Asia Cruise, Japan, Sør Korea, Kina, Taiwan og Philippinene-Qingdao, Kina

27.10.2018- Qingdao

Etter en ny sjødag var vi i Qingdao. Det siste døgnet hadde vi ladet batteriene etter Beijing, og var klar for nye opplevelser. 

QINGDAO er en kinesisk storby og havneby i provinsen Shandong ved Kinas kyst mot Gulehavet. Befolkningen innen bygrensene anslås til ca 2 584 000, men hele det subprovinsielle området har ca 7,0millioner innbyggere. Byen er en av Kinas viktigste flåtebaser, og hovedkvarter for Kinas nordflåte.

Byener blitt til en typisk kinesisk millionby. Den var arrangør by for seilingskonkurransene under Sommer-OL 2008. 
Qingdao, som ligger i den sørøstlige delen av Shandong-provinsen, er en vakker kystby med klar luft og fortryllende havutsikt. Det grenser til Det gule hav på to sider, har den største badestranden i Asia og produserer det milde Tsingtao øl.

Vi tok shuttlebuss fra båten, og ble sluppet av ett stykke oppe i byen, ved ett kjøpesenter. Vi ruslet litt her, før vi satte kursen mot stranden og Zhan Bridge. På veien ramlet vi innom ett utendørs matmarked, 1902, hvor de serverte og solgte mye spennende “mat”…

Matmarked


Grønne trær, blått hav og azurblå himmel danner et lyst og fargerikt bilde her. Byen er også kjent som Sveits av Orienten.  Følger man gaten Zhongshan Road nedover i byen, kommer man til stranden og Zhan Bridge (Zhaoqiao pier). Vi var her ved lavvann, og det var mange ivrige Shell plukkere på stranden.  
Zhan Bridge er en lang stripe som strekker seg ut i havet og var den første kaien i Qingdao. En åttekantet paviljong kalt Billowing Back og Forth Tower, står ved enden av bryggen og ble bygd i 1930. Selve bryggen ble startet i 1891 og ofte utvidet. Zhanqiao Pier vises på etiketten til Tsingtao Brewery ølflasker og forsiden av bokser

Zhen bridge
Zhen bridge
Shell sanking
Zhen bridge
Billowing Back og Forth Tower
Zhen bridge
Lavvann

Fra broen har man utsikt til byens Tv tårn, 
Qingdao Sightseeing TV Tower er rangert som No.1 Iron Tower i Kina, 230 meter høyt. Bortsett fra funksjonen som fjernsynstårn, er det også en stor turistattraksjon i Qingdao. Den roterende vakttoren på 160 meter gir et fugleperspektiv av hele byen. Man ser også ut til ett fyr.

Vi fulgte videre strandpromenaden som var veldig flott.

Strandpromenaden Qingdao
Stranden i Qingdo
Stranden i Qingdo

Vi ruslet så opp i byen igjen, og gikk innom 
St. Michael’s Cathedralen. Ett veldig populært omåde for bryllupsfotografering. Det var i hvert fall 6 par som tok bilder på tidspunktet vi var der.

St. Michael’s Cathedral
St. Michael’s Cathedral
St. Michael’s Cathedral, bryllupsfotografering
St. Michael’s Cathedral, bryllupsfotografering
St. Michael’s Cathedral, bryllupsfotografering

Gatelangs….

Siden 1903 har det blitt produsert Tsingtao Beer. De har brukt den samme unike prosessen siden, orginalt fraTyske og Britiske bosettere. Tsingtao øl er ikke bare det mest populære ølet i Kina, men også det mest solgte kinesiske ølet i USA. På havnen ved båten sto det representanter fra bryggeriet. De ga ut smaksprøver, og markedsførte bryggeriet som man kan besøke i byen. 🙂

Qingdao, Tsingtao øl servering på porten.

Asia Cruise, Japan, Sør Korea, Kina, Taiwan og Philippinene- Beijing, Kina

Beijing, 24 og 25.10.2018

Båten la til i Tianjin, ca 3 timers kjøretur fra Beijing. Tianjin eren kinesisk storby som er hovedstad i den selvstendige byprovins av samme navn i det nordlige Kina. Befolkningen innen bygrensene anslås til 11,5 millioner, for hele byprovinsen til 15,2 millioner.

Vi skulle på utflukt til Beijing med overnatting, for å få med oss mest mulig av Beijing, så vi rakk ikke å se noe av Tianjin. Men Beijing var jo en av høydepunktene med masse historiske steder på denne turen, så vi valgte dette.

Beijing er Kinas hovedstad, og har vært det siden1949. Også før det i en rekke perioder, til sammen over 600 år. Det bor ca 20 millioner mennesker her, og ca 8 millioner bare i bykjernen.

Vi var veldig heldige denne dagen, da vi hadde ett flott klar vær i Beijing. Den berømte “smogen” har forsvunnet litt ut av byen, da de har jobbet effektivt med å få renere luft i Kina og Beijing. De store fabrikkene er flyttet ut av byen. Det er plantet masse trær, og nesten alt av mopeder er elektriske. Det er derfor heller ikke så mye støy ute i trafikken. På den 3 timers lange kjøreturen fra Tianjin, var det mye å se på underveis. Her er det også høst i Oktober, og det var flere steder flotte høstfarger.

På vei til Beijing

Når vi kom til Beijing, startet vi med ett besøk på Temple of heaven. 

Temple of Heaven Park ligger i Chongwen District, Beijing. Opprinnelig var dette stedet hvor keiserne av Ming-dynastiet (1368 – 1644) og Qing-dynastiet (1644 – 1911) holdt himmelens tilbedelsesceremoni. Det er det største og mest representative eksisterende mesterverket blant Kinas gamle offerbygninger. Først bygget i 1420. I 1988 ble det åpnet for publikum som en park, som viser gammel filosofi, historie og religion. 
Lang gang på vei inn til Temple of heaven
Folk tilbringer dagen ved Temple of heaven
Folk tilbringer dagen ved Temple of heaven
Temple of heaven
Temple of heaven
Temple of heaven
Temple of heaven
Etterpå var det tid for lunch, og den ble inntatt på ett hotell. Her fikk servert mange retter. Kinesisk selvfølgelig. Var masse deilig mat.
Lunch

Så gikk turen videre til The Forbidden City. Den forbudte by er det tidligere keiserlige palass i sentrum av Beijing i Kina. Foran det gigantiske palassområdet er Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen). Hovedinngangen til palasset kalles Den himmelske freds port. Palasset var Kinas regjeringssete under Ming– og Qing-dynastiene fra år 1422, da det sto klart. Navnet kommer av at området i keisertiden var avstengt for vanlig folk; bare keiserfamilien og hoffet hadde adgang. Området er på hele 720 000 kvadratmeter, og har 800 bygninger med over 8 000 rom

The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city
The forbidden city

I beijing er det mange som kjører moped hele året. De har noe som nesten ligner soveposer rundt seg når de kjører. De frakter også alt mulig med mopeder…

Langs veien
Langs veien
I trafikken

Vi kjørte så til Tiananmen Square. og den himmelske fredsplass, som er verdens største torg. Torget er på 400 000m2. Størstedelen av torget er ett åpent område for militærparader. Her er også den himmelske freds port som leder til den Forbudte by. På plassen står det også ett monument for folkets helter, og det kinesiske nasjonalmuseum. Vi fikk også her med oss en fantastisk solnedgang, med brennende Orange himmel.

på vei til The Tiananmen Square
The Tiananmen Square
The Tiananmen Square
The Tiananmen Square, Den himmelske freds port
The Tiananmen Square

Denne dagen var snart forbi. Vi var innom en restaurant og spiste middag, hvor vi igjen fikk mange retter, med peking and som hovedrett, før turen gikk til hotellet, Wanda Vista, ett 5 stjerners luxus hotell som ligger i business området i Beijing. Flott hotell, med veldig bra frokost buffet.

Restaurant for middag
Inngangsparti på restaurant for middag
Peking and
Flott måne denne kvelden.

25.10.2018. 

Ny dag i Beijing. Vi måtte tidlig opp, da vi skulle videre allerede kl 0730. Turen gikk i dag først til Den kinesiske mur. 

På vei ut av byen, kjørte vi forbi flere spesielle bygg i området vi bodde, og vi kjørte så gjennom OL parken.

Spesiell arkitektur
Spesiell arkitektur
Høyhus
Sol oppgang
OL parken
OL parken
OL Parken
Ol tårn

Den kinesiske mur er et komplekst forsvarsverk i Nord-Kina og regnes som verdens største byggverk. På kinesisk heter den chángchéng 長城, som betyr den lange muren. Muren markerer grensa mellom det kinesiske kjerneområdet og steppene i nord og nordvest, der nomader tradisjonelt har holdt til. 
Den kinesiske mur er de fleste steder 6–10 m høy. Muren er bygd som et forsvarsverk, fullført under Ming-dynastiet (1368–1644). Den faller delvis sammen med en eldre mur, som ble påbegynt på 300-tallet fvt. 
Den kinesiske mur sies å ha en lengde på rundt 8850 kilometer inkludert sidelinjene. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang den er fordi det kommer an på hvilke byggverk man regner med. Mange av murene ligger nå i ruiner. 
Med regelmessige mellomrom er det bygd firkantede vakttårn.

Man kan gå opp på 2 forskjellige sider av dalen. Vi gikk opp på den bratteste, og det var litt av en treningsøkt. Trappene er det ujevne steg på, og enkelte steder er det veldig bratt. Vi gikk opp til tårn nr 10, som var nesten på toppen. Det var ganske grått denne dagen, så sikten var ikke maksimal.

Ming Tombs, Gravplass for 13 keisere. Ming-gravene er en samling av mausoleer bygget av keiserne av Ming-dynastiet i Kina. Den første Ming keiserens grav ligger nær hovedstaden Nanjing. Imidlertid er flertallet av Ming-gravene plassert i en klynge nær Beijing og kollektivt kjent som Ming Dynasties tretten graver. Etter oppførelsen av keiserpalasset (Forbidden City) i 1420 valgte Yongle keiseren sin gravplass og opprettet sitt eget mausoleum. De etterfølgende keiserne plasserte sine graver i samme dal.

Vi besøkte en av plassene, hvor det også er ett museum med flere av gjenstander, klær og kroner fra denne tiden utstilt.

Kart over The ming tombs

I denne dalen er det mange eple plantasjer, og vi passerte flere. De sto flere steder og solgte epler langs veien også.

Eple plantasje
Utsalg epler
Utsalg epler

Lunch tid, og den ble inntatt på en Jade utsalgsplass. Her var det masse Jade smykker og Jade skulpturer.

Så gikk turen tilbake til båten, en ca 3,5 timers kjøretur igjen. Igjen måtte jeg ta litt bilder langs veien.

Shinkansen
Langs veien
Langs veien

Tilbake på båten ventet en liten Samurai på rommet….