En skikkelig grå dag, og vi var ankommet vår første havn på Island, Vopnafjordur.
Vi lurte først på om det var mulig å komme seg i havn i det hele tatt denne dagen, da tåka lå tjukk som graut. Men tenderbåtene gikk, og vi bestemte oss for å ta en liten tur i land litt utpå dagen.
I Vopnafjordur bor det 7-800 mennesker, og det er en fiskeri havn.
Her er det sikkert fint å gå noen turer hvis det er fint vær. Skal også være ett par bra lakse elver her. Men siden det var så grått, ble det kun en liten runde på tettstedet. For å være helt ærlig. Her var det ikke stort å se. Gikk en tur innom den eneste kafeèn vi så, for å varme oss litt med kaffe og varm sjokolade. Kafeen så mer ut som et samfunnshus, og var nok bygdas lokale samlingssted.
Torshavns havn, en av de mest populære havnene for cruiseskip i nordre Atlantis. Med sin sentrale beliggenhet nord vest for Skottland, og mer eller mindre midt mellom Norge og Island, er Torshavn et fasinerende og innbydende reisemål, og er perfekt plassert til å være en “må se” anløpshavn på alle nordatlantiske reiseruter.
Livlig Torshavn er en av verdens minste hovedsteder, med bare 17000 innbyggere. Men tross størrelsen på byen, gjøres det opp for når det gjelder karakter og sjarm. I de trange gatene i den eldre delen av byen kan besøkende nå finne smarte nye butikker, en interessant blanding av restauranter, og et voksende utvalg av trendy barer som gjenspeiler et nytt utseende på hovedstaden.
Ikke desto mindre forblir Torshavn hjertet av en by med malte hus, bygget for å tåle de strengeste forholdene til en Nord-Atlandtisk vinter, og et sted hvor mange private boliger og offentlige bygninger fremdeles har tradisjonelle grastak.
I motsetning til mange andre trehusbyer, har Tórshavn aldri vært rammet av noen stor bybrann. Derfor finnes det mange trehus fra 1500- og 1600-tallet.
Gudrun og Gudrun. Færøyske strikkevarer og andre moderne og oppdaterte tradisjonelle plagg for kvinner, menn og barn har alltid vært å få i en av Færøyenes mest kjente butikker. Varene deres selges og brukes over hele verden. Du finner flere butikker med strikkede produkter i Torshavn.
Ett lite stykke oppe i byen, finner man også en park man kan rusle rundt i for litt avkobling.
Nede på havna, finner man flere restauranter og barer. Veldig sjarmerende med de dus malte husene. Her inntok vi også lunchen, og fikk servert noen fantastiske reker.
Man bør også ta en smak på det lokale ølet, Førøya Bjør.
Nede på havnen finner man også Tinganes. Tinganes er nå sete for Færøyenes regjering, Byen vokste fra 1500-tallet opp som handelssted omkring Tinganes, som hadde vært tingsted siden de norrøne landnåmsmennene kom dit på 800-tallet.
Lagtinget ligger oppe i byen. Det var Gay Pride i Torshavn denne dagen, så her sitter de utenfor Lagtinget, og følger med på hva som skjer fra cenen.
Vi vandret litt gatelangs, og det er mye artig å se. Det er også morsomt å lese på skilter her. Direkte oversatt til Norsk, kanskje med en liten vri, kan nok betydningen bli en litt annet enn hva som egentlig er ment.
På havene ligger Skansin Fort. Skansin er bygd omkring 1580 på initiativ fra Magnus Heinason for å beskytte byen mot pirater. Festningen fikk dagens utforming i 1790. Under Napoleonskrigene ble festningen ansett som et av de sterkeste festningsverkene i Nord-Europa
Vi var i Torshavn hele dagen, og hadde ikke utseiling før kl 23 om kvelden. Det var allikevel ganske lyst ute enda, og det ble knipset litt nå også 🙂
28. Juli- Sjødag
Vi seilte denne dagen over Norskehavet, på vei til Island. Vakker og en rolig seile dag 🙂