Vi ruslet i land, og gikk til en heis som gikk fra gateplan og opp i byen.

På toppen kommer man inn i “Upper Barracca Gardens” Her er det kjempefin utsikt. Her er det kanoner som blir avfyrt hver dag.

Vi hadde fått tak i et by kart som var veldig greit å følge, og som viste hva man burde se i byen.

Valetta, Castille Place
Auberge De Castille, Valetta
Open-air Royal opera house, Valetta
Valetta City gate
Triton Fountain, Valetta
Valetta City gate
Valetta

Gatene i byen er med få unntak bratte og trange. Det er veldig koselig å gå her, da de fleste gatene er gå gater.

Gatelangs i Valetta
Valetta

St John Cathedralen ser vanlig ut fra utsiden, men den skal vist være utrolig flott på innsiden, med overflater belagt med farger og glitrende gull, marmorgulv under føttene og vegger dekket med intrikate forgylte utskjæringer. Domkirken er fra 1570-årene, hvor stormesterne er gravlagt.

St Johns Co-Catedral, Valetta

Flere flotte bygg i Valetta, og man behøver ikke å gå mange skrittene før neste dukker opp.

National library og Malta, Valetta

st george square, Valetta
st george square, Valetta
Our lady of victories chapel, Valetta

Innimellom ligger det også flere koselige restauranter med uteservering.

En av Vallettas mest ikoniske severdigheter er de fargerike, firkantede maltesiske balkongene, kjent som gallarija, som dekorerer bygningene. Da byen ble bygget, bestemte Knights of Saint John at hvert hjørne måtte ha enten en statue, en helligdom eller en hjørnebalkong for å dekorere den, og mange er fortsatt der i dag

Valetta Waterfront. Den naturskjønne promenaden er hjemmet til gourmetrestauranter, barer med havutsikt og et kjøpesenter.

Vi hadde en fin utseiling fra Valetta.

Utseiling fra Valetta
Utseiling fra Valetta
Utseiling fra Valetta

Den 14. September hadde vi igjen en sjødag, før vi ankommer Barcelona hvor vi ender vårt cruise.

Celebrity Beyond

På Celebrity Beyond er det mange gode restauranter å velge i blant. Noen er inkludert i prisen, mens noen spesial restauranter må man betale ekstra for. Det er absolutt verdt å prøve noen av disse, da de har eksepsjonelt god mat, og sjeldent god service der.

Det er også teater, flere barer og diskotek ombord.

15.09.22

Barcelona

Vi hadde bestilt en natt på hotell i Barcelona før vi satte snuten hjemover.

Barcelona er full av historie og skjønnhet. Trange gater, åpne piazzaer, kunst, kirker, vakre bygninger og markeder. Vi gikk en tur innom markedet, og ruslet litt rundt i gatene. Vi har tidligere sett mye av Barcelona, så denne dagen ble det bare kos og avslapning, med små stopp på Piazzaer og ramblaen.

Vi hadde en god tapas lunsj på en bortgjemt og populær restaurant i en bakgate. Her er det førstemann til mølla prinsippet, og man får begrenset tid ved bordet.

Lenker til tidligere reiser til Barcelona:

Weekendtur til Barcelona | Eventyrlysten

cruise med celebrity edge, Barcelona, 24.-25.19 | Eventyrlysten

En herlig reise er over, og vi har fått fylt opp minnebanken med mange nye gode opplevelser. Ett flott cruise med mange fine havner, og vakre byer. Mye god mat og drikke, og et kjempefint reisefølge!

Tusen takk igjen til Elisabeth i Berg Hansen på Jessheim for all hjelp i forhold til bestilling av reisen 🙂

Elvecruise på Douro Juni-Juli 2022

Douro og Quinta da Aveleda 23.06.2022

Tidlig på morgenen seilte vi av sted på den vakre Douro elven. Vi passerte vår første sluse for turen allerede i 0700 tiden. Noe vi selvfølgelig måtte ha med oss. Vi kledde oss godt, da det var litt kjølige dager, og det kom også noen regnbyger.

På Douro ut fra Porto tidlig morgen
På Douro tidlig morgen
På Douro tidlig morgen, vår første sluse
På Douro tidlig morgen, vår første sluse
På Douro tidlig morgen, vår første sluse
Passert første sluse

Senere på dagen var det en utflukt til Quinta de Avelada for Lunsj. De er kjent for sine vakre hager og vinen Vinho Verde. Vi vandret først en runde i hagen. Her bugnet det av Hortensia i alle farger, og de hadde bygget en sjarmerende hytte ved en vann dam. Vi så utover vinrankene, og vi fikk se nærmere på et kork tre.

Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda, Kork tre
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Vinranker Quinta de Aveleda
Vin tønner på Quinta de Aveleda

Vi fikk servert en typisk Portugisisk lunsj med regionale viner.

Etter lunsj så vi også noen fantastisk fine påfugler som viste frem hele sin vakre prakt.

Tilbake på båten og vi seilte videre. På ettermiddagen passerte vi en ny sluse, Carrapatelo Lock, som er den høyeste slusen i Europa i en lift, 35 meter.

Når vi kom inn i slusene, ble masten lagt ned, Taket over bord og stoler bak på båten ble senket, og styrhuset ble senket ned i båten. Dette for å kunne passere når båten kom opp på toppen av slusene, hvor vi også passere lave broer. Da måtte alle på dekk sitte, for ikke å skalle…

Vi seiler videre.

På kvelden blir det servert en “sip and sail” drink i baren, før middag. Hver dag kunne vi velge inntil 4 retter fra menyen som varierte hver dag. Fantastisk god mat og mange gode lokale viner ble servert om bord under hele seilingen.

Middag ombord. Selfie med sjefs kokken
Dessert

Båten lå til kai i Caldas de Aregos for natten. En stille rolig landsby.

24.06.2022

Lamego, Matheus Palace

Vi seiler videre til Lamego hvor vi skal ligge i et par dager. På andre siden av elven ligger byen Peso da Regua.

Etter frokost gikk vi en liten runde i området. Vi passerte store felt med vindruer, og Sandeman figuren ruvet over markene på en topp.

Vi gikk innom en vingård på vegen, Rotha do Vinho Do Porto. Her var det også et hotell, og muligheter for både overnatting og vinsmaking.

Da vi kom tilbake på båten var det et kokkekurs, hvor vi lærte å lage de fantastiske gode “Pasteis de nata”.

Mateus Palace and Garden tour

På ettermiddagen hadde vi en ny utflukt, til Matheus Palasset. Av oss som var unge på 80 tallet, husker vel de fleste Matheus flasken…

La Casa de Mateus ble bygget i første halvdel av 1700-tallet og designet av Nicholas Nasoni. Det regnes som mesterverket av portugisisk barokkarkitektur. Det er nå et museum med flere rom fulle av antikke møbler. Her er det praktfulle hager som er sammensatt av perfekt velstelte hekker, blomster, trær, praktfulle innsjøer, fontener osv.

Mateus Palace

Etter besøket besøkte vi en lokal restaurant, hvor de selvfølgelig serverte Matheus.

Etter middag denne kvelden var det et show om bord med lokal folkedans og Fado.

25.06.2022

Town of Lamego

Vi startet dagen med en utflukt til byen Lamego. Her ligger pilegrimskirken “the sanctuary of Our lady of Remedies som dominerer over byen, flankert av tvillingklokketårn. Vi startet turen med å gå de 686 trappetrinnene opp til kirken. Dette er en av Portugals viktigste helligdommer. De hundrevis av sikksakk trappene er dekorert med flislagte “malerier”

Our Lady of Remedies

På veien ned til byen igjen, hadde vi en liten vinsmaking med litt diverse pølser og oster på et lokalt vinhus.

Denne herlige barokke byen ligger i en fruktbar dal, og har et sjarmerende sentralt torg som ligger i en offentlig hage omgitt av elegante bygninger fra 1600 tallet.

Tilbake på båten, og vi seiler videre mot Pinhao.

Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Mange falker å se langs elven

Etter lunsj om bord passerer vi en ny sluse.

Nå seiler vi inn i hjertet av Douros vin produksjons region. Vi passerer flere vingårder, og det er drueranker så langt øye kan se. Det er også noen Oliven lunder her og der.

Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Vingårder langs elven
Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Vingårder langs elven
Vingårder langs elven

På ettermiddagen seiler vi inn til Pinao, som ligger i hjerte av Douro`s vindal.

Quinta da Roeda

Vi besøker en lokal vingård for omvisning og Portvinssmaking. Vi får også en demonstrasjon om gamle produksjons måter.

26.06.2022

Pinhão

Vi starter morgenen med en spasertur til byen Pinhão.

 Pinhão ligger i hjertet av denne vakre regionen, og et av de mest populære stedene for folk å besøke.

Ama Vida i Pinhão
Pinhão
Douro
Pinhão
Forlatte bygg i Pinhão
Langs elven i Pinhão
Diverse farkoster
Diverse farkoster
Pinhão
i full blomst

Disse “barene” var å se flere steder langs Douro.

Bar i Pinhão

Regionen er åpenbart mekka for vinelskere. Douro er den eldste vinregionen i verden, etter å ha blitt avgrenset i 1756, og den produserer noen av de beste vinene i Portugal.

Pinhão jernbanestasjon er en flott jernbanestasjonen i Portugal, med vakre azulejos, ( flerfargede, ofte relieffprydede fajansefliser.)

Togstasjonene på
Togstasjon i Pinhão

Quinta da Avessada

På veien opp til Quinta da Avesada er utsikten upåklagelig.

Usikt over Douro dalen langs veien til Quinta da Avessada
Usikt over Douro dalen langs veien til Quinta da Avessada
Usikt over Douro dalen langs veien til Quinta da Avessada
Usikt over Douro dalen langs veien til Quinta da Avessada

Et nytt vinhus besøkes. Denne gangen i en landsby oppe i fjellene, ca 600 moh, på det flateste område i regionen. På grunn av dette er 90% av plantasjen bestemt til produksjon av Muscat druer, som Moscatel de Favaios er produsert, og er utpekt som en nasjonal apéritif. Det er den vindyrkende landsbyen Favaios med rundt 1000 innbyggere som gir navn til denne vinen. I dag er produksjonen av denne likøren eksklusiv for Adega Cooperativa de Favaios, men all denne produksjonen hadde sin begynnelse i Quinta da Avessada.

Quinta da Avessada
Quinta da Avessada
Quinta da Avessada
Quinta da Avessada
Vinranker, Quinta da Avessada

Her ble vi ønsket velkommen med litt musserende i glasset, før eieren av godset introduserte seg selv, og fortalte litt om stedet. Det ble omvisning etterfulgt av en nydelig 3 retters lunsj.

Eier av vingården på Quinta da Avessada
Eier av vingården, Quinta da Avessada
Demonstrasjon av høstingen
Vin tønner
Håndmaler kjøleskapsmaneter og souvernirer
Håndmaler kjøleskapsmaneter og souvernirer
Lunsj på Quinta da Avessada
Eieren kommer stadig innom og forteller historier. Veldig morsom type 🙂
Underholdning før maten
Nydelig mat

På ettermiddagen ruslet vi en liten runde igjen. Da fikk vi se de diverse farkostene i aksjon…Det var en variant av “ta sjansen” på gang. Morsomt å se på alle de kreative farkostene som var laget, og hvordan de kom seg frem på vannet.

Pinhão, Ta sjansen…
Pinhão, Ta sjansen…

Nå hadde også “baren” åpnet like i nærheten av båten, så da ble det en liten pitstop her. Gøy å smake på litt lokalt øl også.

En liten pit stop, Pinhão

På kvelden var det Farewell Gala dinner, og all mannskap ble hyllet.

27.06.2022

Vega Terron

Vi seilte tidlig av sted videre oppover Douro elven, og vi kom snart til en ny sluse. Valera Lock, 33 meter stigning.

Douro elven
Smalt til tider…
Neste sluse, Valeira lock
Neste sluse, Valeira lock
Neste sluse, Valeira lock
Neste sluse, Valeira lock
Trangt på sidene av båten. Valeira lock
Neste sluse, Valeira lock. Lavt under broen, så alt på dekk blir senket.
Sluse passert

VI har en flott seiling videre mot Spania, til vår ende stasjon Vega Terron.

Lave broer
Douro valley
Douro
Tog langs Douro elven
Langs elven
Langs elven
Douro
Vinranker, Douro valley
Douro valley
Oliven lunder

Vi kommer til vår femte og siste sluse på reisen, Pocinho Lock, 12 meter stigning.

Castelo Rodrigo

Vi kommer til vår ende stasjon, Vega Terron i Spania, og etter lunsj tar vi fatt på vår siste utflukt i Portugal. Her har vi Portugal på den ene siden av elven, og Spania på den andre. Turen går til Castelo Rodrigo. Fra sin høye bakke posisjon ser den lille landsbyen Castelo Rodrigo ned over platået som strekker seg østover til Spania og nordover til den dype dalen av elven Douro.

Utiskt over Douro valley og over til Spania
Castelo Rodrigo
Castelo Rodrigo

Den historiske landsbyen Castelo Rodrigo har hatt en viktig betydning i Portugisisk historie. Det antas at slottet ble grunnlagt på 600 tallet basert på legender.  Blant monumentene som gir verdi til den historiske arven er de gamle murene, ruinene av palasset Cristóvão de Moura, Pelourinho fra sekstende århundre, moderkirken, middelaldersisternen og restene som vitner om tilstedeværelsen av et viktig samfunn. I mer enn 600 år var landsbyen en by og fylkesete. På forskjellige tidspunkter i nasjonal historie skilte innbyggerne seg ut for sitt mot og lojalitet til kronen. Nå en rolig fredelig landsby.

I dette området er det stor mandel produksjon, og vi fikk smake mandler i mange varianter, og også viner og mandlelikør.

Siste kveld om bord. Vi nøt en bedre middag og fikk servert nydelig vin fra Figueira Castelo Rodrigo området.

28.06.2022

Tidlig neste morgen, frokost og avreise Madrid. Takk for nå Ama Vida. God service, nydelig mat og fine utflukter. Vi hadde en flott tur med dere.

(Jeg vil skrive om reisen til Madrid, Salamanca og Toledo i neste innlegg.)

Lisboa, Tomar, Porto. Elvecruise på Douro, Juni-Juli 2022

Lisboa. 18-21. Juni

Vi startet vår reise i Lisboa, Portugals pulserende hovedstad. Vi ankom Lisboa i 20.00 tiden, ca 3 timer forsinket, så det ble ikke så mye igjen av kvelden. Vi fant en tapas bar, og ruslet litt rundt i området rundt hotellet vi bodde på, før vi tok kvelden.

Jeronimos Monastery

Jeronimos-klosteret er det mest imponerende symbolet på Portugals makt og rikdom under oppdagelsesalderen. Kong Manuel I bygde den i 1502 på stedet for en eremitasje grunnlagt av prins Henry navigatøren, hvor Vasco da Gama og hans mannskap tilbrakte sin siste natt i Portugal i bønn før de dro til India. Den ble bygget for å minnes Vasco Da Gamas reise og takke Jomfru Maria for suksessen.
Vasco da Gamas grav ble plassert inne ved inngangen, og det samme var graven til poeten Luis de Camões, forfatteren av episke Lusiadene der han forherliger da Gamas og hans landsmenns triumfer. Andre store skikkelser i portugisisk historie er også innhyllet her, som kong Manuel og kong Sebastião, og poetene Fernando Pessoa og Alexandre Herculano.

Da vi kom ut fra klosteret kom det en flott parade forbi.

Ikke langt fra Monasteryet ligger et bakeri som produserer Pastel de nata. Et must å smake på når du er i Portugal. De er bare supergode! De selges i alle bakerier. Er du tidlig ute og får de mens de fremdeles er litt varme, er de bare helt nydelige 🙂

Discoveries Monument at the estuary of the Tagu River

Monument over funnene på den nordlige bredden av Tagus-elven elvemunning, sognet Santa Maria de Belém, Lisboa. Monumentet ligger langs elven der skip dro for å utforske og handle med India og Orient, og feirer den portugisiske oppdagelsesalderen (eller Age of Exploration) på 1400- og 1500-tallet. Portugal ( Vasco da Gama 1460 – 1524 portugisisk oppdagelsesreisende og den første europeeren som når India til sjøs.)

Discoveries Monument at the estuary of the Tagus river
Discoveries Monument at the estuary of the Tagus river
ved Discoveries Monument at the estuary of the Tagus river

Belem Tower

Belémtårnet er et manuelinsk-gotisk festningstårn i Lisboa. Tårnet er oppført i begynnelsen av 1500-tallet til minne om Vasco da Gama og byens skytshelgen São Vicente og fungerte både som et ledd i byens forsvar og som et seremonielt monument til hyllest av Portugals innflytelse under den europeiske oppdagelsestid.

Belem Tower, Lisboa
Belem Tower, Lisboa

Castelo da Pena- Sintra

Ca 45 minutters kjøretur fra Lisboa. Det lønner det seg å være tidlig ute for å slippe lange køer.

Et unikt palass, på toppen av en ås i Sintra fjellet, og er nok en av de fineste turistatraksjoner i Portugal. Her finner man romantisme stil fra 1800 tallet. Her er det sterke farger, mytologiske statuer som alle står i sterk kontrast til til den frodige parken rundt. Her tiltrekkes millioner av turister hvert år, som ønsker å på nært hold se et palass som virker som en historie.

Castelo da Pena, Sintra
Castelo da Pena, Sintra
Castelo da Pena, Sintra

Interiøret i Pena palasset er like imponerende, og er restaurert for å gjenspeile innredningen i 1910, da den portugisiske adelen flyktet til Brasil for å unnslippe revolusjonen.

Sintra

Vi va innom Sintra for å spise lunsj, og ruslet litt rundt i gatene.

På vandring i Lisboa

På ettermiddagene vandret vi rundt i Lisboa, og så enkelte områder som vi ikke har vært i tidligere. Alltid spennende å rusle litt rundt på måfå. Vi var også innom noen restauranter og fikk servert god mat. Bacalao er en rett man bør prøve når man er i Portugal. Den serveres i mange varianter.

Tomar

Etter 3 dager i Lisboa gikk turen videre. Vi busset til Porto, men hadde ett stopp på veien i Tomar. Her besøkte vi Convent of christ.

Kristi kloster er et tidligere katolsk kloster. Både slottet og klosteret var hovedkvarteret til tempelridderne frem til 1314 og Kristi orden fra 1357 og utover. Slottet ble bygget i 1160, og hele området er i dag oppført som verdensarv av UNESCO.

Convent of christ, Tomar

Lunsj i Tomar.

Porto

Vi ankommer Porto, og sjekker inn på båten Ama Vida som vi skal seile på Douro med, og som skal være vårt hjem den neste uken.

(AmaVida er båten som ligger ytterst)

Ama Vida
Ama vida

Kveldstur på Douro

Etter sikkerhetsinstruks, litt utpakking og middag, seilte vi en tur opp og ned på Douro elven for å få se Porto fra elven på kveldstid, og for å seile under de mange broene.

Gatelangs i Porto

Neste dag startet vi med en rundtur i byen.

Livraria lello i porto, er ikke din gjennomsnittlige bokhandel. Det skal faktisk være den vakreste bokhandelen i verden. Lang kø for å komme inn.

Kø utenfor Livraria lello

Togstasjon. Sao Bento

São Bento jernbanestasjon er en jernbanestasjon fra det 20. århundre i Porto, Portugal. Stasjonen ligger i det historiske sentrum av Porto, som har blitt erklært et UNESCOs verdensarvliste og som et nasjonalt monument i Portugal.

Togstasjonen i Porto

Porto Katedralen

Porto-katedralen er en romersk-katolsk kirke som ligger i det historiske sentrum av byen Porto, Portugal. Det er et av byens eldste monumenter og et av de viktigste lokale romanske monumentene.

Fin utsikt utenfor Katedralen.

Mange måter å få omvisning på i Porto

Etterpå gikk vi over Dom Luis I Bridge hvor man får en flott utsikt over havnen og portvinshusene, før vi tok kabelbane ned til Vila Nova de Gaia, som det heter på denne siden av elven.

Porto
Porto
Porto, utsikt fra Dom Luis I bridge
Porto, utsikt fra Dom Luis I bridge
Porto, utsikt fra Dom Luis I bridge
Taubane, Porto

Omvisning og portvinssmaking

Vi avsluttet rundturen vår på Ferreira Portvins hus.

Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto

Vi prøvde også en drink basert på portvin på Sandeman.

Så var vi klare for noen dager på Douro i Douro valley. Det skriver jeg om i neste innlegg 😀

(Har vært i både Lisboa og Portugal tidligere. Kan lese mer om disse byene fra tidligere innlegg)

Lisboa | Eventyrlysten

Vin cruise fra London til Bordeaux, Bilbao, Gijon, La Coruna, Porto og Lisboa, September 2018 | Eventyrlysten

3 dager i Baku- Azerbaijan, F1 og F2

09.-12. Juni

Denne helgen hadde vi sett frem til lenge, og endelig var alt klart. Alle papirer var sendt inn, og visum var i boks. Fly, hotell og F1 billetter var bestilt for lenge siden. Vi var en gjeng på 6 personer ut på tur.

Vi fløy med Turkish Airlines, og hadde en kort mellomlanding i Istanbul, før vi fløy videre til Baku. Vi landet i 21 tiden, og hadde bestilt bil fra flyplassen til hotellet gjennom hotellet. Da vi kom inn til byen, ble vi sluppet av lit unna hotellet, da mange av gatene var sperret av på grunn av gateløpet denne helgen, så vi trasket i vei rundt halve byen før vi kom frem. Vi fant ut senere at sjåføren kunne ha sluppet oss av mye nærmere… Men men. Vi sjekket inn, og aldri har vi vel vært så skuffet over ett hotell rom. Vi var slitne etter reisen, og orket ikke å bråke noe mer med dette, da klokken var blitt rundt 22.30 før vi endelig var fremme. Vi gikk på en bar i nærheten, og begynte å søke opp hoteller på nettet. Men dette skulle vise seg og ikke være så enkelt, da vi fikk problemer med betalingen på nett i dette landet. Vi fant ut av vi fikk se mer på det neste dag.

Etter å ha fått minimalt med søvn, da det føltes som å sove i ett askebeger i ett skikkelig innrøkt rom, på en hard seng, med ett lite laken over oss som vi sleit i i hver vår ende, sto vi opp, og gikk ut for å finne oss ett nytt hotell.

Vi var heldige, og fikk rom på Radisson som lå ett steinkast unna. Der fikk vi rom med fin utsikt til banen og byen.

Vi hadde også utsikt til The Flame Towers.

Utsikt fra hotellet, Flame Towers

Før kl 11 var vi på plass på vårt nye hotell. Da var det bare å få seg en dusj, fikse seg litt, og starte dagen med ny giv med å utforske byen.

Det ble igjen en liten utfordring i å finne frem i byen på grunn av alle stengte gater. Målet var gamlebyen, og det var mye spennende å se underveis.

En ting er at man kan bygge flotte ting for oljepenger og oljerike folk kan handle fint i de dyre franske motehusene. men i tillegg er det så rent og ordentlig. Det minner om byer som Singapore og Dubai, som er kjent for den slags. Tydelig at det er orden på tingene i Azerbaijan

Ble stoppet for å bli intervjuet angående F1.

Her finner man mange kjente merker som Hard Rock og Mac Donald.

Vi gikk over Fountains Square. Ett populært møtepunkt med en mengde restauranter, cafeer og butikker.

Gamlebyen er også veldig velholdt. Den ligger innenfor en bymur. Bymuren og State Tower er fra 1100 tallet.

Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan

Det er spennende og sikke og sakke litt rundt i gatene. Det dukker stadig opp spennende ting å se på.

Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Portrett på tre, Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Portrett på tre, Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Museum i Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Koranen, museum i Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Vakthold under F! i Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Tak på tradisjonelle badehus, Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan

Her får man tak i det man måtte ønske av suvenirer, og teppe butikkene er det flere av.

Suvernirer i Gamlebyen
Tepper i Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Salg av tepper i Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Gamlebyen Baku, Azerbaijan
 Maiden Tower er 97 fot høyt og 54 fot i diameter ved basen, som smalner gradvis oppover. Den avkortede kjegleformen, tykkelsen på veggene og dype fundamenter er sannsynligvis ansvarlige for tårnets levetid.

Bakus gåtefulle tårn har absolutt tatt tak i lokal folklore, og er scenen hvor mange populære legender utspiller seg. Den mest kjente av disse historiene forteller historien om en kongsdatter som tok sitt eget liv ved å hoppe fra toppen av tårnet for å rømme fra et ekteskap av strategisk bekvemmelighet. Ifølge legenden er det slik tårnet har fått navnet sitt. Flere varianter av denne historien finnes og har blitt uttrykt i form av dikt, skuespill, eventyr og en berømt ballett.

Inne i Maiden Tower er et museum dedikert til historien til byen Baku. Mot en avgift kan du klatre til toppen av tårnet, som tilbyr utmerket utsikt over byen og bukten.
Maiden Tower i Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Maiden Tower i Gamlebyen Baku, Azerbaijan

Vi tok oss en god lunsj i Gamlebyen, før vi ruslet tilbake til hotellet.

Lunsj i Gamlebyen Baku, Azerbaijan
Lunsj i Gamlebyen Baku, Azerbaijan

Tilbake på hotellet, fikk vi åpnet vinduet på rommet, og sett litt på trening til F2 og F1, samtidig som vi fulgte med på tv.

Utsikt fra hotellrommet, Radisson
Dennis Hauger, F2
Trening F2

På kvelden hadde vi bord på Sky Grill i 24. etasje på Hilton Hotell. Vi startet med en for drink i baren i 25. etasje , hvor gulvet snurrer, og man får god utsikt over hele byen.

Baren på Hilton hotell,
Utsikt over regjeringsbygget fra Hilton Hotell

Da det ble mørkt, fikk vi se alle de flotte byggene opplyste av 1000 vis av ledd lys.

Landets maktelite satte alle kluter til for å imponere turister og TV-publikum mens Eurovision Song Contest ble arrangert i 2012. Hele bydeler er revet for å gi byen et fasadeløft, der luksushoteller, prestisjebygninger og en flere kilometer lang strandpromenade i dag preger bysentrumet.

Blant de mange nybyggene er det spesielt en konstruksjon man ikke kan unngå å legge merke til mens man er her. Over gamlebyen troner tre store bygninger med fasader dekket av over 10 000 LED-lys. De 190 meter høye skyskraperne fungerer som enorme TV-skjermer som viser flammegrafikk, men også nyhetssendinger og fotballkamper.

Men de såkalte flammetårnene er i dag bare tomme skall, som i praksis ikke kan brukes til noe annet enn det visuelle.

Lørdag 12. Juni

Vi startet dagen, etter kommunikasjon med Harald Hoysman, manageren til Dennis Hauger med å få komme inn å se på garasjen og bilen til Dennis. Her traff vi også foreldrene til Dennis. Stor stas, og veldig hyggelig å slå av en prat med så hyggelige mennesker.

«garasjen» til Dennis Hauger
Møte med manager Harald Hoysman og foreldrene til Dennis Hauger

Så gikk vi inn på banen. Det var Sprint løp i F2, og det var kvalifisering i F1. Når man skal på F1 løp. er det mange billetter man kan velge mellom. I varme land som dette er på sommeren, vil jeg anbefale å ha billetter under tak, så man får skygge. Kan bli uutholdelig varmt å sitte midt i sol steken. Vi hadde dratt på litt denne gangen, og hadde billetter over Paddock. Her er mye inkludert. Etter vi hadde kommet oss inn på Paddock club, ble vi tilbudt å være med en runde på tracken, som vi selvfølgelig takket ja til.

F1 i Baku

På vei inn til banen
På vei til Paddoc Club
Inngangen til Paddoc Club

På track tur

På track tur
På track tur
Track tur
Track tur
Track tur

Vi hadde god utsikt over start/mål området, og det var spennende å se når sjåførene kom inn til dekk skifte. Utover det koste vi oss på Paddock club med god mat og drikke.

Bra utsikt fra tribunen
På Paddock club
Koser oss med god mat og drikke

intervju med noen av sjåførene.

Intervju med Sergio Perez
Intervju med Perez
Intervju med McLaren
Dekk…
Klar for dekk skifte…
F2 Sprint

Det gikk ikke så bra for Dennis Hauger i sprint løpet denne lørdagen, da han kjørte ut, men det skulle komme nye muligheter på selve F2 løpet på søndag.

F1 Baku

På slutten av dagen, fikk vi oss også en runde på Pitlane.

Paddock
Paddock
Paddock
Paddock
Paddock
Paddock
Paddock

Noen av oss valgte å se kvalifiseringen til F1 fra hotellet.

Kvalifisering F1
Kvalifisering F1
Kvalifisering F1
Kvalifisering F1

På vei ut for å spise middag på kvelden, ruslet vi på strand promenaden. En flott bred promenade som viste frem F1 gjennom tidene i Baku. Veldig rent og pent overalt.

Kjøpesenter i Baku
Strandpromenaden i Baku
Strandpromenaden i Baku
Strandpromenaden i Baku
Strandpromenaden i Baku
Strandpromenaden i Baku

Søndag 13.Juni

Selveste dagen for hovedløpet i både F2 og F1. Det var mye folk, underholdning i fleng og god stemning på vei til banen.


Vi var igrunn mest spente på F2 løpet denne dagen, da Dennis startet i tredje start posisjon som jo er veldig bra. Her var alle muligheter åpne. Vi var en stolt gjeng da en landsmann for første gang i historien vant løpet.

Flere norske supportere
F2
F2, Dennis
Hurra for Dennis
Winner, Dennis Hauger
De norske reporterne
The winner….
Team Hauger
Stolte foreldre
Det feires

Vi fikk mulighet til å gå ned i Paddock. Her var også selveste Dennis Hauger, og flere kjente fjes i miljøet.

Møte med Dennis Hauger


Så var det tid for F1. Her ble det øverste pall plass for Verstappen for Redbull, med Sergio Perez på andre, også Redbull, og Russel for Mercedes på tredje, etter begge Ferrari sjåførene som lå godt an fikk motortrøbbel og måtte bryte.

F1
F1
F1
F1
F1
F1
F1

Fra Paddock Club hadde vi utsikt til Paddock hvor mange intervjuer ol foregikk.

Etter løpet var det på tide og rusle til hotellet igjen for å slappe av litt etter en hektisk helg, før vi skulle ha natt flygning hjem. Nå var det virkelig liv og røre i området.

Vi gikk ned på promenaden, med en liten pitstop på veien til hotellet.

Strandpromenaden i Baku

Landet er med sine ca. 9,5 millioner på størrelse med Sverige rent befolkningsmessig. Landets hovedstad er Baku og det bor ca 2,5 millioner innbyggere i denne byen. Valutaen i Aserbajdsjan heter Manat. Selv om landet er sterkt sekularisert er størstedelen av landets innbyggere Shia muslimer. Navnet Aserbajdsjan stammer fra det gamle greske navnet Atropates som er oversettelse av et urgammelt persisk betegnelse og betyr “ildens rike” eller “evige flammers land”

Glass og betong har skapt en ny ramme rundt byen, og Baku har blitt en hektisk smeltedigel for ambisiøse byggeprosjekter.

Ambisjonene for Aserbajdsjans hovedstad er skyhøye, og president Ilham Alijev har satt seg fore å skape en by som skal konkurrere med Dubai, når det kommer til luksus og prangende byggverk.

På spørsmålet om jeg kan anbefale byen som langweekendstur? Absolutt!

Maldivene Januar/Februar 2022

Endelig var dagen kommet hvor vi kunne reise til Maldivene. En tur som opprinnelig ble planlagt for å reise i januar 2021. Planleggingen begynte allerede i November 2019.

Det startet med at vi satt og søkte på nettet for å finne ut hvor vi burde reise til Maldivene, da vi kom over siden til G-Adventures, og vi så en tur med en båt som heter Dhoni explorer. Det var 7 lugarer om bord, og vi sjekket om de hadde noen uker hvor hele båten var ledig, Vi tenkte at 6 par til, det får vi med oss på en tur som denne. Og det gjorde vi.

Når vi først er på langtur ville vi kombinere det med opphold på et par av øyene. Etter noen anbefalinger og enda mer søking på nettet, endte vi opp med noen dager før båtturen på Kuredu Island, og etter båtturen på Olhueli resort. Ragnhild i Berg-Hansen hjalp oss med anbefalinger og bestillinger her.

Noen av oss parene ble med på hele reisen, mens noen valgte færre dager, eller en annen resort.

Noe som er helt sikkert, er at vi hadde en fantastisk ferie, og det var helt spesielt å kunne reise på en lengere tur igjen.

For å komme til Maldivene fra Oslo, kan man blant annet fly med både Emirates, Qatar eller Lufthansa. Selv fløy vi med Emirates, og har veldig god erfaring med de.

Vi mellomlandet i Dubai, hvor vi hadde over 4 timers mellomlanding, før vi fløy videre til Male som er hovedstaden på Maldivene. Da vi ankom her var det raskt å få hjelp til hvor vi skulle melde oss for å få transport videre til Kuredu med sjøfly. Turen videre til Kuredu tok ca 40 minutter.

Kuredu

Når vi landet ble vi tatt i mot, og vist til resepsjonen for videre informasjon. Vi var rimelig slitne etter ett døgn med reise, og etter litt om og men ble vi kjørt med golfbil til rommene våre.

Det var godt å komme på bungalowen for å endelig kunne slenge seg i det deilige vannet.

Det ble en rolig ettermiddag før vi skulle spise middag. På den delen vi bodde, var det kun for personer over 18 år. Sangu buffet Restaurant hvor vi spiste er det også 18 års grense. Her var det så god variasjon i maten, og alltid masse smakfulle retter, så det ble til at vi spiste her hver dag. Restauranten ligger helt nede på stranden, så her gikk man barbent både tidlig og sent.

Vår faste restaurant på Kuredu. Sangu buffet restaurant

Ved Sangu buffet restauran er det en bar hvor man ev kan ta seg en fordrink.

Frodrink i baren

Her ble vi ofte sittende å følge med på de store flaggermusene som våknet til liv. En av verdens største flaggermus, De er fruktetende og blir kalt for flying Fox eller flyvende hunder.

Etter noen dager var hele reisefølget vårt kommet, og vi var nå totalt 14 personer. Det ble langbord både til lunch og middag, og vi fikk fast bord, og fast servitør.

Kuredu Island Resort er blandt de største hotelløyene på Maldivene, som ligger i Lhaviyani Atoll. Den har 3,5 km lang sandstrand. Rundt øya er det ca 4 km, og det tar deg ca. 45 minutter å gå rundt. Dette måtte selvfølgelig utforskes.

Kuredu
Bord ved stranden, Kuredu
Kuredu rundt
Kuredu rundt
Kuredu rundt
Kuredu rundt
Kuredu rundt
eremitt kreps
Kuredu rundt
Hegre, Kuredu rundt
Kuredu rundt
Kuredu rundt
Kuredu rundt

Øya har også en lang sandbanke som går langt utover i vannet. Her er sanden veldig fin hele veien.

Hver fredag kveld har de White party på øya. Dette foregår på Babuna bar, som ligger på en annen del av øya. Selv om vi valgte å spise på vår faste restaurant denne kvelden, kledde vi oss i hvitt.

White night party
White night party
White night party

Det var en av de få kveldene hvor man ser sola forsvinne i havet.

solnedgang
solnedgang
Vakker solnedgang

Treningsrommet ble også testet, og her har man virkelig en flott utsikt under treningsøkten.

Treningsrommet, Kuredu

Utenfor treningsrommet er det en lagune hvor det er fint å snorkle. Her kan man få øye på både hai, djevelrokker og skilpadder.

Snorkel safari
Snorkel safari
Snorkel safari
Snorkel safari

Rett utenfor Bungalowene våre var det også ett sted med en del småfisk. Her var det fint å å ta enten ett morgenbad eller en ettermiddags dukkert. Her kunne det også fort bli litt sosialt, da det var deilig å kjøle seg ned litt i ny og ne.

Snorklin
Snorkling utenfor Bungalowen
Snorkling utenfor Bungalowen. Picasso fisk
Snorkling utenfor Bungalowen
bading
bading

Vår siste kveld på Kuredu, og de ansatte hadde dekket et flott bord til oss som takk for denne gang.

Siste kveld
Siste kveld

Etterpå var det underholdning i baren.

Vi hadde noen herlige dager på Kuredu. En resort på en vakker øy med nydelige kritthvite strender, turkisblått hav, palmer i vinden og stort husrev. Man kan snorkle rett ut fra stranden, eller man kan bli med på en av utfluktene hotellet har å by på. Det var gode senger og sengetøy, og bra utvalg i minibaren på rommet. Maten på Sangu var fantastisk. Kanskje på tide å restaurere noen av bungalowene sine. Men alt i alt, et herlig sted.

På rommet
Kuredu
Infinity pool, Kuredu
Kuredu
Klare for Midda, Kuredu
Solnedgang Kuredu
Solnedgang Kuredu

Etter 6 dager her, er dagen kommet for å reise videre. Vi tar sjøfly tilbake til Male.

Turen går videre
Turen går videre
Turen går videre
Male fra luften

Etter litt leting finner vi skranken hvor vi skal henvende oss for reisen videre, med Dhoni explorer. Etter hvert dukker også vår guide Hai opp, og gir oss litt info i forhold til reisen videre. Det ble noe venting på flyplassen før vi ble hentet, og kjørt av garde til havna hvor båten lå.

Venting på flyplassen

Dhoni explorer

All bagasjen vår blir lastet opp i en ribb, og fraktet videre til båten vi skal være med de neste dagene. Vi blir også hentet i ribb, og kjørt ut til båten.

Lasting av bagasje

Her blir vi tatt imot på båten.

Dhoni Explorer, vårt hjem de n neste uken

Vi får servert kokosnøtter, og får en liten breefing, før vi får lugarene. På tide å reise…

Velkomst. Kokosnøtter
Velkomst

Vi kjører ut av havna, og på vei til vårt første snorkelstopp.

Male, på vei ut fra havna
Male, på vei ut fra havna
Male, på vei ut fra havna

Her er ett kart over reiseruta vår. Her står nr på dagene, og hva vi så de forskjellige stedene.

Mens vi venter på lunsj, blir det tid til å kose seg litt på soldekk.

På soldekk på vei til vår første snorkling

Lunsj time. Vår kokk om bord tryllet frem de nydeligste retter til både lunsj og middag. Gode salater, gryter og tunfisk. Tradisjonell Maldivsk kost.

Lunch
Lunch

Vi stopper ved vårt første snorkelsted. Her blir de som vil med ut i gummibåten, som de kalte for Dingel.

Vårt første stopp på turen
Snorkling
Snorkling
Snorkling

Vi reiste videre til en annen øy hvor vi også la oss til for natten.

Solnedgang

På kvelden hadde vi bursdagsfeiring på båten, og de ansatte hadde pyntet, og kokken stilte opp med kake.

Bursdagsdronninga
Middag første kvelden
Bursdagsfeiring

Og sånn gikk dagene. Vi sto opp til frokost kl 0800. Noen tok et morgenbad først, og andre tok en liten treningsøkt på soldekk. De som ville var med på inntil 2 snorkelturer om dagen. Innimellom der var det lunsj. Så var det afternoon tea kl 16, og middag kl 19.

Snorkelturene ble mer og mer spennende for hver dag, da vi etterhvert både så hvittipp og svarttipp hai, skilpadder, fisker i alle regnbuens farger, ål, nurse shark, djevel rokker, delfiner og tunfisk. Vi hadde også snorkling rundt et skipsvrak.

Vår guide Hai og vår kaptein George var med oss ut på alle snorklingene, og kapteinen filmet mye på turene våre. De var veldig drevne, og viste oss det som var verdt å se. Veldig gøy.

På snorkeltur, Maldivene
På snorkeltur, Maldivene

Vi koste oss på soldekk, med bøker, og for å se etter flyvefisk og delfiner. Vi passerte lokale øyer, og vi passerte flotte resorter.

Maldivene
Maldivene
Hai utenfor båten
Ut på snorkeltur
Bading utenfor båten

Vi var innom en øy som heter Fulidhoo. Her ruslet vi rundt, og fikk vært innom og kjøpt noen souvernirer, solkrem ol.

Her fikk vi også underholdning på kvelden. Et lokalt lag spilte og danset for oss. Var veldig mye folk på stranden denne kvelden og så på alle rokkene og haiene som holdt til inne ved land.

En ettermiddag reiste vi inn til en liten øy. Det ble fraktet med litt proviant fra båten i flytende form, og vi så på solnedgangen. Her hadde vi en liten fotoshoot seanse.

En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy
En ettermiddag på en “nesten” øde øy

Tilbake på båten for middag.

Vi fikk tilbud om å dra ut på kvelden for å fiske, men det var bare 2 pers som fikk være med om gangen. Det ble kun en tur, og det ble dessverre ikke noe fisk.

Fisketur
Fisketur
Fisketur

Vi hadde fine kvelder, og det var mange fine solnedganger.

Solnedgang
Solnedgang
Solnedgang

Ellers var det litt liv og røre på båten, og dagene fløy avsted.

Overføring av filmer fra kapteinen
Titanic…
Hvordan skal jeg komme meg ut her?
Bananer i lange baner
Klipping og hårstell
Klare for å hive anker
Ankeret må ut
Ankeret må ut
Kokken
Alle man i arbeid

Siste kveld på Dhoni Explorer var kommet. Vi fikk tatt et gruppebilde med alle ombord, og vi fikk takket mannskapet for en flott uke. Men nå skulle det bli deilig å få beina på landjorda igjen, og få aircondition på rommet. Noen skulle også forlate gruppen, og reiste hjem, eller videre på en annen resort.

Olhuveli

Vi var tidlig tilbake i Male, og vi ble kjørt tilbake til flyplassen igjen. Herfra var det båt transport til neste resort, Olhuveli, som tar ca 45 minutter for 4 av parene som var med på reisen.

Her ble vi tatt imot av ansatte, og fikk en gjennomgang i resepsjonsområdet over hva resorten kunne tilby av aktiviteter osv før vi ble kjørt ut til Dream Island hvor bungalowene våre var.


Sun Siyam Olhuveli er et godt mellomklasse hotell som ligger i South Male’ Atoll. Øya har ca. 2 km med kritthvite sandstrender, som flere ganger har blitt kåret til Maldivenes beste strender.. Korallsanden er kritthvit og myk, og havet er turkisblått. En vakker øy.

Flotte sandstrender

Her måte vi også på en rundtur og utforske øya.

Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli

Etter 2 dager her, er dagen kommet for å reise hjem for et av parene som var med hit, og vi bestilte et bord på fiske og Bbq restauranten som ligger på stranden.
klar for middag.

Enda en vakker kveld
Bbq aften
Bbq aften
Bbq aften
Bbq aften
Bbq aften

Det er 5 a la carte restauranter på øya, men vår faste buffet restaurant var egentlig bedre enn bbq restauranten, så vi holdt oss til den resten av uken. Her var det også bbq aften en dag, og det var mye god variert mat.

Utenfor bungalowen vår var det en flott lagune hvor vi badet, snorklet og koste oss. Her fant vi fine sjell og konkylier. Det var satt ut »bur» her for å gro koraller på.

Mens vi var der satte de ut flere korall bur.

Setter ut korall bur
Setter ut korall bur


Vi prøvde også å snorkle ved diving senteret på resorten, hvor det var et rev hvor det var mye fisk å se. Her kom vi igjen tett innpå skilpadder.

På vei for å snorkle
Bunnen renskes for gress
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli
Olhuveli

På Olhuveli er det et infinity basseng, hvor det også er en bar. Her er det 18 års grense for å være gjest. En kvelding vi satt her, var det bryllup på stranden, og bryllup var det her titt og ofte.

Infinity pool
Olhuvelibeach bar
Sangu bar
Beach bar
Beach bar
Beach bar
Klart for bryllup
Bryllup
Bryllup
Solnedgang
Olhuveli
Ettermiddags tur på stranden

Atter en fin kveld….

Føre middag drink
Utsikt til solnedgangen
Solnedgan

Vakkert opplyst på kvelden.

By night

ved resepsjonen hadde noen av øyas flaggermus bosted i ett par av trærne.

Flying fox
Flying fox

En og annen firfirsle var også å se.

En liten firfirsle

På resorten ble det satt opp fotospotter for Valentines flere steder.

Snart Valentines

Ett besøk på Spa er absolutt å anbefale.

Spa
Spa

Siste hele dag, og uvær på vei- Da var det hyggelig å ta et glass vin på terrassen, og se på regnet.

Uvær på vei
Room service

3 fantastisk uker på vakre Maldivene var over, og vi har fyllt opp minnebanken med mange nye opplevelser, samt flere nye relasjoner.

Siste dagen var vi så heldige å få beholde et rom helt til kl 17, da flyet vårt ikke gikk før kl 23.30. Det var igjen hurtigbåt til flyplassen, og det ble endel venting på veien hjem også. Fra vi reiste fra resorten, til vi var hjemme igjen, tok det totalt 26 timer…

På vei hjem


Vi vil takke alle som hjalp oss med bestillinger og organisering av denne turen, og som gjorde at vi fikk noen flotte opplevelser:

Tom Buck from GAdventures

Ragnhild Frey i Berg-Hansen Jessheim

All the employees at Dhoni explorer

Ansatte på Kuredu

Ansatte på Olhuveli

PS! Ett lite tips. Ta med deg nok solkrem. Sola tar godt her, og når man bader mye, må man også smøre seg mye. Prisene er generelt høye på resortene. På Kuredu betalte vi 35 dollar for en solkrem, som ikke er så ille, men på Olhuveli kostet den 90 dollar. Helt vilt.

Om Maldivene

Republikken Maldivene er en stat i Indiahavet, sørvest for India som består av en gruppe atoller. Maldivene er et land med 1192 øyer som ofte ikke er høyere enn 2 meter på det høyeste, og ligger cirka 650 km sørvest for Sri Lanka

FINNMARK JUNI 2021, skarsvåg og Havøysund

12.06.2021

Vi kjørte fra Nordkapp, og målet for dagen var Havøysund. Tåken lå lavt, og det ble blandede forhold på turen.

Vi kom inn på noen reinsdyr veldig nære, og fikk tatt noen fine bilder av de.

Langs veien, Reinsdyr
Langs veien, Reinsdyr med kalv
Langs veien, Reinsdyr med kalv
Langs veien, Reinsdyr med kalv
Langs veien, Reinsdyr med kalv

Skarsvåg

Vi kjørte innom Skarsvåg. Skarsvåg er verdens nordligste fiskevær. Den lille raden med hus som ligger i enden av et innløp, ender i en hytte festet til fjellet med tau for å hindre at den blir vasket bort av de hyppige stormene. Denne lille omveien kan absolutt anbefales.

Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg, huset i enden av veien
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg

Fra Skarsvåg tar det ca 3 timer å kjøre til Havøysund.

Havøysund

Nasjonal turistveg Havøysund går mellom Kokelv og Havøysund og er 67 kilometer lang.

Vi tok en liten stopp på en rasteplass ved Kokelv som heter Storberget, hvor nasjonale riksvei til Havøysund starter.

Vegen ut mot Havøysund er fascinerende variert, og selv om vegen bare er et par hundre meter over havet på det høyeste får du likevel følelsen av å kjøre over snaufjellet.

På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund

Deler av vegen går gjennom øde klippelandskap hvor du har Nordishavet på den ene siden og forrevne steinformasjoner på den andre. Landskapet er rått og dramatisk og det er få andre ting enn vegen som viser at noen har vært her før deg. Men midt oppe i alt som virker øde kan du likevel se både havørn og rein. Kjøreturen er en spesiell opplevelse som ikke ligner noe annet – med en pittoresk og unik endestasjon.

Et stykke før Havøysund er Selvika rasteplass. Selvika rasteplass ligger ved den eneste tilgjengelige sandstranden på strekningen mellom Snefjord og Havøysund og er utrustet med toalett, sykkelskur og grillplass. Alt i betong.

På veien videre traff vi på en Oter.

På 71° nord ligger det lille fiskeværet Havøysund, bokstavelig talt i slutten på vegen. Plutselig dukker stedet opp, og du vil bli overrasket når du ser det. Tenk at det i det hele tatt finnes et livskraftig samfunn der det nordligste punktet på Nasjonale turistveger ender i havkanten. Det er noe for seg selv.

Havøysund
På vei til Havøysund

Stedet ligger på Havøya og har hatt bruforbindelse med fylkesvei 889 på fastlandet siden 18. august 1988, da Havøysundbrua ble offisielt åpnet av Kong Olav V

Havøysund brua
Havøysund
Havøysund
Havøysund

Havøysund er et tettsted, et fiskevær og administrasjonssenter i Måsøy kommune i Troms og Finnmark.

Havøysund
Havøysund
Havøysund

Vi hadde planer om å kjøre ut til Arctic View. Et utkikkspunkt og serveringssted ytterst på Havøya i Måsøy kommune i Vest-Finnmark. Stedet ligger 5 km nordvest fra Havøysund. På vei til Arctic View kjører man gjennom vindmølleparken som ble bygget av Norsk Hydro. Men de var i ferd med å ta ned vindmøllene her, så her var det ikke åpent for turister da vi var her.

Havøysund. Veien ut til Artic wiev i bakgrunnen.

Vi var så heldige at vi var invitert på middag hos en slektning av Nina som vi hadde truffet på turen, og fikk stå utenfor huset dems om natten. Her fikk vi servert deilig bacalao, og vi hadde en veldig hyggelig kveld her.

FINNMARK JUNI 2021, Honningsvåg og Nordkapp

11.06.2021

Fra Trollholmsund setter vi kursen videre mot Nordkapp. Ved Olderfjorden går veien over til E69, og den kan enkelte steder være veldig smal og svingete. Vi møter også på reinsdyr underveis.

Når vi nærmer oss Honningsvåg må vi kjøre gjennom den undersjøiske biltunnelen Nordkapptunellen. Tunnelen går under Magerøysundet mellom fastlandet og Magerøya. Den er 6 875 meter lang og går ned til 212 meter under havet. Tunnelen ble åpnet i 1999. Største stigning i tunnelen er 10 %. Det er gratis å kjøre gjennom tunnelen.

Da vi kommer ut av tunnelen, ser man over til Honningsvåg.

Nordkapp tunnelen
Honningsvåg

Honningsvåg

På veien tar vi en liten sving innom Honningsvåg. Honningsvåg er Norges nordligste by, og også en av verdens nordligste byer. Av byer med over 5000 innbyggere er Hammerfest den nordligste, og et naturlig stoppested på vei til Nordkapp.

Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg

Fra Honningsvåg til Nordkapp er det 33,6 km. Ett fantastisk stykke vei. Da vi var på tur før sommerferie sesongen startet, var det veldig lite trafikk.

Vi fikk etter hvert regnvær, og vel fremme på Nordkapp platået, var det ganske så vindfullt.

Nordkapp

Fra Nordkapplatået stuper fjellsiden 307 meter rett ned i havet, og når du står på den mektige klippen, er det bare Svalbard mellom deg og Nordpolen. Herfra kan du stirre uavbrutt utover havet fra midten av mai til slutten av juli, for i den perioden går solen aldri ned. Ikke det at vi så veldig mye til den solen, men det ble litt klarvær utpå kvelden.

Nordkapp
Nordkapp

Vi hadde tilbragt mange timer i bilen, og det var på tide å få seg en middag. Passet bra at det er cafe/restaurant inne på Nordkapp hallen.

Nordkapp hallen
Nordkapp hallen

Skuffelsen ble da ganske så stor, da de kun hadde pølser i brød eller lompe å by på så tidlig på sesongen…

Nordkapp hallen

Vi kjøpte med oss litt suvenirer, før vi utforsket stedet videre.

Nordkapp hallen. Utenfor souvenirbutikken

Etterpå gikk vi en runde ute, for å få tatt noen bilder ved Nordkapp globusen. Nordkapp globusen er ett kjenne merke på Norges nordligste punkt og ble satt opp i 1977.

Nordkapp
Nordkapp

Men dette er ikke det eneste Nordkapp har å by på. Flere museer og monumenter, og en stor hule under bakken med blant annet en panorama kino.

Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp hallen
Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp

Barn av jorden

I samarbeid med blant annet Nordkapps Vel ble sju barn fra ulike kanter av verden samlet på Nordkapp. Herav kommer navnet Barn av Jorden. De syv barna fra like mange kanter av verden møttes på Nordkapp i juni 1988. Det var Jasmine fra Dar-es-Salaam i Tanzania, Rafael fra Rio de Janeiro i Brasil, Ayumi fra Kawasaki i Japan, Sithidej fra Bangkok i Thailand, Gloria fra Jesi i Italia, Anton fra Murmansk i det daværende Sovjetunionen og Louise fra New York i USA. På Nordkapp formet barna i fellesskap relieffer i leire. I juni 1988 ble relieffene avduket. De uttrykte barnlig kreativitet, humor og varme.
I 1989 ble relieffene, støpt i bronse og montert i ramme av granitt, reist på Nordkapp-platået utenfor Nordkapphallen. En bronseskulptur av kunstneren Eva Rybakken med temaet mor og barn ble plassert like ved relieffene.

Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp

Før veien til Nordkapp var ferdigstilt i 1956, seilte gjestene inn til Hornvika med båt, og gikk eller ble bært opp stien fra Hornvika til Nordkapp-platået.

Nordkapp hallen

I over 300 år har mennesker fra hele verden tatt seg frem til Nordkapp for å oppleve det nordligste punktet på europeiske fastland. Mange personligheter har tatt den strabasiøse turen nordover – konger, prinser, eventyrere og ekspedisjonsfarere. Selv for lokalbefolkningen er det noe helt spesielt å stå på verdens ende å skue utover horisonten. Gå ikke glipp av en tur inn i Nordkapphallen. Husk å få med deg filmen som vises daglig i kinosalen, der får du et innblikk av den lokale kulturen gjennom alle årstidene på Nordkapp. En film som setter lys på hvor mektig, utfordrende og rå naturkreftene er her på verdens ende. 

Nordkapp hallen er åpen hver dag til sent på kvelden, så vi tok oss god tid til å se oss rundt.

Det er egentlig ikke noen bobilparkering på platået, men parkeringen varer i 24 timer. Det begynte å bli sent, så vi valgte å stå her for natten.

Det ble en fin kveld, så jeg ruslet en runde for å ta litt flere bilder.

Nordkapp
Nordkapp

12.06.2021

Vi gjør oss klar for å kjøre videre til Havøysund. Men igjen måtte jeg ta en liten tur ut for litt fotografering, da tåka kom krypende inn fra havet.

Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp

FINNMARK JUNI 2021, VARANGER-VArdø-hamningberg

05.Juni

Vi kjørte videre til Vardø. Landskapet langs veien endrer seg hele tiden, og det blir mindre og mindre trær. Underveis kjører man gjennom flere tettsteder. Det er også mange Havørn å se langs fjæra.

Vardø

Vardø er ett av de stedene som har satt flest spor etter Finnmarksturen. Her er det så mange ting man bør oppleve, og det starter nesten før man kommer inn til selve byen, allerede ved Vardøtunnelen. . Vardøtunnelen er en undersjøisk veitunnel på europavei 75. Tunnelen går under Bussesundet mellom Svartnes på fastlandet og Steilneset på Vardøya. Byen er siden 1982 forbundet med fastlandet med denne undersjøisk tunnel på 2892 meter. Det var den første undersjøiske tunnel i landet.

Vardø er Finnmarks tusenårssted, Finnmarks eldste fiskevær og sentral i pomorhandelen med russerne i hundrevis av år. Pomorhovedstaden ble den kalt på 1800-tallet.

Man bør være klar over, at selv om sommeren er det rimelig kaldt i Vardø. Den rådende klimaet kalles en tundra klima. Selv i den varmeste måneden i året, er temperaturen meget lav. Den gjennomsnittlige årlige temperaturen i Vardø er 2.6 °C. I et år. Den varmeste måneden i året er August, med en gjennomsnittstemperatur på 9.8 °C

Vardø
Vardø

Det var blitt sen ettermiddag da vi kom frem, så vi la oss til på gjestehavna, hvor det er bobilparkeringen ved informasjonssenteret. Det er ikke så mange plassene her, men da det fremdeles var tidlig i Juni, sto vi alene på plassen.

Vardø
Utsikt fra gjestehavna, Vardø
Utsikt fra gjestehavna, Vardø
Utsikt fra gjestehavna, Vardø
Vardø

Vi var sultne, og ville gjerne finne en restaurant med salg av lokal mat. Vi gikk derfor innom informasjonen, for å sjekke om de kunne anbefale noe. Vi var litt skuffet når vi gikk ut derfra, da vi fikk beskjed om at det var 3 restauranter i byen. 2 Thai restauranter og en på “meieriet”, men ingen som solgte typiske retter fra området. Vi endte opp med å gå på Meieriet, som også er et motell. Her var det stor gjestfrihet, og det var driverne som jobbet i restauranten. Men vi var litt skuffet over at det ble servert frosne grønnsaker til maten.

“Meieriet” Vardø
“Meieriet” Vardø

Litt senere på kvelden gikk vi en tur på Nordpol kro, som er Nord Norges eldste kro. Her er det ofte liveband innom.

Nordpol Kro var siste tappekran og overnatting for Fridtjof Nansen før FRAM 2 ekspedisjonen fortsatte mot Nordpolen i 1889. Pubben har en unik atmosfære og har en engelsk stil, samtidig som det også er et lite museum. De fleste av ting/bilder som henger og står rundt i lokalet er hentet fra Vardøs historie. Når du kommer inn døra på Nordpol Kro kjenner du med en gang på den gode stemningen og varmen, samtidig som du får en dyp respekt for stedet og dets historie som ligger i veggene.

Nordpol kro, Vardø
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro

Det var en vakker kveld i Vardø

06.Juni

Det ble en dag med mange opplevelser. Det er mye man kan se og gjøre i Vardø. Vi ville så gjerne ta ferge ut til Hornøya, som er kjent som en av verdens fremste arktiske fugledestinasjon. Det rike Barentshavet gir livsgrunnlag for et yrende fugleliv. Fuglene i Vardø er også fiskere. Hornøya fuglefjell er utvilsomt en av Norges mest unike naturattraksjoner. Nesten 100 000 sjøfugler bor tett i tett i naturreservatet som ligger bare 5 minutter fra Vardøya. Jeg tenkte at det ville være gøy å prøve å få tatt noen bra fuglebilder. Men da det ikke var sesong enda, kjørte ikke båen ut før det var minimum 4 påmeldte. Vi ga beskjed i resepsjonen at de skulle ringe oss hvis det var noen andre som også ville ut dit, for da ville vi også slenge oss med. Vi startet med en liten rund tur på øya så lenge. Vi startet med

Vardøhus festning er verdens nordligste festning. Den første festningen ble beordret bygget av kong Håkon V Magnusson og stod ferdig omkring 1300. De åttekantete festningsvollene ble bygget mellom 1734 og 1738. Festningen ligger sentralt plassert i Vardø, et steinkast fra havna og hotellet, med flott utsikt mot Bussesundet og mot fastlandet.

Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning

Steilnes minnested(også kalt heksemonumentet) er et minnested for de 91 trolldomsdømte under hekseprosessene i Finnmark mellom 1598-1692. Dette tør vi påstå er landsdelens største attraksjon. Monumentet består av en minnehall utformet av professor i arkitektur Peter Zumthor og en installasjon av den franske billedkunstneren Louise Bourgeois. Minnestedet er et av Nasjonale turistveger største enkeltprosjekter og et stemningsfullt sted å besøke. En sti tar deg til minnestedet og rundt friområdet på Steilnes. 

Sti fra Vardøhus festning til Steilneset
Steilneset
Steilneset
Steilneset
Steilneset
Steilneset
Steilneset

Etter vi hadde vært på Steilneset, gikk vi tilbake til bobilen for å spise litt lunsj. Vi sjekket samtidig i informasjonen om det var noen som hadde meldt interesse for Hornøya, men enn så lenge var det ikke det.

Etter lunsj tok vi da bobilen, og kjørte til en parkeringsplass, hvor vi gikk ut til

Drakkar
Skulpturen ble bygget om sommeren i 2016 av Taibola Assemble-teamet fra Arkhangelsk / Severodvinsk på denne øde fjellet på øya Vardø.

Fra artistene selv: I fjor sommer var vi i landet med midnattssol der vi bygde en enorm treskulptur som kalles “Drakkar / Leviathan”. Kjempen vår holder vakt over sundet som heter “Bussesundet” mellom Vardø og fastlandet. For øvrig betyr navnet Bussesundet “stort vikingskip”. Dette stedet er knyttet til mange sagn så vel som i første skriftlige varsel om Kingdom of Norway i britiske kanaler. “Drakkar / Leviathan” – er en historie om sjø, folkevandringer, myter, skip, historiske hendelser, tre og hvaler. Det er en hymne til Arktis, menneske og natur!

Drakkar
Drakkar
Drakkar
Drakkar
Drakkar
Drakkar

Vi ruslet så på andre siden av øya, hvor vi så over til Hornøya, Reinøya, og inn til Vardø sentrum. Her ser man også festningen på øya godt. Da fikk vi også se at det antagelig rett etter vi hadde forlatt bobilparkeringen, hadde fått en tur ut til Hornøya, for vi så båten som var på vei over.

Hornøya
Hornøya
Hornøya
Båt ut til Hornøya

Før vi forlot Vardø, kjørte vi en runde rundt i Vardø sentrum.

Vardø kirkeer bygget i 1958, og har en rektangulær plan og 432 seter. Kirken inntar en betydelig posisjon i det generelle bybildet. Det er et landemerke for seilere og er lett å se når du nærmer deg byen fra sjøsiden av øya. Vardø kirke er bevisst tilpasset gaten som en helhet: gaten slutter foran kirken, som med sine store glassdører og vinduer har et åpent, lett og fristende utseende. Samtidig strekker tårnet seg høyt opp på himmelen. Sett fra sidene (sør og nord) har både tårnet og kirkenavnet en “teltform”: “Midt i vår verden, her hvor vi bor, stiger tårnet som en mast.

Vardø kirke

Vardø “street art.” Festivalen Komafest resulterte at Norges nordøstligste by også ble et galleri for gatekunst av ypperste sort. En byvandring i Vardø er et studie kontraster, historie, kunst, natur og kystkultur om hverandre.

Veggmalerier, Vardø

Ellers litt av hvert å se i Vardø, av gamle bygg, statuer, havna osv.

Kvinne mot havet, av Nina Sundby

Barentsz ble født i Terchelling i Nederland, og han fikk både Barentshavet og Barentsburg oppkalt etter seg.

Han besøkte Vardø, som eneste plass i Norge, to ganger under sine ekspedisjoner i 1594 og 1595.

På den tredje turen, i 1596, måtte de overvintre på Novaja Zemlja, og her ble han syk og døde under hjemreisen sommeren 1597.

I følge dagboken til en av de som overlevde ekspedisjonen sa Barentsz følgende: «Vel, kamerat, jeg håper å være på beina før vi når Vardøhus».

Men slik gikk det altså ikke.

Willem Barentz
Vardø

Pomormuseet

Pomorhandelen gjorde at Finnmark på 1800-tallet framsto som et attraktivt område for tilflytning av nordmenn fra sør og kvener fra Finland. De første byene i nord, som Vardø, Hammerfest og Tromsø ble etablert for å formalisere handelen. Vardø ble den viktigste byen – pomorhovedstaden i Norge. Byen har hatt et eget pomormuseum siden 2005.

Vardø
Vardø
Vardø

Dette er fiskere som bærer sin båt.
Kunstverket «Fiskere bærer lys» (Holding the light) er bygget av rekved og materiale i Vardø til pomorfestivalen 2019.

Vardø

Disse kunstverkene ble laget under en direkte stream fra Arkhangelsk under Pomorfestivalen (koronafestivlaen) 2020. De står plassert på Hasselnes med utsikt mot fuglefjellet vårt, Hornøya. De er laget av kunstnergruppen «Taibola Assemble».

Gjennom gatene i Vardø….

Byens handlesentrum strekker seg utover på Austøya, i Strandgata like innenfor Vestervågen. Oppover skråningen, og sørover, strekker boliggatene seg. På toppen lengst i øst er radaranleggene godt synlige, men det er militært område. 

En vandring langs Strandgata anbefales (kanskje ikke). Det er noe deprimerende ved den. Forfall og nedleggelser er stikkordet, og det er trist å se. 

Vardø
Vardø
Vardø
Vardø
Vardø
Vardø

Hamningberg

Vi ville fullføre den Nasjonale riksvei Varanger, og fortsatte utover mot Hamningberg. Hamningberg lett tilgjengelig 45 minutter med bil. Veien er spektakulær og omtales av mange som et høydepunkt i Varanger.  Det ble mange bilder langs veien.

Hamningberg ligger i den nordlige enden av bilveien som starter som Europavei 75 i Hellas. Dette sjarmerende fiskeværet ble fraflyttet i 1965, men ivrige huseiere har tatt godt vare på husene som i dag er sommerhus og hytter for mange vardøværinger. Stedet er et yndet sted for besøkende fra hele verden, fra campingturister til fuglekikkere.

Hamningberg

Man må kjøre samme vei tilbake igjen, og da kom vi over noen knøl hvaler uti havet.

Knølhval i sikte
Knølhval i sikte
Knølhval i sikte

Til slutt noen bilder fra tilbake turen

Nasjonal riksvei Varanger
Nasjonal riksvei Varanger
Nasjonal riksvei Varanger
Nasjonal riksvei Varanger
Nasjonale riksvei Varanger, Hamningberg-Vardø
Nasjonale riksvei Varanger, Hamningberg-Vardø
Nasjonale riksvei Varanger, Hamningberg-Vardø

FINNMARK JUNI 2021, Varanger-vadsø

05. Juni

Vi startet tidlig å kjøre videre. Fra Karasjok til Tana er det ca 18 mil, med for det meste furuskog. Vegen går langs Tana elva, hvor grensen til Finland går på andre siden av elven. Her skal man være obs på både reinsdyr og elg. (Vi holdt på å kjøre på en…)

Fra Karasjok til Tana
Fra Karasjok til Tana. 90 km i timen faktisk…
Fra Karasjok til Tana

Tana bru

Et geografisk og kommunikasjonsmessig knutepunkt i Øst-Finnmark.

Tana bru
Tana bru
Tana bru

I Tana finner man også den “berømte” campingplassen Skippagurra, som var mye omtalt på begynnelsen av år 2000.

Vi kjørte over Tana bru, og videre mot Varangerbotn.

Fra Tana til Varangerbotn
Fra Tana til Varangerbotn
Varangerbotn

Et tettsted innerst i Varangerfjorden, som er administrasjonssenter i Nesseby kommune i Troms og Finnmark. Her starter den Nasjonale riksvei Varanger, og går hele veien ut til Hamningberg, 160 km.

Varangerbotn

Varangerbotn Samiske museum.  Museet dokumenterer og formidler den sjøsamiske kulturhistorien i Varanger, samisk forhistorie og samisk samtid.

Varangerbotn samiske museum
Varangerbotn samiske museum
Varangerbotn samiske museum
Varangerbotn samiske museum
Varangerbotn
Nesseby

En flott attraksjon langs Varanger fjorden er Nesseby kirke. Et landemerke. Tyskernes brente jords taktikk under andre verdenskrig, etterlot Finnmark og Nord-Troms i flammer. Som et under ble Nesseby kirke stående urørt. Kirken er fra 1858 med barokk altertavle fra ca. 1720.

Nesseby kirke
Nesseby kirke
Nesseby kirke
Nesseby
Ender i Nesseby
Nesseby

Varanger

Varanger, Norges arktisk utpost, der naturen har født og formet sitt stolte folk i tusenvis av år. Varanger  handler det om lyset, de lange linjene i landskapet og om de lange linjene bakover i tid. Her får du tid å puste, finne roen og kjenne på naturens krefter. Du kjører gjennom bjørkeskog, myrterreng, og et rått klippelandskap. Varanger er kjent for et variert fugleliv og faunaen her er unik. En reise langs vegen til ishavet byr på kontrastfylt natur, hvor endestasjonen Hamningberg en reise til verdens ende

Nasjonale riksvei Varanger
Nasjonale riksvei Varanger
Mortensnes

Et kulturminneområde rett ved E75. Du kan parkere rett i nærheten av museumsbygningen. Publikum kan oppleve kulturminnene langs en opparbeidet kultursti og skilting i terrenget. Området anses som ett av de rikeste og mest mangfoldige kulturminneområder i Europa.

Mortensnes
Mortensnes
Mortensnes
Mortensnes

Vadsø

Finnmarks hovedstad. Her ligger Finnmark fylkeskommune og Statens hus. Her var kjerneområdet for den finsk/kvenske innvandringen på 1800-tallet og mellomlandingsarena for to Nordpolferder. Vadsø har stor oppmerksomhet fra ornitologer med sitt rike og allsidige fugleliv. Her er daglige hurtigruteanløp, flyplass og bussforbindelse til hele fylket.

Nasjonale riksvei Varanger
Vadsø
Vadsø

 Når man ser kirken i Vadsø, kan man tro den er ganske ny, men Vadsø kirke er en langkirke fra 1958. Den ble oppført i perioden 1954–1958 og innviet 30. mars 1958.

Vadsø
Vadsø

Det ble en stopp ved luftskip masta til Amundsen, som ligger på Vadsø øya.

Vadsø, bro over til Vadsø øya
Luftskips masta til Amundsen
Luftskips masta til Amundsen
Luftskips masta til Amundsen
Luftskips masta til Amundsen
Luftskips masta til Amundsen
Harepus ved luftskipsmasta