Det var spådd noen dager med nydelig vær, og vi bråbestemte oss for å reise til Gjendesheim, og gå Besseggen.
Vi fikk bestilt ferge billett, pakket bobilen og dro avgårde.
Kjøreturen til Gjendesheim om Fagernes tar ca 4 timer.
Vi valgte å se om det var ledig parkering på korttidsparkeringsplassen nært kaien som koster 150,- i døgnet. Den fylles kjapt opp, men vi hadde flaks og fikk oss en plass. Den ligger rett ved siden av Gjendesheim turisthytte.
VI tok oss en liten gåtur i området når vi kom frem, da det var en flott kveld.
02.09.2020- Besseggen
Vi sto opp tidlig neste morgen, for å spise frokost, og pakket sekken med litt mat, drikke og energibar. Vi skulle være med første ferge ut fra Gjendesheim til Memurubu. Her må man bestille billett på forhånd, da det er en veldig populær tur, og ofte er båten fullbooket.
Det er på Memurubu turen over Besseggen starter. De fleste som tar turen over Besseggen tar båten innover Gjende før de tar fatt på den populære fjellturen. Du kan også gå Besseggen den andre veien. Da starter du turen fra Gjendesheim eller Bessheim. Velger du å gå denne veien, går du ned Besseggen og ender opp i Memurubu der du tar båten tilbake til Gjendesheim.
Stien opp fra Memurubu er bratt og har en fin utsikt. På en så flott dag, blir også fargene i naturen så klare, så fotoapparatet fikk ikke mye fred.
Etter den bratte stigningen, og vi var blitt gode og varme, var det godt med en liten rast ved Bjørnbøltjønn. Her kan du fylle opp drikkeflasken din, men vi syns det smakte litt myrvann av det.
Det er veldig flott utsikt, og man går hele tiden og ser ned på Gjende. Gjende er en innsjø i Jotunheimen. Sjøen er lang og smal – i luftlinje 18 km lang og 1,5 km bred på det bredeste. Gjende har en karakteristisk smaragdgrønn farge på grunn av de store mengdene morenemasse som føres med elva Muru ut i Gjende.
Ved Bessvannet tok vi en matpause, før vi startet stigningen over eggen. Bessvannet ligger1374 moh. Det sies at Bessvannet er Norges reneste innsjø med en sikt på ca. 30 meter. Her kan man trygt fylle opp vannflasken.
Så begynte klatringen opp over den bratte og smale ryggen som er selve Besseggen. Ikke glem å nyte utsikten over Gjende og Gjendealpene. Like før du passerer siste del av ryggen, vil du komme til det mest kjente fotomotivet på turen.
Videre kommer man opp til Veslefjell. Her finner du varden som markerer det høyeste punktet på turen i 1743 moh. Stien vil dele seg ca. 1 km lenger fram og tar deg enten til Gjendesheim eller Bessheim.
Stigningen nedover til Gjendesheim er også ganske bratt enkelte steder, og knærne til eldre slitne kropper fikk kjørt seg.
På min sportsklokke kom det opp at vi hadde gått 16 kilometer, men i følge tur beskrivelsen, er turen på 13 kilometer, og nesten 1000 høydemeter. De fleste bruker mellom 6 og 8 timer, inkludert pauser. Besseggen er en lang tur, og anbefales ikke til de med voldsom høydeskrekk.
Da vi etter 6,5 timer var tilbake på Gjendesheim, tok vi oss ett deilig elgkarbonade smørbrød på Cafeen. Vel fortjent!
På hjemturen kjørte vi innom Ridderspranget. Ridderspranget er et dypt og vel 2 meter bredt juv i elva Sjoa, og med en sagnomsust historie. Navnet har juvet fått etter ridderen Sigvat av Leirholar som levde i Vang i Valdres på 1300-tallet.
Ifølge fortellertradisjonen var Sigvat på bruderov i Vågå, og røvet den vakre “Skårvangsola” fra ridder Ivar Gejslinge etter å ha svidd av hele gården. Sigvat ble naturlig nok forfulgt, og under flukten skal han ha hoppet over juvet med jenta i armene, og støtte den første av Ivars menn rett i fossen. Senere ble det forlik, og som skadebot måtte Sigvat gi fra seg nedre Heimdalsvatnet nord for Valdresflyi.