10.01.2019
Vi fortsetter ferden nedover elven, med Laos på vår venstre side, og Thailand på vår høyre.
Vi har en liten stopp i Pak Tha for shipsformaliteter, ca 30 minutter.
Vi seiler videre, og på ettermiddagen har vi en stopp i
Pan Pak Sith Village
Khmu etnisk minoritetsgruppe.
Den oprinnelige befolkning i Laos representeres av mon-khmer-talende grupper (først og fremmest khmu), som i dag utgjør ca. 25% av landets befolkning. De er en Østroasiatisk språkgruppe. Austroasiatiske språk er en språkfamilie i Sørøst-Asia og det nordøstlige India. Navnet kommer fra greske ordrøtter og betyr Sør-Asia. De austroasiatiske språkene snakkes ikke i en sammenhengende region, fordi den splittes opp av andre språk og språkfamilier. Det har blitt antatt at talerne av austroasiatiske språk tilhører en veldig gammel befolkning i Sør- og Sørøst-Asia, og at talerne av de andre språkene har kommet til regionen seinere.
Religion er Animisme. Respekt for åndelig mester.
Animisme har blitt forstått som en tro på en upersonlig kraft (mana) som ligger bakom alle fenomener (animatisme, krafttro), og troen på en individuell sjelelig bestanddel i alle ting. Sjeletro.
De dyrker ris. Har gris, høns og geiter, og de jakter på rotter.
De lager sine egne bambuskurver og stråtak.
De håndlager også møbler av teak.
Det bor 41 familier i landsbyen.
Her kan man se stor forskjell på de som jobber, og de som “ikke gidder” som vår guide sa. Kan selvfølgelig også komme av sykdom. De har bygget seg ett lite krypinn, og det er heller ikke så veldig tett…
Vi var på besøk på skolen. Da vi kom, var ungene midt i time. Vår guide Bee tok en liten engelsk time med de, og gikk gjennom det engelske alfabetet, med sang. Stor stas blandt ungene, og de var villig med.
Etterpå fikk de en fotball fra båten, og det ble fotballkamp ute.
Jentene drev med egen lek, og hoppet strikk.
Tilbake til båten, og vi fortsetter ferden nedover Mekong. Vi nyter dagen, og sitter ute på dekk og følger med på livet nedover elvebredden.
Etter en stund, møter vi en annen Pandaw båt. Vi begynner å gå short for enkelte typer av drikkevarer ombord, og får litt påfyll, men gjester og ansatte slår av en kjapp prat over rekka 🙂
I 17 tiden la båten til på en sandbank langs elven. Det var tid for Pandaw BBQ and Coctail party før middag.
Stoler og utstyr ble bært i land. Det ble tent lykter og bål. Det ble servert Coctail og grillspyd, og det var underholdning fra mannskapet med lokale sanger, og i blandt gjestene hadde vi også en ung gutt fra Tyskland som tok ett par låter på gitaren. Det var en utrolig fin stemning.
Etterpå sendte vi opp lys lanterner, og kapteinen gikk rundt og ønsket oss happy life, good healt and live for a thousen year.
Da vi var klare til å pakke sammen igjen, og gå tilbake til båten for middag, hadde det meste av sandbanken ast ut i elven, da det var mye vann i elven, og den stadig steg.
Vi overnattet her for natten.
11. 01.2019
Vi seiler i 5 nye timer, før vi kommer til det neste stoppet.
Pak Ou Buddha Caves og Elephant Camp
Vi legger til langs elven, og går om bord i en long boat. Denne båten tar oss til Pak Ou Buddha Caves.
En av de mest respekterte hellige steder i Lao; Pak Ou Caves har en historie som går tilbake tusenvis av år. Pakket med over 4000 buddha ikoner. Ligger i en dramatisk kalkstein klippe på det punktet der Mekong slutter seg til Nam Ou-elven. Det er to huler å besøke, den nederste hulen heter Tham Ting og den øvre hulen Tham Theung, begge har miniatyr buddhistiske figurer som hovedsakelig er laget av tre.
Vi går opp en ganske lang trapp til den øvre hulen, hvor det er en del statuer. og noen veggmalerier, før vi går ned og inn i den nedre hulen.
Nedre hule
Etterpå tar vi turen til andre siden av elven. Her besøker vi en Elefant Camp.
Vi forer elefantene med noen bananer, og etterpå kan vi være med å bade med elefantene hvis vi vil. Det fristet ikke veldig mye, da Mekong ikke er den reneste elven, og det er heller ikke fritt for elefant møkk her.
På ettermiddagen besøker vi
Ban Xang Hai Village, Whiskey Village.
Ban Xang Hai eller Whisky Village er en liten landsby nær Mekong-elven. Det trekker besøkende med sin spesielle sterke whisky produsert av ris som gjæres og selges i flasker. Lao-Lao utgjør en integrert del av Lao-kulturen. Det brukes under seremonier for velsignelse, og turister tilbys ofte en shot med brannvann (eller stort glass) når de besøker landsbyen. Besøkende får muligheten til å kjøpe denne alkoholiske etableringen, men de som foretrekker vann i stedet for whisky, kan se lokalbefolkningen veve Laosilke.
Flaskene med Whiskey kan også inneholde slanger eller skorpioner. Hvis du vil prøve noen av de fineste og sterkeste Lao Lao er, bør du ta en tur hit.
I den blå kurven har denne damen shotteglass oppi, og vi får smake på den lokale whiskyen. Disse glassene blir ikke vasket mellom hver gang, men de regner med at spriten er så sterk, at den vil drepe alt av bakterier.
Denne byen er mer preget av turisme. Her finner man også veverier, pottemakeri, og masse souvernir butikker.
Tempel plassen her er det mye å se på.
Husene her er også litt mer moderne. Både tre hus og mur hus. Spesielt fine inngangsdører på flere av de nye husene.
12. 01.2019
Morgen utflukt i
Ban Nasarn Village.
Det bor ca 300 personer i byen, 32 familier. De er animismer, som respekterer familieforfedre og Hmong-Yao språk gruppe.
En svært tonal språkfamilie i Sør-Kina og Nord-Sørøst-Asia.
Han Yao er en ganske stor minoritet. De bor hovedsakelig i fjellrike sørlige Kina, men de er også funnet i Nord-Thailand (der de er kjent som Mian) og Nord-Laos og Vietnam .
På vei inn til landsbyen treffer vi på noen barn som driver og skyter med sprettert.
Her driver de med trevirke. De dyrker også ris, har husdyr som griser, kuer og høner.
Tyske NGO støtter landsbybeboerne med solpanel for strøm, tilgang på vann, skole og hus til læreren.
De har en mølle laget av sandstein, hvor de kverner bla maiskorn.
Mange er veldig fattige her, og man ser flere av barna på rundt 5-6 år, går og bærer på småsøsken, da foreldrene er ute og jobber. Man ser at flere av de minste ungene som løper rundt ikke har på seg truser eller bukse. Grunnene til dette er at de ikke er “renslige” enda, og her har de ikke bleier.
Her er det mange hus med stråtak. De har heller ikke vinduer. De fyrer med bål inne for matlaging. Tidligere bodde dette folket i fjellene, men måtte flytte nedover for å kunne forsørge seg med grønnsaker osv.
Mange landsbyer i Laos, må befolkningen bidra med å drive avl av grønnsaker og ris og lignende, så de får nok kvantum totalt til å selge, så noen stopper og tar med avlingen for salg.
Xayaburi Dam
På ettermiddagen kommer vi til Xayaburi Dam.
Xayaburi Dam er en vannkraft sluse på nedre Mekong-elven.
Den 4. mai 2007 undertegnet Lao-regjeringen et samarbeidsavtale med Thailands CH. Karnchang Public Company for utviklingen av dette vannkraftprosjektet. Hovedformålet med dammen er å produsere vannkraft. Prosjektet er omgitt av kontroverser på grunn av klager fra nedstrøms miljøvernere. Foreløpig konstruksjon begynte tidlig i 2012, men arbeidet med selve dammen ble suspendert kort tid etterpå på grunn av klager fra Kambodsja og Vietnam nedstrøms. Xayaburi Dam er den første av de 11 dammene som er planlagt på nedre Mekong.
Vi la til ved elven ett lite stykke nedenfor slusene, ved Ban Huay Kau Luang Village.
13.01.2019
Ban Huay Kau Luang Village.
Dette er en landsby som Laos Pandaw aldri hadde besøkt tidligere. Noen av de ansatte på båten, tok en liten rundttur i landsbyen kvelden før, for å få litt informasjon om byen.
Tidlig på morningen ruslet vi inn i byen. Her driver de også med jordbruk, fiske og har husdyr
Her var det stort sett tre hus, og flere hadde fliser på gulvene.
Er litt bedre velstand her. En familie tjener ca 2500 dollar i året.
Det bor ca 450 mennesker i denne landsbyen. De har både barne og ungdomskole. Bygges en ny skole i byen også.
Er flere butikker rundt om i byen.
Denne dagen skulle det være en seremoni i byen på morningen, så det var flere som gikk rundt med noen krukker de samlet mat ol i. Det var også første gang de fikk besøk av turister, så hele landsbyen var ute for å se på disse store hvite menneskene som kom på besøk.
Munker på vei inn til byen for å samle inn mat ol.
Tilbake på båten fikk vi en omvisning på båten. VI var inne hos kapteinen, og noen fikk også prøve å styre båten. Vi ble vist vaskeriet, kjøkkenet og motorrommet.
Etter lunch, hadde vi “Cooking Demonstraion” med kjøkkensjefen. Han viste oss hvordan man lager “Tum Som” (papaya salat) og “Boud Mak Auo” (Gresskar i kokosnøtt melk)
Vi satte nå kursen oppover elven igjen, og passerte igjen slusene. Vi la til i Ban Muang Khay Village for natten.
14.01.2019
Vår ferd på Mekong går mot slutten. Dette er vårt siste stopp før vi kommer til Luang Prabang. Da vi har seilt nedstrøms, og det gikk litt raskere enn planlagt, har vi fått besøke litt flere steder enn det sto i programmet , og vi har fått se mange spennende steder.
Vi har overnattet ved Muang Khay Village, og vi starter morningen med å reise til
Kuang Si Waterfall
Her går man først gjennom en bjørnepark, med ………., før man kommer til bassengene, med det fantastiske azurblå vannet.
Kuang Si Fossen er den største i Luang Prabang-området med tre nivåer som fører til en 50 meter fossefall i spektakulære azurblå bassenger før de strømmer nedstrøms. I ett av bassengene kan man også bade, og er veldig populær blant både turister og lokalbefolkningen. Du kan bytte klær til svømming ved trehyttene som ligger nær inngangen. Bassengene har også kaskader på opptil fem meter høyt med deilig kaldt vann på grunn av skyggen gitt av den omkringliggende frodige, tropiske jungelen. Det er stier som gjør at du kan klatre opp til toppen der du kan se strømmen som fôrer inn i fossen og nyte noen mer naturlige bassenger.
Utenfor Kuang Si Watefall garden, var det ett marked hvor man fikk kjøpt både mat og klær. Her var det også restauranter.
Butterfly park
300 meter fra Kuang Si-fossen, ligger Kuang Si Butterfly park. Rt prosjekt som ble startet i januar 2014 fra 2 nederlandske lidenskapelige folk fra Holland. Oppdraget er å skape et forskningsenter som studerer og publiserer om Laos sommerfugler, vertsplanter og bevaring på grunn av miljøspørsmål i Laos. Butterfly Park er åpen for skolene for å øke bevisstheten om den vakre og sårbare naturen i Laos, og gi dem læringsmateriell til å utdanne og forstå viktigheten av å bevare sin vakre natur for deres helse, lykke og økonomisk trygghet i fremtiden. Butterfly Park ønsker å skape finansiering også for lokale skoler. Så barna kan komme for å lære om deres lokale natur.
Vi ruslet en liten runde i Muang Khay Village, før vi gikk ombord i båten for lunch.
Tilbake på båten, spiste vi lunch, før vi hadde kurs i håndkle og serviett bretting.
På ettermiddagen ankom vi Luang Prabang.