I Luang Prabang, er det ca 50 000 innbyggere. Fra 1300 tallet var byen i lange perioder hovedstad i riket Lan Xang, som geografisk til en viss grad tilsvarer dagens Laos.
Luang Prabang ble i 1995 oppført på Unescos verdensarve liste.
Byen, som ligger ved Mekong, 42 mil nord for Vientiane, som er hovedstaden i Laos, er kjent for en høy konsentrasjon av buddhistkloster og buddhistmunker. I 2010 har byen 33 tempel/kloster, hvorav noen ble bygd allerede på 1600 tallet.
Vi hadde en ettermiddagsutflukt i byen. Vi ruslet litt i gatene, og var innom noen templer.
Luang Prabang
Luang Prabang
Luang Prabang
Luang Prabang
Luang Prabang
Luang Prabang
Luang Prabang
Luang Prabang
Er mange templer i Luang Prabang
Luang Prabang
Staselige båter
Templer i Luang Prabang
Templer i Luang Prabang
wat xieng thong temple
RestaureringLuang PrabangOfring på bilenMunker i gatene, Templer i Luang Prabang
Vi ruslet en tur langs Nam Khan river, som renner gjennom hele Luang Prabang. Det er en side elv fra Mekong. Det går en gang bro over til den andre siden.
Håndtverker ved Nam Khan riverNam Khan river
For å se på solnedgangen, gikk vi opp på Phousi Mountain, et lite fjell i byen, og får en panorma utsikt over Luang Prabang. Det er 328 trinn å gå opp. Du vil se Buddhas underveis og på toppen er et godt utsiktspunkt for bilder under solnedgang. Men vær obs på at det kan være veldig masse mennesker der, så kan være lurt å være tidlig ute hvis man ønsker seg en fin plass.
På vei opp til Phousi MountainPå vei opp til Phousi MountainPå vei opp til Phousi MountainPå toppen på Phousi MountainUtsikt fra Phousi MountainUtsikt fra Phousi MountainUtsikt fra Phousi MountainUtsikt fra Phousi Mountain
Her kan man gå forskjellige veier opp og ned, og vi kom rett inn i nattmarkedet når vi kom ned igjen.
På vei ned fra Phousi Mountain
National museum, ved nattmarkedet
Natt marked
Natt marked
En flott kveld på Mekong.
Vakker kveld i Luang Prabang
Vi gikk så tilbake til båten for middag, før vi ruslet en kveldstur i byen. Vi gikk igjen en tur på nattmarkedet, før vi prøvde en pub for å smake det lokale ølet.
Natt marked
Natt marked
Natt marked
På Natt marked
15. 01.2019
Ny dag, og vi får se mer av Luang Prabang.
National Museum og Royal Palace Det kongelige palassemuseum i Luang Prabang (også kjent som “Haw Kham” eller “Golden Hall”) var en gang Laos kongelige palass. Det huser mange interessante historiske gjenstander. Hvert element forteller en historie … så her kan man lære masse om Laos sin historie. Palasset ble bygget i 1904, og har en blanding av Laos tradisjonelle og franske stil. Det ble bygget for kong Sisavang Vong og hans familie i den franske kolonialtiden. Etter kong Sisavang Vongs død var kronen Prince Savang Vatthana og hans familie den siste til å okkupere palasset. Etter revolusjonen i 1975 ble bygningen overtatt av regjeringen. Slottet ble da omgjort til et nasjonalmuseum og åpnet for publikum i 1995.
Før man går inn i museet, må man legge fra seg ev store vesker/sekker og kameraer inne i ett hus på området. Man får en nøkkel til ett skap. Det er dessverre ikke lov til å ta bilder inne på museet.
Parken utenfor The Naional museum
Naional museum
Naional museum
Naional museum
Haw Pha Bang, en utsmykket paviljong som huser den stående Buddha-statuen kalt Prabang. Tidligere ble Prabang-statuen og mange andre religiøse gjenstander plassert i palasset, frontfløyen.
Naional museum Naional museum
Her finner man også ett eget hus med kjøretøy og biler som de kongelige har hatt oppgjennom årene.
Naional museum
Naional museum
Naional museum
Naional museum
Vi kjørte Tuk Tuk til Ock Pop Tok. Grunnlagt i 2000 av engelskkvinne Joanna Smith og Laotian Veomanee (Veo) Douangdala. Ock Pop Tok eller OPT har vokst fra en liten butikk som bare selger noen få design, til å bli en av de viktigste tekstilene og kunstneriske institusjoner i hele Laos og Sørøst-Asia. Ock Pop Tok er nå et team på over 78 ansatte.
Luang Prabang
På rundtur med Tuk Tuk
Langs veien Luang Prabang
Ock pop tok
Ock pop tok
Ock pop tok
Her farger de silken med naturlige råstoffer.
De har også kurs her for de som har lyst til å lære å veve, eller andre teknikker de bruker i tekstil.
Ock pop tokOck pop tok
Vårt neste stoppested før lunch er Wat Xieng Thong Temple Wat Xieng Thong befinner seg på spissen av Luang Prabang-halvøya, og er en av Laos vakreste og rikelig innredede templer. Det er et kongelig tempel bygget av kong Setthathirath i 1559 på bredden av Mekong-elven. Det er en av de få templene som ikke ble ødelagt under Black Flag Army invasjonen i 1887. Det er to innganger til templet. Veiens oppføring er gjennom en forseggjort port, toppet med en sirkulær stupa. Innføringen fra Mekong-elva pleide å være hovedinngangen i tidligere århundrer. Det var oppføringen som kongen brukte da han kom med båt fra kongeslottet. En lang, bred trapp fra Mekong-elven fører til templet; i nærheten av toppen er to store hvite løver.
inngangen fra gaten, Wat Xieng Thong Temple
Wat Xieng Thong Temple
Wat Xieng Thong Temple
Wat Xieng Thong Temple
Brudepar utenfor Wat Xieng Thong Temple
Brudgommens sko
Wat Xieng Thong TempleWat Xieng Thong Temple
Wat Xieng Thong Temple
Wat Xieng Thong Temple
På kvelden var det Pandaw Ba Ci Ceremony. Denne spesielle Laos seremonien består av bønn, drikke Lao whisky, og landsbyens folk binder bomullsarmbånd rundt håndleddet. Ritualet er ment å beskytte deg, gi deg lykke, god helse, og sikker god reise.
Seremoni på båten
Ba ci ceremoni
Ba ci ceremoni på båten
Ba ci ceremoni på båten
Knyter på bomullsbåndKapteinen knyter på bomullsdbånd
Det var en vakker solnedgang denne kvelden, og etterpå var det lokale dansere som underholdt oss.
Etter hvert blir alle med på dansen.
16.01.2019
Denne morningen står vi opp ekstra tidlig, kl 0500. Vi skal være med på Alms Offering. 200 munker går hver morgen rundt i byen og samler inn ris. Noe gir de videre til de fattige, og resten er mat til dem selv.
Klart til Alms Offering
Gjør oss klar til Alms Offering
Alms Offering
Det er mange turister som kommer inn til Luang Prabang på morgenen for å overvære Alms Offering. Det kryr av biler i gatene.
Etterpå går vi på morgenmarkedet. Her er det ferske grønnsaker, fisk, kjøtt med mer og få kjøpt.
Morgen marked
Morgen marked
Morgen marked
Morgen marked
Morgen marked
Morgen marked
Morgen marked
Morgen marked
Morgen marked. Legg merke til rottene i bånd…
Vi tar en tur tilbake på båten til frokost. Det ligger mange båter langs elvebredden, som venter på konene som har vært på marked og handlet.
Handlet på morgen marked
Handlet på morgen marked
Handlet på morgen marked
Så er vi klar for formiddags ekskursjon. Vi tar igjen Tuk Tuker, og kjører litt utenfor sentrum. Først til en smed.
Etterpå besøker vi Ban Xang Khong. Her lager de Papir. De viser frem hvordan de lager det, og hvordan de dekorerer papirene.
Tresorten som de lager papir av
Lager kort
Lager papir
Dekorert papir
Elefant bæsj papir
Tørking av ferdig dekorerte papir
Maling på kort de selger
Vi går innom ett sted som lager tre skulpturer.
TreskjærereTreskjærer
Turen går så videre til Ban Pha Nom. Her besøker vi en sølv smie, og de har også en butikk vi er innom. Tror ikke det var så mange av oss som var så veldig imponert over dette stedet…
Vi reiste så tilbake til båten. Litt å se på underveis her også.
Langs veien
Langs veien
Langs veien
Langs veien
Langs veien
Langs veien
Langs veien
Før middag var det farvel presentasjon av mannskapet.
Farewell by the crew
Etter middag ruslet vi litt rundt i Luang Prabang. Dette var vår siste dag i Laos, og vi måtte bli ferdig med souvernir handelen.
Luang Prabang
Papirkort, nattmarked
Vårt elvecruise fra Kina til Mekong var over. Å være på elvecruise er veldig spennende. Det er ikke så mange gjester på båten, så man blir greit kjent med folk hvis man vil. På Pandaw Laos er det plass til 20, men på denne seilingen var vi bare 15. Gruppen er ikke så stor på utflukter, og man kommer tett innpå lokalbefolkningen, da man reiser litt utenfor de største turistbyene. Kan absolutt anbefales.
Takk til Kina Reiser hvor vi bestilte vår reise. De er behjelpelig med å planlegge etter ønske, om man ønsker å utvide turen.
Vi reiste videre til Thailand og Hua hin, og hadde en uke der etterpå. Jeg har skrevet om Hua hin tidligere, så gå gjerne inn på innlegget for å lese mer om Thailand.
Vi fortsetter ferden nedover elven, med Laos på vår venstre side, og Thailand på vår høyre.
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
På elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Vi har en liten stopp i Pak Tha for shipsformaliteter, ca 30 minutter.
Stopp for skipsformaliteterStopp for skipsformaliteterLangs elven
Vi seiler videre, og på ettermiddagen har vi en stopp i
Pan Pak Sith Village
Khmu etnisk minoritetsgruppe. Den oprinnelige befolkning i Laos representeres av mon-khmer-talende grupper (først og fremmest khmu), som i dag utgjør ca. 25% av landets befolkning. De er en Østroasiatisk språkgruppe. Austroasiatiske språk er en språkfamilie i Sørøst-Asia og det nordøstlige India. Navnet kommer fra greske ordrøtter og betyr Sør-Asia. De austroasiatiske språkene snakkes ikke i en sammenhengende region, fordi den splittes opp av andre språk og språkfamilier. Det har blitt antatt at talerne av austroasiatiske språk tilhører en veldig gammel befolkning i Sør- og Sørøst-Asia, og at talerne av de andre språkene har kommet til regionen seinere.
Religion er Animisme. Respekt for åndelig mester. Animisme har blitt forstått som en tro på en upersonlig kraft (mana) som ligger bakom alle fenomener (animatisme, krafttro), og troen på en individuell sjelelig bestanddel i alle ting. Sjeletro.
De dyrker ris. Har gris, høns og geiter, og de jakter på rotter.
Ender og hønerRottefellerRottefelleBan Pak Sith Village
De lager sine egne bambuskurver og stråtak.
De håndlager også møbler av teak.
Håndlager teak bord
Det bor 41 familier i landsbyen.
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Passer på småsøsken
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Vaskerom, Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Her kan man se stor forskjell på de som jobber, og de som “ikke gidder” som vår guide sa. Kan selvfølgelig også komme av sykdom. De har bygget seg ett lite krypinn, og det er heller ikke så veldig tett…
Ban Pak Sith VillageBan Pak Sith Village
Vi var på besøk på skolen. Da vi kom, var ungene midt i time. Vår guide Bee tok en liten engelsk time med de, og gikk gjennom det engelske alfabetet, med sang. Stor stas blandt ungene, og de var villig med.
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Ban Pak Sith Village
Engelsk med Bee
Etterpå fikk de en fotball fra båten, og det ble fotballkamp ute.
Fotball kampFotball kamp
Jentene drev med egen lek, og hoppet strikk.
Tilbake til båten, og vi fortsetter ferden nedover Mekong. Vi nyter dagen, og sitter ute på dekk og følger med på livet nedover elvebredden.
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven, vann bøfler
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Død gris flyter i elven
Langs elven
Plukket bananer til båten
Langs elven
Langs elven
Etter en stund, møter vi en annen Pandaw båt. Vi begynner å gå short for enkelte typer av drikkevarer ombord, og får litt påfyll, men gjester og ansatte slår av en kjapp prat over rekka 🙂
Møter en annen Pandaw båtMøter en annen Pandaw båt
I 17 tiden la båten til på en sandbank langs elven. Det var tid for Pandaw BBQ and Coctail party før middag.
Langs elven
Bbq og coctailparty on the riverbank
Bbq og coctailparty on the riverbank
Stoler og utstyr ble bært i land. Det ble tent lykter og bål. Det ble servert Coctail og grillspyd, og det var underholdning fra mannskapet med lokale sanger, og i blandt gjestene hadde vi også en ung gutt fra Tyskland som tok ett par låter på gitaren. Det var en utrolig fin stemning.
Bbq og coctailparty on the riverbankBbq og coctailparty on the riverbankDet går mot kveldSolnedgangUnderholdning, kokken og servitørenUnderholdning
Etterpå sendte vi opp lys lanterner, og kapteinen gikk rundt og ønsket oss happy life, good healt and live for a thousen year.
Floating fire lanternFloating fire lantern
Da vi var klare til å pakke sammen igjen, og gå tilbake til båten for middag, hadde det meste av sandbanken ast ut i elven, da det var mye vann i elven, og den stadig steg.
Vi overnattet her for natten.
11. 01.2019
Vi seiler i 5 nye timer, før vi kommer til det neste stoppet.
Nesten hele sandbanken fra kvelden før har rast ut i elva
Geit som står strandfast i elva
Langs elven
Pandaw
Langs elven
Langs elven
På elven
Langs elven
Langs elven, Vannbøfler
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Pak Ou Buddha Caves og Elephant Camp
Vi legger til langs elven, og går om bord i en long boat. Denne båten tar oss til Pak Ou Buddha Caves. En av de mest respekterte hellige steder i Lao; Pak Ou Caves har en historie som går tilbake tusenvis av år. Pakket med over 4000 buddha ikoner. Ligger i en dramatisk kalkstein klippe på det punktet der Mekong slutter seg til Nam Ou-elven. Det er to huler å besøke, den nederste hulen heter Tham Ting og den øvre hulen Tham Theung, begge har miniatyr buddhistiske figurer som hovedsakelig er laget av tre.
Pak ou Buddha caveMange turister som er innom Pak ou Buddha cave
Vi går opp en ganske lang trapp til den øvre hulen, hvor det er en del statuer. og noen veggmalerier, før vi går ned og inn i den nedre hulen.
Pak ou Buddha cave
Pak ou Buddha cave
Pak ou Buddha cave
Pak ou Buddha cave
Pak ou Buddha cave
Pak ou Buddha cave
Pak ou Buddha cave
Nedre hule
Veggmalerier på limestone klippenVeggmalerier på limestone klippen
Etterpå tar vi turen til andre siden av elven. Her besøker vi en Elefant Camp.
Elefant camp
Elefant camp
Vi forer elefantene med noen bananer, og etterpå kan vi være med å bade med elefantene hvis vi vil. Det fristet ikke veldig mye, da Mekong ikke er den reneste elven, og det er heller ikke fritt for elefant møkk her.
Elefant camp
Elefant camp
Elefant camp
Elefant camp
Elefant camp
Elefant camp
På ettermiddagen besøker vi
Ban Xang Hai Village, Whiskey Village.
Ban Xang Hai eller Whisky Village er en liten landsby nær Mekong-elven. Det trekker besøkende med sin spesielle sterke whisky produsert av ris som gjæres og selges i flasker. Lao-Lao utgjør en integrert del av Lao-kulturen. Det brukes under seremonier for velsignelse, og turister tilbys ofte en shot med brannvann (eller stort glass) når de besøker landsbyen. Besøkende får muligheten til å kjøpe denne alkoholiske etableringen, men de som foretrekker vann i stedet for whisky, kan se lokalbefolkningen veve Laosilke.
Flaskene med Whiskey kan også inneholde slanger eller skorpioner. Hvis du vil prøve noen av de fineste og sterkeste Lao Lao er, bør du ta en tur hit.
Ban Xang Hai Village, whiskey village
I den blå kurven har denne damen shotteglass oppi, og vi får smake på den lokale whiskyen. Disse glassene blir ikke vasket mellom hver gang, men de regner med at spriten er så sterk, at den vil drepe alt av bakterier.
Ban Xang Hai Village, whiskey villageBan Xang Hai Village, whiskey village
Denne byen er mer preget av turisme. Her finner man også veverier, pottemakeri, og masse souvernir butikker.
Tempel plassen her er det mye å se på.
Ban Xang Hai Village, whiskey village
Ban Xang Hai Village, whiskey village
Husene her er også litt mer moderne. Både tre hus og mur hus. Spesielt fine inngangsdører på flere av de nye husene.
Tre hus, Ban Xang Hai Village, whiskey village
Ban Xang Hai Village, whiskey village
Ban Xang Hai Village, whiskey village
Ban Xang Hai Village, whiskey village
12. 01.2019
På elven
Fiske oppdrett, langs elven
Ny bro, langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Langs elven
Morgen utflukt i
Ban Nasarn Village.
Det bor ca 300 personer i byen, 32 familier. De er animismer, som respekterer familieforfedre og Hmong-Yao språk gruppe. En svært tonal språkfamilie i Sør-Kina og Nord-Sørøst-Asia. Han Yao er en ganske stor minoritet. De bor hovedsakelig i fjellrike sørlige Kina, men de er også funnet i Nord-Thailand (der de er kjent som Mian) og Nord-Laos og Vietnam .
På vei inn til landsbyen treffer vi på noen barn som driver og skyter med sprettert.
Ban Nasarn Village
Her driver de med trevirke. De dyrker også ris, har husdyr som griser, kuer og høner.
De tre små griser
Ban Nasarn Village
Ban Nasarn Village
Treindustri
Treindustri
Ban Nasarn Village
Husdyr
Ban Nasarn Village
Husdyr
Lager kurver
Kurvfletting
Viser stolt frem håndarbeide
Laget rygg sekk av rispose
Tyske NGO støtter landsbybeboerne med solpanel for strøm, tilgang på vann, skole og hus til læreren.
Ban Nasarn VillageKlesvasken
De har en mølle laget av sandstein, hvor de kverner bla maiskorn.
Korn mølle
Prøver kverna
Mange er veldig fattige her, og man ser flere av barna på rundt 5-6 år, går og bærer på småsøsken, da foreldrene er ute og jobber. Man ser at flere av de minste ungene som løper rundt ikke har på seg truser eller bukse. Grunnene til dette er at de ikke er “renslige” enda, og her har de ikke bleier.
Ban Nasarn Village
Passer på lillebror
Ban Nasarn Village
Ban Nasarn Village
Ban Nasarn Village
Ban Nasarn Village
Ban Nasarn Village
Passer små søsken mens foreldrene er ute og jobberBan Nasarn VillageBan Nasarn Village
Her er det mange hus med stråtak. De har heller ikke vinduer. De fyrer med bål inne for matlaging. Tidligere bodde dette folket i fjellene, men måtte flytte nedover for å kunne forsørge seg med grønnsaker osv.
Ban Nasarn Village
Trevirk
Mange landsbyer i Laos, må befolkningen bidra med å drive avl av grønnsaker og ris og lignende, så de får nok kvantum totalt til å selge, så noen stopper og tar med avlingen for salg.
Tilbake på båten, og turen går videre
Xayaburi Dam
På ettermiddagen kommer vi til Xayaburi Dam. Xayaburi Dam er en vannkraft sluse på nedre Mekong-elven. Den 4. mai 2007 undertegnet Lao-regjeringen et samarbeidsavtale med Thailands CH. Karnchang Public Company for utviklingen av dette vannkraftprosjektet. Hovedformålet med dammen er å produsere vannkraft. Prosjektet er omgitt av kontroverser på grunn av klager fra nedstrøms miljøvernere. Foreløpig konstruksjon begynte tidlig i 2012, men arbeidet med selve dammen ble suspendert kort tid etterpå på grunn av klager fra Kambodsja og Vietnam nedstrøms. Xayaburi Dam er den første av de 11 dammene som er planlagt på nedre Mekong.
Vi nærmer oss sluser
Xayaburi Dam
Xayaburi Dam
Xayaburi Dam
Xayaburi Dam
Xayaburi Dam
Xayaburi Dam
Xayaburi Dam
2 Pandaw båter i Xayaburi Dam
Xayaburi Dam
Xayaburi Dam
Xayaburi Dam
Vi la til ved elven ett lite stykke nedenfor slusene, ved Ban Huay Kau Luang Village.
13.01.2019
Ban Huay Kau Luang Village.
Dette er en landsby som Laos Pandaw aldri hadde besøkt tidligere. Noen av de ansatte på båten, tok en liten rundttur i landsbyen kvelden før, for å få litt informasjon om byen.
Tidlig på morningen ruslet vi inn i byen. Her driver de også med jordbruk, fiske og har husdyr
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Her var det stort sett tre hus, og flere hadde fliser på gulvene. Er litt bedre velstand her. En familie tjener ca 2500 dollar i året.
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Trhus i Ban Huay Kau Luang Village
Trehus u Ban Huay Kau Luang Village
Mur hus i Ban Huay Kau Luang Village
Ny bygg Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village Ikke alle hus er like fine…
Det bor ca 450 mennesker i denne landsbyen. De har både barne og ungdomskole. Bygges en ny skole i byen også.
Skole Ban Huay Kau Luang VillageSkole Ban Huay Kau Luang Village
Er flere butikker rundt om i byen.
Denne dagen skulle det være en seremoni i byen på morningen, så det var flere som gikk rundt med noen krukker de samlet mat ol i. Det var også første gang de fikk besøk av turister, så hele landsbyen var ute for å se på disse store hvite menneskene som kom på besøk.
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Borgermesteren i Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village, Fest drakt
Her har ungdommen mobil
Ban Huay Kau Luang Village
Alle har samlet seg ute for å se på oss turister som er på besøk i byen
Alle har samlet seg ute for å se på oss turister som er på besøk i byen
De som følger oss gjennom byen blir flere og fler
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Ban Huay Kau Luang Village
Kapteinen er også ute og prater med folk
Ban Huay Kau Luang Village
Munker på vei inn til byen for å samle inn mat ol.
Munkene kommer for å samle inn matMunkene kommer for å samle inn mat
Tilbake på båten fikk vi en omvisning på båten. VI var inne hos kapteinen, og noen fikk også prøve å styre båten. Vi ble vist vaskeriet, kjøkkenet og motorrommet.
Omvisning på båten, inne i styrhuset hos kapteinenOmvisning på båten, inne i styrhuset hos kapteinenOmvisning på båten, inne i styrhuset hos kapteinenOmvisning på båten, kjøkkenetOmvisning på båten, vaskerietOmvisning på båten, motorrommet
Etter lunch, hadde vi “Cooking Demonstraion” med kjøkkensjefen. Han viste oss hvordan man lager “Tum Som” (papaya salat) og “Boud Mak Auo” (Gresskar i kokosnøtt melk)
Kokkekurs
Vi satte nå kursen oppover elven igjen, og passerte igjen slusene. Vi la til i Ban Muang Khay Village for natten.
14.01.2019
Vår ferd på Mekong går mot slutten. Dette er vårt siste stopp før vi kommer til Luang Prabang. Da vi har seilt nedstrøms, og det gikk litt raskere enn planlagt, har vi fått besøke litt flere steder enn det sto i programmet , og vi har fått se mange spennende steder.
Vi har overnattet ved Muang Khay Village, og vi starter morningen med å reise til
Kuang Si Waterfall
Her går man først gjennom en bjørnepark, med ………., før man kommer til bassengene, med det fantastiske azurblå vannet.
Kuang Si Waterfall Park
Kuang Si Waterfall Park
Kuang Si Waterfall Park
Kuang Si Waterfall Park
Kuang Si Waterfall Park
Kuang Si Waterfall Park
Kuang Si Fossen er den største i Luang Prabang-området med tre nivåer som fører til en 50 meter fossefall i spektakulære azurblå bassenger før de strømmer nedstrøms. I ett av bassengene kan man også bade, og er veldig populær blant både turister og lokalbefolkningen. Du kan bytte klær til svømming ved trehyttene som ligger nær inngangen. Bassengene har også kaskader på opptil fem meter høyt med deilig kaldt vann på grunn av skyggen gitt av den omkringliggende frodige, tropiske jungelen. Det er stier som gjør at du kan klatre opp til toppen der du kan se strømmen som fôrer inn i fossen og nyte noen mer naturlige bassenger.
Kuang Si Waterfall ParkKuang Si Waterfall ParkKuang Si Waterfall ParkKuang Si Waterfall ParkKuang Si Waterfall ParkKuang Si Waterfall ParkKuang Si Waterfall Park
Utenfor Kuang Si Watefall garden, var det ett marked hvor man fikk kjøpt både mat og klær. Her var det også restauranter.
Utenfor Kuang Si Waterfall Park
Utenfor Kuang Si Waterfall Park
Utenfor Kuang Si Waterfall Park
Utenfor Kuang Si Waterfall Park
Utenfor Kuang Si Waterfall Park
Utenfor Kuang Si Waterfall Park
Butterfly park
300 meter fra Kuang Si-fossen, ligger Kuang Si Butterfly park. Rt prosjekt som ble startet i januar 2014 fra 2 nederlandske lidenskapelige folk fra Holland. Oppdraget er å skape et forskningsenter som studerer og publiserer om Laos sommerfugler, vertsplanter og bevaring på grunn av miljøspørsmål i Laos. Butterfly Park er åpen for skolene for å øke bevisstheten om den vakre og sårbare naturen i Laos, og gi dem læringsmateriell til å utdanne og forstå viktigheten av å bevare sin vakre natur for deres helse, lykke og økonomisk trygghet i fremtiden. Butterfly Park ønsker å skape finansiering også for lokale skoler. Så barna kan komme for å lære om deres lokale natur.
Buterfly gardenButerfly garden
Buterfly garden
Buterfly garden
Buterfly garden
Buterfly garden
Buterfly garden
Buterfly garden
Buterfly garden
Buterfly garden
Buterfly garden
Buterfly garden
Vi ruslet en liten runde i Muang Khay Village, før vi gikk ombord i båten for lunch.
Muang Khay Village
Muang Khay Village
Muang Khay Village
Muang Khay Village
Muang Khay Village
Muang Khay Village
Muang Khay Village
Muang Khay Village
Muang Khay Village
Tilbake på båten, spiste vi lunch, før vi hadde kurs i håndkle og serviett bretting.
Welcome to the Golden Triangle, the centre of the world’s drug trafficking.
Den gylne triangel er et område som dekker 367 000 kvadratkilometer i Sørøst-Asia, der en betydelig del av verdens opium har blitt produsert siden begynnelsen av det tjuende århundre. Dette området er sentrert rundt møtestedet til grensene som skiller Laos, Myanmar og Thailand. Den gylne triangels fjellrike terreng og avstand fra store bysentre gjør det til et ideelt sted for ulovlig valmue-dyrking og trans nasjonal opiumsmugling. Inntil slutten av 1900-tallet var den Gyldne Triangelen verdens største produsent av opium og heroin. På 1990 tallet, fikk myndighetene flere av bøndene som hadde opiumsplantasjer til å gå over til å dyrke andre ting, som ananas, mais og lignende.
I dag er det lite tegn på at det ikke var så lenge siden dette var en av de farligste delene av verden, med sin narkotika produksjon og smuglerruter.
I dag finnes det nok enda opiumsplantasjer og narkotikasmugling i dette området.
En FN rapport fra 2014 sier problemet har forverret seg i det siste tiåret. Den viste at opiumproduksjonen i The Golden Triangle hadde tredoblet seg siden 2006, med den illegale narkotikahandel i regionen verdt 16,3 milliarder dollar. Området produserte 762 tonn opium i 2014, som utgjør om lag 76 tonn heroin. Dette området er kjent som “Golden Triangle”, en av verdens mest travle narkotikahandel sted.
07.01.2019
Chiang Saen
På ettermiddagen ankommer vi Chiang Saen.
Chiang Saen er en viktig entrepôt for Thailands handel med andre land på den øvre delen av Mekong-elven. Byen ligger i Chiang Rai-provinsen, like sør for Golden Triangle, hvor Thailand, Laos og Burma møtes. Her finnes mange ruiner av templer fra 1300 tallet.
Tempel ruiner fra 1300 tallet
Vi hadde ettermiddagen til fri disposisjon, og ruslet litt rundt i byen. Vi passerte ett marked som ligger langs Mekong elven, før vi svingte opp hovedgaten, en fargerik gate med mat marked, og flere restauranter.
Chiang Saen
Chiang Saen
Marked Chiang Saen
Chiang Saen
Chiang SaenChiang Saen
Chiang Saen
Chiang Saen
Chiang Saen
Chiang Saen
Chiang SaenChiang SaenChiang SaenChiang Saen
På kvelden kom det en lokal dansegruppe på besøk på båten, og vi fikk underholdning med Thai Tradisjonell dans fra nord Thailand.
Tradisjonell Thai dans
Tradisjonell Thai dans
Tradisjonell Thai dans
Tradisjonell Thai dans
08.01.2019
Tachilek- Myanmare
Vi kjørte i ca 40 minutter til Mae Sai, som er i Thailand, og hvor vi passerte grensen over til smugler byen Tachilek i Burma. En litt spesiell grense overgang, da det er venstre kjøring i Thailand, og høyre kjøring i Burma. Her krysser de over i kjørefeltene for å komme på riktig side av veien. Det samme gjelder da fotgjengerne.
På vei til TachilekMae Sai- En regnværsdagMae Sai- En regnværsdagMae Sai- Grenseovergang fra Thailand til BurmaMae Sai- Grenseovergang fra Thailand til Burma
Vi tok noen små tuk tuk-er til Tachilek Shwedagon Pagoda. Opp til pagodaen var det en litt bratt bakke. Her orket ikke Tuk tuk-en vår og dra opp hele bakken, så her var det ut å dytte.
Tuk tuk TachilekTuk tuk tur i TachilekTachilek Shwedagon PagodaTachilek Shwedagon PagodaTachilek Shwedagon PagodaTachilek Shwedagon PagodaTachilek Shwedagon Pagoda
Her er det ingen hindring å kjøre moped på regnværsdager. Mange kreative løsninger…
Regnværsdag i TachilekTachilekTachilek
Etterpå kjørte vi til ett kinesisk tempel, og vi fikk også en liten kikk inn til munkene, og så hvordan de bodde.
Vårt siste stoppested i Tachilek var på ett marked. Her ble det solgt masse fake varer til en billig penge, da det også var tax fritt her.
På vei tilbake til The Golden Triangle, kom vi oppi ett trafikkork. Det viste seg at buddaen som de mente stoppet regnværet da de 12 unge guttene fra ett fotballag ble sperret inne i en grotte pga kraftig regnvær i mars i 2018, hadde bursdag. Det samlet seg tusenvis av mennesker for å hylle han, og derav kaos på veiene.
TrafikkaosTrafikkaos
Fyller opp bilene…
Tilbake på the Golden Triangle, hadde vi lunch på Serene hotell, som ligger langs Mekong elven.
Turen gikk videre til
Opium Hall
Opiummuseet er et av de beste stedene du kan besøke for å få en forståelse av hvordan det ble så stort og hvordan det ble utryddet. Den gylne triangelen pleide å være beryktet som en av de største produsentene av opium. Ulike thailandske organisasjoner ledet av det kongelige prosjektet har brukt tiår med å kjempe mot denne handel. Som en del av denne kampanjen ble Opiumhallen bygget for å utdanne folk om farene ved stoffet gjennom en underholdende utstilling som sporer opiums historie fra første gang, for 5000 år siden, til nåværende problemstillinger av narkotikamisbruk og avhengighet.
Hall of OpiumHall of OpiumOpiumspiper, Hall of Opium
09.01.2019
Dai Sa-Ngo
Startet dagen med å kjøre opp til ett utsiktspunkt, hvor man får utsikt over aller de tre landene på the Golden Triangle, Laos, Burma og Thailand.
The Golden Triangle, Burma, Laos, Thailand
Morgen utflukt med traktor til landsbyen Dai Sa Ngo ved The Golden Triangle. Her var det tidligere opiumsplantasjer, men i dag dyrkes det ris og diverse frukt/grønnsaker.
“Traktor” tur“Traktor” turThe Golden Triangle, ut på turLangs veien til Doi Sa-NgoLangs veien til Doi Sa-NgoLangs veien til Doi Sa-Ngo, Rismarker i bakgrunnenAnanas plantasje, Langs veien til Doi Sa-NgoDoi Sa-Ngo, Vann tårnInne i Traktoren
I Doi Sa-Ngo er de katolikker.
Gravplass, Doi Sa NgoKirke i Doi Sa Ngo
Noen bor fremdeles i stråhus, uten vinduer. Her fyrer de med ved inne, hvor de har kokeplass til matlaging.
Stråhus i Doi Sa NgoHusdyr, Doi Sa NgoFrysør i Doi Sa NgoDoi Sa NgoDoi Sa NgoButikk i Doi Sa NgoDoi Sa NgoDoi Sa NgoValpen følger lekent med på ved saging.Bensinstasjon I Thailand hyller de kongen overalt.
Akha etnisk gruppe, som jeg også har skrevet om tidligere. Tygger betelnøtter for å få svarte tenner. Bruker “sølv” lue osv.
Folkene som bor i dette området er veldig små. Selv jeg på mine 160 cm, følte meg høy.
Betel svarte tennerVi møtte en dame i den lokale drakten, tilhørende “sølv” lueVi møtte en dame i den lokale drakten, tilhørende “sølv” lue“Traktor” på vei tilbake igjen til the Golden Triangle
Vi besøkte så Buddha Statuen på The Golden Triangle, og ruslet litt rundt i området.
Golden Buddah, The Golden TriangleThe Golden TriangleThe Golden TriangleThe Golden Triangle
The Golden Triangle
The Golden Triangle
Markedsbod
Om å få mynten til å stå på høykant
The Golden Triangle
The Golden Triangle
The Golden Triangle
Tilbake til båten for lunch, før vi setter kursen videre nedover elven. Vi sjekker samtidig ut av Thailand, og har en liten stopp på Laos siden, for å sjekke inn i Laos.
Stopp for innsjekk til LaosStopp for innsjekk til LaosLangs elven, Golden Triangle
Og vi fortsetter ettermiddagen nedover elven.
Langs elven, Golden TriangleLangs elven, videre i LaosLangs elven, videre i LaosLangs elven, videre i Laos. Hvite hegrerLangs elven, videre i LaosLangs elven, videre i LaosLangs elven, videre i LaosLangs elven, videre i LaosLangs elven, videre i Laos
Vi sjekket ut av hotellet, og ble kjørt med buss til en speedbåt som ventet på oss ved elvebredden på Mekong elven i Jinghong. Pandaw, vår elvecruise båt ventet lenger ned i elven på grensen mellom Kina og Laos. På grunn av lite vann i elven, kunne ikke båten gå motstrøms helt opp til Jinghong.
Vi forlater hotellet, og blir kjørt til båten.
Langs elvebredden kunne vi se mye av det nye som blir bygd i Jinghong området.
Vi brukte ett par timer, før vi ankom Guan Lei Port og passerte gjennom kinesisk pass kontroll, for å sjekke ut av Kina. Vi var nå kommet til delen av Mekong, hvor vi fikk Laos på den ene siden av elven, og Burma / Myanmare på den andre.
Pandaw, Kapteinen ønsker velkommen
LAOS- offisielt Den demokratiske folkerepublikk Laos, er en innlandsstat i Sørøst-Asia som grenser til Myanmar og Kina i nordvest, Vietnam i øst, Kambodsja i sør og Thailand i vest. Folketallet er anslått til nærmere 7 millioner. En tredjedel av befolkningen ligger under den internasjonale fattigdomsgrensen, og er en av de fattigste landene i Asia. Størstedelen av befolkningen bor i lavlandet langs elven Mekong, som renner gjennom landet fra nord til sør. Elvene er også viktige som ferdselsårer, ettersom veiutbygging er krevende og kostbart i det fjellrike landet. Laos er ett kommunistisk land.
Speedbåten som fraktet oss fra Jinghong
Vi sjekket så inn på Pandaw, som skulle være vårt hjem de neste 12 dagene. Pandaw har 10 koselige rom, og rommer 20 gjester. På dette cruiset var vi 15. Vel om bord, var vi klare for å reise litt videre nedover elven, mens vi fikk servert en god lunch, før vi nådde vårt første stoppested langs elven.
Kontoret på PandawLugaren vårLugaren
Vi seiler nedover elven, på vei til vår første landsby. Å cruise på Mekong med sitt fantastiske landskap av pittoreske åssider, og dramatiske klipper er ett flott skue. Enkelte steder er strømmen i vannet veldig røff, og da går det virkelig unna, og kapteinen må hele tiden være årvåken for steiner ol i elven.
Nedover Mekong
Ban Chiang Kaeng Village
På ettermiddagen besøkte vi en Lao Lue landsby med trehus, lokaltempler og lokalt helsesenter. Her bor det ca 60 familier. Lue-folkene flyttet fra Xishuangbanna Kina til Laos. Tai Lue er en etninsk gruppe fra Kina, Laos, Thailand, Burma og Vietnam. Her er språketTai Kadai. (Tai-kadai-språk, også kalt kadai- eller kradai-språk, er en språkfamilie som omfatter språk i Sørøst-Asia og det sørlige Kina, blant annet thai og laotisk. Disse språkene ble tidligere sett på som en del av den sinotibetanske familien, men blir i dag sett på som en uavhengig familie)
Velkomst i Ban Chiang Kaeng VillageNysgjerrige unger…Ban Chiang Kaeng VillageNysgjerrige ungerFolk slår villig av en prat
Alle ungene i landsbyen fikk blyanter fra båten.
Fornøyde barnKoke plassViser stolt frem “redskapen”Ban Chiang Kaeng VillageLandsbyens butikk, Bensin på flaskerLandsbyens butikk. Her får man til og med kjøpt truser 🙂Landsbyens butikk, viser lodd for å veie varerLager krutt til våpen for jaktLandsbyhus med parabol
Her er de Buddister, og de har ett tempel, som ligger på en bakketopp der vi kan se utover landsbyen. Takene på hvert hus i byene vender i samme retning til Mekong-elven. De livnærer seg med å plante klebrig ris og langbønner, som de gjør i ytterkantene av landsbyen, nærliggende en fjærbro/hengebro.
Landsbyens tempel, bygd ved det eldste treet i landsbyenLandsbyens tempelKlærne til munkene ved tempeletInne i Landsbyens tempelUngene stiller villig opp til fotogrferingBan Chiang Kaeng villageByens pagodaHenge broLandsbyens markerVært ute og jobbet på markenePå jakt med hjemmelagede børserLandsbyens skoleBan Chiang Kaeng VillageKlesvask til tørkEtt vanlig hjem i landsbyenBanan palmer
Tilbake på båten, var det velkomst og presentasjon av mannskap, før Coctail hour og middag.
Pandaw på elvebreddenPresentasjon av sjefsmannskapetLitt spill før coctail hourDessert på kveldens middag
6. Januar
Vi fortsetter reisen nedover elven. En flott morgen, og det er mye å se på langs elven.
Tidlig morgen, langs elvebreddenTidlig morgen MekongFiskere, MekongLandsby langs elvebreddenBåttrafikk MekongFrakt av kveg på Mekong
Vårt første stopp denne morningen var i
Ban Don Jai Village
Tjoring av PandawVi er klare for å gå i land på Ban Don Jai Village
En veldig fattig landsby. Akha etnisk minoritetsgruppe. Kinesisk tibetansk språkgruppe. Her bor det ca 45 familier, 420 mennesker totalt på begge sider av elven, altså både på Laos siden og Burma siden. Vi var på Laos siden. De har ikke strøm, bortsett fra noen har solpanel. Noen har også parabol, og de får inn Thai Tv.
Ban Don Jai VillageBan Don Jai VillageBan Don Jai VillageParabolBan Don Jai Village, Landsbyhus
Mennene her kan ha flere koner. De tilber deres forfedre og eldre mennesker i landsbyen, men har ingen religion. Damene bruker “sølv” lue, og tygger betel nøtter for å gjøre tennene svarte. som seg hør og bør en vakker dame i følge deres skikk. Damene jobber ute på rismarkene, og noen av fedrene er hjemme med barna. De livnærer seg også av griser, høner og kuer, samt jakt av fugler, ekorn og lignende.
Viser oss hvordan man forbreder Betel nuts. Legg merke til de sorte tenneneBan Don Jai VillageBetel nuts
“Sølv lue”
LandsbyguttLandsby ungerHusdyrFanget blue fisherFanget fuglerBarnevaktenKvinnene på vei ut på rismarkene for å jobbeKlesvaskKlesvaskBan Don Jai VillageBan Don Jai Village, rismarker
Båten hadde med en gave til skolen i landsbyen. De fikk en bunke med nye skrivebøker. Små ting som dette betyr veldig mye i en fattig landsby.
Skoleungene følger medLæreren og skoleungene, mottat nye skrivebøkerSkrivebøker til skolenNysgjerrige unger
Akha folket har hatt mange rare skikker opp gjennom tiden. Det betydde blant annet ulykke å få tvillinger. Hvis det skjedde måtte de drepe dem, ved å putte aske i munnen dems til de ble kvalt. Da myndighetene fikk rede på denne skikken, fikk de en slutt på dette. En annen skikk var at hvis en kvinne fikk ett barn utenfor ekteskapet, satte hun seg i ett kryss. Den første mannen som gikk forbi, måtte ta henne til kone, og forsørge henne og barnet. Dette har det også blitt slutt på, da det ble urettferdig at en mann kanskje måtte fø på flere koner enn han hadde råd til.
Tilbake på båten hadde vi en liten innføring i Lao språket før Lunch. Vi hadde så en rask stopp i Ban Xieng Khao Village for formaliteter på skipet og mannskapet, før vi fortsatte ferden nedover elven.
Mekong
Mekong
Mekong
På Mekong
På Mekong
På Mekong
På Mekong
På Mekong
På Mekong, banan plantasje
Langs Mekong, grønnsaks hager
På ettermiddagen besøkte vi
Ban Pha Khao Village
Lue etnisk minoritets gruppe. Her bor det ca 90 familier. De er Buddister, og har ett tempel på toppen av ett fjell, med flott utsikt. De tilhører Tai Kah Dai språk gruppe. Her dyrker de gummiplanter til Kinesere. Lokalbefolkningen eier 70%, og har en 30 års kontrakt.
Her lager de også flettede gjerder og matter.
Ban Pha Khao VillageBan Pha Khao VillageBan Pha Khao Village, Produksjon av gjerer, matter olBan Pha Khao VillageBan Pha Khao VillageMatlaging, Ban Pha Khao VillageHøne føtterBBQBan Pha Khao VillageStrømmålereBan Pha Khao Village, Kant av ølflaskerNy byggBan Pha Khao VillageBan Pha Khao VillageBan Pha Khao VillageBan Pha Khao Village, TempelBan Pha Khao Village, TempelBan Pha Khao Village, Tempel byggKatter på tempeletUtsikt fra Ban Pha Khao Village, TempelBan Pha Khao Village
En flott kveld på Mekong.
Kveldssol over MekongBan Pha Khao Village, Kveldssol over Mekong
7. Januar
Allerede kl 0730 seilte vi videre. Det var en litt tåkete morgen, da det er ganske så kaldt om nettene her, bare 13-14 grader.
Misty morningMisty morningMisty morning
Ban Pong Laow Village
Ligger i Laos, men her snakker de Myanmarsk. De har kun hatt skole i denne byen i 2-3 år, så her har de nettop begynt å lære seg å lese og skrive, så de eldre her kan ikke det. Her er det også griser og høner overalt, og de livnærer seg av jordbruk. De er katolikker, og hadde en liten gravplass midt i byen.
Pandaw. Legg merke til livbåten bakerstBan Pong Laow VillageBan Pong Laow VillageBan Pong Laow VillageBan Pong Laow VillageKatolsk kirkegård i Ban Pong Laow VillageKamp hanerBan Pong Laow VillageBan Pong Laow Village
Her besøkte vi Hot Springs. Vi hadde en fin gå tur på ett par kilometer før vi kom til de varme kildene. På veien passerte vi en elvovergang, hvor det var laget en bro av planker og stauer på kryss og tvers. Her tok de betalt av de som skulle krysse elven.
På vei til hot springsBro over elvenBro over elven“Bom stasjon”Veien går over elvenPå vei til hot springs
De varme kildene var på kokepunkt, og betjeningen om bord, hadde med egg, så vi kokte egg mens vi var der, som vi spiste.
Landsby koneHot springsHot springskoking av egg, Hot springsKoking av egg Hot springsEggene klare for servering
Butikk langs veien
Langs veien tilbake til båten
Videre denne dagen, og vi nærmer oss The Golden Triangle. Langs elven dukker det opp flere og flere templer og buddaer.
På Mekong
Pandaw
Langs Mekong
Langs Mekong
Vei bygging Langs Mekong
Vei bygging langs Mekong
Telt leir…Langs Mekong
Budda, Langs Mekong
Langs Mekong
Langs Mekong
Langs Mekong
Langs Mekong
Langs Mekong
Det er trist å se all søppla som ligger og slenger langs og i Mekong. Her har de ingen innsikt i forhold til hva plast og all søppel gjør med naturen.
Banan plantasje. Mye søppel i skråningen, Langs MekongMye søppel Langs MekongEnda en søppel plass Langs Mekong
Gummi fra plantasj
Gummi fra plantasje, Golden Triangle
Langs Mekong
På ettermiddagen har vi en liten stopp på The Golden Triangle, skips formaliteter og passkontroll, før vi ankommer Chiang Saen i Thailand.
PasskontrollGolden TriangleFerge trafikk, Golden TriangleCasino Golden Triangle