9. August 1945 kl 11.02. “Fatboy” ble sprengt over Nagasaki.
80 prosent av bygningene innen to kilometer fra senteret ble jevnet med jorden. Men denne bomben hadde industriområder som hovedmål og ble sluppet utenfor byen. Derfor ble tapet av menneskeliv mindre enn i Hiroshima, selv om denne bomben hadde mye mer sprengkraft.
Ved slutten av året var 74 000 mennesker som hadde opplevd angrepet, døde. Bare 150 av disse var militærpersonell. I tillegg har de som overlevde bombene og etterkommerne deres, slitt med senskader som kreft og misdanninger.
Nagasaki Bomb museumNagasaki Bomb museumNagasaki Bomb museum
Nagasaki er en havneby på sørvestkysten av øya Kyushu i Japan. Nagasaki ligger ved en lang bukt som danner Kyushus klart beste naturlige havn. Byens forretningssentrum og den viktigste boligbebyggelsen er på en liten slette ved slutten av bukten. To elver atskilt av en fjellrygg danner de to dalene som byen ligger i. Det mest tettbebygde området er innesluttet på et nokså lite område.
Innseiling Nagasaki
Denne havnen lå i byen, så her var det bare å gå ut, og rett inn i byen.
Nagasaki havn
Vi startet dagen med å reise til Atomic Bomb museum og memorial Park.
Vi reiste tilbake til båten og tok lunch der, før vi tok bena fatt rundt i byen.
NagasakiNagasakiNagasakiNagasaki
Vi gikk opp til Glover Garden. En vakker park, hvor man får fin utsikt over byen og havnen. Glover Garden var hjemmet til en skotsk kjøpmann, Thomas Blake Glover, 1863. Dette er de eldste western style hus i Japan.
Vi gikk videre til China Town. Dette var stort sett bare en gate på ca 200 meter, så det var igrunn fort gjort.
China TownChina TownChina TownChina TownChina TownNagasaki, utenfor China Town
På vei tilbake til båten, gikk vi en runde på en promenade, gjennom en park som førte ned til havnen Her nøt vi en flott ettermiddag.
NagasakiNagasakiNagasakiNagasakiNagasaki
Da vi kom tilbake til båten, foregikk det en vennskaps seremoni på kaia. Det var dans og underholdning av barn, og Nagasakis ordfører overrakk en plankett til kapteinen og crue på båten.
En seremoni på kaia. Beboere i Nagasaki overrekker en plankett til kapteinenEn seremoni på kaia. Beboere i Nagasaki overrekker en plankett til kapteinenEn seremoni på kaia. Beboere i Nagasaki overrekker en plankett til kapteinenEn seremoni på kaia. Beboere i Nagasaki overrekker en plankett til kapteinenUnderholdning og dans av barn, 4-6 år gamleUnderholdning og dans av barn, 4-6 år gamle
Sakaiminato er nok ikke Japans turistby nr 1. Bor ca 35 000 mennesker her. Denne lille rare byen, med alle Ge Ge Ge no Kitaro manga figurer. 177 fine bronsje statuer av varierte størrelser, strekker seg nedover i Mizuki Road på begge siden av veien.
Sakaiminato portGe Ge Ge no KitaroGe Ge Ge no KitaroGe Ge Ge no Kitaro Mizuki Road Mizuki Road
Alle kan se og berøre bronze statuer, som står på en svart granittbase. Hver statue er høyt vurdert som et kunstverk. Disse yokai-skulpturene tiltrekker seg mange besøkende til Sakaiminato hvert år og holder byen aktiv.
Ge Ge Ge no KitaroGe Ge Ge no KitaroGe Ge Ge no KitaroGe Ge Ge no KitaroGe Ge Ge no Kitaro
Sakaiminato er hjemmet til Shigeru Mizuki, skaperen av GeGeGe no Kitaro. Tegneseriefigurene ser man i mange former over hele Japan. I Mizuki Road, ligger også ett Ge Ge Ge no Kitaro museum.
Shigeru MizukiGe Ge Ge no Kitaro, Museum
Nesten alle butikkene, dekor, benker osv i denne gaten har noe med disse figurene å gjøre.
Mizuki Road Mizuki Road Mizuki Road
Havnen i Sakaiminato har en lang historie som havn for San’in-regionen. Etter andre verdenskrig har byen tjent som base for fiskeindustrien for hele Vest-Japan. Derfor er marinproduktbehandling også en stor industri i byen. Her drives det også med trelast.
Port i Sakaiminato
Ligger mange fiskebåter langs elven her. Ellers er det ikke så mye mer å si om Sakaiminato. En koselig avveksling fra storbyene vi hadde besøkt de siste dagene.
FiskebåterFiskebåterFiskebåter
På vei tilbake til båten gikk vi innom en liten park, ruslet litt rundt i ett boligområde, og vi gikk også forbi ett maritimt museum.
Gatelangs i SakaiminatoEn liten park i SakaiminatoEn liten park i SakaiminatoMaritimt museum i SakaiminatoMaritimt museum i SakaiminatoEtt klassisk hus i byen
Tilbake på havnen handlet vi noen lokale produkter, Sake og Kimono
Utsalg fra lokale på havna, prøving av kimonoUtsalg fra lokale på havnaUtsalg fra lokale på havnaUtsalg fra lokale på havna
Etter enda en sjødag var vi i Shanghai. Shanghai er den største byen i Folkerepublikken Kina, og er verdens største havneby. Det bor over 23 millioner mennesker i Shanghai provinsen, og rundt 10 millioner i bykjernen.
Da båten vi seilte med er for stor til å gå opp i Huangpu river som går helt inn til byen fra Gulehavet, var det igjen satt opp shuttlebusser fra båten, ca 50 minutters busstur inn til sentrum, hvor vi ble sluppet av ved
Bund promenaden. Her får man en fin utsikt over skylinen på andre siden av elven, forretningssenteret Lujiazui. Man har kolonistil bygningene ved siden av promenaden, og langs gatene er det mye flott dekor av blomster.
Etter å ha ruslet litt på promenaden, tok vi en taxi over på den andre siden av elven, til hotell Grand Hyatt. Vi hadde bestilt ett rom her for natten, da båten skulle ligge over til neste dag, og det var ikke avgang før kl 18.00. Hotellet ligger i Jin Mao tårnet, og gjesterommene finner man fra 58-85. etasje. Vi bodde 69. etasje, så vi hadde grei utsikt fra rommet. Noen tradisjonelle kinesiske kulturelementer er tydelige i utformingen av denne skyskraperen, som begynner med navnet “Jin Mao”, som oversettes direkte til “Golden Prosperity.” Alle fordelingene av strukturen er fokusert rundt nummer 8, som er en veldig heldig nummer i Kina (i Mandarin, “åtte” høres veldig ut som “velstand”). Bygningen har 88 etasjer.
Hotell Grand Hyatt og Shanghai TowerGrand Hyatt HotellUtsikt fra hotelletGran Hyatt HotellUtsikt fra hotellet
Etter innsjekk og en lunch på hotellet, tok vi en drosje til Det gamle franske kvarteret. Området er fylt med vakre bygninger.
Det Gamle Franske Kvarteret er et hipt område hvor utlendinger liker å oppholde seg i stor grad. Mye av grunnen til at det er så populært her, er et resultat av de lange, nydelige gatene som er perfekt for en gåtur. Mange av dem er designet i en sør-europeisk stil med store palmelignende trær tett-i-tett på hver sine side av gaten. Her er det stor variasjon av hippe gatekafèer og restauranter, barer, kunstgallerier og antikkbutikker.
Det Franske kvartaletDet Franske kvartaletDet Franske kvartaletDet Franske kvartalet
Vi tok så bena fatt mot Shanghai Old Street. På veien var det mye spennende å se, og vi ruslet igjennom forskjellige områder i byen, hvor man fikk se hvordan de lokale lever.
Gatelangs i ShanghaiGatelangs i ShanghaiGatelangs i ShanghaiGatelangs i ShanghaiGatelangs i Shanghai
Shanghai Old Street, eller mer offisielt Fangbang Road, er et ideelt sted å oppdage hvordan Shanghai var i fortiden. Mange bygninger kan spores tilbake til Ming og Qing dynastiene. I tilknytning til Yuyuan Garden og Towns God Temple, er den gamle gaten en karakteristisk sentrert på turisme, shopping, underholdning og kulturell utstilling, hvor du kan finne livsstilene i gamle Shanghai. Som en miniatyr i den gamle bydelen i Shanghai, er det også samlet mange kjente gamle butikker og restauranter, smykke butikker, tavernaer, tehus og kommersielle hus. Crowned som en “overfylt korridor i byen”, med dekorerte bueganger i begge ender. Fryktelig mye folk, spesielt turister her.
Shanghai Old streetShanghai Old streetShanghai Old streetShanghai Old streetShanghai Old streetShanghai Old streetShanghai Old street
Det begynte å gå mot kveld, og vi gikk ned til The Bund igjen. På veien stoppet vi innom Mercedes me, som var en utrolig moderne flott restaurant og bar.
Mercedes meUtenfor Mercedes me
Om kvelden er Bunden spektakulært opplyst. De historiske bygningene i kolonialtiden er overfor Bund promenaden, er fortryllende. Over Huangpu-elven ser man over på alle skyskraperne som er opplyste, og flere av de skifter mønster og farger. Flere opplyste båter er å se på elven. Det er hyggelig å spasere her på kvelden.
The BundUtsikt fra The BundThe BundUtsikt fra The BundTv tårnet by night ShanghaiUtsikt fra The BundUtsikt fra The BundUtsikt fra The Bund
The Colonial districtThe Colonial district
Vi hadde lest at det skulle være masse spisesteder og gamle butikker langs Nanjing Road. Det var den travleste shoppinggaten i Shanghai, omgitt av toppmoderne kjøpesentre. Vi gikk i kø, og kunne ikke se så mange spisesteder. Vi tok derfor en drosje over til hotellet vårt igjen, og tok middagen der.
Etterpå tok vi heisen opp i 87. etg, hvor det er bar. Flott utsikt også på kvelden.
Utsikt fra baren på hotellet
Neste dag startet vi morningen med å ta en tur opp i Shanghai Tower. Denne bygningen er 632 meter høy, og er den nest høyeste bygningen i verden, etter Burj Kalifa. Her kommer man opp på observasjons dekket i 118. etg. Bygget sto ferdig i 2015, men var ikke åpent for publikum før i April 2017. Her tar man verdens andre raskeste heis for å komme opp, som gjør 74 km pr time. Veldig greit å ta turen opp her i 0900 tiden, da vi nesten var alene på observasjons dekket, og det var ingen ventetid og kø.
Shanghai TowerShanghai TowerUtsikt fra Shanghai Tower. Hotellet vårt til venstre, og Shanghai Finance Tower til venstreUtsikt fra Shanghai TowerUtsikt fra Shanghai Tower
Vi tok så en runde rundt i business området. Her har de laget fortauet som en gangbro langs og over veier, så man slipper å gå i trafikken overhodet. Her og der er det trapper ned til butikk sentere og lignende.
shanghai financial districtshanghai financial districtshanghai financial districtshanghai financial districtshanghai financial district, Tv Towershanghai financial districtRundkjøring i shanghai financial districtMidt rabatt i shanghai financial district
Shanghai er en by hvor det er mye å se og gjøre. Kommer gjerne tilbake igjen hit en gang i fremtiden for å se enda mer. Synd det er så lang reise hit, så man ikke bare kan ta en lang helg…
Så var tiden kommet for å reise tilbake igjen til båten. Vi tok en drosje da det er så billig her i Kina. Vi betalt kun 120,- for turen som var ca 3 mil unna.
31.10.2018
En ny sjødag, og vi satte igjen snuta mot Japan. Det ble feiret Halloween på båten denne dagen. Det ble dekorert med masse Håndkle figurer rundt ved bassenget, og ellers med gresskar og diverse dekor. Vi ble oppfordret til å kle oss ut til middag, så vi gjorde det beste ut av det med det vi hadde tilgjengelig. En sort Eye liner 🙂
Etter en ny sjødag var vi i Qingdao. Det siste døgnet hadde vi ladet batteriene etter Beijing, og var klar for nye opplevelser.
QINGDAO er en kinesisk storby og havneby i provinsen Shandong ved Kinas kyst mot Gulehavet. Befolkningen innen bygrensene anslås til ca 2 584 000, men hele det subprovinsielle området har ca 7,0millioner innbyggere. Byen er en av Kinas viktigste flåtebaser, og hovedkvarter for Kinas nordflåte.
Byener blitt til en typisk kinesisk millionby. Den var arrangør by for seilingskonkurransene under Sommer-OL 2008. Qingdao, som ligger i den sørøstlige delen av Shandong-provinsen, er en vakker kystby med klar luft og fortryllende havutsikt. Det grenser til Det gule hav på to sider, har den største badestranden i Asia og produserer det milde Tsingtao øl.
Vi tok shuttlebuss fra båten, og ble sluppet av ett stykke oppe i byen, ved ett kjøpesenter. Vi ruslet litt her, før vi satte kursen mot stranden og Zhan Bridge. På veien ramlet vi innom ett utendørs matmarked, 1902, hvor de serverte og solgte mye spennende “mat”…
port til Matmarked
Matmarked
Matmarked
Matmarked
Matmarked
Matmarked
Matmarked
Matmarked
Matmarked
Grønne trær, blått hav og azurblå himmel danner et lyst og fargerikt bilde her. Byen er også kjent som Sveits av Orienten. Følger man gaten Zhongshan Road nedover i byen, kommer man til stranden og Zhan Bridge (Zhaoqiao pier). Vi var her ved lavvann, og det var mange ivrige Shell plukkere på stranden. Zhan Bridge er en lang stripe som strekker seg ut i havet og var den første kaien i Qingdao. En åttekantet paviljong kalt Billowing Back og Forth Tower, står ved enden av bryggen og ble bygd i 1930. Selve bryggen ble startet i 1891 og ofte utvidet. Zhanqiao Pier vises på etiketten til Tsingtao Brewery ølflasker og forsiden av bokser
Zhen bridgeZhen bridgeShell sankingZhen bridgeBillowing Back og Forth TowerZhen bridgeLavvann
Fra broen har man utsikt til byens Tv tårn, Qingdao Sightseeing TV Tower er rangert som No.1 Iron Tower i Kina, 230 meter høyt. Bortsett fra funksjonen som fjernsynstårn, er det også en stor turistattraksjon i Qingdao. Den roterende vakttoren på 160 meter gir et fugleperspektiv av hele byen. Man ser også ut til ett fyr.
Tv tårnet
Fyrtårn
Qingdao
Vi fulgte videre strandpromenaden som var veldig flott.
Strandpromenaden QingdaoStranden i QingdoStranden i Qingdo
Vi ruslet så opp i byen igjen, og gikk innom St. Michael’s Cathedralen. Ett veldig populært omåde for bryllupsfotografering. Det var i hvert fall 6 par som tok bilder på tidspunktet vi var der.
Siden 1903 har det blitt produsert Tsingtao Beer. De har brukt den samme unike prosessen siden, orginalt fraTyske og Britiske bosettere. Tsingtao øl er ikke bare det mest populære ølet i Kina, men også det mest solgte kinesiske ølet i USA. På havnen ved båten sto det representanter fra bryggeriet. De ga ut smaksprøver, og markedsførte bryggeriet som man kan besøke i byen. 🙂
Båten la til i Tianjin, ca 3 timers kjøretur fra Beijing. Tianjin eren kinesisk storby som er hovedstad i den selvstendige byprovins av samme navn i det nordlige Kina. Befolkningen innen bygrensene anslås til 11,5 millioner, for hele byprovinsen til 15,2 millioner.
Vi skulle på utflukt til Beijing med overnatting, for å få med oss mest mulig av Beijing, så vi rakk ikke å se noe av Tianjin. Men Beijing var jo en av høydepunktene med masse historiske steder på denne turen, så vi valgte dette.
Beijing er Kinas hovedstad, og har vært det siden1949. Også før det i en rekke perioder, til sammen over 600 år. Det bor ca 20 millioner mennesker her, og ca 8 millioner bare i bykjernen.
Vi var veldig heldige denne dagen, da vi hadde ett flott klar vær i Beijing. Den berømte “smogen” har forsvunnet litt ut av byen, da de har jobbet effektivt med å få renere luft i Kina og Beijing. De store fabrikkene er flyttet ut av byen. Det er plantet masse trær, og nesten alt av mopeder er elektriske. Det er derfor heller ikke så mye støy ute i trafikken. På den 3 timers lange kjøreturen fra Tianjin, var det mye å se på underveis. Her er det også høst i Oktober, og det var flere steder flotte høstfarger.
På vei til Beijing
Når vi kom til Beijing, startet vi med ett besøk på Temple of heaven.
Temple of Heaven Park ligger i Chongwen District, Beijing. Opprinnelig var dette stedet hvor keiserne av Ming-dynastiet (1368 – 1644) og Qing-dynastiet (1644 – 1911) holdt himmelens tilbedelsesceremoni. Det er det største og mest representative eksisterende mesterverket blant Kinas gamle offerbygninger. Først bygget i 1420. I 1988 ble det åpnet for publikum som en park, som viser gammel filosofi, historie og religion.
Lang gang på vei inn til Temple of heavenFolk tilbringer dagen ved Temple of heavenFolk tilbringer dagen ved Temple of heavenTemple of heavenTemple of heavenTemple of heavenTemple of heaven
Etterpå var det tid for lunch, og den ble inntatt på ett hotell. Her fikk servert mange retter. Kinesisk selvfølgelig. Var masse deilig mat.
Lunch
Så gikk turen videre til The Forbidden City. Den forbudte by er det tidligere keiserlige palass i sentrum av Beijing i Kina. Foran det gigantiske palassområdet er Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen). Hovedinngangen til palasset kalles Den himmelske freds port. Palasset var Kinas regjeringssete under Ming– og Qing-dynastiene fra år 1422, da det sto klart. Navnet kommer av at området i keisertiden var avstengt for vanlig folk; bare keiserfamilien og hoffet hadde adgang. Området er på hele 720 000 kvadratmeter, og har 800 bygninger med over 8 000 rom
I beijing er det mange som kjører moped hele året. De har noe som nesten ligner soveposer rundt seg når de kjører. De frakter også alt mulig med mopeder…
Langs veienLangs veienI trafikken
Vi kjørte så til Tiananmen Square. og den himmelske fredsplass, som er verdens største torg. Torget er på 400 000m2. Størstedelen av torget er ett åpent område for militærparader. Her er også den himmelske freds port som leder til den Forbudte by. På plassen står det også ett monument for folkets helter, og det kinesiske nasjonalmuseum. Vi fikk også her med oss en fantastisk solnedgang, med brennende Orange himmel.
på vei til The Tiananmen SquareThe Tiananmen SquareThe Tiananmen SquareThe Tiananmen Square, Den himmelske freds portThe Tiananmen Square
Denne dagen var snart forbi. Vi var innom en restaurant og spiste middag, hvor vi igjen fikk mange retter, med peking and som hovedrett, før turen gikk til hotellet, Wanda Vista, ett 5 stjerners luxus hotell som ligger i business området i Beijing. Flott hotell, med veldig bra frokost buffet.
Restaurant for middagInngangsparti på restaurant for middagPeking andFlott måne denne kvelden.
25.10.2018.
Ny dag i Beijing. Vi måtte tidlig opp, da vi skulle videre allerede kl 0730. Turen gikk i dag først til Den kinesiske mur.
På vei ut av byen, kjørte vi forbi flere spesielle bygg i området vi bodde, og vi kjørte så gjennom OL parken.
Den kinesiske mur er et komplekst forsvarsverk i Nord-Kina og regnes som verdens største byggverk. På kinesisk heter den chángchéng 長城, som betyr den lange muren. Muren markerer grensa mellom det kinesiske kjerneområdet og steppene i nord og nordvest, der nomader tradisjonelt har holdt til. Den kinesiske mur er de fleste steder 6–10 m høy. Muren er bygd som et forsvarsverk, fullført under Ming-dynastiet (1368–1644). Den faller delvis sammen med en eldre mur, som ble påbegynt på 300-tallet fvt. Den kinesiske mur sies å ha en lengde på rundt 8850 kilometer inkludert sidelinjene. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang den er fordi det kommer an på hvilke byggverk man regner med. Mange av murene ligger nå i ruiner. Med regelmessige mellomrom er det bygd firkantede vakttårn.
Man kan gå opp på 2 forskjellige sider av dalen. Vi gikk opp på den bratteste, og det var litt av en treningsøkt. Trappene er det ujevne steg på, og enkelte steder er det veldig bratt. Vi gikk opp til tårn nr 10, som var nesten på toppen. Det var ganske grått denne dagen, så sikten var ikke maksimal.
Ming Tombs, Gravplass for 13 keisere. Ming-gravene er en samling av mausoleer bygget av keiserne av Ming-dynastiet i Kina. Den første Ming keiserens grav ligger nær hovedstaden Nanjing. Imidlertid er flertallet av Ming-gravene plassert i en klynge nær Beijing og kollektivt kjent som Ming Dynasties tretten graver. Etter oppførelsen av keiserpalasset (Forbidden City) i 1420 valgte Yongle keiseren sin gravplass og opprettet sitt eget mausoleum. De etterfølgende keiserne plasserte sine graver i samme dal.
Vi besøkte en av plassene, hvor det også er ett museum med flere av gjenstander, klær og kroner fra denne tiden utstilt.
Kart over The ming tombs
I denne dalen er det mange eple plantasjer, og vi passerte flere. De sto flere steder og solgte epler langs veien også.
Eple plantasjeUtsalg eplerUtsalg epler
Lunch tid, og den ble inntatt på en Jade utsalgsplass. Her var det masse Jade smykker og Jade skulpturer.
Så gikk turen tilbake til båten, en ca 3,5 timers kjøretur igjen. Igjen måtte jeg ta litt bilder langs veien.
ShinkansenLangs veienLangs veien
Tilbake på båten ventet en liten Samurai på rommet….
Etter en seildag var vi nå kommet til Kina, Dalian. Dalian var allerede på 500-tallet en av Kinas viktigste havner.
Stedet ble okkupert av britene i 1858men ble returnert til Kina i 1880-årene.Byen fikk navn etter bukten den ligger ved, Dalianwan. Qing-dynastiet bygde ut byen til det viktigste støttepunktet for nordflåten, som imidlertid gikk tapt i 1895,etter den første kinesisk-japanske krig(1894)som Japanvant.
Som modell for fremtidens Kina ser økonomer og demografer på Dalian som en av landets mest attraktive og innbyggervennlige byer. Dalian er kjent for sin klare luft og rene omgivelser. På midten av80-tallet ble den Kinas første sertifiserte rottefrie by. Innbyggerne er blant de mest miljøbevisste i landet, og en tidligereborgermester, Bo Xilai, gjorde en så god oppryddingsjobb i Dalian at kommunistpartiet sendte ham til Chiongquing for å gjøre det samme der. Byen ligger på Laiodang-halvøyamellom Bohai og Gulehavet og er Kinas nordligste isfrie havn og ett av landets viktigste shippingsentre. Beliggenheten gjorde den til et naturlig tiltrekningspunkt for utenlandske erobrere, særlig japanere og russere, som vant og mistet kontrollen i en periode fra 1895 til1950.
Vi tok denne dagen shuttlebussen fra båten og inn til sentrum av byen, hvor vi ble sluppet av like ved Zhongshan Square. Dette er en stor rundkjøring, hvor det er en park i midten.
Dalian, The bank of ChinaDalian, The bank of ChinaDalian
Vi gikk så videre til Peoples Square, også kjent som Stalin Square. Det regnes som det største og mest berømte torget i byen. Her ligger også byens administrative bygninger som det offentlige sikkerhetsbyrå og den offentlige domstolen.
Dalian, på vei til Peoples SquareDalian, på vei til Peoples SquarePeoples SquarePeoples SquarePeoples SquarePeoples Square
Vi tok en drosje til xinghai Square. På veien passerte vi bla en OL arena, fra OL i Kina 2008. Ta drosje i Kina er kjempebillig. På en tur på 15 minutter, betalte vi ca 20 Nkr.
OL arena
Xinghai Square er verdens største torg, som dekker et samlet areal på 1,1 millioner kvadratmeter, som er fire ganger Tiananmen-plassen i Beijing. Det pleide å være en søppelplass i Xinghai Bay, og rekonstruksjonsprosjektet startet 16. juli 1993. Kommunalstyret hadde en byggeplass på 114 hektar, ett landgjenvinningsprosjekt. Rekonstruksjonen ble ferdigstilt i 1998. ‘Xinghai’ betyr en sjøfylling av stjernen på engelsk. Formen på sentralplassen ser ut som en stjerne.
Xinghai SquareXinghai SquareXinghai SquareXinghai SquareXinghai Square, gutt på akebrett 🙂
Det er grupper av bronse skulpturer på torget, for eksempel en politi kvinne på hesteryggen, skatere og gatekunstner. Blant dem er en skulptur av folks fotspor som utvikler seg fra barndommen til voksenlivet. Det representerer en lang reise som krever tålmodighet og ro, som Dalian har gått gjennom. Her kan du nyte solskinn, havet og til og med fascinerende moderne arkitektur.
Xinghai SquareXinghai SquareFotavtrykk i Xinghai Square
Xinghai Bay Bridge og The Castle hotell, er også fascinerende å se her.
The Castle hotel til HøyreThe Castle hotelXinghai Bay Bridge
Dette var en imponerende by, med masse blomster overalt, og mye fint å se.
Vi hadde en flott utseiling denne ettermiddagen, og på veien ut seilte vi forbi ett område som kalles Zhongshan. Opprinnelig bygd opp av russere på slutten av 100 tallet.
Sasebo er den nest største byen i Nagasakiperfekturie. Her finner man også U.S Marine base.
Sasebo
U.S marine, har hatt base her siden 1950 tallet. De lokale spisestedene i byen ville da gjerne imøtekomme amerikanerne sine behov, og startet da med å lage hamburgere. Tradisjonelt burgere som er toppet med bacon, salat, tomat og egg. Noen har sine egne varianter. Gjennom årene har burgerne blitt mer og mer populære, og i dag er dette blitt ett varemerke i Sasebo, for både innbyggere og turister. Sasebo burger.
Vi startet denne dagen med å kjøre ut til Saikai Bridge, som er kjent for sine tidevanns virvler. Malstrøm. Malstrømmen skapes ved at store vannmasser kommer inn i smale sund og ikke rekker å renne tilbake på grunn av den sterke innstrømningen.
Saikai BridgeSaikai BridgeSaikai Bridge. Gang bro under broenSaikaiNational Park. Utsikt fra BroenSaikaiNational Park
Her var det også souvernir butikker og ett lite fiskemarked.
Blå krabber
Sasebo er også kjent for Sakai Nasjonalpark, 99 øyer, eller Kujukushima. Det er faktisk 208 øyer her. Her er filmen The Last Samurai med Tom Cruise spilt inn.
Vi var her på en båttur blandt øyene med Pearl Queen. Det er 2 båter som går ute blandt øyene her som man kan være med. Den andre heter Channel Captein Jack Sparrow. Båtturen er på ca 50 minutter, og man får da se 21 av øyene. Flott opplevelse.
Kujukushima Islands. Channel Captein Jack SparrowKujukushima Islands. Channel Captein Jack SparrowKujukushima IslandsKujukushima IslandsKujukushima IslandsKujukushima IslandsKujukushima IslandsKujukushima Islands
Vi kjørte så opp til Mt Yumihari for en spektakulær utsikt over Saikai National Park, Saikai Bridge og 99 øyer.
Utsikt over Sasebo og Kujukushima IslandsUtsikt over Sasebo og Kujukushima Islands
Det var dansefestival i Sasebo denne helgen. Yosakoi dancefestival, som er av de største dansefestivalene i Kyushu. Den blir holdt den tredje helgen i Oktober hvert år. Her er det over 170 dansegrupper fra hele Japan som deltar. Mange flotte kostymer og dans å se.
Sasebo, Danse festivalSasebo, Danse festivalSasebo, Danse festivalSasebo, Danse festival
Etter en dag fyllt med naturlige underverker, vakker natur og kulturelle innslag, reiste vi tilbake til båten.
Busan, tidligere også kjent som Pusan, er en by i Sør-Korea. Byen ligger i det sørøstre hjørnet av Koreahalvøya ved Koreastredet og er landets nest største by med sine vel 3,6 millioner innbyggere.
Busan er landets viktigste og verdens femte travleste havn.
Byen var ett av få områder som forble under sørkoreansk kontroll gjennom hele Koreakrigen, og byen var også for en kort stund landets hovedstad.
På havnen så vi rett ned på en campingplass. Antagelig mange som bor i små leiligheter i byen, som tar med seg familien på helgetur for å kose seg med grilling og felles lek ute.
Busan Port
Busan Port, Camping
Vi tok shuttlebussen som var satt opp fra båten til Yongdusan Park. og Busan Tower er byens “hoved park” med ett observasjons tårn.
Yongdusan Park
Yongdusan Park, Busan Tower
Yongdusan Park, Busan Tower
Vi gikk herfra ned til Jagalchi Fish Market, som er veldig berømt, og det største fiskemarkedet i Korea. Det er både innendørs og utendørs, og her finner man alt tenkelig, både dødt og levende fra havet. Her får man ett godt inntrykk av det daglige livet til befolkningen.
Busan
Busan
Jagalchi Fish Market
Jagalchi Fish Market
Jagalchi Fish Market
Jagalchi Fish Market
Jagalchi Fish Market, store shell
Jagalchi Fish Market, griselabber
Jagalchi Fish Market
Jagalchi Fish Market
Jagalchi Fish Market
Jagalchi Fish Market
Jagalchi Fish Market
Jagalchi Fish Market, blekksprut
Like i nærheten, litt lenger inn i byen, finner man Gukje Market. Dette er også ett av Koreas største marked, med boder som flankerer på begge sider av smugene. Gukje betyr faktisk internasjonalt, og ble opprinnelig opprettet av flykninger som tok ly i Busan under Korea krigen. Her finner man gatemat, klær, elektronikk mm.
Busan
Busan
Busan
Gukje marked
Gukje marked, gatemat
Gukje marked
Gukje marked
Gukje marked
Vi tok så en drosje til Shinsegae som ligger i business distriktet i Busan. På veien hit kjørte vi over Busan Gwangandaegyo bridge, også kalt Diamond bridge. Den er på 7,4 km og er den nest lengste broen i landet. Her passerte vi også Gwangalli Beach, som er en fin sandstrand, som ligger tett inntil byen.
Gwangandaegyo bridge
Shinsegae sies å være verdens største kjøpesenter. Men det gjør jo også Dubai Mall i Dubai… Dette området er åsted for en rekke skyskraperprosjekter, inkludert det 110-etasjers og 510 høyeLotte Super Tower.
Shinsegae
Shinsegae
Shinsegae
Shinsegae, Lekepark på taket
Shinsegae, lekepark på taket
Shinsegae, lekepark på taket
Shinsegae, hobby kurs
Shinsegae
Shinsegae
Like i nærheten er også Busan Cinema center. Hvert år er det filmfestival i Busan.
Busan Cinema Center
Busan Cinema center
Skulle gjerne hatt ett par dager i denne byen. Her er det virkelig mye å se og gjøre.
Avskjedsshow på havnen.
Avskjedsshow
Avskjedsshow
Avskjedsshow
Flott utseiling på kvelden, og vi seilte her under Gwangandaegyo bridge.
Busan Port
Utseiling Busan
Utseiling Busan
Utseiling Busan
Utseiling Busan
Utseiling Busan
Utseiling Busan
Utseiling Busan
Utseiling
Utseiling Busan
Utseiling Busan
Utseiling Busan
På kvelden tok vi noen bilder på båten, preget av reisemålene.