Kategoriarkiv: Europa

Spania Cruise, November 2023

Vi hadde lenge gledet oss til et cruise i Rødehavet. Vi skulle starte i Tyrkia, gjennom Suez kanalen, og vi skulle besøke templer i Egypt, Eilat i Israel og Petra og Wadi Rum i Jordan. Vi skulle snorkle i Rødehavet og bade i Dødehavet. Høydepunktene sto i kø… Men så kom krigen i Israel og Gaza stripen, og Cruiset ble avlyst uken før vi skulle reise. Det måtte jo bare bli sånn denne gangen. Vi får håpe vi får mulighet til å ta denne reisen ved et senere tidspunkt.

Jeg kastet meg på telefonen til Berg Hansen på Jessheim, og spurte om muligheten for å bli med på et gruppecruise i Spania. Det var 2 ledige lugarer på skipet, og vi fikk bli med på denne seilingen. Dette var på en onsdag, og allerede på søndag satt vi på flyet til Barcelona.

Barcelona

Cruiset startet i Barcelona. Vi valgte å reise to dager før cruiset startet, og hadde en rolig dag i byen.

Barcelona er en by man kan besøke igjen og igjen, og det er stadig nye ting å se og oppleve. Denne gangen bodde vi i nærheten av havnen, ved det gotiske kvarteret, og vi valgte å holde oss i nærområdet.

Vi tok en tur langs strandpromenaden, og ruslet litt rundt i bakgatene for hotellet vi bodde. Det sjarmerende gotiske kvarteret, eller Barri Gòtic, har smale middelalderske gater fylt med trendy barer, klubber og katalanske restauranter

“Småbåt” havnen i Barcelona
Strandpromenaden, Barcelona

Stranden i Barcelona er en fin sandstrand. Det var ikke de helt store temperaturene lenger når vi var der, og det var stille og rolig langs promenaden denne mandags morningen. Men her finner man flust av restauranter, barer og utesteder, så dette er et livat område.

L’Estel ferit, Moderne strandskulptur på 10 meter, av fire skjevt stablende stålkuber med vinduer, designet av Rebecca Horn.

L’Estel ferit
Strand promenade, Platja de Sant Sebastian
Platja de Sant Sebastian

Barcelona Fish, Denne gigantiske gullfisken har blitt et av symbolene på post-olympiske Barcelona og ser ut som om den dupper sammen på Middelhavet. Sollyset reflekteres i skalaene til denne skulpturen som presiderer over vannkanten av den olympiske marinaen og Barcelonas strender.

I 1992 forvandlet det uberørte olympiske Barcelona strandpromenaden. En ny olympisk marina tok form, ledet av tvillingtårnene. På den ene siden sto Mapfre Tower; på den andre var Hotel Arts. Frank Gehry plasserte sin fiskeskulptur ved foten av hotellet. Dyret er 56 meter langt og 35 meter høyt og ser ut til å lengte etter å hoppe ut i det blå Middelhavet.

Skulptur, Barcelona Fish
Barcelona
Seilbåt havn, Barcelona
Seilbåthavn Barcelona
Strandpromenade Barcelona
Strandpromenade Barcelona
Barcelona
Barcelona

Linker til tidligere reiser til Barcelona:

Weekendtur til Barcelona | Eventyrlysten

cruise med celebrity edge, Barcelona, 24.-25.19 | Eventyrlysten

31. Oktober 2023

Vi sjekket inn på cruise skipet Azamara Quest, og startet cruiset med en bedre lunsj i skipets buffet restaurant. Skipet var pyntet til Halloween anledning dagen.

Azamara
Azamara

Vi fikk pakket ut av kofferter på lugaren, og på kvelden var det duket for felles velkomst ved Berg Hansen, med påfølgende middag. Kaptein Johannes Tysse kom også innom og ønsket oss velkommen, da han gjennom mange år som kaptein på Azamara, har fått mange bekjentskaper blant gjestene, og har godt kjentskap til Berg Hansen.

Velkomst møte med Berg Hansen før middag.

01.11.2023

Valencia

Valencia er Spanias tredje største by og også Spanias tredje største havn og et industrisentrum. Byen er hovedstaden i provinsen Valencia og regionshovedstaden i den autonome regionen Valencia. Valencia hadde 792 492 innbyggere per 2022. Den ligger på den spanske østkysten.

Vi tok en shuttlebuss fra havnen til gamlebyen i Valencia., som ligger i selve hjertet av Valencia.

 Tårnet Torres de Seranos markerer inngangen til gamlebyen, og var en del av den tidligere bymuren i Valencia. Når du entrer inngangen er katedralen et godt utgangspunkt for å utforske Valencias historiske by. Det er kort gangavstand til det meste, men fortsatt mye å se og oppleve.

Barokke klokketårn, trivelige uteserveringer, appelsintrær, markeder og sjarmerende smågater.  Her er historie med flotte byggverk som Valencia-katedralen, Micalet, basiliken med mer. (Noen av bildene er fra en tidligere tur til Valencia i Oktober)

Europas største matmarked, Mercado Central, en tyrefekte arena og Togstasjonen Valencia North. som skiller seg ut fra andre spanske togstasjoner. Ikke bare er arkitekturen spesiell, denne gamle stasjonen er fortsatt den viktigste togstasjonen i den spanske storbyen Valencia

Når vi var her i Oktober, gikk vi en tur utenfor gamlebyen, hvor det er en park som er utviklet i den gamle uttørkete elveleiet der du kan beundre gargoyles og andre utsmykkede skulpturer på de gamle broene som krysset elven.

Rett på utsiden av byen finner man Jardines del Real, bedre kjent som Viveros. Det er en vakker park som huser et bredt utvalg av plantearter, gjenskaper forskjellige miljøer og ledsages av mange skulpturer, fontener, dammer og ulike fasiliteter.

I Oktober besøkte vi også City of Arts and Sciences, som er et must. Flere av bygningene har blitt ikoner i byen. Det er et vitenskapelig og kulturelt fritidskompleks som kan nytes med familie eller venner, som dekker rundt to kilometer av det tidligere elveleiet til elven Turia.

Azamara, som vi cruiset med denne gangen, har i løpet av cruiset noe de kaller Azamazing evening. Da er det en happening i en av stedene man besøker. Denne gangen var vi i Science parken på kvelden, og fikk se et fantastisk show,

02.11.2023

Vi skulle denne dagen seile inn til Cartagena. En gammel by som ligger ved Cálida-kysten av Spania. Det var ganske bra sjø denne dagen, og vi fikk derfor ikke lagt inn til kai, så vi seilte videre mot Malaga. Det ble en rolig dag på skipet, med litt trening og brunch.

03.11.2023

Malaga

“Hovedstaden” på Costa del Sol. En storby med småbysjarm. Málaga er en av de eldste byene i verden, og historien går helt tilbake til det 8. århundret. Det er mye kunst overalt og herskapelige bygninger.

Vi hadde ikke lagt noen spesielle planer for dagen, så vi valgte å ta en guidet tur, med en som sto og solgte turer på kaien. Vi fikk en kjempefin dag, og angret ikke på valget.

Først kjørte vi opp til en historisk hotell som ligger over yen, og fikk en flott utsikt over byen og tyrefekter arenaen.

Vi kjørte så ned til gamlebyen, og fikk en omvisning der. Her er et romersk amfi teater, Dette teateret, opprinnelig bygget i det første århundre e.Kr., er et av de mest velbevarte romerske teatrene på Den iberiske halvøya. Flere bygg i gamlebyen bærer preg av Arabisk inspirasjon. Ikke så rart da store deler av Andalucia har inspirasjon fra Araberne. Malaga er hjembyen til Picasso, og man finner et Pizasso museum her. Man kan visst også besøke huset han vokste opp i.

Vi besøkte Malaga museum. Her er det gratis inngang. Det er det største museet i Andalucia og det femte største i Spania, og kommer fullpakket med utstillinger. Den øverste etasjen er dedikert til arkeologiske funn og første etasje til spansk kunst, hovedsakelig malt i Malaga. Det er fullt av interessante gjenstander.

Vi avsluttet vår rundtur i Malaga på en kjempepopulær tapas bar som heter Pimpi. Her sto det kø langt utenfor døren, og det var allerede ganske så fullt inne i restauranten, selv om det ikke var lenge siden de åpnet. Vi smakte på lokal vin, som kan minne mye om portvin, og et lokalt øl, og vi måtte selvsagt ha litt serrano skinke til.

Strandpromenaden og strendene i Malaga skal være veldig bra, men det rakk vi ikke å besøke i denne omgang, men de blir nok en tur ved en senere anledning.

04.11.2023

Gibraltar

Vi seilte inn til Gibraltar tidlig morgen. Etter frokost gikk vi i land, og vi valgte også denne dagen å satse på en utflukt fra kaien. Det viste seg at det ikke var noe problem her heller. Vi var 4 personer, og ble med på en rundtur på noen av de mest populære severdighetene på øya, sammen med 4 andre.

Gibraltar er siden 1713 et britisk oversjøisk område, og ble i 1830 en britisk kronkoloni. Området ligger i Sørvest-Europa, nærmere bestemt på Den iberiske halvøys sørkyst, strategisk plassert ved Gibraltarstredet som forbinder Atlanterhavet og Middelhavet.

Det offisielle språket er engelsk. De fleste lokalbefolkningen er tospråklige, snakker også spansk, på grunn av landets nærhet til Spania.

St Michaels Cave og Pilar of Hercules.

Utenfor St Michaels cave, er det et utkikkspunkt, hvor man ser over til Afrika, Marokko. Pillar of Hercules.

Legenden om Hercules-søylene har fascinert folk i tusenvis av år.

Vokter inngangen til Atlanterhavet i nord og sør er to fjell. Gibraltarklippen på 426 meter mot nord og den mye høyere Jebel Musa på 851 meter i Marokko i sør – sammen er de kjent som Herkules-søylene.

På dette tidspunktet er Gibraltarstredet bare 14 kilometer bredt, og selv i dag et farlig sted å være på grunn av de sterke strømmene. Atlanterhavet er en meter høyere enn Middelhavet på grunn av at Middelhavet fordamper raskere enn det kan fylles opp fra elver. Det er en konstant strøm av vann fra vest til øst når Atlanterhavet prøver å fylle opp Middelhavet. Det er derfor, på den spanske siden av Middelhavet, havet føles kjølig selv om sommeren så langt opp langs kysten som Marbella hvor det kalde atlanterhavsvannet begynner å spre seg sørover i mesteparten av Middelhavet.

St Michaels Cave

Vi besøkte St Michaels Cave. St. Michael’s Cave eller Old St. Michael’s Cave er navnet som er gitt til et nettverk av kalksteinsgrotter som ligger innenfor Upper Rock Nature Reserve i det britiske oversjøiske territoriet i Gibraltar. Hulen er åpen for besøkende og utgjør et unikt auditorium for konserter, ballett og drama.

Gibraltar er i dag det eneste stedet i Europa hvor det lever aper i vill tilstand. Denne arten heter berberape og er også utbredt i Nord-Afrika. For tiden okkuperer rundt 300 dyr i fem tropper det øvre steinområdet i Gibraltar naturreservat. De er raske med å hoppe opp på bilene, i håp om å få servert en liten godbit.

Her finner man også Skywalk hvor det også er flott utsikt.

Man kan også ta tau bane opp på fjellet, men den var stengt denne dagen da det var ganske mye vind.

The Great Siege Tunnels

Neste stoppested var The Great Siege Tunnels, også kjent som Upper Galleries, er en serie tunneler inne i den nordlige enden av Rock of Gibraltar. De ble gravd ut fra den solide kalksteinen av britene under den store beleiringen av Gibraltar på slutten av 1700-tallet. Kanskje det mest imponerende forsvarssystemet utviklet av mennesker.

Disse labyrintiske tunnelene ble gravd av forløperne til Royal Engineers, Military Artificers Guild ledet av sersjant major Ince. Laget for å flytte våpen fra den ene siden av fjellet til den andre ut av skuddlinjen fra de beleirende spanske styrkene under den store beleiringen, ble det klart at disse tunnelene ville gi imponerende festningsverk og kanonstillinger.

Senere utvidet etter beleiringen og videre inn i andre verdenskrig, har disse tunnelene tilbudt det britiske militæret et imponerende og ugjennomtrengelig utsiktspunkt for deres defensive operasjoner.

Utsikt fra tunellene gjennom kanonstillingene.

Aper utenfor tunellene også.

Etterpå gikk vi litt rundt i sentrum av byen. En koselig gågate.

På vei tilbake til skipet gikk vi forbi et område på havnen hvor det var flere restauranter, hotell, butikker og Casino. Oceean Village. Så ganske stille og rolig ut denne dagen, men skal yre av liv her på sommeren, og er populært blant seilere og lokalbefolkningen.

Sevilla

05. November

Guadalquivir er en elv i Spania, 657 km lang. Den begynner i Cañada de las Fuentes, ved landsbyen Quesada i fjellene Sierra de Cazoria, går gjennom Cordoba og Sevilla, og ender opp ved fiskerlandsbyen Bonanza hvor den renner ut i Atlanterhavet.

Vi seilte oppover elven tidlig på morningen, og det var helt magisk, med morgendisen som lå over elven. Prøver å dele noe av stemningen med disse bildene.

Da vi nærmet oss byen, måtte vi gjennom en sluse, og passere gjennom en løftebro. VI fulgte med i finværet, og hadde en liten sosial sammenkomst på innseilingen.

Sevilla er en by i Spania med ca. 700 000 innbyggere. Byen er hovedstad i den autonome regionen Andalucía og i provinsen Sevilla.

Sevilla er en av de mest sjarmerende byene å besøke i Andalucía og bør være på toppen av din reiserute i Sør-Spania! Hele området er fantastisk og har alle attraksjoner du forventer av Spania fra appelsintrær til tradisjonelle tapasbarer og flamenco.

Da vi ankom byen, gikk vi en tur inn til byen. Vi ruslet langs elven først hvor man finner flere barer og restauranter.

Kajakk og kano padling er tydeligvis en populær aktivitet i byen. Det var mange ute på elven for å trene.

Plutselig møtte vi på en rekke med Fiat 600 i alle mulige farger. Var nok et billøp på rundtur i Spania.

Vi passerte Torre del oro.
Det ytre festningstårnet ble reist rundt 1220, og det er flere teorier om hvorfor det heter Torre del Oro. Torre del Oro er et tolvkantet militært vakttårn i Sevilla, Sør-Spania. Det ble reist av Almohad-kalifatet for å kontrollere tilgangen til Sevilla via Guadalquivir-elven. Tårnet ble bygget i den første tredjedelen av 1200-tallet, og fungerte som et fengsel i middelalderen.

Vi gikk forbi tyrefekter arenaen på vei innover i byen.

Ellers så prøvde vi litt tapas på en av Sevillas mange tapas restauranter, og ruslet litt rundt på måfå.

06. November

Vi hadde to netter i Sevilla, og neste dag hadde vi en gruppe tur med buss med den norske gruppen som vi reiste med. Vi kjørte forbi mange fine bygg som var konsulater for mange forskjellige land.

Så kom vi til Plaza de Espana. Den overveldende Plaza de España er den mest berømte plassen i Sevilla. Flere bygninger ble designet for den ibero-amerikanske utstillingen i 1929 i og rundt Maria-Luisa parken. Aníbal González designet dette spanske torget, som er i spansk renessansestil med en diameter på 200 meter. Spanias mål med utstillingen var å skape symbolsk fred med sine tidligere amerikanske kolonier.

Vi kjørte litt rundt på begge sider av elven, og så også en nyere del av byen, hvor det bla er tivoli som er åpent på sommeren.

Vi ble sluppet av bussen på avantgarde Setas de Sevilla. Over noen gamle ruinene er det i dag bygget en imponerende trekonstruksjon som kalles “Sevilla-soppen” på grunn av sin avantgarde-design som ligner seks gigantiske sopper.

Vi ruslet rundt i sentrum. Passerte spennende butikker og restauranter. Gikk ved den den gamle bymuren, passerte gjennom trange smug med enda flere koselige barer og restauranter, og så flere imponerende bygg.

La Catedral de Sevilla

Sevillas fremste landemerke og blikkfang er den enorme og storslagne katedralen. Dette er verdens største gotiske katedral, og har sine røtter fra slutten av 1100-tallet, da araberne bygde byens hovedmoské her.

Vi avsluttet denne rund turen med hesteskyss tilbake til skipet.

Sevilla er mye mer enn sin ubestridelige monumentalitet. Det er en by med livlige gater og store åpne områder som den enorme Plaza de España, María Luisa Park og avantgarde Setas de Sevilla. Det er så mange flotte bygg å se og besøke.

Tapas og flamenco, kritthvite bygninger og fargerike mosaikker – Andalucias hovedstad, Sevilla, er virkelig en typisk spansk by. Her er det flust av kulturarrangementer, spennende arkitektur, trange smug, topprestauranter og torg omkranset av palmer.

Da vi var i Sevilla, var det White night party på skipet på kvelden. Da pyntes og dekkes det ute på dekk, og det blir servert grillmat og masse annet godt. Mannskapet presenterer alle nasjonaliteter ombord, og det er musikk og dans.

07. November.

Litt utpå dagen startet vi seilingen ut fra Sevilla, og passerte igjen broer og sluser. Det var et veldig fugleliv utenfor, og vi koste oss ute på balkongen og fulgte med på livet nedover elven.

På kvelden hadde vi felles middag med gruppen, og startet med en for drink før middag før vi spiste på en av spesialrestaurantene ombord.

Portimao

08. November

Portimão er en bykommune i Distrito de Faro i den portugisiske regionen Algarve. Portimao var tradisjonelt et senter for skipsbygging, sardinfiske og fiskeforedling. I dag har det meste av denne industrien blitt erstattet av turisme, fritid og detaljhandel.

Vi tok en shuttlebus inn til byen.

Byens gamle og travle fiskerhavn har blitt erstattet av en naturskjønn promenade. Følger man denne, kommer man bort til gamlebyen.

I gamlebyen er det gågater, et variert utvalg av kafeer, barer og restauranter og en rekke historiske bygg.

På veien tilbake til skipet ruslet vi igjen på promenaden, men nå gikk vi den nesten helt tilbake til skipet, hvor vi kom til Portimao museet. Vi kom da etterhvert til flere kunstverk som sto bortover promenaden. Flere storkefugler å se også.

Portimão har en lang fisketradisjon som utviklet seg spesielt mellom det 19. og 20. århundre med ankomsten av hermetikkindustrien og turismen. De fleste av bygningene du ser i gatene og torgene i det historiske sentrum er fra denne perioden, samt bygningen som huser Portimão-museet, en ypperlig oppussing av en gammel hermetikkfabrikk som mottok prisen for årets museum fra Europarådet i 2010. Det er en hyllest til folket og byen som i århundrer har levd utelukkende av og for havet. Absolutt verdt et besøk.

Dette var en by som virket ganske “dø” på denne tiden av året. Men om sommeren kan jeg tenke meg at det er veldig mye liv og røre her. Det er mye å se og gjøre her i forhold til hav og strender. Blant annet flere grotter man kan besøke med båt.

Vi seilte ut på ettermiddagen, og hadde en flott utseiling.

Lisboa

09. November

Vi var kommet til slutten av cruiset for denne gang, og endestasjonen var Lisboa. Vi var her noen dagen sommeren 2022, så vi reiste direkte til flyplassen, og satte nesen hjemover.

Lisboa, Tomar, Porto. Elvecruise på Douro, Juni-Juli 2022 | Eventyrlysten

Lisboa | Eventyrlysten

Skagen, Løkken og Hirtshals, August 2023

2. -7. August

I begynnelsen av August hadde vi bestilt ferge billetter fra Larvik til Hirtshals. Vi reiste for å besøke noen venner som har feriehus i Skagen, og vi hadde også bestilt noen dager på en camping på Løkken.

Fergen fra Larvik til Hirtshals tar kun i underkant av 4 timer, og vi ankom Danmark i 21 tiden. Det er ca 45 minutters kjøring ut til Skagen.

Skagen

Skagen er Danmarks nordligste by, og ligger i Frederikshavn kommune. Byen er kjent for sin fiskerihavn og er et populært feriemål for turister.

Fargen på husene er spesiell – skagengul – og karakteristisk er de hvite kantene på taksteinene.

Og hvorfor er alle husene i Skagen gule?

Forklaringen har å gjøre med vær og klima. Husene i Skagen ble kalket hvert år til pinse med en blanding av kalk og den tørre jordfargen oker. Okeren ble bestilt og solgt videre av lokale kjøpmenn som fikk fargen i tønner på 240-250 liter.

På grunn av sin isolerte beliggenhet, og den omstendighet at kystveien ofte var ufremkommelig, kjøpte handelsstanden okeren i store partier for å være på den sikre siden til pinse.

Så var det et år at kjøpmennene hadde bestilt som vanlig, men fikk en «fransk gull oker» som hadde en svært dypere gul farge. Det var en feilbestilling, en blemme. Og der satt man da med en svær feilbestilling som ga opphavet til «Skagengul».

 Mellom 1607 og 1627 ble det satt opp fyrlykter langs den farlige kysten, etter at mange skip hadde forlist her. Det var rundt denne tiden at vippe-fyret så dagens lys.
Omkring 6 skjepper kull ble fyllt opp i kurven og satt fyr på.
Så var det bare å vippe opp og ned ettersom været og vind endret seg.

På grunn av den flyvende sanden og en stadig eroderende kystlinje
ble vippe-fyret flyttet flere ganger til man omkring 1742 bygde et permanent fyrtårn.

Skagen er en koselig småby, hvor det er mange spennende butikker langs gågaten i byen. Her finner man også flere museer og spisesteder.

Smykke Cafè

På smykke cafè kan man lage sine egne smykker samtidig som man nyter et glass, eller tar en kaffe med noe godt til. Perfekt for venninne treff.

Smykke Cafè
Museum

Her er det kort vei til bakeren og ferske rundstykker eller wienerbrød …. «og om lidt er kaffen klar».

Skagen har et blomstrende uteliv, med en rekke restauranter. Går man litt utenfor sentrum, finner man flere koselige serveringssteder i bakhager.

Her kan man også se et Vanntårn fra gamle dager, som har blitt utkikkstårn.

Vi tok turen ut til gamle skagen og Ruths hotell for middag, hvor det ble servert nydelig mat.

Her gikk vi også ut på stranden for å se på solnedgangen, som var en populær ting å gjøre her, og det var applaus da solen hadde gått ned i havet. Det ble atter en gang noen solnedgangs bilder 😀

 

Neste dag besøkte vi “grenen” som skiller Skagerak og Kattegat. Det er en sandbanke som går ut i havet, og er Danmarks nordligste punkt.

Hit var det rene folkevandringen, da det lå flere cruise skip til havn i byen denne dagen. Man kan også bli fraktet ut med en traktor med henger som går frem og tilbake.

Vi passerte Holger drachmanns grav. En dansk lyriker, dramatiker og kunstmaler.

Det lå en sel unge ute på sandbanken, som nok lå og ventet på mamma`n sin.

Etterpå gikk vi stranden tilbake til byen. Det ligger flere bunkere på stranden fra krigens dager.

Vi tok oss et lite bad på vegen tilbake, og vi passerte Skagen fyr.

Fyrtårnet er Danmarks nest høyeste fyr, og er fra 1856.

Skagen fristet absolutt til gjentagelse, så vi kommer gjerne tilbake.

Vi reiste så videre til

Løkken

Kun en times kjøring fra Skagen finner man Løkken, også kalt Danmarks riviera på grunn av de fantastiske strendene. En dansk sommerperle, med hvite strender og blågrønt vann så langt øye kan se.

Vi bodde på Løkken Klit Camping og Hytteby. En helt allright campingplass, med fine sanitær anlegg, minigolf bane og basseng.

Det var en god blåst, og ikke sole og badetemperaturer når vi var her, men vi gikk stranden fra nedenfor campingen og inn til byen, som var ca 4 km.

Danmark er kjent for å fly draker i vinden.

Det var mange som Kitet denne dagen også .

Surfing er også en populær aktivitet.

Løkken er også kjent for de mange hvite badehusene langs stranden, og fiskebåtene som trekkes opp på land når fiskerne ikke er ute på havet.

Et steinkast unna stranden ligger Løkken sentrum. Her ligger butikkene på rad og rekke, og du finner mange restauranter og cafeer.

Det var sykkelsti hele veien inn til byen fra campingen, og det tok ca 10 minutter å sykle inn til byen.

Det finnes også mange innendørs aktiviteter i Løkken. Vi fant et aktivitets senter like utenfor byen som hadde både Bowling, skyte simulator og gocartbane. Vi testet ut både skyte simulator og gokart 🙂 Bygget inneholder flere spisesteder.

Taxi tjenester er en mangelvare på Løkken. Vi hadde gått hele veien på stranden til byen, og enda lenger bort til aktivitets senteret, og så var det bare å ta beina fatt tilbake til campingen også. Vi tok en liten pause innom en brukthandel som ligger langs veien. Disse ser man mange av i Danmark.

Løkken er også kjent for at man kan kjøre og parkere på stranden.

Hirtshals

Så var søndagen kommet, og vi skulle reise hjem neste dag. Uværet “Hans” var spådd, og vi prøvde å få flyttet fergebilletten vår fra mandag til søndag, men uten hell. Båten var fullbooket. Var nok mange som var ferdig med ferien sin, og skulle hjem igjen til Norge.

Vi valgte uansett å kjøre til Hirtshals, og ta siste natten der. Ca 10 minutters kjøretur fra ferge kaia ligger Hirtshals Campingplass, som ligger helt ute ved kysten.

Her så vi fergene komme og gå…

Hirtshals fyr ligger rett ved siden av campingen. Det ligger så flott til med sine 35 meter, og lyser stolt over byen. Man kan gå på toppen av fyret for å se på utsikten over vestkysten, havet og byen.

I maskinhuset i første etasje kan man lære mer fyrets historie.

Ved fyret ligger Bunkermuseet. Her kan man se hvordan tyske soldater levde under 2. Verdenskrig. Det er totalt 69 bunkere i området.

Fra Vendsyssel Historiske museum: 10. batteri er Danmarks mest komplette og udgravede forsvarsanlæg fra 2. Verdenskrig.mDet ligger i et prægtigt naturområde ved Hirtshals Fyr og dækker et område på 450 x 750 meter. Området indeholder 3.5 km løbegrave, som forbinder 69 bunkere. I en mandskabsbunker er der indrettet en informationsudstilling, der fortæller om 10. batteri og Hirtshals under besættelsen, og i andre bunkere har man genskabt den oprindelige indretning.

Imens du går mellom alle bunkerne, er du tett på den stor slagende naturen. Du kan også nyte utsikten ut over Husmoderstranden, som er Hirtshals bynære strand.

Vi gikk også en tur inn til Hirtshals by. Det er sti hele veien på Klittene inn til byen.

Det var søndag, og ikke så mye som var åpent i Hirtshals by, men vi gikk en liten runde. Det ble is og kaffe/kakao på en cafe, og vi fikk handlet inn litt tapas mat til kvelden på en spennende gourmet butikk.

Vi våknet opp til blåst og regn på mandag, og var spent på om båten kom til å gå. Men båten var i rute, og vi merket faktisk ikke så mye til sjøen på vei hjem, da vi hadde motvind. Men fergene ble innstilt de to neste dagene på grunn av uværet Hans, så vi var glad for at vi kom oss hjem.

Bobiltur i Sverige, Juni-Juli 2023

Skillingsfors

Vi pakket bobilen og satte kursen mot Skillingsfors i Sverige 15. Juni. Den første helgen ble tilbrakt i Sundshagen, hvor vi var i bursdagslag med familie og gode venner. Vi hadde en fantastisk helg, men varme sommer temperaturer, mye god mat, bading og andre aktiviteter.

Sundshagen
Sundshagen
Sundshagen
Sundshagen
Smørgåstårta
Golf turnering i Sundshagen
Sundshagen
Litt historie om bygda
Gammel kirkeplass

Her er det flere småvann hvor man kan bade og fiske, og det er fine tur muligheter for både sykkel og gåturer.

Skillingsfors
Skillingsfors
Skillingsfors

Dalsland og Trollhättan

Etter helgen gikk turen videre nedover langs Vänern, og vi hadde en stopp på Dalsland sluser.

På midten av 1800-tallet ville Sverige ha et raskt og godt forhold til unionspartneren Norge, og ideen om en kanal ble til virkelighet. I 1863 besluttet det svenske-norske Unionriksdagen å bygge Dalslands kanal. I 1868 kunne den svenske kongen, Karl IV åpne den imponerende 250 kilometer lange kanalen.

Den historiske veien hadde en kort storhetstid fra 1868 til 1895, da den ble utkonkurrert av jernbanen og veinettet som skjøt fart i utviklingen. I dag er Dalslands kanal en fortryllende og bortgjemt turistattraksjon som regnes til å være en av de vakreste vannveiene i hele Europa.

Vi kjørte videre til Trollhättan. Vi sjekket om det var noen ledig plass på bobilparkeringen ved slusene i Trollhättan, men her var det fullt. Vi endte derfor opp med å parkere på en Campingplass nærmere byen.

Her finner man fine sykkelstier og promenader langs Gøta elven.  Byen er full av fantastiske stier å oppleve blant vakker natur.

Trollhättan ligger i lenet Västra Götaland, i landskapet Västergötland og er administrasjonssentrum i Trollhättan kommune. Navnet Trollhättan ble opprinnelig bare brukt på fosseområdet i Götaelv.

Trollhättan kanal, er en kanalisert vannvei i Sverige, som er 842km lang. 10 km er gravd og sprengt, resten er naturlig. Høydeforskjellen er på 44 meter, og slusene i Trollhättan utgjør 30 meter. Kanalen åpnet i 1800, og er senere ombygd flere ganger.

Lidkøping og Lackø slott

Veien til Lidkøping er dominert av gårder og jorder, så det er en koselig vei å kjøre i finværet.

Vi startet vårt besøk på Lackø slott med lunsj.

Lunsj på Lackø slott

Läckö slott, kåret til Sveriges vakreste slott av svenskene selv, med syv århundrer historie og unikt bevarte barokkhaller. Det er et av Vest-Sveriges mest populære turistmål.

Läckö slott og de fantastiske slottshagene, ligger på en odde i Eken-skjærgården i innsjøen Vänern. Det har restaurant, hotell, konferansefasiliteter, besøkssenter og Naturum-The Victoria House ligger bare en kort spasertur fra slottet.

Lidköping

Her bodde vi på Krono Camping. Dette var den fineste campingplassen på hele reisen vår. Flotte sanitær anlegg. Minigolfbane og restaurant. Her var det også en egen isbar.

Det tok ca 20 minutter å gå inn til byen. Det jobbes med en ny strandpromenade på veien fra campingplassen innover til byen.

Lidköping er den eldste byen ved Vänern, med byprivilegier fra 1446. Byen deles i to av elva Lidan; Nya Staden på vestsiden ble anlagt i 1670-årene av Magnus Gabriel De la Gardie. Hit flyttet han et jaktslott som til 1882 gjorde tjeneste som rådhus, nå er det håndverksmuseum. Store deler av Gamla Staden ble ødelagt av brann i 1849.

Røstånga

Vårt neste stopp på veien var i Røstånga. Vi var innom Røstånga Gastgivergård hvor min samboer hadde sommerjobb for en mannsalder siden da hans onkel den gang drev stedet. Her ble det middag, før vi booket oss inn på Røstånga 1.camp.

Til Gastgivergården hørte det også til et lite sjarmerende hotell.

På kveldingen ble det en liten sykkeltur i området.

Malmø

Hovedstaden i Skåne län i Sverige. I Malmø er det en bobil “stellplats” litt utenfor sentrum. Den ligger fint til ved Øresund, og er man heldig å få plass lengst ut mot sjøen, har man fin utsikt til Øresundsbroen. Vi var tidlig ute, og fikk en fin plass.

Fra Lagunen Bobilparkering og inn til Malmø by er det ca 6 km. En fin tur å gå eller sykle, og det er en fin promenade hele veien, hvor det vrimler av diverse aktiviteter. Det er flere kiosker underveis, så her er det muligheter for å få i seg både vått og tørt underveis. Her er det også fine strender, og et badehus.

Turning Torso ser man godt på lang avstand på vei inn til Malmø. Det er en skyskraper og er Nordens høyeste hus med 190 meter. Det er det nest høyeste bolighuset i Europa etter Triumfpalasset i Moskva som er 264 meter høyt.

Sveriges tredje største by ligger på landets sørvestlige kyst og er kjent som parkenes by. Den ble grunnlagt på 1200-tallet som en del av det danske riket men ble en del av Sverige i 1658. De er kjent for slottene og museene, sommerfestivalene, parkene og strendene.

Parker
Malmøhus slott

Malmø har den høyeste andelen restauranter i forhold til innbyggere i Sverige. Fantastisk koselig by og rusle rundt i. Mange fine bygg, fine torg, og gå gate.

Vi fikk noen kilometer i beina denne dagen. Og før vi gikk tilbake til bobilen for kvelden, gikk vi litt i motsatt retning fra Lagunene bobilparkering, og gikk litt rundt i et område som kalles Limhamn hamneområde. Her var det fint å gå langs havnen, og her var flere koselige restauranter.

Denne kvelden fikk vi atter en ny flott solnedgang, og vi kunne sitte ned og nyte en vakker kveld.

Turen går videre til Höganäs.

På vei til Höganäs, Langs veien.

Höganäs

Dette ble en ny “høydare” på reisen. Vi bodde her på Höganäs Beachcamp. En koselig liten campingplass som lå helt nede ved havet.

Höganäs Beach camp

Det var 23. Juni, midtsommarafton og vi ankom Höganäs tidlig på dagen. Campingen ligger litt utenfor sentrum, men Kattegat leden går rett ved, så fine gå og sykkelmuligheter. Vi startet dagen med en sykkeltur i nærområdet.

Midtsommarafton Höganäs

Det er greit å vite at stort sett alt av restauranter ol er stengt i Sverige på StHans aften. Så det ble grillings og kos på campingplassen på kvelden.

Neste dag hadde vi en kjempefin rundtur i Höganäs. Min samboers fetter, som bor og jobber i området, kom og hentet oss tidlig på formiddagen. Vi skulle på Holy smoke BBQ for å spise lunsj. Dette er et veldig populært sted å spise, så gjelder å være tidlig ute.

Vi tok turen videre til Mølle, og var innom Salty Dog beach bar.

Höganäs bryggeri var neste stopp, hvor vi fikk omvisning og ølsmaking.

Vi fikk en fin gåtur på vei tilbake til campingen på kvelden.

Höganäs
Höganäs

Vår siste dag i Höganäs, og vi startet dagen med en gå/joggetur på stier langs sjøen.

Så tok vi igjen sykkelen fatt, og syklet Kattegatleden utover halvøyen.

Siste kveld i Höganäs, og solen går ned i havet….

Laholm, Melby strand.

På vei til Halmstad, tar vi en stopp innom Laholm, Melby strand. Her er det lange hvite sandstrender hvor man kan parkere på stranden. Det var spådd regnvær utover ettermiddag/kveld, så vi tok ikke sjansen på å bli stående her. Men for en herlig strand.

Halmstad

Her la vi oss til på en City camp, hvor det er kort gåavstand inn til Halmstad sentrum. Den ligger ved Nissan elv som går gjennom byen.

På vei inn til sentrum passerer vi Halmstad slott. Slottet er fra 1610.

Halmstad slott
Halmstd slott
Langs Nissan elven

Vi passerer så Nikolai kyrka, før vi kommer ut på Stora Torv.

Vi kommer inn i Storgatan, en kjent handlegate med butikker og koselige restauranter. 

 Fra samme tid som slottet. stammer også den kjente byporten Norre Port, som ligger i enden av Storgatan. Går man gjennom denne porten kommer man til Gunilla parken.

Halmstad
Halmstad

En rusletur langs Vallgata burde du også merke av på kartet hvis du er på oppdagelsesferd i byen. Her står husene som klarte seg da den store bybrannen herjet i 1619, og gaten er fylt med fotomotiver av klatreroser, historiske hus og fargerike dører.  

Koselige hus i Halmstad
Koselige hus i Halmstad
Halmstad

Det er mange restauranter å velge mellom i Halmstad. Vi valgte en som ikke lå så langt unna bobilen, da det ble endel regnbyger på kvelden. Vi endte da på en Italiensk restaurant, som heter Ninos, hvor eieren, en eldre mann står både for servering og kokkelering. Helt allright servering og mat.

Italiens restaurant Halmstad

Varberg

Vårt siste stopp på reisen. Varberg er plassen for surfing, spa og svensk sommeridyll. Her kan du oppleve eksotisk surfestemning, avslappende spahotell og historiske byggverk i en koselig kystby. 

Vi la oss til første natten på en “Stelplats” på havnen i Varberg. En veldig fin beliggenhet både i forhold til sentrum og sykkel/gå stier. Her finner man også Sveriges flotteste Badehus, og Varberg festning.

Varberg, bobilparkering
Varberg badhus
Varberg festning

VI gikk også en tur på festningen. Varberg festning, eller historisk Varberg slott er et forsvarsanlegg i Varberg i Hallands län i Sverige. Festningen ble oppført som borg av grev Jakob av Nørrehalland på slutten av 1200-tallet. Her ligger det også en restaurant med utsikt over havet.

Det kom seilende inn 2 store seilbåter fra Marinen da vi var på festningen. De la til ved bryggen som vi hadde parkert bobilen.

Varberg

Det er tursti hele veien til Apelviken som ligger 3 km utenfor sentrum. Veldig idyllisk. Her er det flere strender, og muligheter for surfing.

Solnedgangs bilder ble tatt denne kvelden også 🙂

Varberg

Vår andre natt her, hadde vi booket på Apelviken camping. Dette er en 5 stjerners campingplass, og her er det flotte fasiliteter. Det er også flere restauranter på campingen. Denne onsdagen hadde de satt opp en rundtur med ølsmaking, og det var band som spilte på flere av plassene rundt omkring.

Vi spiste på en restaurant langs promenaden langs stranden denne kvelden som het Johns Place. Fantastisk bra på alle måter. Kan virkelig anbefales!

Varberg, Apelviken, Johns Place
Varberg, Apelviken, Johns Place

Tilbake på campingen ble det en runde shuffleboard før vi tok kvelden.

Varberg, Apelviken

Så gikk turen hjemover. Det er sikkert ikke siste ferien vi har rundt i Sverige. Et fint land å feriere i.

Drammen Mai 2023

Bobilen er tatt ut for sommeren, og det er greit å ta en liten test tur, før vi reiste på en litt lenger tur.

Været var strålende, og vi hadde booket plass på Drammen campingplass som ligger ca 4 kilometer fra Drammen sentrum.

Her er det en fin promenade hele vegen inn til byen, så her er det supert både å sykle og gå.

På vei fra campingen inn til byen går man gjennom den gamle by delen i Drammen. Her ligger det flere flotte bygg.

De har også et fint torv, hvor det ligger flere restauranter.

Vi hadde med oss sykler, og karret oss opp Zik-Zakken. Dette er ikke anbefalt hvis du ikke har el sykkel. Det er ganske så bratt med krappe svinger, og vi møtte nok flest gående på denne stien.

På toppen ligger Spiralen Cafe. Hit kan man også ta bilen, og kjøre opp Spiralen, som er en vei som går rundt og rundt inne i fjellet. Vi tok en pit stop på cafeen, og fikk oss en vaffel, og litt drikke. Flott utsikt over Drammen her oppe. Videre syklet vi innover i skogen på toppen, og kikket litt på kultur parken som ligger her.

Vi vil si at Drammen overasket positivt. Flott promenade, og fine tur muligheter. Det er helt sikkert mye mer å se å gjøre i Drammen, men dette var noe av det vi rakk på et par dager.

Cruise i Middelhavet, Greske øyer og Malta med Celebrity Beyond 5-15. September 2022

05. September starter vi vårt middel havs cruise med Celebrity Beyond fra Civitavecchia som ligger utenfor Roma. Vi reiser direkte fra flyplassen til skipet, da vi har vært i Roma noen ganger tidligere.

Vi starter cruiset med en sjødag, og bare nyter dette flotte skipet, med trening, litt soling, god mat og drikke.

Vi passerer Stromboli. Det er en vulkanøy i Italia som tilhører De eoliske øyer. Stromboli er svært aktiv. Stromboli er kjent for sine utbrudd ca. hvert 20-30 minutt. Utbruddene består av små mengder med lava som sprutes ut

Stromboli
Stromboli

Vi kjører gjennom Messina stredet, og får en fin utsikt til øya Sicilia

Sicilia

07.09.2022

Katakalon- Hellas

Vår første havn er Katakolon, Olympia i Hellas.

Vi går i land og får tak i et par biler som kjører oss til Olympia. Det er ca en halv times kjøring fra havna. Veldig greit å avtale tid og pris med drosjene på forhånd, så er man sikret transporten tilbake til skipet igjen etterpå.

Antikkens Olympia er et av de viktigste arkeologiske stedene i verden, og er stedet der de gamle olympiske lekene fant sted hvert fjerde år mellom 776 f.Kr. og frem til 300-tallet e.Kr.

Olympia

Når vi var ferdige med å gå rundt i Olympia parken, ruslet vi til byen som ligger utenfor, og tok en liten kaffestopp før vi reiste tilbake igjen til skipet.

08.09.2022

Athen-Hellas

VI hadde på forhånd kjøpt billetter til Akropolis denne dagen. Forrige gang vi var i Athen, hadde vi en rundtur og så på flere severdigheter, men kom da ikke inn på Akropolis pga lange køer.

Vi tok en taxi fra skipet tidlig på formiddagen. Skulle vise seg at dette ikke var noe sjakktrekk, da det var tiden alle utflukter fra skipene som lå i havn også var på Akropolis. Det ble mye kø ståing….

Akropolis, Athen

Bybildet domineres av Akropolis som ligger på 156 meters høyde over havet. Under denne ligger Plaka, som er den eldste bydelen, med sine småhus, krokete gater, tavernaer og restauranter.

09. 09.2022

Santorini-Hellas

Santorini må være en av Hellas vakreste øyer. Skjønner at dette er et yndet sted å reise for nyforelskede par. Santorini er også rangert som en av verdens mest romantiske reisemål. De hvite hotellene ligger postkortvakkert oppover klippene, og man har utsikt til solnedgangen.

Fra kaia går det et eseltråkk opp til byen Thera. Man kan gå den opp, sitte på eselryggen, eller man kan velge å ta gondolbanen.

Vi tok shuttlebåt ut tidlig, og gikk opp eseltråkket mens den enda stort sett lå i skyggen. Vær obs på at det er mye esel møkk der. Det er opp mot 600 trappetrinn til toppen.

Endelig oppe.

Vi ruslet vi rundt i gatene. Det lå 3 cruiseskip inne i bukta denne dagen, så det yret av folk.

Vi tok en liten pause på en restaurant, før vi fant ut at vi ville ta turen inn til Oia også. Vi fikk hyret en bil, og kjørte avgarde. Ca 30 minutters resievei.

Oia ligger på Santorinis vakreste områder, hvor husene klamrer seg fast høyt oppe i 100 meters høye klipper. Herfra kan du nyte synet av solnedgangen fra en hotellbalkong eller uteservering.

Her finner man flere bygg med de berømte blå kuplene.

Vi ruslet rundt i gatene en times tid, før vi måtte gå tilbake til sjåføren som sto og ventet, og skulle kjøre oss tilbake til Thera.

På veien tilbake stoppet vi på et populært sted å ta bilder av 3 klokker av Fira kirken.

Santorini

Vi tenkte å ta gondol banen ned igjen til kaien, men her var det så stor kø, så vi stoppet innom en restaurant og tok oss litt lunsj, før vi gikk trappene ned igjen.

10.09.2022

Rhodos-Hellas

Vi la til kai rett ved gamlebyen Rhodos.

Utsikt over Rhodos by fra skipet

Rhodos er en gresk øy som ligger 18 kilometer sørvest for Tyrkia, i det østlige Egeerhavet. Øya er den største av totalt 12 større øyer som utgjør prefekturet Dodekanesene. Rhodos by ligger helt nord på øya.

Rhodos har lenge blitt sett på en party øy som mange unge reiser til, men Rhodos kan by på så mye mer. Det er mange som har lagt sin elsk på Rhodos som reiser hit år etter år.

Gamlebyen er Europas største bebodde middelaldersentrum, og er med på Unescos verdensarvliste. Her holdt korsfarerne til i en lang periode, og det er fremdeles mye å se fra den perioden. Så snart du har passert bymuren i den gamle delen av byen, kan du føle historiens vingeslag.

Vi ruslet litt rundt i gamlebyen, og satte oss ned på en lokal taverna for å suge til oss litt av atmosfæren. Her kan du handle i små butikker og rusle langs brosteinsbelagte gater. På Rhodos finner du også merkebutikker, trendy restauranter og beach clubs. 

I den moderne delen av Rhodos by finner du trendy barer, kafeer og bra shopping med mange merkebutikker. Vi gikk til en familiedrevet restaurant for å spise en bedre gresk lunsj. Her bør man bestille bord, da det er veldig stor pågang her.

 Kolossen på Rhodos var en enorm statue av den greske solguden Helios som ble reist på Rhodos i Egeerhavet, på 200-tallet f.Kr. Statuen hadde omtrent samme størrelse som Frihetsgudinnen i New York, USA, men var plassert på en lavere plattform. Kolossen på Rhodos var ett av verdens syv underverker. I dag står det Ved bymurene mot havet, er slottet Saint Nicholaos som fikk sin tittel fra skytshelgen for sjømannen. Dette slottet fungerer som et fyrtårn.

På vei tilbake til skipet gikk vi gjennom Palace of the Grand Master of the Knights of Rhodes.

I dette området ligger også Mosque of Suleiman, som er lett å legge merke til med sin særegne farge og sitt høye spir.

11.09.2022

Mykonos– Hellas

Mykonos tilhører øygruppen Kykladene og ligger midt i Egeerhavet.

Bystranda

Mykonos by er veldig sjarmerende med sine smale trange gater. med hvitkalkede hus, blomster, blått treverk, vindmøller og alt man forbinder med gresk atmosfære.

Etter å ha ruslet litt rundt i byen, reiste vi til Super Paradise. En Beach club ca 20 minutters kjøretur fra byen. Her koste vi oss noen timer, og fikk badet litt i det krystallklare vannet.

Det skal nevnes at både Mykonos og Santorini er blant Hellas dyreste øyer. Til Mykonos er det i høysesongen et hektisk uteliv, og mange jet-settere kommer hit for å feste, derav prisene.

Lenke til tidligere reise til Athen og Mykonos:

Cruise i Middelhavet, Italia og de greske øyer, September 2015 | Eventyrlysten

13. September hadde vi en ny sjødag, og vi nøt hele dagen ombord.

14.09.2022

Valetta- Malta

Maltas hovedstad Valletta er kanskje liten, men den er full av sjarm. Å vandre i de solfylte gatene er som å gå tilbake i tid.

Valetta ble i 1980 oppført på Unescos verdensarveliste. Valletta er ifølge UNESCO, en av de mest konsentrerte historiske områder i verden.

Vi ruslet i land, og gikk til en heis som gikk fra gateplan og opp i byen.

På toppen kommer man inn i “Upper Barracca Gardens” Her er det kjempefin utsikt. Her er det kanoner som blir avfyrt hver dag.

Vi hadde fått tak i et by kart som var veldig greit å følge, og som viste hva man burde se i byen.

Valetta, Castille Place
Auberge De Castille, Valetta
Open-air Royal opera house, Valetta
Valetta City gate
Triton Fountain, Valetta
Valetta City gate
Valetta

Gatene i byen er med få unntak bratte og trange. Det er veldig koselig å gå her, da de fleste gatene er gå gater.

Gatelangs i Valetta
Valetta

St John Cathedralen ser vanlig ut fra utsiden, men den skal vist være utrolig flott på innsiden, med overflater belagt med farger og glitrende gull, marmorgulv under føttene og vegger dekket med intrikate forgylte utskjæringer. Domkirken er fra 1570-årene, hvor stormesterne er gravlagt.

St Johns Co-Catedral, Valetta

Flere flotte bygg i Valetta, og man behøver ikke å gå mange skrittene før neste dukker opp.

National library og Malta, Valetta

st george square, Valetta
st george square, Valetta
Our lady of victories chapel, Valetta

Innimellom ligger det også flere koselige restauranter med uteservering.

En av Vallettas mest ikoniske severdigheter er de fargerike, firkantede maltesiske balkongene, kjent som gallarija, som dekorerer bygningene. Da byen ble bygget, bestemte Knights of Saint John at hvert hjørne måtte ha enten en statue, en helligdom eller en hjørnebalkong for å dekorere den, og mange er fortsatt der i dag

Valetta Waterfront. Den naturskjønne promenaden er hjemmet til gourmetrestauranter, barer med havutsikt og et kjøpesenter.

Vi hadde en fin utseiling fra Valetta.

Utseiling fra Valetta
Utseiling fra Valetta
Utseiling fra Valetta

Den 14. September hadde vi igjen en sjødag, før vi ankommer Barcelona hvor vi ender vårt cruise.

Celebrity Beyond

På Celebrity Beyond er det mange gode restauranter å velge i blant. Noen er inkludert i prisen, mens noen spesial restauranter må man betale ekstra for. Det er absolutt verdt å prøve noen av disse, da de har eksepsjonelt god mat, og sjeldent god service der.

Det er også teater, flere barer og diskotek ombord.

15.09.22

Barcelona

Vi hadde bestilt en natt på hotell i Barcelona før vi satte snuten hjemover.

Barcelona er full av historie og skjønnhet. Trange gater, åpne piazzaer, kunst, kirker, vakre bygninger og markeder. Vi gikk en tur innom markedet, og ruslet litt rundt i gatene. Vi har tidligere sett mye av Barcelona, så denne dagen ble det bare kos og avslapning, med små stopp på Piazzaer og ramblaen.

Vi hadde en god tapas lunsj på en bortgjemt og populær restaurant i en bakgate. Her er det førstemann til mølla prinsippet, og man får begrenset tid ved bordet.

Lenker til tidligere reiser til Barcelona:

Weekendtur til Barcelona | Eventyrlysten

cruise med celebrity edge, Barcelona, 24.-25.19 | Eventyrlysten

En herlig reise er over, og vi har fått fylt opp minnebanken med mange nye gode opplevelser. Ett flott cruise med mange fine havner, og vakre byer. Mye god mat og drikke, og et kjempefint reisefølge!

Tusen takk igjen til Elisabeth i Berg Hansen på Jessheim for all hjelp i forhold til bestilling av reisen 🙂

Salamanca, Madrid og Toledo.

28.06.2022- Salamanca

Vårt elvecruise på Douro var over, og tidlig på morgenen setter vi kursen mot Madrid.

vi kjører gjennom et område hvor det blir avlet opp mange okser. Disse oksene lever fritt ute på store områder hele livet. Når de skal slaktes blir de ofte brukt til Tyrefekting. Dette er en gammel tradisjon, og de mener da at oksene får en verdig død. Det er mange meninger om tyrefekting rundt om i verden.  Men i noen land er tyrefekting både en populær sport og en kulturell tradisjon. 

Det var også flere storker å se langs veien.

Den sjarmerende byen Salamanca, Spania

Ligger i Nordvest-Spania, ca to timer vest for Madrid og to timer øst for den Portugisiske grensen. Denne bemerkelsesverdige Unesco’s verdensarv by dateres tilbake til før-antikkens Roma perioden. Den er over to tusen år gammel!

Salamanca er en fascinerende by. Gamle byen er kjent for sin utsmykkede sandsteinsarkitektur og det historiske universitetet i Salamanca.

Vi gikk gjennom en fin gågate på vei til Plaza Mayor.

Plaza Mayor er kjent som “stuen” i Salamanca, og er et av de største offentlige torgene i Spania. Det ligger i hjertet av byen og, sammen med katedralen. Plaza Mayor ble bygget i 1755, og har noen av de mest imponerende barokk-stil arkitektur i Spania. Plassen er foret med restauranter, kafeer og turistbutikker.

Vi tok en snartur innom et marked. Mye rart å se på markeder rundt om i verden, og her er et bilde av det mest spesielle vi så her. Ikke vet jeg hva de bruker det til…

Marked Salamanca
“Muler”, marked i Salamanca

Det var mange fine bygninger å se i gamlebyen i Salamanca.

Vi spiste lunsj i Salamanca før vi kjørte videre til Madrid. Her ble vi underholdt med et flamenco show.

Madrid 28.06-02.07.2022

Madrid er hovedstaden og den største byen i Spania og den autonome regionen Madrid. Byen har over 3,3 millioner innbyggere og i storbyområdet bor det om lag 6,5 millioner mennesker. Dette gjør den til den tredje største byen i EU. Madrid ligger midt i Spania på 667 meter over havet

Det var litt spesielt å komme til hotellet vårt i Madrid. Det var Nato samling i byen, og det var strengt vakthold overalt. Vi måtte alle gjennom sikkerhetskontroll for å komme inn, og all bagasje ble scannet.

Congreso de los Diputados er underhuset i det spanske parlamentet.

Madrid, Nato konferanse på Congreso de los diputados

Plaza de toros de Las Ventas, kjent som Las Ventas, er den største tyrefekterringen i Spania, som ligger i Guindalera-kvarteret i Salamanca-distriktet i Madrid. Den ble innviet 17. juni 1931.

Palacio Real er et stort slottsanlegg som ligger i Madrid i Spania. Palasset er den offisielle residensen til den kongelige familien

Palacio Real
Palacio Real

Catedral de la Almudena er en romersk-katolsk katedral i Madrid i Spania. Den er sete til det romersk-katolske erkebispedømmet Madrid. Katedralen ble vigslet av pave Johannes Paul II i 1993

catedral nuestra señora de la almudena

Plaza de la Villa er et urbant torg i Madrid sentrum, Spania. Plassen, som grenser til Calle Mayor, huser noen av de eldste bygningene som fortsatt er rundt i byen.

Plaza dele Villa

Plaza Mayor er et av de mest kjente landemerkene i Spania, og har en rik historie som strekker seg flere hundre år i tid. I dag er plazaen et naturlig møtested både for lokalbefolkning og turister som nyter tapas og et glass vin i solveggen på en av de mange uterestaurantene.

Vi var på Plaza de Mayor og spiste middag den ene kvelden.

El Mercado de San Miguel, ligger rett bak Plaza Mayor, og er det mest frekventerte matmarkedet i Spania.

Markedshall i Madrid

 Gamlebyen. Ved Plaza Mayor,  og de historiske små gatene rundt, som Calle Toledo og Calle de Cuchilleros, ligger det flere tapasbarer og restauranter på rad og rekke. Ta en tapastur når du kommer til byen. Da får man spist og drukket seg gjennom det historiske sentrum av hovedstaden. Prøv det gjerne både på dagtid og kveld. På kveldene yrer det av liv og underholdning i gatene. Litt roligere på dagtid. Vi var i Madrid i 4 dager, og prøvde flere restauranter i løpet av disse dagene.

Buen Retiro Park, En vakker park hvor mange innbyggere nyter dagen.

Retiro Park eller rett og slett El Retiro er en av de største parkene i Madrid, Spania. Parken tilhørte det spanske monarkiet til slutten av 1800-tallet, da det ble en offentlig park. I 2021 ble Buen Retiro Park en del av et kombinert UNESCOs verdensarvliste med Paseo del Prado

Parque del Retiro

Puerta de Alcalá er en nyklassisk port på Plaza de la Independencia i Madrid, Spania. Det var en port til de tidligere murene til Filip IV. Det ligger i nærheten av sentrum og noen få meter fra hovedinngangen til Parque del Buen Retiro.

Puerta de Alcala
Puerta de Alcala

Palacio de Cibeles, som tidligere var kjent som Telecommunications Palace. Det ble designet på begynnelsen av 1900-tallet som hovedkvarteret til National Postal Service.

Palacio de Cibeles

Her er det en restaurant på toppen, hvor man nyte et glass med flott utsikt.

Utsikt fra restaurant på toppen av Palacio de Cibeles
Utsikt fra restaurant på toppen av Palacio de Cibeles

En annen Tak terrasse vi fant med spektakulær utsikt var på Four Season Hotell.

Palace of Fomento, også kjent som Ministry of Agriculture Building, er en kontorbygning fra det nittende århundre. Også ett flott bygg.

Palace of Fomento

Rett over gaten ligger Atocha tog stasjon. Her tok vi toget videre til Alicante da våre dager i Madrid var over. Hurtigtog fra Madrid til Alicante tar bare 2,5 timer.

Like i nærheten ligger også Centro Arte Reina Sofia. Ett kunst galleri med mange kjente kunstnere som bla Salvador Dali.

Det er utrolig mye å se på i Madrid, og vi trasket nok flere mil rundt i denne byen for å prøve å få med oss litt av det. Puerta Del Sol som et av de travleste og mest populære steder i Madrid, var under restaurering, så denne plassen var stengt når vi var der… Vi kommer nok helt sikkert tilbake.

Toledo

Vi hadde utflukt til Toledo fra Madrid. En knapp times kjøretur. Toledo må være en av Spanias vakreste byer. Middelalderarkitektur over alt, majestetiske, historiske bygninger, brostein, slott og borger.

Toledo

Byen ligger på en høyde, omringet av elven Tajo, og er en fryd for øyet med sine vakre bygninger og historiske slott.

Toledo med elven Tajo

El Acázar de Toledo ligger på byens høyeste punkt og er bygget på ruinene av en romersk festning.

Slottet har tidligere vært bebodd av kongelige familiemedlemmer, og har også vært benyttet som kongelig fengsel, men er i dag en severdighet åpent for publikum.

El Acázar deToledo
El Acázar deToledo

For å gå inn til byen fra utsiktspunktet over byen, måtte vi gå over en flott bro over elven Tajo.

Toledo har vært bebodd siden bronsealderen, og byen har derfor en mangfoldig og spennende historie. I mange år levde muslimer, jøder og kristne side om side her, noe byens kulturelle mangfold og spennende arkitektur er et godt bevis på.

Fra romertid het byen Toletum. Etter at vestgoterne ble drevet ut av Gallia i 507, ble Toledo gradvis (under herskere som Teudis og Athanagild, mellom 527 og 567) deres nye hovedstad. Den fungerte som dette til maurerne la hele Den iberiske halvøy under seg fra 711.

Her finner man flere butikker som selger “middelalder” ting. Alt fra rustninger til sverd.

Byens landemerke er katedralen Santa Maria de Toledo. Mektig og fantastisk vakker!

Santa Maria de Toledo

Det er stor mandel produksjon i området, og Toledo er kjent for sin marsipan. På “Panaderiane” får man kjøpt de i mange varianter, med diverse smaker.

Bakeri

Plaza de Zocodover. Dette er et sjarmerende torg som har valg av mat i tillegg til shopping. Her har de også flere utsalg av marsipan.

Tusen takk til Heidi i AmaWaterways som hjalp oss med bestillingen av denne reisen.

Elvecruise på Douro Juni-Juli 2022

Douro og Quinta da Aveleda 23.06.2022

Tidlig på morgenen seilte vi av sted på den vakre Douro elven. Vi passerte vår første sluse for turen allerede i 0700 tiden. Noe vi selvfølgelig måtte ha med oss. Vi kledde oss godt, da det var litt kjølige dager, og det kom også noen regnbyger.

På Douro ut fra Porto tidlig morgen
På Douro tidlig morgen
På Douro tidlig morgen, vår første sluse
På Douro tidlig morgen, vår første sluse
På Douro tidlig morgen, vår første sluse
Passert første sluse

Senere på dagen var det en utflukt til Quinta de Avelada for Lunsj. De er kjent for sine vakre hager og vinen Vinho Verde. Vi vandret først en runde i hagen. Her bugnet det av Hortensia i alle farger, og de hadde bygget en sjarmerende hytte ved en vann dam. Vi så utover vinrankene, og vi fikk se nærmere på et kork tre.

Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda, Kork tre
Quinta de Aveleda
Quinta de Aveleda
Vinranker Quinta de Aveleda
Vin tønner på Quinta de Aveleda

Vi fikk servert en typisk Portugisisk lunsj med regionale viner.

Etter lunsj så vi også noen fantastisk fine påfugler som viste frem hele sin vakre prakt.

Tilbake på båten og vi seilte videre. På ettermiddagen passerte vi en ny sluse, Carrapatelo Lock, som er den høyeste slusen i Europa i en lift, 35 meter.

Når vi kom inn i slusene, ble masten lagt ned, Taket over bord og stoler bak på båten ble senket, og styrhuset ble senket ned i båten. Dette for å kunne passere når båten kom opp på toppen av slusene, hvor vi også passere lave broer. Da måtte alle på dekk sitte, for ikke å skalle…

Vi seiler videre.

På kvelden blir det servert en “sip and sail” drink i baren, før middag. Hver dag kunne vi velge inntil 4 retter fra menyen som varierte hver dag. Fantastisk god mat og mange gode lokale viner ble servert om bord under hele seilingen.

Middag ombord. Selfie med sjefs kokken
Dessert

Båten lå til kai i Caldas de Aregos for natten. En stille rolig landsby.

24.06.2022

Lamego, Matheus Palace

Vi seiler videre til Lamego hvor vi skal ligge i et par dager. På andre siden av elven ligger byen Peso da Regua.

Etter frokost gikk vi en liten runde i området. Vi passerte store felt med vindruer, og Sandeman figuren ruvet over markene på en topp.

Vi gikk innom en vingård på vegen, Rotha do Vinho Do Porto. Her var det også et hotell, og muligheter for både overnatting og vinsmaking.

Da vi kom tilbake på båten var det et kokkekurs, hvor vi lærte å lage de fantastiske gode “Pasteis de nata”.

Mateus Palace and Garden tour

På ettermiddagen hadde vi en ny utflukt, til Matheus Palasset. Av oss som var unge på 80 tallet, husker vel de fleste Matheus flasken…

La Casa de Mateus ble bygget i første halvdel av 1700-tallet og designet av Nicholas Nasoni. Det regnes som mesterverket av portugisisk barokkarkitektur. Det er nå et museum med flere rom fulle av antikke møbler. Her er det praktfulle hager som er sammensatt av perfekt velstelte hekker, blomster, trær, praktfulle innsjøer, fontener osv.

Mateus Palace

Etter besøket besøkte vi en lokal restaurant, hvor de selvfølgelig serverte Matheus.

Etter middag denne kvelden var det et show om bord med lokal folkedans og Fado.

25.06.2022

Town of Lamego

Vi startet dagen med en utflukt til byen Lamego. Her ligger pilegrimskirken “the sanctuary of Our lady of Remedies som dominerer over byen, flankert av tvillingklokketårn. Vi startet turen med å gå de 686 trappetrinnene opp til kirken. Dette er en av Portugals viktigste helligdommer. De hundrevis av sikksakk trappene er dekorert med flislagte “malerier”

Our Lady of Remedies

På veien ned til byen igjen, hadde vi en liten vinsmaking med litt diverse pølser og oster på et lokalt vinhus.

Denne herlige barokke byen ligger i en fruktbar dal, og har et sjarmerende sentralt torg som ligger i en offentlig hage omgitt av elegante bygninger fra 1600 tallet.

Tilbake på båten, og vi seiler videre mot Pinhao.

Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Mange falker å se langs elven

Etter lunsj om bord passerer vi en ny sluse.

Nå seiler vi inn i hjertet av Douros vin produksjons region. Vi passerer flere vingårder, og det er drueranker så langt øye kan se. Det er også noen Oliven lunder her og der.

Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Vingårder langs elven
Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Vi seiler videre til Pinao
Vingårder langs elven
Vingårder langs elven

På ettermiddagen seiler vi inn til Pinao, som ligger i hjerte av Douro`s vindal.

Quinta da Roeda

Vi besøker en lokal vingård for omvisning og Portvinssmaking. Vi får også en demonstrasjon om gamle produksjons måter.

26.06.2022

Pinhão

Vi starter morgenen med en spasertur til byen Pinhão.

 Pinhão ligger i hjertet av denne vakre regionen, og et av de mest populære stedene for folk å besøke.

Ama Vida i Pinhão
Pinhão
Douro
Pinhão
Forlatte bygg i Pinhão
Langs elven i Pinhão
Diverse farkoster
Diverse farkoster
Pinhão
i full blomst

Disse “barene” var å se flere steder langs Douro.

Bar i Pinhão

Regionen er åpenbart mekka for vinelskere. Douro er den eldste vinregionen i verden, etter å ha blitt avgrenset i 1756, og den produserer noen av de beste vinene i Portugal.

Pinhão jernbanestasjon er en flott jernbanestasjonen i Portugal, med vakre azulejos, ( flerfargede, ofte relieffprydede fajansefliser.)

Togstasjonene på
Togstasjon i Pinhão

Quinta da Avessada

På veien opp til Quinta da Avesada er utsikten upåklagelig.

Usikt over Douro dalen langs veien til Quinta da Avessada
Usikt over Douro dalen langs veien til Quinta da Avessada
Usikt over Douro dalen langs veien til Quinta da Avessada
Usikt over Douro dalen langs veien til Quinta da Avessada

Et nytt vinhus besøkes. Denne gangen i en landsby oppe i fjellene, ca 600 moh, på det flateste område i regionen. På grunn av dette er 90% av plantasjen bestemt til produksjon av Muscat druer, som Moscatel de Favaios er produsert, og er utpekt som en nasjonal apéritif. Det er den vindyrkende landsbyen Favaios med rundt 1000 innbyggere som gir navn til denne vinen. I dag er produksjonen av denne likøren eksklusiv for Adega Cooperativa de Favaios, men all denne produksjonen hadde sin begynnelse i Quinta da Avessada.

Quinta da Avessada
Quinta da Avessada
Quinta da Avessada
Quinta da Avessada
Vinranker, Quinta da Avessada

Her ble vi ønsket velkommen med litt musserende i glasset, før eieren av godset introduserte seg selv, og fortalte litt om stedet. Det ble omvisning etterfulgt av en nydelig 3 retters lunsj.

Eier av vingården på Quinta da Avessada
Eier av vingården, Quinta da Avessada
Demonstrasjon av høstingen
Vin tønner
Håndmaler kjøleskapsmaneter og souvernirer
Håndmaler kjøleskapsmaneter og souvernirer
Lunsj på Quinta da Avessada
Eieren kommer stadig innom og forteller historier. Veldig morsom type 🙂
Underholdning før maten
Nydelig mat

På ettermiddagen ruslet vi en liten runde igjen. Da fikk vi se de diverse farkostene i aksjon…Det var en variant av “ta sjansen” på gang. Morsomt å se på alle de kreative farkostene som var laget, og hvordan de kom seg frem på vannet.

Pinhão, Ta sjansen…
Pinhão, Ta sjansen…

Nå hadde også “baren” åpnet like i nærheten av båten, så da ble det en liten pitstop her. Gøy å smake på litt lokalt øl også.

En liten pit stop, Pinhão

På kvelden var det Farewell Gala dinner, og all mannskap ble hyllet.

27.06.2022

Vega Terron

Vi seilte tidlig av sted videre oppover Douro elven, og vi kom snart til en ny sluse. Valera Lock, 33 meter stigning.

Douro elven
Smalt til tider…
Neste sluse, Valeira lock
Neste sluse, Valeira lock
Neste sluse, Valeira lock
Neste sluse, Valeira lock
Trangt på sidene av båten. Valeira lock
Neste sluse, Valeira lock. Lavt under broen, så alt på dekk blir senket.
Sluse passert

VI har en flott seiling videre mot Spania, til vår ende stasjon Vega Terron.

Lave broer
Douro valley
Douro
Tog langs Douro elven
Langs elven
Langs elven
Douro
Vinranker, Douro valley
Douro valley
Oliven lunder

Vi kommer til vår femte og siste sluse på reisen, Pocinho Lock, 12 meter stigning.

Castelo Rodrigo

Vi kommer til vår ende stasjon, Vega Terron i Spania, og etter lunsj tar vi fatt på vår siste utflukt i Portugal. Her har vi Portugal på den ene siden av elven, og Spania på den andre. Turen går til Castelo Rodrigo. Fra sin høye bakke posisjon ser den lille landsbyen Castelo Rodrigo ned over platået som strekker seg østover til Spania og nordover til den dype dalen av elven Douro.

Utiskt over Douro valley og over til Spania
Castelo Rodrigo
Castelo Rodrigo

Den historiske landsbyen Castelo Rodrigo har hatt en viktig betydning i Portugisisk historie. Det antas at slottet ble grunnlagt på 600 tallet basert på legender.  Blant monumentene som gir verdi til den historiske arven er de gamle murene, ruinene av palasset Cristóvão de Moura, Pelourinho fra sekstende århundre, moderkirken, middelaldersisternen og restene som vitner om tilstedeværelsen av et viktig samfunn. I mer enn 600 år var landsbyen en by og fylkesete. På forskjellige tidspunkter i nasjonal historie skilte innbyggerne seg ut for sitt mot og lojalitet til kronen. Nå en rolig fredelig landsby.

I dette området er det stor mandel produksjon, og vi fikk smake mandler i mange varianter, og også viner og mandlelikør.

Siste kveld om bord. Vi nøt en bedre middag og fikk servert nydelig vin fra Figueira Castelo Rodrigo området.

28.06.2022

Tidlig neste morgen, frokost og avreise Madrid. Takk for nå Ama Vida. God service, nydelig mat og fine utflukter. Vi hadde en flott tur med dere.

(Jeg vil skrive om reisen til Madrid, Salamanca og Toledo i neste innlegg.)

Lisboa, Tomar, Porto. Elvecruise på Douro, Juni-Juli 2022

Lisboa. 18-21. Juni

Vi startet vår reise i Lisboa, Portugals pulserende hovedstad. Vi ankom Lisboa i 20.00 tiden, ca 3 timer forsinket, så det ble ikke så mye igjen av kvelden. Vi fant en tapas bar, og ruslet litt rundt i området rundt hotellet vi bodde på, før vi tok kvelden.

Jeronimos Monastery

Jeronimos-klosteret er det mest imponerende symbolet på Portugals makt og rikdom under oppdagelsesalderen. Kong Manuel I bygde den i 1502 på stedet for en eremitasje grunnlagt av prins Henry navigatøren, hvor Vasco da Gama og hans mannskap tilbrakte sin siste natt i Portugal i bønn før de dro til India. Den ble bygget for å minnes Vasco Da Gamas reise og takke Jomfru Maria for suksessen.
Vasco da Gamas grav ble plassert inne ved inngangen, og det samme var graven til poeten Luis de Camões, forfatteren av episke Lusiadene der han forherliger da Gamas og hans landsmenns triumfer. Andre store skikkelser i portugisisk historie er også innhyllet her, som kong Manuel og kong Sebastião, og poetene Fernando Pessoa og Alexandre Herculano.

Da vi kom ut fra klosteret kom det en flott parade forbi.

Ikke langt fra Monasteryet ligger et bakeri som produserer Pastel de nata. Et must å smake på når du er i Portugal. De er bare supergode! De selges i alle bakerier. Er du tidlig ute og får de mens de fremdeles er litt varme, er de bare helt nydelige 🙂

Discoveries Monument at the estuary of the Tagu River

Monument over funnene på den nordlige bredden av Tagus-elven elvemunning, sognet Santa Maria de Belém, Lisboa. Monumentet ligger langs elven der skip dro for å utforske og handle med India og Orient, og feirer den portugisiske oppdagelsesalderen (eller Age of Exploration) på 1400- og 1500-tallet. Portugal ( Vasco da Gama 1460 – 1524 portugisisk oppdagelsesreisende og den første europeeren som når India til sjøs.)

Discoveries Monument at the estuary of the Tagus river
Discoveries Monument at the estuary of the Tagus river
ved Discoveries Monument at the estuary of the Tagus river

Belem Tower

Belémtårnet er et manuelinsk-gotisk festningstårn i Lisboa. Tårnet er oppført i begynnelsen av 1500-tallet til minne om Vasco da Gama og byens skytshelgen São Vicente og fungerte både som et ledd i byens forsvar og som et seremonielt monument til hyllest av Portugals innflytelse under den europeiske oppdagelsestid.

Belem Tower, Lisboa
Belem Tower, Lisboa

Castelo da Pena- Sintra

Ca 45 minutters kjøretur fra Lisboa. Det lønner det seg å være tidlig ute for å slippe lange køer.

Et unikt palass, på toppen av en ås i Sintra fjellet, og er nok en av de fineste turistatraksjoner i Portugal. Her finner man romantisme stil fra 1800 tallet. Her er det sterke farger, mytologiske statuer som alle står i sterk kontrast til til den frodige parken rundt. Her tiltrekkes millioner av turister hvert år, som ønsker å på nært hold se et palass som virker som en historie.

Castelo da Pena, Sintra
Castelo da Pena, Sintra
Castelo da Pena, Sintra

Interiøret i Pena palasset er like imponerende, og er restaurert for å gjenspeile innredningen i 1910, da den portugisiske adelen flyktet til Brasil for å unnslippe revolusjonen.

Sintra

Vi va innom Sintra for å spise lunsj, og ruslet litt rundt i gatene.

På vandring i Lisboa

På ettermiddagene vandret vi rundt i Lisboa, og så enkelte områder som vi ikke har vært i tidligere. Alltid spennende å rusle litt rundt på måfå. Vi var også innom noen restauranter og fikk servert god mat. Bacalao er en rett man bør prøve når man er i Portugal. Den serveres i mange varianter.

Tomar

Etter 3 dager i Lisboa gikk turen videre. Vi busset til Porto, men hadde ett stopp på veien i Tomar. Her besøkte vi Convent of christ.

Kristi kloster er et tidligere katolsk kloster. Både slottet og klosteret var hovedkvarteret til tempelridderne frem til 1314 og Kristi orden fra 1357 og utover. Slottet ble bygget i 1160, og hele området er i dag oppført som verdensarv av UNESCO.

Convent of christ, Tomar

Lunsj i Tomar.

Porto

Vi ankommer Porto, og sjekker inn på båten Ama Vida som vi skal seile på Douro med, og som skal være vårt hjem den neste uken.

(AmaVida er båten som ligger ytterst)

Ama Vida
Ama vida

Kveldstur på Douro

Etter sikkerhetsinstruks, litt utpakking og middag, seilte vi en tur opp og ned på Douro elven for å få se Porto fra elven på kveldstid, og for å seile under de mange broene.

Gatelangs i Porto

Neste dag startet vi med en rundtur i byen.

Livraria lello i porto, er ikke din gjennomsnittlige bokhandel. Det skal faktisk være den vakreste bokhandelen i verden. Lang kø for å komme inn.

Kø utenfor Livraria lello

Togstasjon. Sao Bento

São Bento jernbanestasjon er en jernbanestasjon fra det 20. århundre i Porto, Portugal. Stasjonen ligger i det historiske sentrum av Porto, som har blitt erklært et UNESCOs verdensarvliste og som et nasjonalt monument i Portugal.

Togstasjonen i Porto

Porto Katedralen

Porto-katedralen er en romersk-katolsk kirke som ligger i det historiske sentrum av byen Porto, Portugal. Det er et av byens eldste monumenter og et av de viktigste lokale romanske monumentene.

Fin utsikt utenfor Katedralen.

Mange måter å få omvisning på i Porto

Etterpå gikk vi over Dom Luis I Bridge hvor man får en flott utsikt over havnen og portvinshusene, før vi tok kabelbane ned til Vila Nova de Gaia, som det heter på denne siden av elven.

Porto
Porto
Porto, utsikt fra Dom Luis I bridge
Porto, utsikt fra Dom Luis I bridge
Porto, utsikt fra Dom Luis I bridge
Taubane, Porto

Omvisning og portvinssmaking

Vi avsluttet rundturen vår på Ferreira Portvins hus.

Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto

Vi prøvde også en drink basert på portvin på Sandeman.

Så var vi klare for noen dager på Douro i Douro valley. Det skriver jeg om i neste innlegg 😀

(Har vært i både Lisboa og Portugal tidligere. Kan lese mer om disse byene fra tidligere innlegg)

Lisboa | Eventyrlysten

Vin cruise fra London til Bordeaux, Bilbao, Gijon, La Coruna, Porto og Lisboa, September 2018 | Eventyrlysten

FINNMARK JUNI 2021, Lofoten-henningsvær

16-20 Juni

Fra Tromsø gikk turen videre til vakre Henningsvær. Ca 450 km.

Henningsvær

Henningsvær er et fiskevær, som består av mange øyer knyttet sammen med broer og moloer. Fiskeværet har gitt ly for uvær, spesielt fra sørøst for fiskere.

Fiskefeltet utenfor Henningsvær er et av verdens rikeste fiskefelt og ligger rett sør for fiskeværet som ligger i Vågan kommune, Nordland.

Hovednæringen er fiskeri og tørrfisk og i senere tid turisme. Dette bærer Henningsvær stort preg av, lukta av fisk og myldrende liv på sommeren både av folk og måser.

I Henningsvær møtte vi flere av våre venner og familie som også var på bobilferie, men kom da sørfra. I Henningsvær har vi også venner og kjente, så dette ble en meget hyggelig helg.

Vi fant oss en fin plass på Henningsvær parkering.

Henningsvær

Dagene ble fylt med flere hyggelige restaurant besøk. Både på Fiskekrogen, Restaurant Lofot mat og på Full steam på sauøya. Her får man servert mye god lokal kortreist mat.

Fiskekrogen
Fiskesuppe på Fiskekrogen Henningsvær
Lofot mat
Lofot mat Henningsvær
Lofot mat Henningsvær
Lofot mat, Henningsvær
Full Steam

For å komme til Full steam, må man ut på Sauøya. En fin liten spasertur fra sentrum.

På vei til Full Steam Henningsvær

Med stor forkjærlighet til både Henningsvær og samfunnet rundt det, ønsket Kalle, mannen bak ideen om Full Steam å formidle og vise til tilreisende og ikke minst kommende generasjoner, Hvilken betydning fiskeriet har hatt for små lokalsamfunn, slik at den ikke blir glemt. Dette er en historie hele Norge kan være stolt av.

Her er besøkende nært et levende fiskemottak, hvor fortid og nåtid naturlig møtes. I et lokale fullt av gamle gjenstander fra Lofotfiskets storhetstid, gjenstander som har blitt oppbevart i loft, i kjellere eller et gammelt naust. Samlet med lidenskap, også gitt av gavmilde givere. Dette ble Full Steam, et museum fullt av historier og minner fra en hard og spennende tid. Vegg i vegg ligger trandamperiet, hvor det har blitt produsert mengder med tran av torskelever.

Ute servering på Full steam Henningsvær
Ute servering på Full steam Henningsvær
Bar på Full steam Henningsvær
Full steam Henningsvær
Full Steam Henningsvær, Tørrfisk
Full steam Henningsvær

På veien hjem etter endt besøk var det bare å nye det viltre landskapet i flott lys.

En vakker kveld i Henningsvær
En vakker kveld i Henningsvær
Ut med fiskebåt

I løpet av helgen ble det en tur ut på fiskebåt. Litt ruskevær, men det gikk fint. Vi fikk både Torsk og Sei.

Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær

På kvelden ble det koking av torsk hos gode venner. Helt fantastisk.

Henningsvær

Litt grilling ved bobilene ble det også.

Henningsvær

En liten tur opp til “Heia” ved Festvågtind er et must når vi er i Henningsvær.

Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær

Det er mange fine fotomotiver i Henningsvær, og lett å gå bananas med kamera 🙂

Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Klatrekafeen Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær

FINNMARK JUNI 2021, Sør straumen og tromsø

14.06.2021

Veien videre fra Alta mot Tromsø, stoppet vi på en bobilparkering på Sør Straumen for overnatting. Ca 1,5 timers kjøring. Vi kjører langs fjorden nesten hele vegen til Sørstraumen, og det er mye å se på underveis.

Sør Straumen

Sørstraumen er et knutepunkt og tettbebygd sted i Kvænangen. Stedet ligger ved E6. Strømmen stedet har fått navn av, er Nord-Europas nest sterkeste, bare slått av Saltstraumen.

Sørstraumen
Sørstraumen
Sørstraumen
Sørstraumen
Sørstraumen, Delfin
Sørstraumen

Sørstraumen har butikk og bensinstasjon samt en campingplass som er åpen i sommermånedene. Siden det fremdeles var i Juni måned før feriestart, var vi de eneste gjestene denne natten.

Sørstraumen
Sørstraumen
Sørstraumen
Sørstraumen
Sørstraumen
Sørstraumen

Sørstraumen byr på meget fine naturomgivelser med særdeles gode fiskemuligheter i sjøen.

15.06.2022

Turen går videre til Tromsø. Vi kjører langs Lyngen vannet, og tross litt tåke og regn, ser vi litt av Lyngsalpene. Kjøreturen fra Sørstraumen til Tromsø tar omlag 4 timer.

Tromsø

På vei inn til Tromsø by.

Tromsø er Nord-norges største by. Den arktiske hovedstaden byr på et pulserende sentrum, omgitt av rå arktisk natur som kan nås på få minutter.

Vi parkerte på Tromsø Lodge og Camping i Tromsdalen. E kjempefint sted å parkere bobilen med gode og fine fasiliteter.

Tromsø Lodge og Camping

Så var det ut å traske litt igjen, for å kikke rundt i Tromsø by. Mange år siden sist vi var i denne sjarmerende byen.

På veien gikk vi forbi Ishavskatedralen.

Tromsø, Ishavskatedralen
Tromsø, Ishavskatedralen

Fin utsikt utover fjorden og over Tromsø by fra broa over til sentrum.

Tromsø
Tromsø

Tromsø blir også kalt Nordens Paris. Navnene har sitt utspring i byens internasjonale historie som handelsby, og sier noe om hvilken betydning Tromsø har hatt for fiske, fangst, forskning og ekspedisjoner i arktiske strøk.

Tromsø
Tromsø
Tromsø
Tromsø

Tromsø sentrum er den største samlingen av historiske trehus nord for Trondheim, og en av Norges viktigste konsentrasjoner av empirehus.

Empiren er en internasjonal stilretning inspirert av antikkens Hellas og Roma, men i Tromsø får empiren en lokal vri, man bruker nemlig tre i stedet for stein. Hvite portaler med halvsøyler og tannmønster i vindusomrammingen, det er tre alt sammen. Siden Tromsø vokste fram tidlig på 1800-tallet, er den preget av empirestilen, og sentrum danner en av Norges viktigste empirekonsentrasjoner.

Tromsø
Tromsø, Domkirken
Tromsø
Tromsø
Tromsø
Tromsø
Tromsø
Tromsø
Tromsø
Tromsø
Tromsø

Roald Amundsen hadde mange bånd til Tromsø. Det var på skipsverftet her han fant “Gjøa”. Det var her han hadde sin gode venn apoteker Zapffe, som hjalp ham med kontakter og mannskap, bl.a. Helmer Hanssen. Tromsø var utgangspunktet for Svalbardekspedisjonene. Og det var fra Tromsø hans siste reise gikk, med flybåten Latham i 1928

Tromsø
Tromsø, Roald Amundsen

I Tromsø er mange restauranter og velge i. Vi spiste middag på Full Steam, og fikk servert fantastisk Tørrfisk.

Full Steam ble etablert i 2018 og har lokalitet på Bangsundbrygga i Tromsø. Bangsundbrygga ble bygd i 1902 og var da et fiskemottak/fabrikk. Bygget er velholdt og kommet til sitt rette element med tilbudet som Full Steam gir; storytelling om den eldre fiskerihistorie i Tromsregionen og matservering basert på lokale sjømatsråvarer.

FINNMARK JUNI 2021, alta

13.06.2021

Vi fant en campingplass rett før vi kom inn til Alta by, Solvang Camping. Her var det fine fasiliteter, og vi fikk vasket litt klær og sengetøy.

Solvang Camping, Alta
Solvang Camping

14.06.2021

Vi skulle tilbringe en dag i Alta, før vi satte kursen videre sørover. Alta er virkelig et sted hvor man kan få mange fine og spennende opplevelser hele året.

Vi hadde bestilt oss en elvebåt tur fra Sorrisniva på Altaelva, opp til Alta Canyon.

Sorrisniva ligger 17 km utenfor Alta sentrum. Her kan man være med på aktiviteter både på sommer og vinterstid. Hver vinter bygger de et ishotell her. Vi hadde en overnatting på det i Mars, da vi var oppover for å se på Bobilen vi kjøpte. Legger ved em oppsummering av den turen nederst i innlegget…

Vi kom til Sorrisniva litt før vi skulle ut på elvebåtturen, og gikk en liten runde i området. Alt ser litt annerledes ut på sommeren enn på vinteren, og det var ikke så mye igjen av “hotellet” vi bodde på i Mars.

Rester av ishotellet på Sorrisniva
Sorrisniva
Alta elva, sorrisniva

Om sommeren kan du oppleve den sagnomsuste og verdenskjente Altaelva med en tradisjonell elvebåt. Erfarne guider fra Sorrisniva tar deg med på en historisk og kulturell reise innover gullåra i Alta. Strykene var rimelig heftige på denne tiden av året, da det var mye vann i elva. Ikke hadde jeg trodd at man kunne kjøre en trebåt i så tøffe stryk. En veldig spennende opplevelse som jeg anbefaler på det varmeste.

Vi fikk kjøre “Konge” båten, som Kong Harald har blitt kjørt i mange ganger oppover Alta elva med.

elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva, Kongebåten
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva, Alta Canyon
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
elvebåt tur på Alta elva, Alta Canyon
elvebåt tur på Alta elva, Alta Canyon

Norge er det flere mellomstore canyoner. Sautso ved Alta er den mest kjente i Norge. Den er ca. 400–425 meter dyp og 7,5 km lang og ligger øverst i Altaelva i Finnmark.

Ved Sautso Canyon tok vi en liten stopp ved elva. Her var det noen fiskere som hadde slått leir.

elvebåt tur på Alta elva
En liten stopp ved Alta elva
En liten stopp ved Alta elva
elvebåt tur på Alta elva
Sorrisniva

Wisløff-familien har bodd på Sorrisniva siden 1885, opprinnelig oppdrett og laksefiske. Navnet Sorrisniva kommer fra den tidlige finske innvandringen til Altaelva og beskriver oppgravingen av vannet når det renner over elveleiet.

Tredje generasjons brødre av Hans Ulrik og Tor Kjetil har gradvis utviklet sitt reiselivstilbud med utgangspunkt i elvebåtsafari gjennom den spektakulære Alta elvedalen i 1970. Sorrisniva tilbød de første norske snøscootersafariene i 1989 og la til den ikoniske Lavvu-restauranten, hvis design gjenspeiler det samiske teltet, i 1992.

Per oktober 2021 tilbyr Sorrisniva nå premium overnatting året rundt i den nye Arctic Wilderness Lodge. Denne var under bygging når vi var der i Juni.

Sorrisniva

Alta på vinterstid.

Alta November 2020

I November 2020 reiste vi opp til Alta for å se på Bobil. Vi tok da samtidig en weekend i Alta sentrum, da vi ikke hadde vært her tidligere.

Vi hadde utsikt rett ut på Alta katedralen fra hotell rommet.

Nordlys katedralen

Nordlyskatedralen i Nordlysbyen Alta er en moderne katedral med like elegante linjer som nordlyset selv.

Arkitektkontoret Link i Stavanger har utformet et bygg formet som en spiral som svinger seg oppover bygningskroppen opp mot et klokketårn. Nordlyset er en av inspirasjonskildene, og fra alle vinkler ser man buktende bølger slik nordlyset ofte opptrer. 

Nordlys katedralen

Alta har ikke så store sentrumet, men her finner man flere gode restauranter, med mye lokal god mat. Man finner også flere utesteder i byen.

Barila Pub

Vi hadde leid bil, så vi tok oss en kjøretur. På veien kjørte vi innom Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Alta

Sentrets museumdel innendørs er åpen hele året. I den permanente utstillingen finner du blant annet flere løse blokker/steiner med helleristninger og hellemalerier. Dette gjør at man får en liten smakebit av det ekte, selv når de vakre helleristningene ute ligger trygt bevart under snøen. Museets permanente utstillinger er inndelt i ulike tema, blant annet bergkunsten i Alta, samisk før-kristen religion, nordlys og sportsfiske i Altaelva. 

Museet har gjennom året flere midlertidige utstillinger som vises i kortere perioder.

 I den snøfrie delen av året er helleristningsområdet utenfor museet tilgjengelig for besøk

Sentret har både en kafe med Altas vakreste utsikt og en spennende museumsbutikk som er åpen i museets åpningstider.

Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst
Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst
Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst
Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst
Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst

Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst

Mars 2021

Vi hadde igjen bestilt oss en weekend i Alta. Vi hadde en overnatting i Alta sentrum, og så hadde vi bestilt oss en natt på Sorrisniva is hotell, noe vi hadde på vår bucket liste.

Det var vinterfestival i Alta, noe som arrangeres samtidig med Finnmarksløpet. Vintern i Nord er lang og den er kald! Desto viktigere er det å lage aktiviteter som nettopp priser vinteren, snøen og lyset

Alta
Alta
Alta
Alta

Sorrisniva

På lørdag gikk turen ut til Sorrisniva.

I 2000 ble Igloo Hotel, Norges første ishotell, bygget for første gang. Siden da er ishotellet bygget hver år, og tilbyr overnatting fra slutten av desember til begynnelsen av april. Ishotellet er bygget av lokal håndverker og har fantastiske is skulpturer, is bar og is kapell som er populært for bryllup og dåp. Sorrisniva Igloo Hotel er verdens nordligste ishotell.

Is skulpturene har forskjellig tema hvert år, og vinteren 2020-2021 var temaet Viking tid.

Vi hadde bestilt en snøscooter safari med lunsj, så vi startet vårt opphold med det. Det var Jørgen, 5. generasjon Sorisniva som var vår guide.

Sorrisniva
Snøscooter tur, Alta
Snøscooter safari

Vi kjørte gjennom skogkledt terreng før vi kom opp på den snødekte vidda. Vi kjører over isbelagte innsjøer, og ser flere som er ute og pilker.

Løypa vi kjører følger den gamle handelsveien i retning Karasjok. Turen tar oss over vinterfjellet mot Jotka Fjellstue, en av de få bygningene i nord som ikke ble brent ned under andre verdenskrig. Her blir vi tatt imot av hyggelige verter, og får servert den samiske nasjonalretten bidos. En deilig gryte laget med reinsdyrkjøtt og grønnsaker.

Snøscooter safari
Snøscooter safari, lunch

Vi kjørte videre mot Alta Canyon, og fikk også utsikt til kraftverket i Alta, som førte til Alta konflikten på 70 og begynnelsen av 80 tallet.

Snøscooter safari
Alta Canyon
Alta Canyon
Alta Canyon, Alta kraftverk

Vel tilbake på Sorrisniva, tar vi en runde inne på ishotellet, for å inspisere hotellet. Her er både Is kapell og Is bar. Det var noen fantastiske is skulpturer i hotellet, og suitene i hotellet var utsmykket med forskjellige guder. Rommet vi fikk, var Thor, og vi sov under Thors hammer.

Sorrisniva
Sorrisniva
Sorrisniva isbar
Sorrisniva
Ishotellet Sorisniva
Sorrisniva, IsKapell
Sorrisniva
Frøya
Is hotellet Sorisniva. Odin
Tak og vegger på rommet vårt
Sorrisniva, Thor
Thors Hammer

Men på Is hotellet er det for kaldt til å “sløven” på rommet.

Vi tok oss en dusj inne på felles anlegget. Her kan man også bestille jacuzzi eller ta badstu, før vi tok en bedre middag inne i restauranten, hvor vi koste oss utover kvelden.

Før vi la oss, var det på med ulltøy og lue. Vi fikk utdelt 2 soveposer hver, så det var ikke noe problem å holde varmen da vi også lå på flere lag med reinsdyr skinn.

Sorrisniva Ishotell, Thor

Etter en god natt søvn, og god frokost, gikk vi en runde i området, før vi satte kurs mot Alta sentrum, hvor vi var innom Peppes Pizza for lunch. Så var det tid for å fly hjem igjen.

Sorrisniva
Reinsdyr Sorisniva

FINNMARK JUNI 2021, hammerfest

13.06.2021

Hammerfest

Fra Havøysund kjørte vi videre til Hammerfest.

På veien kjører vi over Kvalsundbrua. Kvalsundbrua er ei hengebru som krysser Kvalsundet mellom fastlandet og Kvaløya i Hammerfest kommune i Finnmark. Brua ble åpnet i 1977 og er 741 meter lang.

På vei til Hammerfest, Kvalsundbrua

Noen flere bilder fra “Langs vegen” fra Havøysund til Hammerfest.

På vei til Hammerfest
På vei til Hammerfest
Hammerfest
Hammerfest

Hammerfest var nedstengt på grunn av et større smitte utbrudd av Korona, så vi valgte å bare ta en snartur innom for å få et inntrykk av byen. Planen var egentlig å ta en overnatting her, og gå en tur på Gamlevegen opp til Salen. Derfra kan man ev ta sikksakk veien ned igjen til sentrum.

Her har de en flott bobilparkering helt nede ved vannet i sentrum av byen, så vi parkerte her for en liten stund.

Hammerfest bobilparkering

Er Hammerfest med sine 10 000 innbyggere verdens nordligste by? Det mener byen selv. De har tatt patent på begrepet «Verdens nordligste by», selv om Honningsvåg også har bystatus – og ligger lenger nord.

Uansett må du til Hammerfest for å sikre deg medlemskap og pins fra isbjørnklubben. Treffer du en som bærer isbjørnnåla på jakkeslaget ute i verden, vet du at vedkommende har vært i Hammerfest og er medlem i Isbjørnklubben.

Hammerfest

Vi ruslet en runde i Hammerfest by. Det var stille og rolig på grunn av at alt var korona stengt.

Hammerfest
Hammerfest
Hammerfest
Hammerfest
Hammerfest
Hammerfest

Så kjørte vi ut til Fuglenes i Hammerfest.

Hammerfest, Fuglenes
Hammerfest, Fuglenes
Hammerfest, Fuglenes

Struves meridianbue

Struves meridianbue var et internasjonalt prosjekt satt i gang av den tyske astronomen Friedrich Georg Willhelm von Struve i 1845. Målet var å kartlegge jordens form og størrelse gjennom å måle avstanden fra Svartehavet til Hammerfest. Med et stort antall målepunkter strukket over nesten 300 mil gjennom Norge, Sverige og Russland skulle de finne ut hvor flattrykt jorden er ved polene.

I Norge finner vi Struves målepunkter fire steder: Meridianstøtten på Fuglenes i Hammerfest,  fjelltoppen Lille-Raipas i Alta, fjelltoppen Luvddiidčohkka (Lodiken) i Kautokeino og fjelltoppen Bealjášvárri / Muvravárri i Kautokeino. Den førstnevnte er et populært og særegent syn, og det nordligste av alle målepunktene.

Struves meridianbue
Hammerfest

Så satte vi kursen mot Alta. 140 Km fra Hammerfest.

På vei fra Hammerfest til Alta
På vei fra Hammerfest til Alta
På vei fra Hammerfest til Alta
På vei fra Hammerfest til Alta
På vei fra Hammerfest til Alta

FINNMARK JUNI 2021, skarsvåg og Havøysund

12.06.2021

Vi kjørte fra Nordkapp, og målet for dagen var Havøysund. Tåken lå lavt, og det ble blandede forhold på turen.

Vi kom inn på noen reinsdyr veldig nære, og fikk tatt noen fine bilder av de.

Langs veien, Reinsdyr
Langs veien, Reinsdyr med kalv
Langs veien, Reinsdyr med kalv
Langs veien, Reinsdyr med kalv
Langs veien, Reinsdyr med kalv

Skarsvåg

Vi kjørte innom Skarsvåg. Skarsvåg er verdens nordligste fiskevær. Den lille raden med hus som ligger i enden av et innløp, ender i en hytte festet til fjellet med tau for å hindre at den blir vasket bort av de hyppige stormene. Denne lille omveien kan absolutt anbefales.

Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg, huset i enden av veien
Skarsvåg
Skarsvåg
Skarsvåg

Fra Skarsvåg tar det ca 3 timer å kjøre til Havøysund.

Havøysund

Nasjonal turistveg Havøysund går mellom Kokelv og Havøysund og er 67 kilometer lang.

Vi tok en liten stopp på en rasteplass ved Kokelv som heter Storberget, hvor nasjonale riksvei til Havøysund starter.

Vegen ut mot Havøysund er fascinerende variert, og selv om vegen bare er et par hundre meter over havet på det høyeste får du likevel følelsen av å kjøre over snaufjellet.

På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund
På vei til Havøysund

Deler av vegen går gjennom øde klippelandskap hvor du har Nordishavet på den ene siden og forrevne steinformasjoner på den andre. Landskapet er rått og dramatisk og det er få andre ting enn vegen som viser at noen har vært her før deg. Men midt oppe i alt som virker øde kan du likevel se både havørn og rein. Kjøreturen er en spesiell opplevelse som ikke ligner noe annet – med en pittoresk og unik endestasjon.

Et stykke før Havøysund er Selvika rasteplass. Selvika rasteplass ligger ved den eneste tilgjengelige sandstranden på strekningen mellom Snefjord og Havøysund og er utrustet med toalett, sykkelskur og grillplass. Alt i betong.

På veien videre traff vi på en Oter.

På 71° nord ligger det lille fiskeværet Havøysund, bokstavelig talt i slutten på vegen. Plutselig dukker stedet opp, og du vil bli overrasket når du ser det. Tenk at det i det hele tatt finnes et livskraftig samfunn der det nordligste punktet på Nasjonale turistveger ender i havkanten. Det er noe for seg selv.

Havøysund
På vei til Havøysund

Stedet ligger på Havøya og har hatt bruforbindelse med fylkesvei 889 på fastlandet siden 18. august 1988, da Havøysundbrua ble offisielt åpnet av Kong Olav V

Havøysund brua
Havøysund
Havøysund
Havøysund

Havøysund er et tettsted, et fiskevær og administrasjonssenter i Måsøy kommune i Troms og Finnmark.

Havøysund
Havøysund
Havøysund

Vi hadde planer om å kjøre ut til Arctic View. Et utkikkspunkt og serveringssted ytterst på Havøya i Måsøy kommune i Vest-Finnmark. Stedet ligger 5 km nordvest fra Havøysund. På vei til Arctic View kjører man gjennom vindmølleparken som ble bygget av Norsk Hydro. Men de var i ferd med å ta ned vindmøllene her, så her var det ikke åpent for turister da vi var her.

Havøysund. Veien ut til Artic wiev i bakgrunnen.

Vi var så heldige at vi var invitert på middag hos en slektning av Nina som vi hadde truffet på turen, og fikk stå utenfor huset dems om natten. Her fikk vi servert deilig bacalao, og vi hadde en veldig hyggelig kveld her.

FINNMARK JUNI 2021, Honningsvåg og Nordkapp

11.06.2021

Fra Trollholmsund setter vi kursen videre mot Nordkapp. Ved Olderfjorden går veien over til E69, og den kan enkelte steder være veldig smal og svingete. Vi møter også på reinsdyr underveis.

Når vi nærmer oss Honningsvåg må vi kjøre gjennom den undersjøiske biltunnelen Nordkapptunellen. Tunnelen går under Magerøysundet mellom fastlandet og Magerøya. Den er 6 875 meter lang og går ned til 212 meter under havet. Tunnelen ble åpnet i 1999. Største stigning i tunnelen er 10 %. Det er gratis å kjøre gjennom tunnelen.

Da vi kommer ut av tunnelen, ser man over til Honningsvåg.

Nordkapp tunnelen
Honningsvåg

Honningsvåg

På veien tar vi en liten sving innom Honningsvåg. Honningsvåg er Norges nordligste by, og også en av verdens nordligste byer. Av byer med over 5000 innbyggere er Hammerfest den nordligste, og et naturlig stoppested på vei til Nordkapp.

Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg
Honningsvåg

Fra Honningsvåg til Nordkapp er det 33,6 km. Ett fantastisk stykke vei. Da vi var på tur før sommerferie sesongen startet, var det veldig lite trafikk.

Vi fikk etter hvert regnvær, og vel fremme på Nordkapp platået, var det ganske så vindfullt.

Nordkapp

Fra Nordkapplatået stuper fjellsiden 307 meter rett ned i havet, og når du står på den mektige klippen, er det bare Svalbard mellom deg og Nordpolen. Herfra kan du stirre uavbrutt utover havet fra midten av mai til slutten av juli, for i den perioden går solen aldri ned. Ikke det at vi så veldig mye til den solen, men det ble litt klarvær utpå kvelden.

Nordkapp
Nordkapp

Vi hadde tilbragt mange timer i bilen, og det var på tide å få seg en middag. Passet bra at det er cafe/restaurant inne på Nordkapp hallen.

Nordkapp hallen
Nordkapp hallen

Skuffelsen ble da ganske så stor, da de kun hadde pølser i brød eller lompe å by på så tidlig på sesongen…

Nordkapp hallen

Vi kjøpte med oss litt suvenirer, før vi utforsket stedet videre.

Nordkapp hallen. Utenfor souvenirbutikken

Etterpå gikk vi en runde ute, for å få tatt noen bilder ved Nordkapp globusen. Nordkapp globusen er ett kjenne merke på Norges nordligste punkt og ble satt opp i 1977.

Nordkapp
Nordkapp

Men dette er ikke det eneste Nordkapp har å by på. Flere museer og monumenter, og en stor hule under bakken med blant annet en panorama kino.

Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp hallen
Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp

Barn av jorden

I samarbeid med blant annet Nordkapps Vel ble sju barn fra ulike kanter av verden samlet på Nordkapp. Herav kommer navnet Barn av Jorden. De syv barna fra like mange kanter av verden møttes på Nordkapp i juni 1988. Det var Jasmine fra Dar-es-Salaam i Tanzania, Rafael fra Rio de Janeiro i Brasil, Ayumi fra Kawasaki i Japan, Sithidej fra Bangkok i Thailand, Gloria fra Jesi i Italia, Anton fra Murmansk i det daværende Sovjetunionen og Louise fra New York i USA. På Nordkapp formet barna i fellesskap relieffer i leire. I juni 1988 ble relieffene avduket. De uttrykte barnlig kreativitet, humor og varme.
I 1989 ble relieffene, støpt i bronse og montert i ramme av granitt, reist på Nordkapp-platået utenfor Nordkapphallen. En bronseskulptur av kunstneren Eva Rybakken med temaet mor og barn ble plassert like ved relieffene.

Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp

Før veien til Nordkapp var ferdigstilt i 1956, seilte gjestene inn til Hornvika med båt, og gikk eller ble bært opp stien fra Hornvika til Nordkapp-platået.

Nordkapp hallen

I over 300 år har mennesker fra hele verden tatt seg frem til Nordkapp for å oppleve det nordligste punktet på europeiske fastland. Mange personligheter har tatt den strabasiøse turen nordover – konger, prinser, eventyrere og ekspedisjonsfarere. Selv for lokalbefolkningen er det noe helt spesielt å stå på verdens ende å skue utover horisonten. Gå ikke glipp av en tur inn i Nordkapphallen. Husk å få med deg filmen som vises daglig i kinosalen, der får du et innblikk av den lokale kulturen gjennom alle årstidene på Nordkapp. En film som setter lys på hvor mektig, utfordrende og rå naturkreftene er her på verdens ende. 

Nordkapp hallen er åpen hver dag til sent på kvelden, så vi tok oss god tid til å se oss rundt.

Det er egentlig ikke noen bobilparkering på platået, men parkeringen varer i 24 timer. Det begynte å bli sent, så vi valgte å stå her for natten.

Det ble en fin kveld, så jeg ruslet en runde for å ta litt flere bilder.

Nordkapp
Nordkapp

12.06.2021

Vi gjør oss klar for å kjøre videre til Havøysund. Men igjen måtte jeg ta en liten tur ut for litt fotografering, da tåka kom krypende inn fra havet.

Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp
Nordkapp

FINNMARK JUNI 2021, Trollholmsund

11.06.2021

Fra Tana, hadde vi tenkt til å kjøre videre via Tanafjordveien, Fylkesvei 98 mot Nordkapp. Men denne veien var stengt på grunn av ett ras som gikk tidligere i våres, så vi måtte kjøre samme vei tilbake som vi kom. E6 mot Karasjok, og videre E6 videre opp igjen mot Lakselv.

Vi prøvde å passere grensen over til Finland ved Utsjok, men her var det sperret av, og det var godt bevoktet. Streng Korona kontroll.

Utsjok, Grensen over til Finland
Utsjok, Grensen over til Finland

Vi kjører videre mot Karasjok, og så til Lakselv.

Veien videre…
Langs veien

I Lakselv by var det ikke så mye å se, så vi stoppet kun for å handle litt før vi kjørte videre mot Trollholmsund.

Veien videre slynger seg langs Porsangerfjorden.

Fra Lakselv til Trollholmsund
Fra Lakselv til Trollholmsund
Fra Lakselv til Trollholmsund
Fra Lakselv til Trollholmsund

Fra Kolvik i indre Billefjord, tar vi en liten stikkvei ut til Trollholmsund, ca 2,5 km, smal grusvei.

Fra Billefjord til Trollholmsund

Trollholmsund

Kanskje ikke så mange som har hørt om. Dette spesielle stedet ligger i nærheten av Indre-Billefjord, noen mil nord for Lakselv, eller et par timers kjøring nord for Alta, på vei mot Nordkapp.

Det er laget en egen parkeringsplass, og herfra er det en drøy km å gå til “Trollene”. Det er godt skiltet.

Trollholmsund

Stien går nesten gjennom en bondegård, og så videre ut til Trollholmen.

Trollholmsund
Trollholmsund
Trollholmsund
Veien videre fra Trollholmsund
Trollholmsund
Trollholmsund
Trollholmsund
Trollholmsund
Trollholmsund
Trollholmsund
Trollholmsund
Trollholmsund
Trollholmsund

Det som gjør stedet spennende er de spesielle kalksteinsformasjonene som befinner seg i området. Gjennom millioner av år har kalksteinen man finner her blitt erodert av vær, vann og vind, og ser i dag ut som flere “troll” som står i en klynge ytterst mot havet. De største formasjonene er flere meter høye, og ser sikkert morsomme ut å klatre på. Men det må man holde seg for god tid. Man vil jo ikke at erosjonsprosessen skal skje enda raskere enn den allerede gjør.

Trollholmsund

Steinformasjonene som står i Trollholmsund i dag er knyttet til et gammelt samisk sagn. Ifølge sagnet kom det gående troll over vidda. Noen troll kom visstnok nordover fra Lakselv. Med seg har de hatt en kiste med gull og sølv. De kom ned til sjøen og kunne ikke komme videre. Det var like før soloppgang, og de lette etter hull store nok til at de kunne gjemme seg. Det klarte de ikke, og ble til stein da sola rant.

Trollene i Trollholmsund
Trollene i Trollholmsund
Trollene i Trollholmsund
Trollene i Trollholmsund
Trollene i Trollholmsund

Wikipedia: Området her består av dolomitt/ kalkstein som er dannet for ca. 700 millioner år siden.

FINNMARK JUNI 2021, Kirkenes

08.06.2021

Kirkenes- Kongekrabbe byen

Fra Grense Jakobselv kjørte vi til Kirkenes.

Vi kjørte gjennom byen for å komme ned på Hurtigrutekaia.

Kirkenes
Krabbeteiner på havna, Kirkenes
Krabbeteiner på havna, Kirkenes

På Hurtigrutekaia i Kirkenes er det bobilparkering. Den var under oppgradering når vi var der, så det blir mulighet for strømuttak. Ikke det koseligste stedet å stå, men rimelig sentralt.

Vi campet her noen dager sammen med Nina som vi også traff tidligere på turen.

Vi koste oss ute i finværet, og fikk handlet inn litt diverse til bobilen.

På kvelden gikk vi på Thon Hotel, og spiste en bedre middag.

09.06.2021

Vi startet dagen med å gå en tur ut av byen, og opp til Langøra. Planen var å gå inn til “appelsinsteinen”. Men vi fulgte ikke godt nok med på beskrivelsen av hvor vi skulle gå, så vi havnet litt feil. Hadde uansett en fin tur, med flott utsikt.

Ut på tur, Kirkenes
Ut på tur, Kirkenes
Ut på tur, Kirkenes
Ut på tur, Kirkenes
Ut på tur, Kirkenes
Ut på tur, Kirkenes
Utsikt over Kirkenes
Ut på tur, Kirkenes

Tok en runde i byen etterpå. Her finner man både kjøpesenter og gågate.

Kirkenes
Kirkenes
Kirkenes
Kirkenes
Kirkenes
Sightseeing Kirkenes

Kongekrabbe safari med elvebåt

På ettermiddagen reiste vi ut på Kongekrabbe safari med elvebåt. til den russiske grensen.

Vi satte kurs opp Pasvik elven. Ett lite stykke oppe, hentet vi kongekrabber fra krabbeteiner.

Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari med elvebåt
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari

De svære krabbene blir studert og beundret med respekt og skaper stor stemning i båten der de vandrer fra hånd til hånd og fotografert fra alle vinkler.

Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari med elvebåt

Deretter kjørte vi videre opp Pasvikeleven, til den russiske grense ved Boris Gleb, selve ikonet i norsk-russisk historie. Underveis fikk vi historier om de rike kulturhistoriske sider av denne delen av Norge. Både skoltesamenes historie, om Boris Gleb, og den hellige munken Trifon av Petchenga, eller den hellige Trifon, døpt Mitrofan.

Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari

Neste stopp underveis er Trifonhula. Vi blir liggende ved utsiden av hula mens vi får sagnet om munken Trifon, født i 1485 og levde et liv i bønn og forsakelse. Han ble kalt Skoltesamenes apostel. Sagnet forteller at han berget livet ved å gjemme seg i hulen på flukt fra tsjudene et røverfolk som plyndre samiske boplasser. Sagnet forteller om at det ble satt inn et ikon inne i hula i takknemlighet over at hula hadde reddet munkens liv.

Hver gang de samiske fiskerne passerte hula gjorde de gjerne det ortodokse korstegnet. De gav ofte et offer for god fiskelykke.

Trifon var en russisk kirkebygger, munk og helgen og virket som misjonær blant skoltesamene på Kola. Han var grunnleggeren av klosteret i Petsamo og bygget flere kirkebygg på Kola, bl.a den første kirken i Boris Gleb og St. Georgs Kapell i Neiden i Sør-Varanger.

Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari

Når vi kommer til grenselinjen, kan vi beskue en russisk ortodoks kirke med Løk kupler.

Kongekrabbe safari

Vi lander ved flytebrygga og går landgangen opp i residensen som er bygget i forskjellige plan. Mens kongekrabbene blir klargjort, blir vi vist en bildeserie satt opp på en vegg der hele lokalhistorien blir fortalt. Det fortelles om skogsdrift, laksefiske, krig og fred, om prinsene Boris og Gleb, og engelske adelsmenn som fisket laks i hvitskjorte og slips.

Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari

20 meter fra Russlands grense, inntas et herremåltid, bestående av kongekrabber med garnityr, og vi får spise så mye vi vil. For en luksus 😀 Helt utrolig at dette blir sett på som et “skadedyr” her i Nord. Vin, øl eller min vann følger også med, etterfulgt av multe med krem til kaffen.

Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari
Kongekrabbe safari

Ett av de mange høydepunktene ved turen, var å gå helt bort til grensestolpene.

Kongekrabbe safari, russiske grensen

Her skal man ikke verken spasere over grensen, spytte over, eller på noen som helst måte komme for nær. Det har hendt at politiet har ventet på kaia da man kommer tilbake fra turen, og det blir da både avhør og bøter. Russerne følger nøye med fra sin post på den andre siden av elven!

Kongekrabbe safari

Her kan man også få kjøpt souvernirer, eller bare nyte området.

Kongekrabbe safari

En fantastisk tur som absolutt kan anbefales!

10.06.2021

Øystein flyr hjem for å få sin andre vaksine dose, mens jeg blir igjen i Kirkenes, og har hele dagen for meg selv.

Det ble vasking av bobil, før jeg gikk for å se på Hurtigruta som kom til byen.

Hurtigrute kaia

Så la jeg ut på en lengere gå tur. Jeg startet med å utforske litt mer av Kirkenes by.

Fra Wikipedia: «Frigjøringsmonumentet», vanligvis kalt «Russemonumentet»[1] eller «Russermonumentet»,[2] er et nasjonalt krigsminnesmerke i Kirkenes i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Det ble reist som et norsk-sovjetisk monument for å hedre Den røde armés innsats i frigjøringa av Øst-Finnmark i oktober 1944, etter over fire år med tysk okkupasjon under andre verdenskrig.

Sightseeing Kirkenes
Sightseeing Kirkenes

Andersgrotta er et bomberom i Kirkenes. Grotten ble gravd ut under andre verdenskrig og oppkalt etter ingeniør Anders Elvebakk som ledet arbeidet. Arbeidet startet høsten 1941 og pågikk gjennom hele krigenAndersgrotta er et bomberom fra andre verdenskrig, Det ligger i sentrum av Kirkenes og det var her sivilbefolkningen søkte tilflukt under de mer enn 300 flyangrepene mot Kirkenes.

Her er det ikke åpent før i Juli, så var ikke mulig å komme ned i grottene for omvisning.

Sightseeing Kirkenes
Sightseeing Kirkenes
Sightseeing Kirkenes
Sightseeing Kirkenes

Jeg ruslet så videre ut av byen, og til et tur området ved et vann som heter førstevatn. Her gikk det en gangsti man kunne følge. Gikk også forbi Grenselandsmuseet. Dette var også stengt for publikum denne dagen.

Jeg tok en pizza på en restaurant i gågata i byen, før jeg ruslet tilbake til bobilen.

I kveldingen hentet jeg Øystein på flyplassen, og vi kjørte mot Tana igjen, og overnattet der på en campingplass for natten.

FINNMARK JUNI 2021, grense jakobselv

06.06.2021

Vi kjører Nasjonale riksvei Varanger tilbake igjen mot Vadsø, og er like imponert over den spektakulære naturen. Norges arktisk utpost.

Vi så havørn flere steder, og måtte ta en liten stopp for litt fotografering. Tjeld er også en fugl man ser mye av her.

Havørn
Tjeld

Det begynte å bli sent, og vi hadde hatt en lang dag med mange opplevelser, så vi valgte å stoppe i Vadsø for overnatting.

Vadsø

Det ble en liten kveldstur ute på Store Vadsøya.

Vadsø
Vadsø
Vadsø
Vadsø
Vadsø
Vadsø
Ender

07.06.2021

Vi kjører videre, og målet for dagen er Grense Jakobselv, Ca 22 mil.

Flere fuglekikkerskjul langs Nasjonal turistveg Varanger bidrar til å posisjonere regionen som verdens beste arktiske fugledestinasjon. Vi tok en stopp ved ett, og fikk her se flere havørn.

Nasjonale riksveg Varanger
Langs vegen
skjul for fuglekikkere
skjul for fuglekikkere
Havørn
Havørn
Havørn

Vi kjørte gjennom Varangerbotn, og fortsatte E6 mot Kirkenes. Landskapet forandrer seg stadig, og når vi kommer innover mot Kirkenes er det mer trær og skog igjen. Her er det tydelig å se at det er mye militær aktivitet.

På veg mot Kirkenes og Grense Jacobselv

Vi passerer avkjøringen til Kirkenes, og fortsetter mot Grense Jacobselv. Vi tar en sving bortom Storskog grensestasjon.

På vei mot Storskog og Grense Jakobselv
På vei mot Storskog og Grense Jakobselv

Storskog

Storskog grensestasjon er Norges eneste grensepasseringssted med en stat utenfor Schengensamarbeidet, og også det eneste grensepasseringsstedet mot Russland. Storskog ligger 20 kilometer sørøst for Kirkenes. Den russiske grensestasjonen heter Borisoglebsk. Beboerne innenfor en sone av 30 kilometer på hver side av grensa har rett til å skaffe seg grenseboerbevis for visumfrie besøk.

Storskog
Storskog
Storskog

Grense Jakobselv

Fra Storskog til Grense Jacobselv er det ca 40 km. Men veiene er smale, og etter hvert går veien over til grusvei. Det lå fremdeles en del is på vannet, og det føltes som man kjørte over høye fjell, også når det gjaldt landskap og flora.

På vei til Grense Jakobselv

Norges eldste fjell ligger bare 155 meter over havet.
Men til gjengjeld er det 2900 millioner år gammelt!

Hvis eidsvoldsmennene hadde visst det, så hadde nok Dovre blitt byttet ut – selv om det kanskje ikke er like fjongt å være enig og tro til Hompen faller…?

Geologer kaller landskapet i Øst-Finnmark, som regnes for å være 2500 millioner år gammelt, for et slags ur-Norge.

På vei til Grense Jakobselv
På vei til Grense Jakobselv
På vei til Grense Jakobselv
Storskog

Riksgrensen mot Russland følger dels den 40 kilometer lange Jakobselva, dels går den på østbredden.

På vei til Grense Jakobselv
Grense stolper
Grense varsel…
På vei til Grense Jakobselv
Grense Jakobselv, Kong Oscar IIs kapell
På vei til Grense Jakobselv

Ytterst på en odde med svømmeavstand til Russland ligger et lite rødt hus. Det er klubbhuset til Kobbholmen- Grense Jakobselv båtforening. H Her fant vi plass for å parkere bobilen for natten.

Grense Jakobselv, Kobbholmen båtforening
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv
Grense Jakobselv,

I dag er det ikke lenger noen som bor i den lille grensebygda Grense Jabobselv. Men mange har beholdt familiens hus som fritidsbolig. Her kom folk som tok båten ut til hytta, og andre som satte ut garn for natten.

Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv, , Ut å sette garn

Som vi stort sett gjør når vi kommer på nye steder, måtte dette området også utforskes, og vi tok oss en spasertur på ettermiddagen.

Grense Jakobselv, Utkikkspost
Grense Jakobselv,

 Forsvaret har sin nordligste grensestasjon i Grense Jakobselv, bemannet av personell fra grensekompaniet i Garnisonen Sør-Varanger. Her går de opp og ned gjennom tunellen som er bygget ned fra fjellet. (Se bilde nr 2)

Grense Jakobselv, Grensestasjon
Grense Jakobselv, Grensestasjon
Grense Jakobselv,

Utsikt over til Russland, Murmansk

Grense Jakobselv,
Russisk side
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv
Grense Jakobselv
Grense Jakobselv
Grense Jakobselv
Grense Jakobselv
Grense Jakobselv

  Om sommeren kan det komme store busslast med folk hit, og det er tjoke fullt på stranda. Den tiden vi var her, kom det flere biler fylt opp av folk som ville kose seg på de vakre strendene på kvelden. Dette til tross for at det ikke finnes en eneste butikk, kiosk eller serveringssted i bygda. Personell fra grensekompaniet benyttet den flotte kvelden til Sandvolley ball på stranda. Her kan det være “Playa del Grense Jakobselv” stemning på sommeren.

Grense Jakobselv,

 

Vi satte oss utenfor bobilen, og nøt den flotte kvelden, mens vi observerte hval i det fjerne, og et yrende fugleliv.

Grense Jakobselv
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv

08.06.2021

En ny dag med strålende sol. Vi går en tur etter frokost før vi vender snuten mot Kirkenes.

Grense Jakobselv, , ut på tur
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv,
Grense Jakobselv

Ved Grense Jakobselv ligger Kong Oscar 2s kapell, som ble bygd i 1869. For å markere Norges suverenitet over områdene øst til Jakobselva ble det bygget et kapell i Grense Jakobselv. Kapellet fikk sitt navn, Kong Oscar lls kapell, ved kongens besøk i 1873. Oscar II skulle bli den siste unionskongen. Kapellet ble oppført som «et åndelig vakttårn mot den østlige koloss’ forskjellige trosretninger».

Grense Jakobselv, Kong Oscar IIs kapell
Kong Oscar IIs kapell
Kong Oscar IIs kapell
Kong Oscar IIs kapell
Grense Jakobselv

FINNMARK JUNI 2021, VARANGER-VArdø-hamningberg

05.Juni

Vi kjørte videre til Vardø. Landskapet langs veien endrer seg hele tiden, og det blir mindre og mindre trær. Underveis kjører man gjennom flere tettsteder. Det er også mange Havørn å se langs fjæra.

Vardø

Vardø er ett av de stedene som har satt flest spor etter Finnmarksturen. Her er det så mange ting man bør oppleve, og det starter nesten før man kommer inn til selve byen, allerede ved Vardøtunnelen. . Vardøtunnelen er en undersjøisk veitunnel på europavei 75. Tunnelen går under Bussesundet mellom Svartnes på fastlandet og Steilneset på Vardøya. Byen er siden 1982 forbundet med fastlandet med denne undersjøisk tunnel på 2892 meter. Det var den første undersjøiske tunnel i landet.

Vardø er Finnmarks tusenårssted, Finnmarks eldste fiskevær og sentral i pomorhandelen med russerne i hundrevis av år. Pomorhovedstaden ble den kalt på 1800-tallet.

Man bør være klar over, at selv om sommeren er det rimelig kaldt i Vardø. Den rådende klimaet kalles en tundra klima. Selv i den varmeste måneden i året, er temperaturen meget lav. Den gjennomsnittlige årlige temperaturen i Vardø er 2.6 °C. I et år. Den varmeste måneden i året er August, med en gjennomsnittstemperatur på 9.8 °C

Vardø
Vardø

Det var blitt sen ettermiddag da vi kom frem, så vi la oss til på gjestehavna, hvor det er bobilparkeringen ved informasjonssenteret. Det er ikke så mange plassene her, men da det fremdeles var tidlig i Juni, sto vi alene på plassen.

Vardø
Utsikt fra gjestehavna, Vardø
Utsikt fra gjestehavna, Vardø
Utsikt fra gjestehavna, Vardø
Vardø

Vi var sultne, og ville gjerne finne en restaurant med salg av lokal mat. Vi gikk derfor innom informasjonen, for å sjekke om de kunne anbefale noe. Vi var litt skuffet når vi gikk ut derfra, da vi fikk beskjed om at det var 3 restauranter i byen. 2 Thai restauranter og en på “meieriet”, men ingen som solgte typiske retter fra området. Vi endte opp med å gå på Meieriet, som også er et motell. Her var det stor gjestfrihet, og det var driverne som jobbet i restauranten. Men vi var litt skuffet over at det ble servert frosne grønnsaker til maten.

“Meieriet” Vardø
“Meieriet” Vardø

Litt senere på kvelden gikk vi en tur på Nordpol kro, som er Nord Norges eldste kro. Her er det ofte liveband innom.

Nordpol Kro var siste tappekran og overnatting for Fridtjof Nansen før FRAM 2 ekspedisjonen fortsatte mot Nordpolen i 1889. Pubben har en unik atmosfære og har en engelsk stil, samtidig som det også er et lite museum. De fleste av ting/bilder som henger og står rundt i lokalet er hentet fra Vardøs historie. Når du kommer inn døra på Nordpol Kro kjenner du med en gang på den gode stemningen og varmen, samtidig som du får en dyp respekt for stedet og dets historie som ligger i veggene.

Nordpol kro, Vardø
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro
Nordpol kro

Det var en vakker kveld i Vardø

06.Juni

Det ble en dag med mange opplevelser. Det er mye man kan se og gjøre i Vardø. Vi ville så gjerne ta ferge ut til Hornøya, som er kjent som en av verdens fremste arktiske fugledestinasjon. Det rike Barentshavet gir livsgrunnlag for et yrende fugleliv. Fuglene i Vardø er også fiskere. Hornøya fuglefjell er utvilsomt en av Norges mest unike naturattraksjoner. Nesten 100 000 sjøfugler bor tett i tett i naturreservatet som ligger bare 5 minutter fra Vardøya. Jeg tenkte at det ville være gøy å prøve å få tatt noen bra fuglebilder. Men da det ikke var sesong enda, kjørte ikke båen ut før det var minimum 4 påmeldte. Vi ga beskjed i resepsjonen at de skulle ringe oss hvis det var noen andre som også ville ut dit, for da ville vi også slenge oss med. Vi startet med en liten rund tur på øya så lenge. Vi startet med

Vardøhus festning er verdens nordligste festning. Den første festningen ble beordret bygget av kong Håkon V Magnusson og stod ferdig omkring 1300. De åttekantete festningsvollene ble bygget mellom 1734 og 1738. Festningen ligger sentralt plassert i Vardø, et steinkast fra havna og hotellet, med flott utsikt mot Bussesundet og mot fastlandet.

Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning
Vardøhus festning

Steilnes minnested(også kalt heksemonumentet) er et minnested for de 91 trolldomsdømte under hekseprosessene i Finnmark mellom 1598-1692. Dette tør vi påstå er landsdelens største attraksjon. Monumentet består av en minnehall utformet av professor i arkitektur Peter Zumthor og en installasjon av den franske billedkunstneren Louise Bourgeois. Minnestedet er et av Nasjonale turistveger største enkeltprosjekter og et stemningsfullt sted å besøke. En sti tar deg til minnestedet og rundt friområdet på Steilnes. 

Sti fra Vardøhus festning til Steilneset
Steilneset
Steilneset
Steilneset
Steilneset
Steilneset
Steilneset

Etter vi hadde vært på Steilneset, gikk vi tilbake til bobilen for å spise litt lunsj. Vi sjekket samtidig i informasjonen om det var noen som hadde meldt interesse for Hornøya, men enn så lenge var det ikke det.

Etter lunsj tok vi da bobilen, og kjørte til en parkeringsplass, hvor vi gikk ut til

Drakkar
Skulpturen ble bygget om sommeren i 2016 av Taibola Assemble-teamet fra Arkhangelsk / Severodvinsk på denne øde fjellet på øya Vardø.

Fra artistene selv: I fjor sommer var vi i landet med midnattssol der vi bygde en enorm treskulptur som kalles “Drakkar / Leviathan”. Kjempen vår holder vakt over sundet som heter “Bussesundet” mellom Vardø og fastlandet. For øvrig betyr navnet Bussesundet “stort vikingskip”. Dette stedet er knyttet til mange sagn så vel som i første skriftlige varsel om Kingdom of Norway i britiske kanaler. “Drakkar / Leviathan” – er en historie om sjø, folkevandringer, myter, skip, historiske hendelser, tre og hvaler. Det er en hymne til Arktis, menneske og natur!

Drakkar
Drakkar
Drakkar
Drakkar
Drakkar
Drakkar

Vi ruslet så på andre siden av øya, hvor vi så over til Hornøya, Reinøya, og inn til Vardø sentrum. Her ser man også festningen på øya godt. Da fikk vi også se at det antagelig rett etter vi hadde forlatt bobilparkeringen, hadde fått en tur ut til Hornøya, for vi så båten som var på vei over.

Hornøya
Hornøya
Hornøya
Båt ut til Hornøya

Før vi forlot Vardø, kjørte vi en runde rundt i Vardø sentrum.

Vardø kirkeer bygget i 1958, og har en rektangulær plan og 432 seter. Kirken inntar en betydelig posisjon i det generelle bybildet. Det er et landemerke for seilere og er lett å se når du nærmer deg byen fra sjøsiden av øya. Vardø kirke er bevisst tilpasset gaten som en helhet: gaten slutter foran kirken, som med sine store glassdører og vinduer har et åpent, lett og fristende utseende. Samtidig strekker tårnet seg høyt opp på himmelen. Sett fra sidene (sør og nord) har både tårnet og kirkenavnet en “teltform”: “Midt i vår verden, her hvor vi bor, stiger tårnet som en mast.

Vardø kirke

Vardø “street art.” Festivalen Komafest resulterte at Norges nordøstligste by også ble et galleri for gatekunst av ypperste sort. En byvandring i Vardø er et studie kontraster, historie, kunst, natur og kystkultur om hverandre.

Veggmalerier, Vardø

Ellers litt av hvert å se i Vardø, av gamle bygg, statuer, havna osv.

Kvinne mot havet, av Nina Sundby

Barentsz ble født i Terchelling i Nederland, og han fikk både Barentshavet og Barentsburg oppkalt etter seg.

Han besøkte Vardø, som eneste plass i Norge, to ganger under sine ekspedisjoner i 1594 og 1595.

På den tredje turen, i 1596, måtte de overvintre på Novaja Zemlja, og her ble han syk og døde under hjemreisen sommeren 1597.

I følge dagboken til en av de som overlevde ekspedisjonen sa Barentsz følgende: «Vel, kamerat, jeg håper å være på beina før vi når Vardøhus».

Men slik gikk det altså ikke.

Willem Barentz
Vardø

Pomormuseet

Pomorhandelen gjorde at Finnmark på 1800-tallet framsto som et attraktivt område for tilflytning av nordmenn fra sør og kvener fra Finland. De første byene i nord, som Vardø, Hammerfest og Tromsø ble etablert for å formalisere handelen. Vardø ble den viktigste byen – pomorhovedstaden i Norge. Byen har hatt et eget pomormuseum siden 2005.

Vardø
Vardø
Vardø

Dette er fiskere som bærer sin båt.
Kunstverket «Fiskere bærer lys» (Holding the light) er bygget av rekved og materiale i Vardø til pomorfestivalen 2019.

Vardø

Disse kunstverkene ble laget under en direkte stream fra Arkhangelsk under Pomorfestivalen (koronafestivlaen) 2020. De står plassert på Hasselnes med utsikt mot fuglefjellet vårt, Hornøya. De er laget av kunstnergruppen «Taibola Assemble».

Gjennom gatene i Vardø….

Byens handlesentrum strekker seg utover på Austøya, i Strandgata like innenfor Vestervågen. Oppover skråningen, og sørover, strekker boliggatene seg. På toppen lengst i øst er radaranleggene godt synlige, men det er militært område. 

En vandring langs Strandgata anbefales (kanskje ikke). Det er noe deprimerende ved den. Forfall og nedleggelser er stikkordet, og det er trist å se. 

Vardø
Vardø
Vardø
Vardø
Vardø
Vardø

Hamningberg

Vi ville fullføre den Nasjonale riksvei Varanger, og fortsatte utover mot Hamningberg. Hamningberg lett tilgjengelig 45 minutter med bil. Veien er spektakulær og omtales av mange som et høydepunkt i Varanger.  Det ble mange bilder langs veien.

Hamningberg ligger i den nordlige enden av bilveien som starter som Europavei 75 i Hellas. Dette sjarmerende fiskeværet ble fraflyttet i 1965, men ivrige huseiere har tatt godt vare på husene som i dag er sommerhus og hytter for mange vardøværinger. Stedet er et yndet sted for besøkende fra hele verden, fra campingturister til fuglekikkere.

Hamningberg

Man må kjøre samme vei tilbake igjen, og da kom vi over noen knøl hvaler uti havet.

Knølhval i sikte
Knølhval i sikte
Knølhval i sikte

Til slutt noen bilder fra tilbake turen

Nasjonal riksvei Varanger
Nasjonal riksvei Varanger
Nasjonal riksvei Varanger
Nasjonal riksvei Varanger
Nasjonale riksvei Varanger, Hamningberg-Vardø
Nasjonale riksvei Varanger, Hamningberg-Vardø
Nasjonale riksvei Varanger, Hamningberg-Vardø

FINNMARK JUNI 2021, Varanger-vadsø

05. Juni

Vi startet tidlig å kjøre videre. Fra Karasjok til Tana er det ca 18 mil, med for det meste furuskog. Vegen går langs Tana elva, hvor grensen til Finland går på andre siden av elven. Her skal man være obs på både reinsdyr og elg. (Vi holdt på å kjøre på en…)

Fra Karasjok til Tana
Fra Karasjok til Tana. 90 km i timen faktisk…
Fra Karasjok til Tana

Tana bru

Et geografisk og kommunikasjonsmessig knutepunkt i Øst-Finnmark.

Tana bru
Tana bru
Tana bru

I Tana finner man også den “berømte” campingplassen Skippagurra, som var mye omtalt på begynnelsen av år 2000.

Vi kjørte over Tana bru, og videre mot Varangerbotn.

Fra Tana til Varangerbotn
Fra Tana til Varangerbotn
Varangerbotn

Et tettsted innerst i Varangerfjorden, som er administrasjonssenter i Nesseby kommune i Troms og Finnmark. Her starter den Nasjonale riksvei Varanger, og går hele veien ut til Hamningberg, 160 km.

Varangerbotn

Varangerbotn Samiske museum.  Museet dokumenterer og formidler den sjøsamiske kulturhistorien i Varanger, samisk forhistorie og samisk samtid.

Varangerbotn samiske museum
Varangerbotn samiske museum
Varangerbotn samiske museum
Varangerbotn samiske museum
Varangerbotn
Nesseby

En flott attraksjon langs Varanger fjorden er Nesseby kirke. Et landemerke. Tyskernes brente jords taktikk under andre verdenskrig, etterlot Finnmark og Nord-Troms i flammer. Som et under ble Nesseby kirke stående urørt. Kirken er fra 1858 med barokk altertavle fra ca. 1720.

Nesseby kirke
Nesseby kirke
Nesseby kirke
Nesseby
Ender i Nesseby
Nesseby

Varanger

Varanger, Norges arktisk utpost, der naturen har født og formet sitt stolte folk i tusenvis av år. Varanger  handler det om lyset, de lange linjene i landskapet og om de lange linjene bakover i tid. Her får du tid å puste, finne roen og kjenne på naturens krefter. Du kjører gjennom bjørkeskog, myrterreng, og et rått klippelandskap. Varanger er kjent for et variert fugleliv og faunaen her er unik. En reise langs vegen til ishavet byr på kontrastfylt natur, hvor endestasjonen Hamningberg en reise til verdens ende

Nasjonale riksvei Varanger
Nasjonale riksvei Varanger
Mortensnes

Et kulturminneområde rett ved E75. Du kan parkere rett i nærheten av museumsbygningen. Publikum kan oppleve kulturminnene langs en opparbeidet kultursti og skilting i terrenget. Området anses som ett av de rikeste og mest mangfoldige kulturminneområder i Europa.

Mortensnes
Mortensnes
Mortensnes
Mortensnes

Vadsø

Finnmarks hovedstad. Her ligger Finnmark fylkeskommune og Statens hus. Her var kjerneområdet for den finsk/kvenske innvandringen på 1800-tallet og mellomlandingsarena for to Nordpolferder. Vadsø har stor oppmerksomhet fra ornitologer med sitt rike og allsidige fugleliv. Her er daglige hurtigruteanløp, flyplass og bussforbindelse til hele fylket.

Nasjonale riksvei Varanger
Vadsø
Vadsø

 Når man ser kirken i Vadsø, kan man tro den er ganske ny, men Vadsø kirke er en langkirke fra 1958. Den ble oppført i perioden 1954–1958 og innviet 30. mars 1958.

Vadsø
Vadsø

Det ble en stopp ved luftskip masta til Amundsen, som ligger på Vadsø øya.

Vadsø, bro over til Vadsø øya
Luftskips masta til Amundsen
Luftskips masta til Amundsen
Luftskips masta til Amundsen
Luftskips masta til Amundsen
Luftskips masta til Amundsen
Harepus ved luftskipsmasta

Finnmark Juni 2021, Kautokeino-Karasjok

Da er vi allerede langt ut i Oktober, og det er på tide å oppsummere sommerens opplevelser.

03.06.2021

Alta

Vi fløy til Alta 03. Juni for å hente vår nye bobil som vi kjøpte i der høsten 2020. Perfekt å ta en Finnmarksferie, da vi slapp unna med å kjøre kun en vei. Er tross alt nesten 170 mil kun den ene veien. 190 mil hele veien til Nordkapp.

Min kjære tok et tidligere fly enn meg, da jeg skulle ta min andre korona vaksine denne dagen. Det passet i grunn bra, da det tar litt tid med overtagelse av bil osv. Da jeg ankom Alta i 18 tiden, var allerede bilen pakket, og maten var handlet inn. Klar til å starte turen.

VI kjørte til Alta River Camping, hvor vi roet det helt ned for kvelden.

Alta River Camping
Alta River Camping

Vi gikk en liten kveldstur. Vi var veldig heldige med været, og det var over 20 grader denne kvelden.

04.06.2021

Kautokeino

Etter frokost kjørte vi videre til Kautokeino, ca 13 mil. Det lå fremdeles snø i fjellet, og is på vannet.

Fra Alta til Kautokeino
Fra Alta til Kautokeino
Første møte med reinsdyr
Kautokeino
Kautokeino

I Kautokeino traff vi tilfeldigvis kjente på en Campingplass, så vi gikk innom og hilste på.

Møtte kjente i Kautokeino

På en høyde over Kautokeino, med førsteklasses utsikt over byen, finner du Juhls Sølvsmie. Flott og spesielt sted. Absolutt verdt ett besøk. Her lages det smykker for hånd, og det er mye spennende å se i bygget. Vi fikk en liten omvisning. Siden 1959 har Juhls Sølvsmie holdt til i Kautokeino på Finnmarksvidda og var det første verkstedet for sølvsmykker i Finnmark.

Juhls Sølvsmie
Juhls Sølvsmie
Juhls Sølvsmie
Juhls Sølvsmie
Juhls Sølvsmie
Juhls Sølvsmie
Juhls Sølvsmie
Juhls Sølvsmie
Juhls Sølvsmie
Juhls Sølvsmie
Utsikt fra Juhls Sølvsmie
Utsikt fra Juhls Sølvsmie
Ved Juhls Sølvsmie

Det var flere som var ute og solte seg og badet i finværet. Vannet holdt vel kanskje 3-4 grader 😀

Litt info: Kautokeino er den kommunen i Norge med flest samisktalende innbyggere, og her har hele ni av ti samisk som førstespråk. Stedet ligger i et svært tynt befolket område sør på Finnmarksvidda, og reindrift har vært hovednæring i hundrevis av år. Den tradisjonelle levemåten står fremdeles sterkt.

Karasjok

Vi kjørte videre til Karasjok, samenes hovedstad. Ca 13 mil å kjøre. Det er mye furu skog over her.

Fra Kautokeino til Karasjok. Rein kalv
Fra Kautokeino til Karasjok

Her rigget vi oss til på Karasjok Camping. Fikk i oss litt mat, og gikk en tur inn til sentrum.

Karasjok Camping

På campingen var det satt opp en gamme, grillstue, hvor man kan grille sin egen mat, eller få servert reinsdyrkjøtt.

Vi gikk på en sti som gikk langs Karasjok elven. Fin været fortsatte, og vi fikk oss til og med en utepils i sentrum.

Karasjok
Karasjok
Karasjok
Karasjok elven
Karasjok
Karasjok
Karasjok, utepils på Kjells
På Kjells

På veien tilbake til Campingen, gikk vi innom Sametinget. Karasjok er samenes hovedstad, med nesten 3 000 innbyggere – og rundt 60 000 reinsdyr. Her finner du Sametinget, som er formet som en lavvo, og andre viktige samiske institusjoner.

Sametinget
Sametinget

I Karasjok har de en samisk kulturpark som heter Sapmi Park. Her kan man få med seg joik, og innta ett samisk måltid tilbredt over bål. Men dette er kun åpent på sommeren, og vi var litt tidlig ute.