Lisboa, Tomar, Porto. Elvecruise på Douro, Juni-Juli 2022

Lisboa. 18-21. Juni

Vi startet vår reise i Lisboa, Portugals pulserende hovedstad. Vi ankom Lisboa i 20.00 tiden, ca 3 timer forsinket, så det ble ikke så mye igjen av kvelden. Vi fant en tapas bar, og ruslet litt rundt i området rundt hotellet vi bodde på, før vi tok kvelden.

Jeronimos Monastery

Jeronimos-klosteret er det mest imponerende symbolet på Portugals makt og rikdom under oppdagelsesalderen. Kong Manuel I bygde den i 1502 på stedet for en eremitasje grunnlagt av prins Henry navigatøren, hvor Vasco da Gama og hans mannskap tilbrakte sin siste natt i Portugal i bønn før de dro til India. Den ble bygget for å minnes Vasco Da Gamas reise og takke Jomfru Maria for suksessen.
Vasco da Gamas grav ble plassert inne ved inngangen, og det samme var graven til poeten Luis de Camões, forfatteren av episke Lusiadene der han forherliger da Gamas og hans landsmenns triumfer. Andre store skikkelser i portugisisk historie er også innhyllet her, som kong Manuel og kong Sebastião, og poetene Fernando Pessoa og Alexandre Herculano.

Da vi kom ut fra klosteret kom det en flott parade forbi.

Ikke langt fra Monasteryet ligger et bakeri som produserer Pastel de nata. Et must å smake på når du er i Portugal. De er bare supergode! De selges i alle bakerier. Er du tidlig ute og får de mens de fremdeles er litt varme, er de bare helt nydelige 🙂

Discoveries Monument at the estuary of the Tagu River

Monument over funnene på den nordlige bredden av Tagus-elven elvemunning, sognet Santa Maria de Belém, Lisboa. Monumentet ligger langs elven der skip dro for å utforske og handle med India og Orient, og feirer den portugisiske oppdagelsesalderen (eller Age of Exploration) på 1400- og 1500-tallet. Portugal ( Vasco da Gama 1460 – 1524 portugisisk oppdagelsesreisende og den første europeeren som når India til sjøs.)

Discoveries Monument at the estuary of the Tagus river
Discoveries Monument at the estuary of the Tagus river
ved Discoveries Monument at the estuary of the Tagus river

Belem Tower

Belémtårnet er et manuelinsk-gotisk festningstårn i Lisboa. Tårnet er oppført i begynnelsen av 1500-tallet til minne om Vasco da Gama og byens skytshelgen São Vicente og fungerte både som et ledd i byens forsvar og som et seremonielt monument til hyllest av Portugals innflytelse under den europeiske oppdagelsestid.

Belem Tower, Lisboa
Belem Tower, Lisboa

Castelo da Pena- Sintra

Ca 45 minutters kjøretur fra Lisboa. Det lønner det seg å være tidlig ute for å slippe lange køer.

Et unikt palass, på toppen av en ås i Sintra fjellet, og er nok en av de fineste turistatraksjoner i Portugal. Her finner man romantisme stil fra 1800 tallet. Her er det sterke farger, mytologiske statuer som alle står i sterk kontrast til til den frodige parken rundt. Her tiltrekkes millioner av turister hvert år, som ønsker å på nært hold se et palass som virker som en historie.

Castelo da Pena, Sintra
Castelo da Pena, Sintra
Castelo da Pena, Sintra

Interiøret i Pena palasset er like imponerende, og er restaurert for å gjenspeile innredningen i 1910, da den portugisiske adelen flyktet til Brasil for å unnslippe revolusjonen.

Sintra

Vi va innom Sintra for å spise lunsj, og ruslet litt rundt i gatene.

På vandring i Lisboa

På ettermiddagene vandret vi rundt i Lisboa, og så enkelte områder som vi ikke har vært i tidligere. Alltid spennende å rusle litt rundt på måfå. Vi var også innom noen restauranter og fikk servert god mat. Bacalao er en rett man bør prøve når man er i Portugal. Den serveres i mange varianter.

Tomar

Etter 3 dager i Lisboa gikk turen videre. Vi busset til Porto, men hadde ett stopp på veien i Tomar. Her besøkte vi Convent of christ.

Kristi kloster er et tidligere katolsk kloster. Både slottet og klosteret var hovedkvarteret til tempelridderne frem til 1314 og Kristi orden fra 1357 og utover. Slottet ble bygget i 1160, og hele området er i dag oppført som verdensarv av UNESCO.

Convent of christ, Tomar

Lunsj i Tomar.

Porto

Vi ankommer Porto, og sjekker inn på båten Ama Vida som vi skal seile på Douro med, og som skal være vårt hjem den neste uken.

(AmaVida er båten som ligger ytterst)

Ama Vida
Ama vida

Kveldstur på Douro

Etter sikkerhetsinstruks, litt utpakking og middag, seilte vi en tur opp og ned på Douro elven for å få se Porto fra elven på kveldstid, og for å seile under de mange broene.

Gatelangs i Porto

Neste dag startet vi med en rundtur i byen.

Livraria lello i porto, er ikke din gjennomsnittlige bokhandel. Det skal faktisk være den vakreste bokhandelen i verden. Lang kø for å komme inn.

Kø utenfor Livraria lello

Togstasjon. Sao Bento

São Bento jernbanestasjon er en jernbanestasjon fra det 20. århundre i Porto, Portugal. Stasjonen ligger i det historiske sentrum av Porto, som har blitt erklært et UNESCOs verdensarvliste og som et nasjonalt monument i Portugal.

Togstasjonen i Porto

Porto Katedralen

Porto-katedralen er en romersk-katolsk kirke som ligger i det historiske sentrum av byen Porto, Portugal. Det er et av byens eldste monumenter og et av de viktigste lokale romanske monumentene.

Fin utsikt utenfor Katedralen.

Mange måter å få omvisning på i Porto

Etterpå gikk vi over Dom Luis I Bridge hvor man får en flott utsikt over havnen og portvinshusene, før vi tok kabelbane ned til Vila Nova de Gaia, som det heter på denne siden av elven.

Porto
Porto
Porto, utsikt fra Dom Luis I bridge
Porto, utsikt fra Dom Luis I bridge
Porto, utsikt fra Dom Luis I bridge
Taubane, Porto

Omvisning og portvinssmaking

Vi avsluttet rundturen vår på Ferreira Portvins hus.

Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto
Ferreira, Portvinshus, Porto

Vi prøvde også en drink basert på portvin på Sandeman.

Så var vi klare for noen dager på Douro i Douro valley. Det skriver jeg om i neste innlegg 😀

(Har vært i både Lisboa og Portugal tidligere. Kan lese mer om disse byene fra tidligere innlegg)

Lisboa | Eventyrlysten

Vin cruise fra London til Bordeaux, Bilbao, Gijon, La Coruna, Porto og Lisboa, September 2018 | Eventyrlysten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.