Weekendtur til Riga, Latvia 13-16. Mars

Vi reiste til Riga på Torsdag, direkte fly med Norwegian. Flyturen er kun på 1 time og 45 minutter.

Vi var på tur med alle våre 4 barn med samboere, så vi var en fin gjeng på tur. Vi bodde på Metropole hotell som ligger veldig sentralt, både i forhold til gamlebyen, og også kun ca 20 minutter å gå til KGB, Corners house museet.

Vi hadde en 2 timers guidet tur i gamlebyen. Det var litt surt og kaldt denne dagen, så det ble ikke tatt så mange bilder, men Riga er en fin by med mye å se.

Riga er hovedstad og største by i Latvia. Med sine 665 222 innbyggere er Riga Baltikums største by, og en av de største i Nord-Europa. Mer enn en tredel av Latvias befolkning bor i Riga. Byens opprinnelse fra middelalderen sees fremdeles tydelig i arkitekturen, sammen med spor av gotisk arkitektur, barokk arkitektur og art nouveau, er en fascinerende blanding av stolt latvisk tradisjon og  innflytelse fra de ulike landene som har okkupert den. Art Nouveau-senteret i Riga, som har vært uavhengig siden 1991, har gitt byen en plass på UNESCOs verdensarvliste.

Masseturismen kom til Riga med de billige flyreisene, og gamlebyen og de mange barene og restaurantene kan utforskes til fots. Vi testet flere av de, og her er det store variasjoner, så her er det noe for enhver smak.

Rozengrals er en restaurant som bør oppleves. De har kun lokale drikkevarer, både når det gjelder øl og mineralvann, så ikke alt som falt helt i smak, men absolutt en opplevelse å være her.

Vi var på barcrawling, hvor vi var innom flere utesteder i løpet av kvelden. Vi fikk shotter på flere av barene, og kjøpte ellers drikke selv. På en av barene, ble vi også utfordret i ett par leker, hvor den ene var å stå på en “spiker planke”, i 1 minutt, hvor premien var en ekstra shot.

Et utested som kan anbefales er Rock cafe. Her er det flere etasjer, hvor man finner både biljard og spillerom, karaoke, bar med sofagrupper og i 2. etg er det levende musikk.

Vi var også på en litt finere restaurant en kveld, Forest, hvor vi spiste en 6 retters. Vi var vel ikke kjempe imponert, men det var en fin opplevelse, og god service.

Riga har fine park områder, rundt the Freedom monument.

Vi gikk en tur til Albert Street. På veien dit passerte vi Riga Nativity of Christ Orthodox Cathedral fra 1800 tallet som er flott å se på med sine skinnende kupler, et litt spesielt tre fullt av fuglekasser og flere ambassader. Dette seilet hang ved siden av den Russiske ambassaden…

Albert Street er en gate sentralt i Riga kjent for sine jugendstilbygninger. Det ble bygget i 1901 og oppkalt etter biskop Albert, som grunnla Riga i 1201.

Jeg vil også anbefale å gå en tur opp i Sky bar på Radisso blue, Her får man fantastisk utsikt over byen flere kanter. Vi fikk kjempe service, og de er gode og raske på drinker.

KGB museet, eller Corners house er også verdt et besøk. The Corner House er en historisk bygning i sentrum av Riga, Latvia. Det var kjent som hovedkvarteret til den sovjetiske KGB i Latvia fra 1940 til 1941 og fra 1944 til 1991.

Takker barna våre for en fin og innholdsrik helg i Riga.

Cruise fra Cape Town til Dubai, 1.-20. Desember 2024- Abu Dhabi, UAE

19. Desember

Abu Dhabi

Lenge før vi legger til kai ser vi de ruvende skyskraperne i Abu Dhabi.

Abu Dhabi er hovedstad i De forente arabiske emirater og i emiratet Abu Dhabi. Det er et sjeikdømme på den arabiske halvøy. Selve byen har om lag 1,5 millioner innbyggere, og er den neste største byen i Emiratene. Abu Dhabi har betydelige energireserver, og har brukt inntektene fra eksport av olje og gass til å utvikle en moderne sektor tuftet særlig på finanstjenester og handel, så vel som industri og teknologi. Som andre av sjeikdømmene satser Abu Dhabi på turisme. De forente arabiske emirater, og Abu Dhabi i særdeleshet, tilhører verdens aller rikeste land. Det er under utvikling store byprosjekter i Abu Dhabi, som det også er i Dubai.

Vi ble plukket opp på kaia for Off Road tur i Al Khatim ørkenen. Det var en kjøretur på 45 minutter før vi var fremme i ørkenen. På veien passerte vi verden største Moskè, Sheikh Zayed Grand Mosque, som ble bygget mellom 1994 og 2007. Her er det plass til over 41 000 mennesker.

Dune Drives

Vi kjørte rundt i sand dynene en ca en times tid. Vi hadde en foto stopp ute i ørkenen.

Vi kjørte videre til en leier som blir brukt til turister for drikke stopp, underholdning og middager. På veien kjørte vi forbi noen kameler.

Tilbake i Abu Dhabi passerer vi flere av de spesielle byggene i byen. Spesielt Abu Dhabi og Dubai har gjennom gått, og gjennomgår en utrolig utvikling, som startet omtrent i 1970. Her bygges det ikoniske bygg, som man ikke finner andre steder i verden. (bildene er tatt gjennom et bilvindu, så det er litt gjenskinn)

Vi lå i havn helt til klokken 23.00 på kvelden. Vi fartet ikke noe mer rundt i byen denne dagen. Det var på tide å begynne å pakke for å gjøre oss klare for hjemreise neste dag.

20. Desember

Dubai

Vår siste havn på reisen. Her kan man se samme Atlantis hotellet som man også finner i Abu Dhabi.

Flyet vårt gikk ikke før på kvelden, så vi hadde en hel dag å fordrive i Dubai. Heldigvis skulle de fleste i gruppen vår bo på et hotell i Dubai før hjemreisen, så vi fikk sneket oss med, og var så heldige at vi fikk være gjester på et rom noen timer. Ikke bare bare å skulle farte rundt i en storby med kofferter på slep.

Vi koste oss på Grand Hyatt hele dagen, før vi satte snuten til flyplassen og hjemover. Vi hadde nå vært på reise i 4 uker, og det skulle bli deilig å komme hjem tikl Jul.

Grand Hyatt var for øvrig et flott hotell, med flere restauranter, bakeri, bassengområder og flotte både inne og uteområder. Det var genuint pyntet til jul i restaurant områdene.

Vi fløy Ethiopian Airlines, da vår reise startet i Zimbabwe, og det var mer lønnsomt for oss å fly med de tur/retur i forhold til å fly hjem med Emirates, som ville vært det mest naturlige valget å fly med fra Dubai.

Vi vil igjen få takke Berg Hansen på Jessheim for all hjelp med planlegging av reisen i Afrika, med opphold i Zimbabwe, Victoria Falls og Rovos Rail, før vi kom til Sør Afrika og reiste videre på cruise med en herlig gjeng på gruppetur, også bestilt gjennom Berg Hansen.

Vi har tidligere besøkt Dubai og Abu Dhabi, hvor vi så litt mer av disse metropolene, og det kan du lese om her:

DUBAI, November 2012 | Eventyrlysten

Cruise fra Cape Town til Dubai, 1.-20. Desember 2024- Fujairah, UAE

18. Desember

Fujairah, De Forente Arabiske Emirater

Fujairah City er hovedstaden i emiratet Fujairah i De forente arabiske emirater. Det er den syvende største byen i UAE, som ligger ved Omanbukta. Dette er den eneste av Emiratene som ikke har kystlinje til Persia bukta. Emiratet dekker et område på omtrent 1450 kvadratkilometer, og har rundt 256 000 innbyggere.

Fujairahs landområde består i hovedsak av fjellandskap, og er brutt opp av flere enklaver som tilhører både andre emirater og Oman. 

Fujairah Fort

Vi startet dagen med et besøk på Fujairah Fort. Det dateres tilbake til 1500-tallet, og er blant de eldste så vel som de største slottene i landet. I dag er det blant de viktigste turistattraksjonene i byen. Det er sannsynligvis det eldste fortet i UAE og ble okkupert av wahhabistene.

Fra taket på fortet fikk vi god utsikt mot byen, og den enorme Fujairah moskè, som er den nest største i De forente arabiske emirater, etter den i Abu Dhabi. Den hvite granitt- og marmorbygningen er pyntet med seks 100 meter høye minareter, og har plass til opptil 28 000 tilbedere. Det er ikke åpent for ikke-muslimer

Utenfor fortet ligger Fujairah Heritage Village, en av de mest populære attraksjonene i emiratet, og gir besøkende en unik kulturell og historisk opplevelse. Friluftsmuseet viser det tradisjonelle emiratiske livet gjennom ulike tradisjonelle bygninger, inkludert en moské, fort, vakttårn, souk og bolig.

Vi besøkte Fujairah museum, et arkeologi- og lokalhistorisk museum .

Så gikk turen videre.

Vi kjørte oppover i fjellene, og kom etter hvert til et utkikkspunkt til et fort, Bithna Oasis.

Nesten hele veien kjører vi langs jernbane spor. Det blir stadig bygget nye tuneller, broer og spor for jernbanenettet i UAE.

Friday Market

Langt oppe i fjellet kommer vi til Friday marked. Det heter fredags marked, men er åpent hele uken. Når du er midt i ørkenen, dukker den opp fra ingensteds med utvalg av frukt og grønt som man kanskje ikke har sett noen andre steder, gryter og panner, tepper, krukker, kurver mm. De serverer kokt og grillet mais på stedet. Er man turist, tar de som regel seg godt betalt, så her må man prute.

Vi kjørte en annen vei tilbake til byen, og det er mye å se langs veien, og Moskeèr er det overalt. Et stykke kjørte vi en ny vei med tuneller gjennom et fjell pass.

Vi kjørte så gjennom et område hvor nye nabolag poppet opp.

Al Bidiya Mosque

Vår neste stopp var på Al Bidiya Mosque, som lå langt utenfor byen. Her ble vi litt overrasket, da vi hadde kjørt så langt, for å se denne lille gamle moskeèn. Men det er en historisk moskè. Det var den eldste kjente moskeen i landet, før oppdagelsen i september 2018 av ruinene av en 1000 år gammel moske som dateres tilbake til den islamske gullalderen, i byen Al Ain, Emiratet i Abu Dhabi.

Så gikk turen tilbake til skipet. Det var et godt stykke å kjøre, så det var igjen mye å se langs veien.

Tilbake i byen passerer vi oljetanker i hundre talls, hvis ikke tusen talls. Fujairah by har omlastningshavn og bunkringshavn for olje, hvor rørledninger fra Abu Dhabi bringer olje over Hajarfjellene og utenom Hormuzstredet. Omlastningshavnen har en stor mengde anløp av oljetankere, som tidvis fører til forurensing av havområdet rundt Fujairah by. Fujairah er blant de fattigere emiratene i FAE. Havnen i Fujairah er likevel en av verdens største bunkringsstasjoner

Allerede i 16 tiden setter vi kursen videre mot Abu Dhabi.

På kvelden hadde de ansatte om bord på skipet en avskjeds forestilling for oss gjester, og de sang og danset. Veldig imponerende, og antagelig en artig greie for de ansatte å få holde på med.

Cruise fra Cape Town til Dubai, 1.-20. Desember 2024- Oman

17. Desember

Oman- Muscat

Vi hadde en fin innseiling til denne spesielle vakre byen, der den ligger i blant fjell og hav.

Bukta i Muscat er veldig vakker. Det er vanskelig å forstå at den for bare 40 år siden var en liten middelalderlig by omgitt av en bymur med tre porter som ble lukket ved solnedgang.

Sultanatet Oman er et arabisk land på Den arabiske halvøya. Det grenser i nord og nordvest til De forente arabiske emirater, i vest til Saudi-Arabia og i sørvest til Jemen. Landet har kystlinje mot Omanbukta i nordøst og Det arabiske hav i øst og sørøst.

Muskat er hovedstad og største by i Oman. Selve byen Muscat har ca. 630 000 innbyggere, men med forsteder har den ca. 1 560 330 innbyggere. Den er en av Midtøstens eldste byer, og har vært kjent siden det andre århundret.

Vi var med på en rundttur som het Mystical Muscat, hvor vi fikk se ganske mye av stedet.

Grand Mosque

Vi startet med et besøk på Grand Mosque. Sultan Qabus-stormoskeen er hovedmoskeen i Sultanatet Oman. Den ble bygget i 2001 og ligger i hovedstaden Muskat. Den regnes som et av de viktigste byggverkene i Oman og er også blant verdens største moskéer, og rommer ca 25000 mennesker.

Her var det bare å dekke seg til, både armer, ben og hode må være tildekket. Ikke hvite klær, og synlige tatoveringer må dekkes til. Jeg hadde en splitt i skjørtet mitt bak, og ble nektet å gå inn i det første rommet vi gikk inn i av en vakt. I hovedrommet gikk jeg midt i gruppen, for å skjule splitten…

Det er flere bønne rom her, men hoved rommet er det mest imponerende med et praktfull stor lysekrone inne i kuppelen.

Det er mange imponerende bygg i området.

Vi kjørte tilbake til Muscat, og på veien fikk vi fin utsikt over byen.

Vi besøkte Sultanens palass, Al Alam Palass.

I dette området ligger også nasjonal museet, og man kommer nære den gamle bymuren.

Bait Al Zubair Museum

Bait Al Zubair er et museum som ligger på Al Saidiya Street, Old Muscat, Oman. Museet har en omfattende samling av eldgamle våpen, inkludert khanjar, husholdningsutstyr og kostymer. Utenfor museet ligger en omansk landsby og souk i full skala.

Muttrah Souk

Vi kjørte tilbake til bukta i Muscat, og besøkte Muttrah Souk. Det er enormt stort, så her kan man nesten gå seg bort. Her får man kjøpt krydderier, stoffer, smykker og alt mulig av nips.

Besøket i Muscat var over, og vi reiste tilbake til skipet. Ombord var det flere arabere som var invitert på lunsj.

Det ble en vakker kveld, og vi kunne nyte en fin solnedgang.

Turen går videre til Fuijairah, Arabiske Emirater

Cruise fra Cape Town til Dubai, 1.-20. Desember 2024- Seychellene

Etter nok en sjødag den 10. Desember ankommer vi

11. Desember

Mahe, Seychellene

Vi ankommer Seychellene i 13 tiden. Vi legger til havn i Mahe, som er den største øya i denne øygruppa. Vi ligger i hovedstaden Victoria hvor omtrent 90% av befolkningen bor. Ca 70 000 mennesker. Det er et fiskemottak der vi legger til, og det kan vi kjenne på lukta….

Vi reiser rett ut på utflukt, på noe som kalles korall cruise. Vi reiser ut med en stor Katamaran.

Etter hvert kommer det “submarine” båt, som vi går om bord i for å se på livet under vann.

De som ville kunne bade, snorkle eller bli med en Rib inn til ei strand. Vi prøvde oss på å snorkle litt, men det var litt sjø, og det var mye gress i vannet, så det var dessverre ikke så mye å se. Dagen etter var det andre som var på samme utflukten, og de fikk faktisk se en hval hai, noe jeg fremdeles drømmer om å få oppleve.

På vei tilbake til havnen, underholdt de betjeningen som var med om bord på katamaranen. Det ble bra stemning.

12. Desember

Vi hadde 2 dager på Seychellene. Denne dagen var vi me på utflukt for å se litt mer av Mahe, og reiste også litt rundt på øya. Vi startet dagen med ett besøk i en botanisk hage.

I parken var det noen store land skilpadder, Tortois. De så nesten litt kunstige ut, da skallet var vått av regnværet.

Vi var på en liten rundtur i byen, og besøkte et marked.

I en rundkjøring er det en spesiell klokke som byen er kjent for.

Vi kjørte til andre siden av øya hvor vi besøkte et hotell, og fikk oss en forfriskning. Her var det fine strender, og vi hadde mulighet ti å kose oss en stund på stranda. Men været var ikke med oss denne dagen. Vi ruslet litt rundt, og kikket oss litt rundt i området.

13.-16. Desember

4 nye sjødager. 2 dager i det Indiske hav, så to dager i det Arabiske hav. Underveis krysset vi ekvator, og da er det alltid seremoni om bord på cruise skip. Denne gangen kom også kong Neptun på besøk, og alle førstegangs kryssere måtte drikke en shot, kysse en fisk, og ble så “døpt”

Det ble mye lydbok og strikking disse dagene, samt noen runder på treningsrommet. Vi var også med på en “skattejakt”, som gikk ut på å finne forskjellige kunstverk mm rundt om kring på skipet. Et morsomt tidsfordriv.

Det er litt forskjellige aktiviteter på dekk man kan gjøre, som shuffle board, minigolf, paddel og crocket.

Dagene gikk i sus og dus, og vår neste havn var Oman.