Kategoriarkiv: Skottland

viking rute,Isle of noss, Lerwick, Shetlandsøyene, skottland

26. Juli 2019

Vi la til ved Isle of Noss tidlig på morningen, i 0600 tiden. Vi hadde igjen prøvd å melde oss på en Zodiak tur, som skulle kjøre ut til øyene, for komme nærmere innpå spektakulære fugle livet på øya. Men det var igjen ganske kraftig vind, og det var ikke sikkert å gå om bord i Zodiakene, så det ble kun fugletitting fra båten.

Stort fugleliv på Isle of Noss
Stort fugleliv på Isle of Noss
Stort fugleliv på Isle of Noss
Stort fugleliv på Isle of Noss

Vi fikk også øye på Lundefugl

Stort fugleliv på Isle of Noss, Lundefugl
Stort fugleliv på Isle of Noss, Lundefugl

Noss er en øy tilhørende den skotske øygruppen Shetland. Øya er skilt fra øya Bressay av det smale Nossundet. Noss har vært et nasjonalt naturreservat siden 1955. Øya er omtrent 2 km bred og 2 km lang med et totalt areal på 3 km². Noss hadde i 1851 totalt 20 innbyggere, men har siden 1939 ikke hatt en permanent bosetting

Etter vi hadde ligget i ro ett par timer utenfor Isle of Noss, seilte vi inn til Lerwick.

Lerwick er hovedstaden på Shetlandsøyene. Lerwick har 7 500 innbyggere, rundt en tredel av øygruppens folketall. Havnen i Lerwick har stor betydning for regionen. Det er den nordligste handelshavnen i Storbritannia. I tillegg er det fergeforbindelse til Skottland.

Lerwick
Lerwick
Lerwick
Lerwick, Viking båt
Lerwick

Lerwick er en veldig koselig by og rusle rundt i. Den pittoreske byen har mye å tilby, enten det er å handle lokalt håndverk, ta naturskjønne kystvandringer eller slappe av i livlige restauranter og barer. Det skal også være det perfekte utgangspunktet for å utforske resten av Shetland.

Det ble ikke den store utfarten på oss denne dagen, og vi holdt oss kun i byen.

Shetlandsøyene ligger mellom Norge og fastlandsskottland. Denne øygruppen som består av rundt 100 forskjellige øyer. og har noe av det mest utrolige landskapene i Storbritannia med en overflod av dyreliv og en vikingarv uten sidestykke. Shetland har nettopp blitt tildelt Lonely Planet’s Best in Europe 2019 som en av Europas toppdestinasjoner.

Noen bilder fra utseilingen.

viking rute, Copinsay Island og Kirkwall, Orkenøyene, skottland

25.Juli 2019

Copinsay

Copinsay er en øy i den skotske øygruppen Orknøyene, beliggende øst for Mainland. Den ubebodde øya er et naturreservat. Her er ett rikt fugleliv, hvor man kan observere bla lundefugl, og det skal være en stor koloni med gråsel her.

Her kunne man være med på en Zodiak tur tidlig på morningen. Vi lå her kun noen få timer fra 05 tiden om morningen, så vi sto opp, for å observere litt fra båten. Det var en nydelig morgen, og vi fikk med oss soloppgangen.

I mange generasjoner, før de siste innbyggerne flyttet til fastlandet i 1958, var Copinsay full av liv. Man kan fremdeles se det store våningshuset med to etasjer, og bak det er driftsbygninger for gårdsleietakerne, en skole med skolelærer og det bodde opptil tre fyrtårnsfamilier her. Det er også et gammelt gravsted på øya.

Fyrhus, Copinsay Island

Vi seilte så videre inn til Kirkwall på Orkenøyene.

KIRKWALL er den største byen og administrajsonssenteret på Orkenøyene, nord i Skottland. Byen ble først nevnt i Orknøyingenes saga i året 1046. Det var bosetterne Ragnvald II, jarl av Orknøyene, som ble drept av sin etterfølger, Torfinn.

Kirkwall er på den nordlige kysten av Mainland Orkney, og har en havn med fergetjenester til de fleste andre øyer i gruppen. Etter dagens skotske standarder er det en liten by, med en befolkning på ca. 7000.

Kirkwall
Kirkwall

Denne rare båten har blitt brukt til forskning til en ny metode for å utvinne strøm fra havstrømmer.

Nede på kaiområdet ligger det ett Gin destilleri, Kirkjuvager Orkney Gin. Orkney Gin Company er et familiedrevet selskap med base på Orkenøyene. De botaniske elementene som vokser i dette ville miljøet har dannet basene i denne Multi-prisbelønte ginen. Her kan man være med på en guidet tur i Destilleriet.

I hjertet av byen ligger St Magnuskatedralen, som kan sees fra lang avstand. Den fikk sitt navn etter den hellige Magnus, jarl av Orknøyene fra 1108 til 1117.

Like ved katedralen er det ruiner fra den tidligere biskopens slott og jarlens slott.

Byen har to museer. Ett som inneholder ting av lokalhistorisk interesse og det andre som er det lille Wireless Museum, som tar seg av historien om radio og lydopptak. Vi gikk innom det ene, med lokalhistorie, The Orkney museum.

Kirkwall er en veldig koselig by å rusle rundt i.

Etter vi var fornøyd med å se rundt i byen, leiet vi en drosje til å kjøre oss rundt på øya, for å se litt mer. Her kan man enes om en times pris, og det er forholdsvis rimelig, i forhold til hvis man melder seg på en guidet utflukt. Og de fleste som bor her på øya, har nok ganske god lokalkunnskap.

Standing stones of Stennes. De stående steiner ved Stenness danner et imponerende neolittisk monument.

Det er funnet beinrester fra dyr i grøften eller vollgraven. Keramikk, brente bein, trekull og steingjenstander. Anlegget er antatt datert til rundt 3000 f.Kr.

Så sent som på 1700 talle skal stedet ha blitt assosiert med tradisjoner og ritualer, da knyttet til norrøne guder. De stående Oldtidshistorikere dokumenterte steinene og nedtegnet lokale tradisjoner og trosforestillinger om dem. En stein var kjent som «Odins stein» og var gjennomhullet av et sirkelformet hull i den nedre del av steinen. Dette ble benyttet av lokale kjærlighetspar som inngikk pakt ved å holde hender gjennom hullet. Stedet ble også assosiert av andre seremonier og det ble antatt at stedet hadde særskilte og magiske krefter

Vi kjørte så innom en arkeologisk utgravning, som kalles Trench T. Det finnes flere sånne plasser på øya, hvor de har funnet gamle boplasser.

Skara bra er en av de, som ble oppdaget allerede i 1850. Den ligger på vestkysten, og er veldig godt bevart. Det er antatt at bosetningen var i bruk mellom 3180 og 2500 f.Kr. Vi var dessverre ikke innom den.

Ca 15 minutters kjøretur fra Kirkwall, finner man Ring of Brodgar, som er en annen, og kanskje mer kjent forhistorisk steinsetting på øya. Den ligger på et eid mellom innsjøene Stenness og Harray og har likheter med Stonehenge i England. Det indre av sirkelen er aldri blitt undersøkt nærmere av arkeologer.

Ring of Brodgar
Ring of Brodgar
Ring of Brodgar

Flere andre neolittiske monumenter ligger også i nærheten, noe som antydner at dette området hadde en bestemt betydning i slutten av steinalderen.

Så gikk turen videre til Yesnaby. Dette er et område i Sandwick, på vestkysten av Orkney, sør for Skara Brae. Det er kjent for sitt spektakulære kystklippelandskap med gamle røde sandsteiner som inkluderer sjøbunker, blåsehull, geos og ofte kokende hav.

Orkenøyene, Yesnaby

Så satte vi kursen mot Kirkwall igjen. På Orkenøyene er det mye historie, og et frodig grønt landskap. En spennende øy som har mye å by på.

Litt diverse Historie:

Orknøyene og Shetland ble befolket av nordmenn mot slutten av 700 tallet og første halvdel av 800-tallet. Norge begynte å bli overbefolket etter datidens målestokk, og tilgangen til ledige naturressurser og dyrkbar jord avtok. Nordmennene som ankom Orknøyene, fortrengte den opprinnelige lokalbefolkningen, pikterne, og norrønt ble talespråket på øyene. Her har både Harald Hårfagre og hans sønn Erik Blodøks vært konger, frem til Ragnar Mørejarl gjorde om både Shetland og Orkenøyene til jarledømme.

Kirkjuvåg bispedømme var underlagt Nidaros frem til 1472. I 1486 opphøyde kong Jakob III av Skottland Kirkwall til bystatusen kongelig burgh. Navnet Kirkwall kommer fra det norrøne navnet Kirkjuvagr som betyr «Kirkevika», som senere ble forvandlet til Kirkvoe og så Kirkwaa på engelsk. Engelske kartografer tok waa som skotsk wa, som betyr «mur» (wall). Derav Kirkwall.

Klokken 18 var det igjen på tide å reise videre. Vi satte nå kursen videre mot Shetlands øyene.

vikingrute, ullapol

24. Juli 2019

I Ullapol bor det ca 1500 mennesker innen ett område på ca 72 km. Ullapol er en turistdestinasjon, og er den mest befolkede på mange mils avstand. Ullapol har en havn, som blir brukt til fiskebåter, ferjer og det ligger noen yather her. Ullapol ligger i «Highlands», Skotland.

Velkomst Ullapol
Ullapol
Ullapol

Vi besøkte en Geopark, Knockan craig. Norh West Highlands UNESCO Global Geopark. Parken ble satt opp i 2004, og er under UNESCOS Global Geoparks. Finnes over 100 parker rundt omkring i verden. Her vises hvordan steiner har blitt hva de er i dag, som Kalkstein, Torridonian Sandstein, Lewisian Gneiss og Pipe Rock.

På vei til Knockan Craig, Geo park
Knockan Craig, Geo park
Knockan Craig, Geo park
Knockan Craig, Geo park
Knockan Craig, Geo park
Knockan Craig, Geo park

Vi gikk opp på en høyde, og fikk flott utsikt utover dalen.

Turen gikk videre til en liten fiske landsby, Lochiniver. På veien var det mye flott natur å se. Det er utrolig grønt i Skottland.

Lochiniver ligger på kysten i Sutherland, Highland Skottland.

Langs veien

I Lochiniver ruslet vi litt rundt. Her hadde de ett “Pai hus” som var kjent for sine gode paier, som vi selvfølgelig måtte teste. Ellers var det ikke så mye å se her. Skal være fine tur terreng her, men det begrenser seg hva man rekker på en times tid.

Turen gikk så tilbake til båten igjen.

vikingrute, portree, isle of sky

23. Juli 2019 Isle of Sky, Portree

Denne dagen skulle vi egentlig hatt Scenic cruising i St Kilda, og så skulle vi vært på en zodiak tur ut til St Kilda, som er en isolert skotsk øygruppei Nord Atlanteren. Men det var så dårlig vær, at dette ble kansellert. Ruten ble derfor lagt om til å ta turen innom Isle of Sky.

Isle of Sky er den største og nordligste av øyene i de indre Hebridene i Skottland. Det bor ca 9000 mennesker her. I sommerhalvåret, er det veldig mange turister og besøkende innom. De lever her stort sett av landbruk, turisme, Whiskey produksjon, og håndtverk.

Den viktigste og hovedstaden på øya er Portree som er kjent for sin maleriske havn og skrikende måker. Portree er bare rundt 200 år gammel og ble opprettet som fiskevær på begynnelsen av 1800-tallet av daværende Lord MacDonald

Portree
Portree
Portree

Sky er den nest største øya på Skottland. Skye er kjent for sitt spektakulære landskap, levende kultur og arv, foruten sitt rikelige dyreliv som består av blant annet kongeørn, hjort og oter.

Sky er preget av et vilt og tidvis ødslig hei-landskap, som vi tok en litt nærmere titt på.

Portree
Isle of Sky
Isle of Sky
Isle of Sky
Isle of Sky
Isle of Sky
Isle of Sky
Isle of Sky
Isle of Sky

Etter en fin tur på heiene, ruslet vi til “The Lump”. En spasertur opp til og rundt ‘The Lump’ er lett den beste spaserturen i landsbyen Portree. Det kan gjøres på under 30 minutter. Her ligger også Apothecary’s Tower. Tårnet ble bygget som en indikasjon for passerende skip om at Portree kunne tilby medisinsk utstyr og ekspertise til alle som trengte dem. En stigning oppover i den mer moderne spiraltrappa i tårnet tar deg til et fint utsiktspunkt for Portree havn og nord for landsbyen.

Isle of Sky, på vei opp til the Lump
Isle of Sky
Isle of Sky
Utsikt fra apotektårnet
Utsikt fra apotekertårnet

Langt i det fjerne kan man se “gamle mannen”, Old man of Storr. En veldig populær tur.

Utsikt fra apoteker tårnet,

På ettermiddagen, ble det veldig god temperatur, og vi koste oss ute på dekk, mens vi så på utseilingen.

Utseiling
Fiskeoppdrett
Utseiling fra Isle of Sky
Utseiling fra Isle of Sky
Utseiling fra Isle of Sky
Utseiling fra Isle of Sky

Da det ble middagstid, var det blitt riktig så flott vær, og vi nøt en bedre middag på dekk.

Middag på dekk

Vikingrute, Oban Skottland

22. Juli 2019

Oban er en by i Argyll and Bute fylke i Skottland. Antall innbyggere er 8120. Selv om stedet er av beskjeden størrelse, er det den største byen mellom Helensburgh og Fort William. I turistsesongen øker byens innbyggertall opp til 25 000 mennesker

Oban

Oban er en koselig liten by. Det regnet til tider ganske heftig denne dagen, så det ble ikke den store fartingen rundt på oss. Vi måtte ta tenderbåt inn til byen. Det kom en skikkelig skur da vi ankom byen. Whiskey destilleriet Oban lå i kort gang avstand fra kaia, så det ble vårt første stopp. En ny runde med whiskeysmaking, som vi da fremdeles ikke klarer helt å vende oss til. Men vi fikk da tvunget det ned… 😀

Tenderbåt
Oban

Etterpå ble det litt vandring gatelangs, men jevnlige stopp på diverse vannhull, da det stadig vekk kom noen nye regnskyll 😀

Oban
Oban
Whiskey time
Oban
På bar
På Bar

McCaigs tårn er et fremtredende tårn på Battery Hill med utsikt over byen Oban i Argyll, Skottland. McCaig’s Tower er det mest fremtredende landemerket i Oban, og det ble bygd for å ligne Colosseum i Roma

Oban
Oban, McCaigs tårn

Tårnet ble bygd i 1897 av den lokale bankmannen John Stuart McCaig. McCaigs hensikt var å skaffe arbeid til de arbeidsledige steinhuggerne under lavsesongen, i tillegg til å skape et varig minnesmerke for familien sin. Arbeidet gikk imidlertid svært langsomt siden det stort sett foregikk om vinteren når steinhuggerne var uten annet arbeid, og McCaig døde før tårnet ble ferdig, Tårnet ble derfor aldri ferdigstilt.

Etter en “fuktig” dag i land, gikk igjen turen videre, og vi hadde en fin utseiling, hvor vi også fikk havørn tett innpå.

Oban
Utseiling fra Oban
Utseiling fra Oban
Utseiling fra Oban
Utseiling fra Oban
Havørna sirkler over båten
Havørna sirkler over båten
Utseiling fra Oban
Havørna sirkler over båten
Utseiling fra Oban

vikingrute, Greenock, glasgow

21. Juli 2019

Vi sto opp tidlig denne morningen for å følge med på innseilingen til Greenock.

Innseiling til Greenock

På havna ble vi møtt av sekkepipe musikk.

Velkomst med sekkepipe musikk

Greenock er havnebyen til Glasgow, som ligger ca 30 minutter unna med bil. VI hadde lyst til å se Glasgow, så vi tok derfor en buss som var satt opp av båten hit. På veien kjørte vi forbi Whiskey destilleriet Chivas Regal.

Whiskyens hjemland

Glasgow

Glasgow er den største byen i Skottland og den tredje største i Storbritannia. Den ligger ved elven Clyde i den vestlige delen av det sentrale Skottland og utgjør sammen med flere mindre landsbyer regionen City of Glasgow.

Vi ble sluppet av bussen rett ved rådhuset og Georges Square i Glasgow. Plassen ligger midt i sentrum, og her ligger flere fine bygg.

Rådhuset
Glasgow, Rådhusplassen
The Merchants House of Glasgow, Georges square
The Merchants House of Glasgow, Georges square

Vi ruslet i retning elven Clyde, og satset på at det var en promenade vi kunne gå på, og få se litt av Glasgow.

Vi passerte her ett kunstgalleri, før vi kom inn i en gågate i sentrum, med masse butikker og restauranter.

Modern art Museum
Modern art museum
Gågate Glasgow
Nasjonaldrakter og sekkepiper å få kjøpt

Vi kom så ned til elven Clyde. Her er det nok fint å jogge seg en tur, men det var ikke så mye å se på det første stykket. Vi passerte flere hengebruer og andre bruer, og noen steder gikk vi også under bruer…

Langs Clyde
Hengebro over Clyde
Mange broer over Clyde
Langs Clyde
Promenade langs elven Clyde
Bro over Clyde

Rundt i hele byen kom vi over figurer av denne gutten.

“Latter gutt”

Etterhvert kom vi til litt mer moderne bebyggelse, hvor det er bygget ett nytt kurs og konferansesenter, og ett flerbruks innendørs arena

Konferansesenter, og The SSE Hydro, flerbruks innendørs Arena

Clydeside Distellery, tok vi en pause. Her ble det først en runde med litt Whiskey smaking, kaffe og kake. Så ble det en guidet tur på destilleriet, før det ble mer Whiskey smaking. Og vi som ikke er noe glad i Whiskey engang 😀

The Clydeside distellery
The Clydeside distellery
The Clydeside distellery
The Clydeside distellery
The Clydeside distellery

Etter dette, hoppet vi på en Jump on Jump off buss. Vårt neste stoppe sted ble da Riverside museum. Ett kjempeartig museum og rusle rundt i. Det er kjempestort, og rommer både tog, flere busser, biler, motorsykler og ellers alt mulig diverse gamle ting. Absolutt verdt ett besøk. Det er fri inngang.

På baksiden av muset, på elven Clyde, ligger denne seilskuta.

Vi hoppet så på bussen igjen, og var med den inn til sentrum av Glasgow igjen. Vi passerte blant annet University of Glasgow, som består av flere flotte bygg. Det er det største universitetet i byen. Det ble grunnlagt i 1451 av pave Nikolaus V, på forslag fra kong Jakob II av Skottland. I februar 2008 ble Charles Kennedy valgt til universitetets 120. rektor. I Skottland velges universitetsrektorene av studentene, og stillingen er hovedsakelig honorær.

Universitetet i Glasgow

Så var vi tilbake i sentrum igjen. Det var nå kommet litt mer folk i gatene, og vi trasket litt rundt, før det var på tide å ta bussen tilbake til båten igjen.

Glasgow city center
Glasgow city center
Glasgow city center
Glasgow

Da vi igjen var om bord, var det forestilling på båten av lokale musikanter.

Underholdning fra lokale på båten