Turen går videre mot Narvik, og vi forlater tåka, regn og blåst på Senja.
På vei fra Senja til NarvikPå vei fra Senja til Narvik
Narvik
Langt nord i Nordland fylke, nærmere bestemt inne i Ofotfjorden finner du Narvik kommune og by. Kanskje ikke den største byen her i verden med sine i underkant av 19 tusen innebygger totalt i kommunen hvorav ca. 14000 bor i selve byen. Allikevel er det den tredje største byen i Nordland fylke og den syvende største i hele Nord-Norge
Her finner vi en bobilparkering midt i sentrum av byen, liggende nedenfor Enter hotell.
Bobilparkering Narvik
Det begynner å nærme seg middagstid, og vi bestemmer oss for å ta en runde i byen, og ta en bedre middag på en av byens restauranter. Vi ender opp på Fiskehallen, hvor vi får servert nydelig mat.
NarvikNarvik
Så blir det en liten rusletur rundt i byen.
NarvikNarvikNarvikNarvikNarvikNarvik
Vi tar heisen opp i øverste etasjen på hotellet, hvor vi finner en bar og restaurant, hvor vi også får en fin utsikt.
Narvik
19. August
Vi fortsetter turen sørover, og på veien ut av Narvik, passerer vi den gamle Malmkaia.
NarvikVeien videreVeien videre
På veien kjører vi også innom slekt som har hytte like utenfor Narvik, i Ballangen.
På besøk hos venner utenfor NarvikPå besøk hos venner utenfor NarvikPå besøk hos venner utenfor NarvikPå besøk hos venner utenfor Narvik
Senja er Norges nest største øy etter Hinnøya og ligger i Troms og Finnmark fylke.
Vi kjører av ferga i Gryllefjord på Senja. Ett viktig fiskevær i Torsken kommune på Senja.
GryllefjordGryllefjordGryllefjordGryllefjord
Vi hadde ikke lagt så store planer for hvor vi skulle kjøre når vi kom til Senja, men det var på tide å begynne å se etter ett sted hvor vi kunne overnatte. Vi startet med å kjøre en tur ut til Torsken, men det ble bom tur, så det var bare å snu å kjøre tilbake igjen.
På vei til TorskenTilbake ved Gryllefjord
Vi passerte Troll parken, hvor det var en bobilparkering utenfor, men bestemte oss for å kjøre litt videre.
Hulder og Trollparken på Senja
Vi kjørte videre, og hadde funnet en campingplass hvor vi kunne tenke oss å overnatte på. Men her var plutselig en tunell stengt for natten på grunn av vegarbeid, så da var det bare å snu igjen å kjøre videre. Det endte opp med at vi kjørte helt til Finnsnes og overnattet der.
18. August
Ny dag og nye muligheter.
Veldig tåkete, og masse regnvær i vente denne dagen også. Vi valgte allikevel å kjøre oss en runde på Senja, for å se litt av øya, selv om det ikke ble noen muligheter for fjell tur denne dagen heller. Vi fulgte nasjonale turistveg, ytre Senja, som svinger seg ut og inn langs vestsida av Senja. Denne ruta har arkitektonisk utformede rasteplasser, toaletter og utsiktspunkter, som både beriker og passer inn i det flotte landskapet.
På vestsiden møter man Atlanterhavet. Det er stormfull, rått og utemmet.
Sju-åtte hundre meter høye fjell reiser seg rett opp av havet, nesten uten skjærgård. Innimellom ligger det fredeligere viker og lune havner med fiskevær, og noen av strendene er av sydhavskvalitet.
Vi kjører en tur ut til Husøy. Det travleste av fiskeværene på yttersida er Husøy. En smal vei fører fra riksveien over fjellet og ut på moloen til Husøy.
På vei til HusøyPå vei til HusøyPå vei til Husøy
Husøya er på en egen øy, tettpakket med bolighus og en kjerne av fiskebruk og butikk rundt den beskyttede havna. Alt ligger midt i Øyfjorden, med ville fjell og bratte kyster.
Vi tar også en stopp på Tungeneset rasteplass. På en rampe går du ned på glattpolerte svaberg som er lette å gå på i trygg avstand fra bølgene
Tungeneset rasteplassTungenesetTungeneset
Fra Magasuget ser du hele Bergsfjorden
Når du har snodd deg opp alle hårnålssvingene innerst i Bergsfjorden, kommer du til et helt spesielt utsiktssted. Plattformen er laget av tre, og gynger lett når man går utpå. Her er det flott utsikt over Bergsfjorden, og hadde det vært klarvær, hadde nok utsikten vært enda mer spektakulær.
Magasuget, BergsfjordenMagasugetBergsfjorden
Etter vår litt raske rundtur på Senja, startet vi å kjøre sørover igjen. Vårt neste mål ble Narvik.
Turen går videre til Andøya. Vi tar ferge fra Fiskebøl i Lofoten til Melbu i Vesterålen.
Ferge fra Fiskebøl til Melbu
Videre kjører vi gjennom Stokmarknes.
På vei mot StokmarknesPå vei mot Stokmarknes
Stokmarknes
Stokmarknes ligger på Hadseløya. Stokmarknes fikk bystatus i 2000. Byen er en av de to eneste byer i Vesterålen
På vei mot StokmarknesStokmarknesStokmarknes
Hurtigrutens Hus er et allsidig kulturhus beliggende på Stokmarknes. Teater, konserter, foredrag, møter, kurs og konferanser kan oppleves og bestilles her.
Vi kjørte passerer Sortland. Midt i den vakreste, nordnorske naturen i Vesterålen har en by valgt vågalt; på Sortland har de malt byen sin blå.
Sortland, den største byen og kommunikasjonssenteret i Vesterålen, har som de fleste små kystbyer en litt viltvoksende arkitektur av sveitser, malt tre, betong og glass. Her ble imidlertid en litt vill ide født i 1998, nemlig å male byen blå. Siden har en rekke bygg på Sortland blitt blå, i ulike nyanser.
Kunstneren Bjørn Elvenes er mannen bak ideen. Han så for seg hele Sortland sentrum som et tredimensjonalt maleri. Forøvrig er det visst ikke flere enn ca 30 blå hus på Sortland.
SortlandSortlandSortland
Vi fortsetter turen mot Andøya.
På vei til AndøyaPå vei til AndøyaPå vei til Andøya
Andøya
Andøy ligger i Norland fylke, og er Norges 10. største øy. Andøya er også en del av Vesterålen. Øya har blant landets største myrarealer og er velkjent for sine multebær. Myrarealene utnyttes også til omfattende produksjon av veksttorv.
Vi kjørte oppover på Vestsiden av øya. Nasjonal turistveg Andøya snor seg langs den åpne, nakne yttersiden av øya med hvite sandstrender, gresskledde spisse tinder og flate moltemyrer. Bare den nesten perfekte kjegleforma fuglefjellet Bleiksøya bryter den endeløse horisonten, ellers er det åpent hav helt til Grønland.
AndøyaAndøyaPå vei til AndøyaAndøyaAndøyaAndøyaAndøya
Vi tok en stopp på Bukkekjerka rasteplass. I ly av det smekre betongtaket kan du gå på do – med panoramautsikt over havet, og godt skjult bak enveisspeil!
De siste 50-60 årene er det her blitt holdt en årlig friluftsgudstjeneste som trekker folk fra hele distriktet. I førkristen tro var plassen et hellig sted, der samer ofret til gudene, noe offerhula på sjøsiden vitner om.
Fiskeværet Bleik er en liten landsby med 400-500 beboere. Den vakre, hvite Bleiksstranda har gitt navn til stedet fra det gammelnorske «bleikr» som betyr blek eller lys. Fuglefjellet Bleiksøya ligger rett utenfor. Her hekker over 40 000 lundefugl og en stor koloni havørner. VI skulle gjerne tatt en hval safari, og vært en tur utpå Bleisøya når vi var her, men i det ruskeværet som fortsatt sto på, var det ingen mulighet for det. Kanskje en annen gang.
Andøya, BleiksøyaBleikBleikBleik strandaBleik strandaBleikBleikLunch rast på Molo på Bleik.Molo på Bleik
Midnattsol Camping ligger på Bleik. Planen var en overnatting her for å gå en fjell tur, kanskje Måtinden, og se vakker solnedgang, men ruskeværet førte oss videre. Er du heldig, kan du visst få øye på både sel, oter og småhval like utenfor campingplassen. Havørna er også en fast gjest i nærområde.
Bleik er en særegen liten landsby, som inneholder både butikk, cafe’ og pub.
Bleik
Bleik
Bleik
Turen gikk også innom Rom senteret på Andøya. Andøya Space Center (ASC) skyter opp sonderaketter og forskningsballonger på Andøya og Svalbard
Rom senteret
Rom senteret
Rom senteret
Rom senteret
Rom senteret
Rom senteret
Rom senteret
Andesnes
Andenes er administrasjonssenteret og det største tettstedet i Andøy kommune. Tettstedet ligger på nordenden av Andøya. Andenes er et viktig fiskevær og her finnes også Andøya flystasjon og Andøya lufthavn, Andenes.
Andesnes
Andesnes
Vi tok ferge videre fra Andesnes til Gryllefjord på Senja på kveldningen.
Ferge fra Andesnes til Gryllefjord, SenjaFra Andesnes til Gryllefjord, SenjaFra Andesnes til Gryllefjord, SenjaFra Andesnes til Gryllefjord, Senja, På sjøen i ruskevær
ett gløtt av sol…
På ferge fra Andesnes til Gryllefjord, SenjaFra Andesnes til Gryllefjord, Senja
Vi var igjen i farta, på Bobiltur. Og etter en overnatting hos min mor i Meldal i Sør Trøndelag, kjørte vi videre mot Lofoten. Vi har tidligere kjørt kystriksveien fra Bodø og nedover til Trøndelag, så valgte nå å følge E6 oppover, for å komme raskest mulig frem. Vi byttet hyppig på å kjøre, og hadde kun raske stopper for å spise og fylle bensin.
NorlandsportenPå vei NordoverPå vei til Lofoten
Vi tok ferge over fra Bognes til Lødingen, og var da i Lødingen i 22 tiden om kvelden, hvor vi parkerte på en bobilparkeringsplass for natten.
Lødingen
14. August 2020
Lødingen
LødingenLødingenLødingenLødingen
Det var både vått og kaldt ute, så etter en liten ruslerunde opp til ett lite fyr som ligger over parkeringen, kjørte vi videre mot Henningsvær.
LødingenFra Lødingen til HenningsværFra Lødingen til Henningsvær
Henningsvær
Henningsvær er et fiskevær og tettsted i Vågan kommune i Nordland, og er ett av de mest populære reisemålene i Lofoten. Samboeren min er født her, og har en nær tilknytning til stedet med slekt og venner. Vi har gjerne vært her en til to ganger i året, og hatt mange fine opplevelser. Folka her er bare fantastiske, og vi blir alltid tatt imot på beste vis. Det har vært Rib turer. Fiskebåt turer, og fjellturer, og mange fantastiske matopplevelser. Vi har også vært på Codstock festivaler, som er en blues festival som holdes under pinsehelgen hvert år. (På grunn av Corona pandemien ble den i 2020 avlyst.)
Det ble ikke til at vi hadde så mange aktiviteter i Henningsvær ved dette besøket. Det kalde og sure været fortsatte, så ble kun kortere turer utendørs. Vi hadde noen gode og koselige middager med venner, og var innom galleri Lofoten en tur, hvor Dronning Sonja hadde en utstilling.
HenningsværHenningsværHenningsvær
Galleri Lofoten
Galleri Lofoten
Jeg har tatt veldig mange bilder på tidligere turer til Henningsvær, og har lyst til å dele noe av det fine man kan oppleve ved ett besøk her. Dette er bilder tatt i perioden 2011-2018.
Henningsvær er utgangsstedet for Mr. Hmm, en gatekunstner, som har dekorert en rekke ulike flater rundt om i fiskeværet.
Mr Hmm
Mr Hmm
Mr Hmm
Mr Hmm
Street art av Pøbel
Street art av Pøbel
Vegg malerier
Vegg malerier
Festvågtind 541 moh
Lekker, luftig og lett tilgjengelig. Festvågtind er et ypperlig turmål. Her går det bratt oppover fra første steg. Fra den populære toppen får du utsyn over fiskeværet Henningsvær, og Lofotodden som strekker seg frimodig ut i havet.
På vei opp på FestvågtindPå vei opp på FestvågtindFestvågtindFestvågtindFestvågtind“Heia” FestvågtindFestvågtindFestvågtindFestvågtindFestvågtindUtsikt fra Festvågtind, HenningsværUtsikt fra FestvågtindFestvågtindFestvågtind
Codstock festival
Hver pinse fylles Henningsvær opp av feststemte nordlendinger, (og noen østlendinger) klare for årets festival – «Codstock». Med livemusikk og god stemning, tre dager til ende, er dette en happening man virkelig vil få med deg.
Andre steder man kan besøke i Henningsvær er Engelskmansbrygga hvor det er glass blåseri med mye fint til salgs.
På Trandamperiet er det muligheter for å ha sosiale lag og samlinger, og man kan da også få smake på tranen, eller kanskje en liten tran shot kan friste?’
Og det er flere gode restauranter her, hvor man får servert de beste lokaleretter, som Bacalao, Røkt Kval, Torsketunger, Fiskesuppe og Bokna fisk mm.
FiskekrogenKlatre kafeenKnusarn
16. August 2020
Nok en dag med regn og blåst. Vi tok bilen og kjørte en liten runde i Lofoten. Vi kjørte forbi Rystad, og videre innover i Sydalen til vegen stoppet.
SydalenSydalenSydalenSydalenSydalenSydalen
Turen gikk videre til Gimsøysand. Først til Gimsøy Kirke. Kirka er, som eneste i Norge, bardunert fast i bakken for å sikre mot sterke vindkast fra fjellet.
Videre kjørte vi forbi Gimsøysand Golfbane, Lofoten Links. Her er hva de sier om denne Golfbanen:
VERDENS RÅESTE GOLFBANE! Få steder, om noen, får en golfer testet seg mot elementene som ved Lofoten Links. Her kombinerer du golf med spektakulære naturopplevelser
Vi kjørte videre ut mot Stamsund. Her hadde vi håpet på å kunne innta en bedre lunch, men da vi kom frem, var ikke restauranten på Skjærbrygga åpen.
Både hav og fjell dominerer på hvert sitt vis dette sjarmerende fiskeværet. Stamsund er et viktig fiskevær med Lerøy Seafoods as som viktigste bedrift.
Så vendte vi snuten igjen mo Henningsvær. På veien passerte vi Vikingmuseet. Lofotr vikingmuseum på Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø.
Her er noen bilder fra ett besøk vi hadde der i Mai 2018
Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Vikingmuseum
Veien videre tilbake til Henningsvær.
LofotenLofotenLofotenKulturlandskap Lofoten
17. August 2020
Tidlig neste morgen reiste vi videre på vår ferd her Nord. Vårt neste mål var Andøya, og vi valgte da å ta ferge over fra Fiskebøl til Melbu, og kjørte videre opp Vesterålen.
På vei fra Henningsvær til FiskebølFikk se havørn på veienFerge fra Fiskebøl til Melbu